Τρίτη 11 Μαΐου 2021
Connect with us

Υγεία

Κορωνοιός–Αντισώματα: Αυτοί οι ασθενείς αναρρώνουν ταχύτερα

Δημοσιεύθηκε

στις

Η διάρκεια της ανοσίας όσων έχουν ξεπεράσει λοίμωξη από τη νόσο COVID-19 παραμένει ένα από τα πλέον πιεστικά ερωτήματα που στρέφονται γύρω από την πανδημία του κορωνοϊού, με πληθώρα σχετικών ερευνών να καταλήγουν συχνά σε αντιφατικά αποτελέσματα σχετικά με το κατά πόσο, αλλά και για πόσο, οι αναρρώσαντες μπορούν να παράξουν και να διατηρήσουν προστατευτικά αντισώματα έναντι του ιού.

Μία νέα μελέτη -με επικεφαλής ερευνητές από το Brigham and Women’s Hospital στη Βοστόνη των Ηνωμένων Πολιτειών- που δημοσιεύεται στο Cell- έρχεται να προσθέσει νέα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Στο πλαίσιο της εν λόγω μελέτης εξετάστηκαν δείγματα αίματος και κύτταρα από ασθενείς που είχαν αναρρώσει από ήπιας έως μέτριας βαρύτητας νόσο COVID-19, με τους ειδικούς να διαπιστώνουν ενώ τα αντισώματα κατά του ιού εξασθένησαν στους περισσότερους ασθενείς μετά το πέρας της λοίμωξης, ένα υποσύνολο αυτών παρήγαγε αντισώματα αρκετούς μήνες αργότερα.

Το κοινό χαρακτηριστικό των ατόμων αυτών είναι ότι είχαν βραχύτερη διάρκεια συμπτωμάτων της λοίμωξης έναντι των υπολοίπων, γεγονός που υποδεικνύει σύμφωνα με τους ειδικούς ότι ορισμένοι ασθενείς που αναρρώνουν ταχύτερα από την COVID-19 ενδεχομένως έχουν μία πιο αποτελεσματική και δυνατή ανοσοαπόκριση.

«Εντοπίσαμε ένα υποσύνολο ατόμων που αναρρώνουν γρήγορα διατηρώντας επίπεδα αντισωμάτων έναντι του ιού μετά τη νόσο COVID-19» δηλώνει ο Duane Wesemann, ανοσολόγος και συνεργάτης ιατρός στο Τμήμα Κλινικής Ανοσολογίας και Αλλεργιών του Νοσοκομείου Brigham, και αναπληρωτής καθηγητής Ανοσολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

«Το είδος της ανοσολογικής απόκρισης που βλέπουμε σε αυτά τα άτομα μοιάζει λίγο με την επένδυση σε ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο -είναι ο τρόπος του ανοσοποιητικού συστήματος να προσθέτει ένα δυνητικό στρώμα προστασίας απέναντι σε μελλοντικές ‘συναντήσεις’ με τον ιό» επισημαίνει.

Το εργαστήριο υπό τον Duane Wesemann μελετά το σύνολο αντισωμάτων που παράγει το ανοσοποιητικό σύστημα του ξενιστή και πώς μαθαίνουν να αναγνωρίζουν παθογόνα. Την άνοιξη του 2020, η επιστημονική ομάδα εστίασε στην πανδημία COVID-19 και την ανοσολογική αντίδραση των ασθενών για την κατανόηση της φύσης της απόκρισης των αντισωμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο εξετάστηκαν 92 άτομα στην περιοχή της Βοστόνης που είχαν αναρρώσει από τον κορωνοϊό την περίοδο μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2020. Οι πέντε εξ αυτών είχαν νοσηλευτεί στο νοσοκομείο, ενώ όλοι οι υπόλοιποι ανέρρωσαν κατ’ οίκον.

