Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Πολιτισμός

Η Ράνια Καταβούτα είναι η “Μπαλαρίνα μες στη νύχτα”

Δημοσιεύθηκε

στις

ΤΗΣ ΕΥΗΣ ΧΡ. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Η πρώτη ποιητική συλλογή της «δικής μας» Ράνιας Καταβούτα «Μπαλαρίνα μες στη νύχτα» μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Πανοπτικόν» και η «Γνώμη» έχει τη χαρά να την παρουσιάζει πρώτη.
Γράφουμε «δικής μας», γιατί η ποιήτρια σπούδασε και εργάστηκε στην Πάτρα για 6 χρόνια (1999-2005), ασχολούμενη ενεργά με τα λογοτεχνικά δρώμενα της πόλης και αποτελώντας μέλος των Πολιτιστικών Ομάδων Φοιτητών του Πανεπιστημίου.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ
Η Ράνια Καταβούτα γεννήθηκε στην πανέμορφη Ελάτη Τρικάλων, σπούδασε στο Τμήμα Φιλολογίας της Πάτρας, ενώ αργότερα «ανηφόρισε» στη Θεσσαλονίκη για μεταπτυχιακές σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο πάνω στη Νεοελληνική Φιλολογία.
Από το 2014 διδάσκει νέα ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Διεθνών Σπουδών της Σαγκάης στην Κίνα. Μάλιστα, το 2017 πέτυχε μια πολύ σημαντική διάκριση που προβλήθηκε πρώτα από τη “Γ” και στη συνέχεια από όλα τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης: κέρδισε το βραβείο «Ασημένια Μανόλια» του Δήμου Σαγκάης για τη διδασκαλία της και τις δράσεις της για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού και την καλλιέργεια των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Κίνας.
ΠΑΤΡΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΚΙΝΑ Η ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΤΗΣ
Τα μέρη όπου έζησε δεν θα μπορούσαν να μην αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για μια ποιήτρια που θυμάται τον εαυτό της να γράφει ήδη από τα προεφηβικά της χρόνια. Έτσι, σε αυτή τη συλλογή, από την Πάτρα στον Εύοσμο της Θεσσαλονίκης και από την Αθήνα στη Σαγκάη της Κίνας, παρακολουθούμε μια μπαλαρίνα μες στη νύχτα να ακροβατεί στους δρόμους και τις γειτονιές του κόσμου.
Όπως η κ. Καταβούτα δηλώνει στη «Γ», πρόκειται για «ποιήματα που μας μεταφέρουν σε μέρη μακρινά, αλλά και σε τόπους γνώριμους, σκέψεις για τον χρόνο και τη μνήμη, τον έρωτα και τη γραφή. Μέσα από την ποιητική τοπιογραφία βιώνουμε το αίτημα που διατρέχει τη συλλογή: να ζήσουμε τη ζωή μας στο ακέραιο, με ταξίδια πραγματικά ή φανταστικά, να παρατηρήσουμε τις μικρές στιγμές των ανθρώπων και να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν πρέπει να αφήσουμε κανένα λεπτό της ζωής μας να πάει χαμένο».
*Η συλλογή κυκλοφορεί στα πατρινά βιβλιοπωλεία.

Ροή ειδήσεων

Advertisement