Εκδηλώσεις

Από την Παρασκευή το τριήμερο των εκδηλώσεων στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ως ζωντανός φορέας μετάδοσης και ενίσχυσης της γνώσης, της επιστήμης και του πολιτισμού, διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά πολιτιστικές εκδηλώσεις στην έδρα του, την Πάτρα.

Περισσότερα

Παρουσιάζεται στις 28/9 το νέο βιβλίο του Φοίβου Καρακίτσου

Το νέο βιβλίο του Φοίβου Καρακίτσου με τίτλο «Η αρχή της αντίθεσης, Γιατί η θέληση για δύναμη» θα παρουσιαστεί στις 28 Σεπτεμβρίου, στις 6 μ.μ. στον «Ιανό» στην Αθήνα.

Περισσότερα

Από τον Βέρντι έως τον Πουτσίνι- Αύριο βράδυ στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο

Το Πολιτιστικό Σωματείο «Ο Φάρος» - “il Faro” με τη συνεργασία του Πολιτιστικού Οργανισμού – Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Πατρέων, διοργανώνει συναυλία με τίτλο «Από το Βέρντι ως τον Πουτσίνι», στο πλαίσιο του Δικτύου Πολιτιστικής Συνεργασίας, υπό την αιγίδα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου της Πρεσβείας Αθηνών.

Περισσότερα

Οι Patrinistas την Κυριακή 24/9 πάνε στο Αρχαιολογικό Μουσείο!

Η Oμάδα Eθελοντισμού και Eνεργοποίησης Patrinistas, με την συνδρομή τηςΕφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας και ξεναγό τον Αρχαιολόγο Μόσχο Ιωάννηστα πλαίσια του εορτασμού των "Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2017"διοργανώνουν ξενάγηση και φωτογραφικό περίπατο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 11:00 π.μ., με σημείο συνάντησης - εκκίνησης την είσοδο του Αρχαιολογικού Μουσείου (Νέα εθνική οδός Πατρών - Αθηνών 38-40 Πάτρα)Η έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο είναι οργανωμένη κατά τρόπο ώστε ο επισκέπτης να πραγματοποιεί ένα «βιωματικό ταξίδι» στο παρελθόν της πόλης των Πατρών και της ευρύτερης περιοχής της. Με απλό και κατανοητό τρόπο μπορεί να περιηγηθεί τα εκθέματα τα οποία αναπτύσσονται σε τρεις θεματικές ενότητες και προβάλλουν τον Ιδιωτικό βίο, τον Δημόσιο βίο και τα Νεκροταφεία (Νεκρόπολη) των κατοίκων της περιοχής και καλύπτουν τη χρονική περίοδο από το 3000 π.Χ. έως τον 4ο αι. μ. Χ. Τα πιο σημαντικά εκθέματα είναι τα ψηφιδωτά δάπεδα ρωμαϊκής εποχής. Επίσης σημαντικά είναι τα πήλινα αγγεία και τα όπλα μυκηναϊκής περιόδου. Ξεχωρίζει το σύνολο πολεμιστή αξιωματούχου από τις Πόρτες Αχαΐας. Σημαντικά επίσης είναι τα υάλινα αγγεία ρωμαϊκής περιόδου και τα χρυσά κοσμήματα ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής. Από τα λίθινα το πιο σημαντικό είναι το άγαλμα της Αθηνάς, αντίγραφο του χρυσελεφάντινου αγάλματος της Αθηνάς Παρθένου, έργου του Φειδία στον Παρθενώνα.

