Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

ΕΙΝΑ: 500 κενά γιατρών στην Αχαΐα-Απεργούν αύριο οι νοσοκομειακοί γιατροί και πραγματοποιούν συγκέντρωση στην 6η ΥΠΕ

Δημοσιεύθηκε

στις

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση στις 10:30 το πρωί έξω από τα γραφεία της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας στην Πάτρα, θα πραγματοποιήσουν αύριο Πέμπτη οι νοσοκομειακοί και ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί.

«Είμαστε ήδη στην αρχή του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19, ενώ μεσολάβησαν περίπου 7 μήνες από το πρώτο κύμα. Η Κυβέρνηση επέλεξε με επικοινωνιακό τρόπο να διαχειριστεί την υγειονομική κρίση και να υποτάξει την Υγεία του λαού για χάρη της Οικονομίας των λίγων», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας, καταγράφοντας τις ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό στο ήδη τραγικά υποστελεχωμένο Ε.Σ.Υ».

Οπως αναφέρει, οι κενές οργανικές θέσεις ανέρχονται στους 5000 γιατροί και 25000 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό στη χώρα, ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση στην περιοχή της Αχαΐας.
«Από τις 500 οργανικές θέσεις μόνιμων ειδικευμένων ιατρών στα Νοσοκομεία της Αχαίας (ΠΓΝΠ, ΓΝ Πατρών, Καραμανδάνειο , ΝΜ Αιγίου και ΝΜ Καλαβρύτων) κενές είναι οι 139, δηλαδή ποσοστό κοντά στο 30%. Το τελευταίο 7μηνο δεν έγινε καμιά σχεδόν πρόσληψη μόνιμου γιατρού. Για τους ειδικευόμενους ιατρούς το ποσοστό των κενών θέσεων είναι άνω του 40%,ενώ το επικουρικό ιατρικό προσωπικό που προσλήφθηκε δεν επαρκεί για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες, ούτε καν τους συναδέλφους που πήραν άδειες ειδικού σκοπού ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.Χαρακτηριστικό της απαξίωσης, οι εδώ και 6 μήνες απλήρωτοι επικουρικοί του Αγίου Ανδρέα. Οι κλίνες ΜΕΘ-COVID που έχουν αναπτυχθεί για τις ανάγκες του νομού και της ευρύτερης περιοχής είναι 6 ΜΕΘ και 4 ΜΑΦ στο ΠΓΝΠ και 3 ΜΕΘ στο ΓΝ Πατρών, όλες με το ήδη υπάρχον μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Μετά από σχεδόν 2,5 χρόνια δεν έχει ακόμα διορισθεί το σύνολο των γιατρών και δεν έχουν λειτουργήσει τα αυτόνομα τμήματα ΤΕΠ των νοσοκομείων της περιοχής. Παραμένουν σε υπολειτουργία, με αδυναμία ασφαλούς προγράμματος εφημέρευσης , απειλούμενα ακόμα και με κλείσιμο ολόκληρα τμημάτα νοσοκομείων του νομού λόγω της υποστελέχωσης τους», αναφέρει η ΕΙΝΑ αποτυπώνοντας την σημερινή κατάσταση.
ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
Κωδικοποιώντας τα βασικά αιτήματα της αυριανής απεργίας η ΕΙΝΑ απαιτεί:
 Κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού στα Νοσοκομεία, με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Ανάπτυξη και στελέχωση της ΠΦΥ με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.Αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία για να καλυφθούν οι αυξημένες έκτακτες ανάγκες.
 Όχι στην υπερεφημέρευση. Δεν θα ανεχτούμε να γίνουμε επικίνδυνοι για τους ασθενείς μας εξαιτίας της εντατικοποίησης και της εξουθένωσης. Άμεση πληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων).
 Όχι στα «μπαλώματα» και στις μετακινήσεις προσωπικού και εξοπλισμού. Σχεδιασμός για την ανάπτυξη με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και τη στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό 3.500 κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ, που έχει ανάγκη η χώρα μας. Δεν ανεχόμαστε να λειτουργούν κλίνες εντατικής θεραπείες χωρίς να πληρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας. Για κάθε 1 κρεβάτι ΜΕΘ που ανοίγει πρέπει να προσλαμβάνονται τουλάχιστον 4 νοσηλευτές και 1 γιατρός.
 Κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού των επικουρικών με μετατροπή σε οργανικές των θέσεων που καλύπτουν και ταυτόχρονη άμεση προκήρυξή τους
 Μαζικά δωρεάν τεστ στο σύνολο του πληθυσμού. Να δοθεί άμεση προτεραιότητα στην Υγεία και την Πρόνοια, στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, στις κλειστές δομές (σωφρονιστικά ιδρύματα, ψυχιατρικές δομές, δομές προσφύγων και μεταναστών κλπ.)
 Άμεση επίταξη όλων των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας χωρίς προϋποθέσεις και ένταξη τους σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο, και εφαρμογή του ανάλογα με τις ανάγκες.

Περισσότερα
Advertisement

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Κλίμα ψυχικής ανάτασης

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας βρέθηκε χθες ο Δήμαρχος μετά τις εργασίες καλλωπισμού και στολισμού του εξωτερικού χώρου

Δημοσιεύθηκε

στις

Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίον επισκέφθηκε χθες ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης για να διαπιστώσει την πρόοδο των εργασιών (κλαδέματα δένδρων, στολισμός με χριστουγεννιάτικο διάκοσμο κ.ά.) που γίνονται στους εξωτερικούς χώρους του νοσηλευτικού ιδρύματος, από συνεργεία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου καθώς και από τους εργαζόμενους της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, του Πολιτιστικού Οργανισμού και της Δημοτικής Επιχείρησης «Καρναβάλι Πάτρας».

