Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Εκπαίδευση

Δικαίωση μετά από 11 χρόνια-Ψηφίστηκε η τροπολογία για τον διορισμό των επιτυχόντων εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ 2008

Δημοσιεύθηκε

στις

ΤΗΣ ΕΥΗΣ ΧΡ. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Την τροπολογία υπ’ αριθμ. 1921/218 17.1.2019 δημοσίευσε το Υπουργείο Παιδείας στην ιστοσελίδα του, σύμφωνα με την οποία φαίνεται να συμμορφώνεται επιτέλους στις δικαστικές αποφάσεις και να δρομολογούνται μετά από πολλά χρόνια οι πρώτοι διορισμοί εκπαιδευτικών που ήσαν επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ από το 2008, ένα θέμα που η «Γνώμη» και το gnomip.gr, έχουν αναδείξει με αποκλειστικά ρεπορτάζ.
Η τροπολογία κατατέθηκε ως διάταξη στο Νομοσχέδιο “Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις”.
ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Ειδικότερα, στην τροπολογία αναφέρεται -μεταξύ άλλων- πως επιτυγχάνεται η συμμόρφωση της Διοίκησης σε σειρά δικαστικών αποφάσεων (…) και πως το σύνολο των δικαιωμένων δικαστικά εκπαιδευτικών καλείται (σ.σ. προσεχώς) προς διορισμό με βάση τη φθίνουσα σειρά κατάταξης από τους πίνακες επιτυχόντων του ΑΣΕΠ 2008, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμμόρφωση της Διοίκησης στις δικαστικές αποφάσεις και να εκκινηθούν νέες διαγωνιστικές διαδικασίες για την πλήρωση θέσεων εκπαιδευτικών.
Όπως προκύπτει, ο διορισμός των δικαιωθέντων εκπαιδευτικών ήταν απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου το αρμόδιο Υπουργείο να μπορέσει να εφαρμόσει το νέο σύστημα διορισμών που κατάρτισε πρόσφατα. Έτσι, δεν θα υπάρχει κανένα νομικό κώλυμα που να δεσμεύει τη Διοίκηση του Υπουργείου να μην προβεί σε καμία ενέργεια αναφορικά με το νέο αυτό σύστημα, αν πριν δεν αποκαθιστούσε τους δικαστικά δικαιωθέντες.
ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ
Εκπαιδευτικοί διαφόρων κλάδων (ΠΕ02, ΠΕ11, ΠΕ04.01, ΠΕ13, ΠΕ03, ΠΕ60, ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ18.02, ΠΕ19, ΠΕ14.040 κ.ά.) συμμετείχαν στον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, σύμφωνα με τις 2Π/2008, 3Π/2008 προκηρύξεις του, ο οποίος πραγματοποιήθηκε για την κατάρτιση των πινάκων διορισμών σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για τα σχολικά έτη 2009-2010, 2010-2011. Οι συμμετέχοντες που συμπλήρωσαν την απαιτούμενη βαθμολογία κατετάγησαν στον πίνακα επιτυχόντων του κλάδου τους.
Παρά το γεγονός ότι για τον διαγωνισμό του 2008 η μεταβατική περίοδος παρατάθηκε με σχετικές αποφάσεις του αρμόδιου Υπουργείου Παιδείας έως και το σχολικό έτος 2013-2014, οι εν λόγω εκπαιδευτικοί δεν έτυχαν του αναμενόμενου διορισμού τους. Η παραπομπή της υπόθεσης στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών μετά τη δικαστική απόφαση-ορόσημο 527/2015, η οποία ουσιαστικά προτάσσει τους επιτυχόντες στους μόνιμους διορισμούς, οδήγησε από το 2017 και εξής στην έκδοση ονομαστικών δικαστικών αποφάσεων υπέρ των εκπαιδευτικών αυτών.
ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
Και ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν τα πυρά τους στο κυβερνών κόμμα και στον Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου μη συναινώντας και καταψηφίζοντας το νέο σύστημα διορισμών εκπαιδευτικών, συμφώνησαν απόλυτα και ψήφισαν να εφαρμοστεί η διάταξη για τον διορισμό των δικαστικά δικαιωθέντων εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ 2008. Ειδικότερα, υπέρ της εν λόγω διάταξης για τον άμεσο διορισμό των δικαιωθέντων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., ΑΝ.ΕΛ., ΔΗ.ΣΥ. και ΚΚΕ, ενώ “παρών” δήλωσαν η Χ.Α., το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων.
Επί της ουσίας η υπερψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης κατοχυρώνει, διασφαλίζει και θωρακίζει νομικά τους δικαιωθέντες, καθώς πρόκειται πια για Νόμο του Κράτους.
ΕΛΑΧΙΣΤΟΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΘΕΝΤΩΝ
Ο αριθμός των δικαιωθέντων υπολογίζεται γύρω στους 480. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς έχουν περισσότερες από μία δικαιωτικές αποφάσεις, ενώ ένας πολύ μικρός αριθμός από αυτούς αναμένεται να μην δεχτεί τον διορισμό, καθώς μετά από τα τόσα χρόνια που μεσολάβησαν από την αρχή του δικαστικού αγώνα μέχρι σήμερα έχουν διοριστεί ήδη σε άλλες θέσεις, έχουν μετοικήσει στο εξωτερικό κ.λπ. Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί πως ο αριθμός των δικαιωθέντων είναι ελάχιστος σε σχέση με τα χιλιάδες οργανικά κενά που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης λόγω της χρόνιας αδιοριστίας και των χιλιάδων συνταξιοδοτήσεων. Μάλιστα, αρκετοί από αυτούς έχουν διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα εργαζόμενοι ως αναπληρωτές σε δημόσια σχολεία και γυρίζοντας πολλές περιοχές ανά την Ελλάδα.


Ροή ειδήσεων

Advertisement