Οι ερευνητές συνέλεγαν και ανέλυαν δείγμα αίματος των συμμετεχόντων στη μελέτη σε μηνιαία βάση, μετρώντας μία σειρά αντισωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ανοσοσφαιρίνης-G (IgG) έναντι του ιού που προκαλεί την COVID-19. Χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες -σε όσους διατηρούνται αντισώματα έναντι του κορωνοϊού για αρκετές εβδομάδες και σε όσους εξασθενούν- και κατόπιν ανέλυσαν πιθανές συσχετίσεις με κλινικά και άλλα ανοσολογικά δεδομένα.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι τα αντισώματα IgG κατά του ιού τείνουν να μειώνονται σημαντικά στα περισσότερα άτομα με την πάροδο τριών έως τεσσάρων μηνών. Ωστόσο, σε περίπου 20% των ατόμων η παραγωγή αντισωμάτων παρέμεινε σταθερή ή βελτιωμένη κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Τα άτομα αυτά είχαν παρουσιάσει συμπτώματα για σημαντικά μικρότερη χρονική περίοδο σε σύγκριση με τους υπολοίπους (μέσος όρος 10 ημερών έναντι 16 ημερών). Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι είχαν διαφορές στους πληθυσμούς Τ κυττάρων μνήμης και Β κυττάρων, δύο τύπους ανοσοκυττάρων που μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο-κλειδί στην ανοσολογική μνήμη και προστασία.

«Τα δεδομένα καταδεικνύουν έναν τύπο ανοσοαπόκρισης που δεν είναι μόνο ικανός να χειριστεί ιογενείς λοιμώξεις οδηγώντας σε γρήγορη υποχώρηση των συμπτωμάτων, αλλά είναι και καλύτερος στην παραγωγή κυττάρων που μπορούν να συμβάλουν σε μακροπρόθεσμη παραγωγή αντισωμάτων IgG» εξηγεί ο καθηγητής Wesemann.

«Το να κατανοήσουμε πώς αυτά τα άτομα είναι σε θέση να υποστηρίξουν πιο μακροπρόθεσμη παραγωγή αντισωμάτων έχει άμεση σχέση με την COVID-19, και θα έχει επίσης σημαντική επίδραση στην κατανόηση του ανοσοποιητικού συστήματος εν γένει»

www.protothema.gr

Υγεία

Οι ιδανικές τροφές πριν και μετά το εμβόλιο του κορωνοϊού

Δημοσιεύθηκε

στις

Πρέπει να δώσουμε στο ανοσοποιητικό μας σύστημα την ευκαιρία να ανταποκριθεί καλύτερα φροντίζοντας να ανακάμψουμε γρηγορότερα.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών, οι παρενέργειες των εμβολίων μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο, ερυθρότητα και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, καθώς και πιθανό πυρετό, πονοκέφαλο, κόπωση, ναυτία, ρίγη και μυϊκούς πόνους.
Αυτά τα συμπτώματα είναι στην πραγματικότητα ένα καλό σημάδι ότι το σώμα μας χτίζει ανοσία ενώ μέσα σε λίγες μέρες πρώτα θα εξασθενίσουν και στην συνέχεια θα εξαφανιστούν εντελώς.

Ένας τρόπος για να μειώσουμε αυτές τις παρενέργειες είναι η σωστή διατροφή.
Τρόφιμα και ποτά για την αντιμετώπιση των παρενεργειών του εμβολίου
Πίνουμε τσάι από τζίντζερ για την ναυτία
Το τσάι από τζίντζερ είναι ιδανικό όταν αντιμετωπίζουμε γαστρεντερικά προβλήματα.
Ψιλοκόβουμε το τζίντζερ αφού το έχουμε ξεφλουδίσει. Χρειαζόμαστε περίπου μία φέτα 2.5 εκατοστών για κάθε κούπα.
Βράζουμε πρώτα το τζίντζερ με το νερό σε δυνατή φωτιά και στην συνέχεια το αφήνουμε να σιγοβράσει για πέντε λεπτά ή δέκα αν θέλουμε έντονη γεύση.
Σουρώνουμε και σερβίρουμε με μια φέτα λεμόνι ή πορτοκάλι για να δώσουμε περισσότερη οξύτητα.
Αν όχι, μπορούμε να βάλουμε μια κουταλιά μέλι η σιρόπι από σφένδαμο (maple syrup), για να μειώσουμε την έντονη γεύση του τζίντζερ.
Δεν νηστεύουμε ή κάνουμε αποτοξίνωση
Η ανοσία βασίζεται στις πληροφορίες που μεταδίδει ο οργανισμός μας από το εμβόλιο. Η σύνθεση αντισωμάτων και λευκών αιμοσφαιρίων απαιτούν επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης, υποστηρίζει ο Δρ. Ρόναλντ Χόφμαν από την Νέα Υόρκη.
Πίνουμε πολλά υγρά
Από νερό και τσάι μέχρι ανθρακούχο νερό, καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες υγρών. Ο πυρετός που μπορεί να προκαλέσει ένα εμβόλιο μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση.
Ακολουθούμε την μεσογειακή διατροφή
Ακολουθούμε υγιεινή διατροφή λίγες εβδομάδες πριν από το πρώτο μας ραντεβού. Μια μεσογειακή διατροφή είναι γνωστό ότι έχει αντιφλεγμονώδη δράση.
Η διατροφή δίνει έμφαση σε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, υγιή ωμέγα-3 και μονοακόρεστα λίπη (όπως αυτά στο ελαιόλαδο), ψάρια, πουλερικά, φασόλια και αυγά.
Τα γαλακτοκομικά και το κόκκινο κρέας είναι περιορισμένα. Μία έρευνα διαπίστωσε ότι άτομα άνω των 65 ετών που έτρωγαν πέντε ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα είχαν ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση σε ένα πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο από τους συνομηλίκους που έτρωγαν δύο μερίδες ή λιγότερες.
Ακολουθούμε διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

