Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Οικονομία

120 δόσεις: Πότε λήγει η προθεσμία – Ποιοι εντάσσονται στη ρύθμιση

Δημοσιεύθηκε

στις

Λήγει αύριο η προθεσμία για φορολογούμενους και ασφαλισμένους που έχασαν τις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων της Εφορίας, λόγω της πανδημίας, προκειμένου να επανενταχθούν σε αυτές.

Στη ρύθμιση εντάσσεται και μία κατηγορία φορολογουμένων που είχαν λάβει εγγυημένα δάνεια και δεν μπόρεσαν να τα εξυπηρετήσουν.

Πρόκειται για όσους φορολογούμενους είχαν λάβει δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου ή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας  ή της εταιρείας Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων ΑE (TΕΜΠΜΕ ΑΕ) και τα οποία είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα στις τράπεζες έως τις 7 Οκτωβρίου 2019.

Οι οφειλές αυτές μπορούν να ρυθμίζονται με μερική ή ολική απαλλαγή από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν ως εξής:

  • Εφάπαξ με απαλλαγή κατά ποσοστό 100%.
  • Από δύο (2) έως και τέσσερις (4) μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή κατά ποσοστό 95%.
  • Από πέντε (5) έως και δώδεκα (12) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 85%.
  • Από δεκατρείς (13) έως και είκοσι τέσσερις (24) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 80%.
  • Από είκοσι πέντε (25) έως και τριάντα έξι (36) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 75%.
  • Από τριάντα επτά (37) έως και σαράντα οκτώ (48) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 45%.
  • Από σαράντα εννέα (49) έως και εξήντα (60) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 30%.
  • Από εξήντα μία (61) έως και εβδομήντα δύο (72) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 20%.
  • Από εβδομήντα τρεις (73) έως και ενενήντα έξι (96) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 15%.
  • Από ενενήντα επτά (97) έως και εκατόν είκοσι (120) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 10%.

Οι καταπτώσεις εγγυήσεων δανείων που έχουν χορηγηθεί με εγγύηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ΑΕ, όπως ισχύει, και η οποία έχει ήδη καταβάλει το εγγυημένο ποσό στις Τράπεζες, έχουν, σύμφωνα με το νομοθετικό τους πλαίσιο, βεβαιωθεί στις Δ.Ο.Υ. σε βάρος του δανειολήπτη.

Οι υπόχρεοι μπορούν να τις ρυθμίσουν σε έως και 120 μηνιαίες δόσεις έπειτα από αίτησή τους στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Οι όροι της ρύθμισης:

Ελάχιστη μηνιαία δόση 20 ευρώ

Εάν υπάρχουν περισσότερες της μίας βεβαιώσεις, τότε ρυθμίζονται όλες μαζί.

Οι δόσεις, αντί προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, είναι έντοκες με επιτόκιο 3% ετησίως.

Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής μίας δόσης αυτή επιβαρύνεται με προσαύξηση 0,25%.

Προαιρετικά εντάσσονται και οι μη ληξιπρόθεσμες βεβαιωμένες οφειλές, καθώς και αυτές που τελούν σε αναστολή.

Επίσης εντάσσονται, εντός 6 μηνών από τη βεβαίωσή τους, όσες οφειλές βεβαιώνονται μετά την 30/04/2021.

Η ρύθμιση χορηγείται ανά οφειλέτη. Πρόσωπα που ευθύνονται για μέρος οφειλής δύνανται να ρυθμίσουν το μέρος αυτής.

Η πρώτη δόση καταβάλλεται εντός 3 εργασίμων ημερών από την από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής.

Αν εξοφλήσει νωρίτερα τη ρύθμιση τυγχάνει απαλλαγής των τόκων σε ποσοστό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στον αριθμό μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνεται με την εξόφληση.

Όποιος έχει υπαχθεί, δύναται να επιλέξει άλλο πρόγραμμα ρύθμισης με διαφορετικό αριθμό δόσεων για το υπόλοιπο προς καταβολή ποσό, οπότε δικαιούται απαλλαγή τόκων σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα και ο αριθμός των δόσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 120 δόσεις υπολογιζόμενος από την πρώτη δόση του αρχικού προγράμματος ρύθμιση.

Πότε χάνεται η ρύθμιση:

α) με τη μη καταβολή 2 συνεχόμενων μηνιαίων δόσεων ή καθυστέρηση καταβολής των 2 τελευταίων δόσεων για το ίδιο χρονικό διάστημα,

β) αν ο οφειλέτης δεν εξοφλήσει ή τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο άλλες οφειλές του καθ΄όλη τη διάρκεια της ρύθμισης, εντός 2μήνου από τη λήξη προθεσμίας καταβολής τους ή εντός 2μήνου από την ημερομηνία αίτησης εφόσον η προθεσμία έχει παρέλθει πριν την υπαγωγή σε αυτήν και

γ) αν δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος και Φ.Π.Α. εντός 3μήνου από την ημερομηνία υποβολής τους ή εντός 3μήνου από την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής εφόσον η ημερομηνία υποβολής έχει παρέλθει πριν την αίτηση.

Η ρύθμιση θα είναι ενεργή έως τις 30 Απριλίου 2021.

Η τεχνική υλοποίηση της ρύθμισης ανήκει στην αρμοδιότητα της ΑΑΔΕ και απαιτεί την έκδοση σχετικής Απόφασης Υπουργού Οικονομικών με εισήγηση του Διοικητή της ΑΑΔΕ που θα προβλέπει τις λεπτομέρειες εφαρμογής.

Για την Εφορία, έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση όσοι έχασαν τις 120 δόσεις από τον Μάρτιο έως και τον Νοέμβριο του 2020.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να επισκεφτούν την ειδική πλατφόρμα «MyBusinessSupport» της ΑΑΔΕ, προκειμένου να κάνουν ηλεκτρονικά την αίτηση επανένταξης και στη συνέχεια θα πρέπει να καταβάλουν τη δόση έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2020. Εάν δεν πληρώσουν μέχρι τη συγκεκριμένη προθεσμία, η αίτησή τους θεωρείται άκυρη. Για να πληρώσουν τη δόση Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβάλουν το ποσό σε «Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής» είτε μέσω web banking είτε μέσω τράπεζας.

Για την αναβίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων προς τα Ταμεία, έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν όσοι έχασαν τη ρύθμιση, την περίοδο από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο του 2020. Και εδώ, η δόση θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Εάν οι ασφαλισμένοι χάσουν την τελευταία αυτή προθεσμία, αναβιώνει όλο το αρχικό χρέος. Δηλαδή, δεν ισχύει ο επανυπολογισμός που είχαν κάνει, ενώ πλέον θα πρέπει να πληρώσουν τόκους και προσαυξήσεις.


Ροή ειδήσεων

Advertisement