27 εκατ. ευρώ θα δοθούν άμεσα στις Περιφέρειες σύμφωνα με τον Π. Σκουρλέτη

27 εκατ. ευρώ θα δοθούν άμεσα στις Περιφέρειες σύμφωνα με τον Π. Σκουρλέτη

H οικονομική «ασφυξία» των Περιφερειών βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης με τους Περιφέρειάρχες της χώρας, ενώ παράλληλα υπήρξε συζήτηση και για τις κυοφορούμενες αλλαγές στον «Καλλικράτη».

Στη συνάντηση, που έγινε στο υπουργείο, μετείχε και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας.

Οι Περιφερειάρχες περιέγραψαν στον υπουργό το ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο εντός του οποίου καλούνται να λειτουργήσουν, καθώς οι περικοπές στους πόρους έχουν ξεπεράσει το 60% στα χρόνια της κρίσης και ζητώντας ποσό ύψους 40 εκ. ευρώ τουλάχιστον, ως πρόσθετη χρηματοδότηση, για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών.

Ο υπουργός, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, δέχτηκε ότι υπάρχει σημαντική έλλειψη πόρων και εξήγγειλε την έγκριση δαπάνης 27 εκ. ευρώ για επενδυτικούς σκοπούς, όπως είπε, κάτι που αποδέχτηκαν οι περιφερειάρχες ως «καλή αρχή», δεδομένου πως το συγκεκριμένο ποσό τα προηγούμενα έτη ήταν μηδενικό

Επιπλέον, συμφωνήθηκε ο ορισμός ομάδας εργασίας μεταξύ  ΕΝΠΕ και υπουργείου, η οποία θα καταγράψει  τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και  προϋποθέσεις, οι οποίες εμποδίζουν υπέρμετρα την υλοποίηση έργων και προμηθειών από τις Περιφέρειες, με συνέπεια μεγάλες καθυστερήσεις, στασιμότητα πόρων και αναποτελεσματικότητα. Οι επισημάνσεις θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης με τα συναρμόδια υπουργεία και με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον «Καλλικράτη», ο κ. Σκουρλέτης δεσμεύτηκε πως οι τελικές προτάσεις θα τεθούν σε διαβούλευση και θα υπάρχει επαρκής χρόνος για συζήτηση και διορθώσεις, σημειώνοντας ωστόσο πως στόχος του υπουργείου είναι η θεσμοθέτηση των αλλαγών μέχρι το τέλος του χρόνου.

«Συμφωνήσαμε, καθώς θα διαμορφώνεται το τελικό σχέδιο για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη», να ανταλλάσσουμε απόψεις. Αντιλαμβανόμαστε ότι τόσο ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης όσο ο δεύτερος και η κεντρική κυβέρνηση, ουσιαστικά βρίσκονται από την ίδια πλευρά σε σχέση με τις ανάγκες των πολιτών. Όταν κάτι δεν πάει καλά, η ευθύνη επιμερίζεται σε όλους» ανέφερε ο υπουργός μετά τη συνάντηση, προσθέτοντας: «Δεν σταθήκαμε μόνο στα θέματα των αρμοδιοτήτων, συζητήσαμε και το θέμα του εκλογικού συστήματος, επαναλάβαμε πράγματα τα οποία έχουμε πει και άλλες φορές δημόσια, και αυτό που θα ήθελα να επαναλάβω για άλλη μια φορά: να βρισκόμαστε σε μια συνεχή επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων.»

back to top