Για λίγες μέρες μετά το εμβόλιο ακολουθούμε μια διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Μια δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη θα διατηρήσει το σάκχαρο στο αίμα μας σταθερό. Η έρευνα που επικεντρώνεται στον διαβήτη έχει δείξει ότι τα χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης τείνουν να είναι αντιφλεγμονώδη.

Σε γενικές γραμμές, οι τροφές που διατηρούν το σάκχαρο στο αίμα σε υγιή επίπεδα είναι τα πράσινα λαχανικά, τα περισσότερα φασόλια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα ψωμί πολλαπλών δημητριακών, φρούτα όπως τα μούρα και τα μήλα, και φυσικά υγιείς άπαχες πρωτεΐνες, αυγά και ξηροί καρποί.

Τρώμε κοτόσουπα

Μία κοτόσουπα με πολλά καλομαγειρεμένα λαχανικά είναι εύπεπτη και θρεπτική.
Η ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ένα εμβόλιο διαφέρει από, οργανισμό σε οργανισμό. Η ηλικία παίζει ρόλο, όπως και το είδος του εμβολίου.

Σημαντικό ρόλο παίζει το υγιές μικροβίωμα του εντέρου, λέει ο Δρ. Τοντ Μπορν από την Ουάσινγκτον.
Προτείνει μάλιστα μία διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, ενώ τονίζει πως καλό είναι «να ξεκινήσουμε δύο εβδομάδες πριν από το εμβόλιο και να συνεχίσουμε για τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά».
«Οι πλούσιες σε φυτικές ίνες διατροφές ενθαρρύνουν την ανάπτυξη ευεργετικών βακτηρίων που υποστηρίζουν την ανοσοαπόκριση», εξήγησε. Και τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση – από γιαούρτι και κεφίρ έως κίμτσι και λάχανο τουρσί – μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση των μικροβίων του εντέρου που υποστηρίζουν την ανοσοαπόκριση.
Παράλληλα είναι λάτρης της σούπας, καθώς αποτελεί ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος και την συνιστά στους ασθενείς του κατά την διάρκεια ενός κρυολογήματος ή μίας γρίπης. Μας προτρέπει μάλιστα να προσθέσουμε ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο, τριμμένο τζίντζερ, χυμό από μισό λεμόνι, φρέσκο μαϊντανό, καρότο και ζωμό από κοτόπουλο η μανιταριών. Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά και προσθέτουμε τον μαϊντανό και το χυμό λεμονιού στο τέλος.
Συνοδεύουμε την σούπα μας με ευχάριστη μουσική που μας αναζωογονεί. Τριάντα χρόνια έρευνας έδειξαν ότι το άγχος, η κατάθλιψη και η μοναξιά μπορούν να επηρεάσουν την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στα εμβόλια.
Συνεπώς τρέφουμε και ενυδατώνουμε σωστά τον οργανισμό μας ενώ ξεκουραζόμαστε και φροντίζουμε να έχουμε καλή διάθεση. Έτσι θα δώσουμε στο ανοσοποιητικό μας σύστημα την ευκαιρία να ανταποκριθεί καλύτερα στο εμβόλιο ενώ θα ανακάμψουμε ταχύτερα.

 

Περισσότερα

Υγεία

Έτοιμο το ρωσικό μονοδοσικό εμβόλιο

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Ένα ακόμα μονοδοσικό εμβόλιο στα χέρια της ανθρωπότητας, καθώς η Ρωσία άναψε χθες το «πράσινο φως» για τη χρήση του εμβολίου που αποκαλείται Sputnik Light, το οποίο σύμφωνα με το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), έχει αποτελεσματικότητα 79,4%.

