Connect with us

Lifestyle

Γαρμπή-Φοίβος: Viral το νέο τους τραγούδι! Αφιέρωμα του gnomip στην εκρηκτική συνεργασία τους

Published

on

Το νέο τραγούδι της Καίτης Γαρμπή, “Ήλιος δεν βγαίνει αν δεν πεις καλημέρα”, το οποίο φέρει την υπογραφή του συνθέτη των επιτυχιών, Φοίβου, κυκλοφόρησε πριν από λίγες ώρες (Τετάρτη, 6/2/2019) από την PANIK PLATINUM απευθείας οπτικοποιημένο -λόγω της αναμενόμενης επιτυχίας- σε ένα music video στο youtube και ήδη έχει γίνει viral, ενώ πολλά σάιτ εδώ και βδομάδες ασχολήθηκαν εκτενώς με την καλλιτεχνική επανασύνδεση της τραγουδίστριας με τον συνθέτη.
Το gnomip.gr σάς ετοίμασε ένα αποκλειστικό και χορταστικό ρεπορτάζ-αφιέρωμα, για να θυμηθείτε πώς ξεκίνησε αυτή η μοναδική συνεργασία, που θεωρείται από τις πιο επιτυχημένες των τελευταίων δεκαετιών.

Ο Μίδας, η μούσα του και οι καινοτομίες
Ήταν λίγο πριν το 1993, όταν ο Γιάννης Δουλάμης, ο τότε παραγωγός της -ήδη γνωστής στο ευρύ κοινό- Γαρμπή στη Sony Music, ανακάλυψε τον νεαρό και πρωτοεμφανιζόμενο συνθέτη Φοίβο, ο οποίος θα ανελισσόταν τελικά στο μουσικό στερέωμα ξεδιπλώνοντας το αδιαμφισβήτητο και τεράστιο ταλέντο του πρώτα πάνω στην Καίτη. Ο συνθέτης και στιχουργός θα γράψει γι’ αυτήν διαχρονικά τραγούδια-σταθμούς στην ελληνική δισκογραφία, όπως το “Ατόφιο χρυσάφι” (καθιέρωση του λεγόμενου λαϊκοπόπ ήχου), το “Θα μελαγχολήσω” (πρώτη φορά ένα τραγούδι έχει διπλό ρεφρέν και οι ρούμπες γίνονται η απόλυτη τάση τα επόμενα χρόνια), το “Χαμένα” (επαναφορά στη μόδα των χασάπικων από τα 80’s), το “Τρυφερότητα” (τίτλος του τραγουδιού είναι τώρα η τελευταία λέξη του ρεφρέν κι όχι μία από τις πρώτες, όπως συνηθιζόταν), το “Επιτέλους” (πρώτη φορά δύο γυναικείες φωνές σε δισκογραφικό ντουέτο), καθώς και το πρωτοποριακό τραγούδι “Το Κάτι” με τα τρία (!) κουπλέ που έκανε τεράστια εντύπωση για τους προχωρημένους για την εποχή στίχους και τον μπιτάτο ρυθμό του και ακούστηκε ανελλιπώς σε ραδιόφωνα και κλαμπ το 2000, οπότε και το τελευταίο κυκλοφόρησε. Επιπλέον, οι τίτλοι των τραγουδιών τους που σχετίζονται, άμεσα ή έμμεσα, με λέξεις ή φράσεις από τη Βίβλο (“Κόλαση”, “Ιεροσυλία”, “Κιβωτός”) και τη νομική ορολογία (“Ασυμφωνία χαρακτήρων”, “Αποζημίωση”, “Όλα στα καταλογίζω”, “Απολογήσου”) γίνονται must στην ελληνική δισκογραφία. Για την άκρως επιτυχημένη και “εκρηκτική” αυτή σύμπραξη που έφτασε ταυτόχρονα την καριέρα και των δύο στην απόλυτη κορυφή ο λάιφ στάιλ Τύπος έχρισε τη Γαρμπή ως την “πρώτη μούσα του Φοίβου”. Από την άλλη, ο συνθέτης λόγω των σερί επιτυχιών του και με άλλους καλλιτέχνες θα χαρακτηριστεί από τα περιοδικά ως ο “σύγχρονος Μίδας του ελληνικού πενταγράμμου”.