Στην ενότητα του Ιδιωτικού βίου (1η αίθουσα) παρουσιάζεται στον επισκέπτη η καθημερινή ζωή και οι ασχολίες των κατοίκων με κυριότερη αναφορά στην κατοικία (αγροτική και αστική) στην Πάτρα και στους οικισμούς γύρω από αυτήν, στην διαβίωση, τα επαγγέλματα, τις ασχολίες, τα εργαστήρια παραγωγής προϊόντων, τα οικιακά κ.ά. σκεύη και εργαλεία, τα είδη καλλωπισμού. Στην ενότητα του Δημοσίου Βίου (2η αίθουσα) ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να πληροφορηθεί για την τοπογραφία των Πατρών και για τα κυριότερα δημόσια μνημεία της, για τις τεχνικές υποδομές της (υδραγωγείο-ύδρευση, λουτρά, Νυμφαία, δρόμους, γέφυρα, λιμάνι) καθώς επίσης για τις κυριότερες από τις εκφάνσεις της δημόσιας ζωής του ανθρώπου στην περιοχή από τα προϊστορικά έως και τα ρωμαϊκά χρόνια, όπως είναι το εμπόριο, η διοικητική-κοινωνική οργάνωση, ο πόλεμος, η θρησκεία, η ψυχαγωγία. Στην ενότητα της Νεκρόπολης (3η αίθουσα)πληροφορείται ο επισκέπτης για την χωροταξική οργάνωση των νεκροταφείων, την ταφική αρχιτεκτονική, τον πλούτο και την ποικιλία των κτερισμάτων των τάφων καθώς και για τα έθιμα που αφορούν στον ενταφιασμό των νεκρών. Κόστος εισόδουΔΩΡΕΑΝ.

Περισσότερες πληροφορίες για το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών στον σύνδεσμο: odysseus.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=3248

​     ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 ΚΑΙ ΩΡΑ 11:00 π.μ.

Περισσότερα

Τη Δευτέρα η μουσικοχορευτική εκδήλωση στο προαύλιο του Ι.Ν. Αγίου Ανδρέου

Με τις ευλογίες του Μητροπολίτη Πατρών Χρυσοστόμου εν όψει της εορτής της επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Πρωτοκλήτου και σε συνεργασία με τον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου Πολιούχου Πατρών με το Σύλλογο Ελληνικών παραδοσιακών χορών του Πανεπιστημίου Πατρών και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, πραγματοποιείται η 2η παραδοσιακή μουσικοχορευτική εκδήλωση στα προπύλαια του Νέου Ιερού Ναού τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου στις 8:00 μ.μ. με είσοδο ελεύθερη.

Περισσότερα

Αθλητισμός, πολιτισμός και ιστορία με «άρωμα» Πάτρας

Ένα βιβλίο που αναδεικνύει τη σύνδεση του αθλητισμού με τον πολιτισμό και την ιστορία, έστω και υπό το πρίσμα ενός μόνο σήματος, είναι αυτό που θα παρουσιαστεί το προσεχές Σάββατο (19:00) στον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο Πατρών και το οποίο, εκτός άλλων, εμπεριέχει και ένα σημαντικό κομμάτι της αθλητικής ιστορίας της Πάτρας και της Αχαΐας.

Περισσότερα

Εκδηλώσεις στον Κήπο του Πολύεδρου για μικρούς και μεγάλους

14 Πέμπτη             Προβολή της ταινίας  ο «Βασιλιάς» του Νίκου Γραμματικού.

  21:00                    Παίζουν: Βαγγέλης Μουρίκης, Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Μηνάς Χατζησάββας,  Γιάννης Ζουγανέλης

                                Μουσική: Θανάσης Παπακωνσταντίνου

Περισσότερα

Συζήτηση με αφορμή το βιβλίο του Κ. Λογαρά- «Μ’ αρέσει η μυρωδιά της»

 

Μια συζήτηση για την Πάτρα με τίτλο «Μ’ αρέσει η μυρωδιά της» και αφορμή ένα από τα πιο εμβληματικά λογοτεχνικά κείμενα που έχουν γραφτεί για την πόλη διοργανώνεται αύριο στις 8.30 μ.μ. στο αίθριο του βιβλιοπωλείου «Το Δόντι» (Φιλοποίμενος 36-42).

Περισσότερα

Αύριο στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο η συναυλία του δημοφιλούς ερμηνευτή Γ. Χαρούλης

 

Μετά το καλοκαιρινό, μουσικό, ταξίδι του σε όλη την Ελλάδα, ο Γιάννης Χαρούλης έρχεται στην Πάτρα αύριο, κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο, την καλοκαιρινή του περιοδεία.

Περισσότερα

"Μετακόμιση" στο Αρχαίο Ωδείο- Οι Πατρινοί καταχειροκρότησαν την Ελ. Ζουγανέλη- ΦΩΤΟ

Το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας αποδείχθηκε πολύ μικρό για να χωρέσει τους εκατοντάδες θαυμαστές της Ελεωνόρας Ζουγανέλη, η οποία στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας , άφησε το δικό της «χρώμα» στον θεσμό.

Περισσότερα