 

Μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε, αναφέρεται ότι η αποτελεσματικότητά του είναι «υψηλότερη από αυτή πολλών εμβολίων δύο δόσεων». Καλωσορίζουμε κάθε νέα επιστημονική εξέλιξη στον συγκεκριμένο τομέα, ωστόσο θυμίζουμε πως τόσο τα ρώσικα εμβόλια όσο και τα κινέζικα δεν έχουν λάβει ακόμα την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Και αν οι παρασκευαστές των εμβολίων, πραγματικά επιθυμούν τη κατά το δυνατόν μεγαλύτερη χρήση τους, τότε καλούνται να διαθέσουν τα αναγκαία στοιχεία προκειμένου τα εμβόλια να εγκριθούν από όλους τους φαρμακευτικούς οργανισμούς.

Περισσότερα

Υγεία

Ποιες τροφές ανεβάζουν το ουρικό οξύ- Τι πρέπει να προσέχετε

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Το υψηλό επίπεδο ουρικού οξέος στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσει μεγάλη δυσφορία και να οδηγήσει σε ουρική αρθρίτιδα και πόνο στις αρθρώσεις.

Η συσσώρευση του ουρικού οξέος συχνά οφείλεται σε μια διατροφή που είναι πλούσια σε πουρίνες. Ενώ η πουρίνη είναι σημαντικό συστατικό για το σώμα, η διαδικασία ανακύκλωσης των κυττάρων τη διασπάει. Όπως αναφέρει το onmed.gr aυτό παράγει μια χημική ουσία που είναι γνωστή ως ουρικό οξύ. Το ουρικό οξύ, κανονικά, διαλύεται στο αίμα και ταξιδεύει προς τα νεφρά για να αποβληθεί μέσω των ούρων. Ωστόσο, όταν το σώμα παράγει υπερβολικές ποσότητες ουρικού οξέος, προκαλείται υπερουριχαιμία.

Διάφοροι παράγοντες συμβάλλουν στην υπερβολική ανάπτυξη του ουρικού οξέος στο αίμα. Αυτοί μπορεί να κυμαίνονται από την παχυσαρκία και τα προβλήματα στα νεφρά μέχρι τη χρήση διουρητικών ή ανοσοκατασταλτικών ουσιών. Διάφορες τροφές, επίσης, μπορούν να συνεισφέρουν στον υπερβολικό σχηματισμό ουρικού οξέος στο αίμα. Εάν πάσχετε από ουρική αρθρίτιδα, το να γνωρίζετε τις τροφές που περιέχουν υψηλά επίπεδα πουρινών μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την ουρική αρθρίτιδα.

Δείτε ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε για να μην αυξηθεί επικίνδυνα το ουρικό οξύ στον οργανισμό σας:

Κρέας

Από όλες τις τροφές που είναι πλούσιες σε πουρίνες, το κρέας κατατάσσεται στην πρώτη θέση. Το κρέας από όργανα ζώων, όπως η καρδιά, το συκώτι, τα νεφρά και ο εγκέφαλος, περιέχουν μεγάλο ποσοστό πουρινών. Αν υποφέρετε από ουρική αρθρίτιδα, θα πρέπει να αποφύγετε εντελώς την κατανάλωση αυτών των κρεάτων καθώς και τα κόκκινα κρέατα, όπως, βοδινό και χοιρινό κρέας. Πουλερικά, όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα μπορούν να καταναλώνονται με μέτρο.

Θαλασσινά

Θα πρέπει να αποφεύγετε εκείνα τα θαλασσινά προϊόντα που έχουν υπερβολικά υψηλά επίπεδα πουρίνης. Τέτοια είναι τα οστρακοειδή όπως τα καβούρια, οι αστακοί και οι γαρίδες, αλλά και ψάρια όπως οι σαρδέλες, ο τόνος, το σκουμπρί, η ρέγκα, ο σολομός και η γλώσσα.

Λαχανικά

Παρά το γεγονός ότι ορισμένα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες, δεν είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα όσο τα κρέατα και τα θαλασσινά. Ωστόσο, η χρήση τους πρέπει να γίνεται με μέτρο. Τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες είναι τα μανιτάρια, τα φασόλια, τα μπιζέλια, οι φακές, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα καρότα, η μελιτζάνα και το σπανάκι.

Μαγιά

Κάθε τρόφιμο που περιέχει μαγιά θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, καθώς περιέχει υπερβολικά υψηλά επίπεδα πουρίνης. Τα διάφορα αλκοολούχα ποτά, όπως κυρίως η μπύρα, αλλά και τα ψωμιά περιέχουν υπερβολικά μεγάλες ποσότητες των πουρινών. Οι ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα πρέπει να αποφεύγουν εντελώς αυτές τις τροφές.