Οι κοινοί δίσκοι και οι σούπερ επιτυχίες
Ειδικότερα, ο συνθέτης έγραψε τραγούδια για τους παρακάτω πέντε δίσκους της Καίτης Γαρμπή που σημείωσαν ρεκόρ επιτυχιών και πωλήσεων:
-“Ως τον παράδεισο” (κυκλοφόρησε το 1993 και 4 από τα 11 τραγούδια ήταν του Φοίβου),
-“Ατόφιο χρυσάφι” (κυκλοφόρησε το 1994 και 5 από τα 10 τραγούδια ήταν του Φοίβου),
-“Αρχίζω πόλεμο” (κυκλοφόρησε το 1996 και 9 από τα 12 τραγούδια ήταν του Φοίβου),
-“Ευαισθησίες” (κυκλοφόρησε το 1997. Περιελάμβανε 12 τραγούδια, τα οποία υπέγραφε εξολοκλήρου ο Φοίβος),
-“Το Κάτι” (κυκλοφόρησε το 2000. Περιελάμβανε 7 νέα [τότε] τραγούδια που έφεραν όλα την υπογραφή του Φοίβου, αλλά και σχεδόν όλες τις κοινές τους επιτυχίες σε ένα διπλό CD με συνολικά 31 τραγούδια).
Σούπερ επιτυχίες του καλλιτεχνικού διδύμου που προέκυψαν από τα παραπάνω άλμπουμ, πέρα των προαναφερόμενων, είναι τα τραγούδια: “Το λάθος μου”, “Ναι, υπάρχω εγώ”, “Ο ήλιος που έγινε βροχή”, “Αλητάκι μου”, “Ακούω την καρδούλα σου”, “Ευαισθησίες”, “Από ‘δω και πιο πέρα”, “Η πατρίδα μου”, “Όλη μου η στενοχώρια”, “Μια φορά κι έναν καιρό”, “Σε πολιορκία (πες, πες)”, “Ζήσαμε” κ.ά.

Το καλλιτεχνικό διαζύγιο
Η συνεργασία των Γαρμπή-Φοίβου διήρκησε επτά χρόνια (1993-2000) με ενδιάμεσες παύσεις, καθώς η τραγουδίστρια συμπεριελάμβανε συνήθως στους δίσκους της και τραγούδια άλλων δημιουργών, ενώ κατά την ως άνω επταετία είχε ηχογραφήσει και δύο πετυχημένους δίσκους χωρίς καμία συμμετοχή του Φοίβου (“Χριστούγεννα με την Καίτη” και “Δώρο Θεού”). Επίσης, και ο Φοίβος την ίδια αυτή χρονική περίοδο υπέγραφε -παράλληλα με τη Γαρμπή- δίσκους άλλων καλλιτεχνών, όπως του Βασίλη Καρρά, της Άντζελας Δημητρίου, του Δημήτρη Κόκκοτα, της Δέσποινας Βανδή κ.ά. Η τελευταία κοινή συνεργασία Καίτης-Φοίβου ήταν το τετραπλά πλατινένιο διπλό CD “Το Κάτι” το 2000. Έκτοτε οι καλλιτεχνικοί τους δρόμοι δεν συναντήθηκαν ποτέ (βρίσκονταν άλλωστε πια σε διαφορετικές δισκογραφικές εταιρείες) με εξαίρεση τον Σεπτέμβριο του 2012 που η Καίτη έδωσε το “παρών” στην επετειακή συναυλία του δημιουργού, ο οποίος τότε γιόρτασε τα 20 του χρόνια ως συνθέτης, τραγουδώντας κάποιες από τις επιτυχίες τους.

Οι χωριστοί δρόμοι
Η επιτυχημένη πορεία και των δύο συνεχίστηκε λοιπόν από το 2000 και εξής σε χωριστούς όμως πλέον καλλιτεχνικούς δρόμους και δισκογραφικές εταιρείες. Η Καίτη Γαρμπή όλα αυτά τα δεκαεννιά χρόνια θα τραγουδήσει επιτυχίες άλλων αξιόλογων συνθετών (π.χ. Νίκος Τερζής, Δημήτρης Κοντόπουλος, Πήγασος, Νίκος Αντύπας, Δημήτρης Ζμπέκος, Γιώργος Σαμπάνης, Χρήστος Δάντης, Κώστας Μηλιωτάκης, Σπύρος Γεωργίου, Γαβριήλ Γαβριήλογλου, Ανδρέας Μπονάτσος, Βασίλης Γαβριηλίδης, Θάνος Γεωργουλάς, Χρήστος Παπαδόπουλος κ.ά.). Από την άλλη, ο Φοίβος θα χαρίσει στο κοινό μοναδικά τραγούδια με άλλους καλλιτέχνες, όπως τη Δέσποινα Βανδή, τον Γιώργο Μαζωνάκη, την Έλλη Κοκκίνου, τον Διονύση Σχοινά, τον Γιάννη Πλούταρχο, τον Θάνο Πετρέλη κ.ά. Η προσωπική πάντως σχέση των δύο παλιών συνεργατών όλα αυτά τα 19 χρόνια δεν θα “μπει στον πάγο”, αλλά θα παραμείνει μία σχέση αμοιβαίου σεβασμού, εκτίμησης και θαυμασμού.

Επανασύνδεση του καλλιτεχνικού διδύμου με τραγούδι-πρόταση
Φτάνουμε στο 2019 και πια η επανασύνδεση του αχτύπητου καλλιτεχνικού διδύμου είναι γεγονός! Όλα αυτά τα χρόνια το κοινό αδημονούσε και ζητούσε τόσο από την τραγουδίστρια όσο και τον συνθέτη να ξαναενώσουν τις δυνάμεις τους λόγω της εξαιρετικής “χημείας” τους και της συμβολής τους στο μοντέρνο τραγούδι. Η ίδια η Καίτη Γαρμπή στο παρελθόν είχε επισημάνει πως «μαζί με τον Φοίβο δισκογραφικά ήδη είχαν κάνει τα πάντα φέρνοντας μάλιστα επανάσταση στο χώρο της ελληνικής μουσικής την περίοδο της συνεργασίας τους», ωστόσο τα τελευταία χρόνια δήλωνε «διατεθειμένη να ξανατραγουδήσει Φοίβο αν της έφερνε ένα ξεχωριστό τραγούδι, κάτι διαφορετικό απ’ ό,τι είχαν κάνει στο παρελθόν». Φαίνεται πως για το κοινό τους (και όχι μόνο…) αυτή η ώρα επιτέλους ήρθε! Το νέο τους μοναδικό τραγούδι-πρόταση φέρει τον πρωτότυπο τίτλο “Ήλιος δεν βγαίνει αν δεν πεις καλημέρα” και είναι μία δυναμική ξεσηκωτική ρούμπα με μοντέρνο και ιδιαίτερο ύφος που παρασύρει από το πρώτο άκουσμα!

Ο μεσολαβητής για το reunion
Να σημειωθεί πως η δισκογραφική επανασύνδεση της τραγουδίστριας με τον συνθέτη προέκυψε το 2018 όταν υπήρξε αρχικά σκέψη για ένα ντουέτο με τον Διονύση Σχοινά. Με τον τελευταίο ο Φοίβος έχει αποκλειστική συνεργασία τα τελευταία πέντε χρόνια κυκλοφορώντας μαζί επιτυχημένα digital singles.To ντουέτο τελικά πιθανόν να κυκλοφορήσει αργότερα, καθώς ο συνθέτης φαίνεται πως…βρήκε πάλι τη μούσα του γράφοντας τα τραγούδια για τον επόμενό της δίσκο. Ο Σχοινάς λοιπόν στην ουσία υπήρξε ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον Φοίβο και τη Γαρμπή και υπαίτιος για το δισκογραφικό reunion, καθώς αυτός τους πρότεινε να ξανασυνεργαστούν.

Τι πόσταρε η Γαρμπή στο φέισμπουκ
Λίγο πριν από την κυκλοφορία του τραγουδιού η Καίτη Γαρμπή έκανε το παρακάτω ποστ στη σελίδα της στο φέισμπουκ: «Επιστροφή στα πάτρια εδάφη με τον Φοίβο της καρδιάς μου και μ’ ένα τραγούδι ψυχής πιο “ενήλικο” αλλά πάντα κλασικό φοιβογαρμπέικο!».
Φέτος η τραγουδίστρια συμπλήρωσε 30 χρόνια στη δισκογραφία.
Σ.Α.

Ροή ειδήσεων

Advertisement