Φρούτα

Υπάρχουν επίσης ορισμένα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες. Αυτά περιλαμβάνουν τα αποξηραμένα φρούτα, όπως τα σύκα, καθώς και φρέσκα φρούτα, όπως οι μπανάνες, το αβοκάντο, τα μήλα, τα ακτινίδια, το φραγκοστάφυλο και ο ανανάς.

Οι ανώτατες τιμές συγκέντρωσης ουρικού οξέος στο αίμα είναι 7mg/dL και 6mg/dL σε άνδρες και γυναίκες, αντίστοιχα. Από εκεί και πάνω, το άτομο κρίνεται ότι πάσχει από υπερουρικαιμία. Πρόκειται για μία διάγνωση που επιβεβαιώνεται πιο συχνά στους άνδρες παρά στις γυναίκες και σε άτομα άνω των 65 ετών.

Η διάσπαση της πουρίνης στις τροφές που καταναλώνουμε έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση ουρικού οξέος. Η πουρίνη περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες κυρίως στα κρέατα και σε προϊόντα κρέατος. Το ουρικό οξύ μεταφέρεται μέσω της ροής του αίματος στα νεφρά και αποβάλλεται μέσω των ούρων.

Αίτια αυξημένου ουρικού οξέος

Η συσσώρευση ουρικού οξέος στο αίμα συνδέεται με την αδυναμία αποβολής του μέσω των ούρων ή με την αυξημένη παραγωγή του από τον οργανισμό.

Μερικές κοινές αιτίες των υψηλών επιπέδων ουρικού οξέος περιλαμβάνουν ιατρικές παθήσεις, φαρμακευτικές αγωγές, γενετική προδιάθεση, καθώς και διατροφικούς παράγοντες:

-Φάρμακα και βιταμίνες: διουρητικά φάρμακα, νιασίνη, βιταμίνη Β3, ανοσοκατασταλτικά φάρμακα

-Ιατρικές παθήσεις: λέμφωμα μη-Hodgkin και λέμφωμα Hodgkin, υποθυρεοειδισμός, λευχαιμία, ψωρίαση, παχυσαρκία

-Διατροφή: υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης, αλκοόλ, και τροφών που είναι πλούσιες σε πουρίνες
Συμπτώματα υψηλού ουρικού οξέος στο αίμα

Τα αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος μπορεί να περάσουν απαρατήρητα, επειδή κάποιοι άνθρωποι μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι με υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος μπορεί να εμφανίσουν τα ακόλουθα συμπτώματα που οφείλονται στις επιδράσεις του υπερβολικού ουρικού οξέος στο σώμα τους:

Ουρική αρθρίτιδα: Οφείλεται σε μια ανοσολογική αντίδραση στη συσσώρευση των κρυστάλλων ουρικού οξέος στις αρθρώσεις. Η ουρική αρθρίτιδα χαρακτηρίζεται από οξύ πόνο στην άρθρωση που επιδεινώνεται ακόμα και με την ελάχιστη πίεση, από φλεγμονή (πρήξιμο και ευαισθησία), πυρετό και ξεφλούδισμα του δέρματος γύρω από την άρθρωση.

Πέτρες στα νεφρά: Οι πέτρες στα νεφρά μπορεί να περάσουν απαρατήρητες μέχρι να κολλήσουν στην ουρήθρα και να προκαλέσουν οξύ πόνο κατά την ούρηση, αίμα στα ούρα, ναυτία και έμετο. Περίπου το 10% των λίθων του νεφρού αποτελούνται από ουρικό οξύ.

Νεφρική ανεπάρκεια: Το πιο σοβαρό σύμπτωμα που σχετίζεται με τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα είναι η νεφρική ανεπάρκεια, η οποία εκδηλώνεται με μειωμένη ούρηση, δύσπνοια, οίδημα στα άκρα, σύγχυση, υπνηλία, κόπωση και πόνο στο στήθος.

Άλλες ασθένειες: Παρά το γεγονός ότι πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος έχουν συνδεθεί με την υπέρταση και την καρδιακή νόσο, δεν έχει καθοριστεί αν η μείωση των επιπέδων του ουρικού οξέος αντιστρέφει την εξέλιξη αυτών των σοβαρών ασθενειών.

 

Περισσότερα
EKO
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Super market arapis
Coffe Island

Αυτή την εβδομάδα