Οι εργασίες, ως γνωστόν, ξεκίνησαν, ενόψει Χριστουγέννων, στις αρχές της εβδομάδας στα τρία νοσηλευτικά ιδρύματα της πόλης (ΠΓΝΠ, «Άγιος Ανδρέας», Καραμανδάνειο) μετά από συνεννόηση της Δημοτικής Αρχής με τις Διοικήσεις τους.

Ο Δήμαρχος σε δήλωσή του, είπε μεταξύ άλλων:

«Ζούμε, λόγω της πανδημίας του covid-19, μια μάχη και τα νοσοκομεία μας και οι εργαζόμενοι σε αυτά, είναι στην πρώτη γραμμή. Είμαστε εδώ σε συνεργασία με την Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, για να δημιουργήσουμε ένα κλίμα ψυχικής ανάτασης τις δύσκολες αυτές στιγμές για τους ασθενείς, τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες του νοσοκομείου. Οι εργαζόμενοι του Δήμου θα συνεχίσουν και τις επόμενες ημέρες να κάνουν τις εργασίες που είναι ανάγκη να γίνουν στους εξωτερικούς χώρους του νοσοκομείου, ώστε η Διοίκηση του νοσοκομείου και οι εργαζόμενοι σε αυτό να ασχοληθούν απερίσπαστοι με την περίθαλψη των  ασθενών.

Δ. ΜΠΑΚΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Διοικητής του ΠΓΝΠ, κ. Δημήτριος  Μπάκος δήλωσε:  «Χρόνια πολλά σε όλους και περαστικά σε όσους έχουν νοσήσει και νοσηλεύονται. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Δήμο Πατρέων για τις εργασίες που εκτελεί και για τον στολισμό των εξωτερικών χώρων του νοσοκομείου μας. Η εικόνα αυτή βοηθά στην ψυχολογία των ασθενών και του προσωπικού μας».

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Πρασίνου, Ανδρέας Αθανασόπουλος, που ήταν παρών στις εργασίες των συνεργείων, είπε: «Με μεγάλη χαρά ανταποκριθήκαμε στα όσα ζήτησε η Διοίκηση του Νοσοκομείου. Οι εργαζόμενοι στο Δήμο ανταποκρίθηκαν με μεγάλη διάθεση αφού το θέμα αφορά όλους.

Μέσα σε τρεις ημέρες αλλάξαμε την εικόνα εδώ. Θα συνεχίσουμε και άλλες παρεμβάσεις στους χώρους που έχουμε συνεννοηθεί με την Διοίκηση».

Παρόντες στην επίσκεψη ήταν επίσης η Αντιδήμαρχος Υγείας και Πρόνοιας, Βίβιαν Σαμούρη και ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Ρίου, Ευάγγελος Κατσακούλης.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Αιτίες των τροχαίων η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη και η υπερβολική ταχύτητα»

Χρ. Ντεμίρης- Διοικητής Τροχαίας Πατρών στην «Γ»:

Δημοσιεύθηκε

στις

Η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη και υπερβολική ταχύητα οι δύο βασικότερες αιτίες για την πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων στην Αχαΐα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας Πατρών.

Η «Γ» μίλησε με τον διοικητή Τροχαίας Πατρών Χρήστο Ντεμίρη, ο οποίος καλεί τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν αυστηρά τον ΚΟΚ, επισημαίνοντας τα εξής: «Καλούμε τους οδηγούς να επιδεικνύουν σωστή οδηγική συμπεριφορά και κατά τη διάρκεια του Lockdown. Από τα στοιχεία που έχει η υπηρεσία μας προκύπτει ότι ένας από τους λόγους που καταγράφονται τροχαία ατυχήματα σε περίοδο που ισχύει ο περιορισμός της κυκλοφορίας είναι η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη και η υπερβολική ταχύτητα από τους οδηγούς που κινούνται σε άδειους δρόμους. Πρόκειται για δύο επικίνδυνες παραβάσεις που προκαλούν τροχαία ατυχήματα και γι΄αυτό θα πρέπει οι οδηγοί να είναι πολύ προσεκτικοί. Η Υπηρεσία μας πραγματοποιεί εντατικούς ελέγχους με περιπολικά και συμβατικά οχήματα καταγράφοντας τη συμπεριφορά των οδηγών και βεβαιώνοντας τις προβλεπόμενες παραβάσεις. Πρώτιστο μέλημά μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων».

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Έσβησε το χαμόγελο της Ζωζώς Μητροπούλου

Η Πατρινή που «κατέκτησε» την Ρόδο με την ζωντάνια της

Δημοσιεύθηκε

στις

Θλίψη σκόρπισε στην Πάτρα, αλλά και στην Ρόδο όπου ζούσε και εργαζόταν εδώ και χρόνια, η είδηση του θανάτου της Ζωζώς Μητροπούλου, η οποία «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 54 ετών, έπειτα από σύντομη αλλά άνιση μάχη που έδωσε με τον καρκίνο.

H Zωζώ από την Πάτρα, αγάπησε τη Pόδο αλλά την αγάπησε κι εκείνη.  Ζούσε στο νησί από το 1990  και εργάστηκε στα καλύτερα νυχτερινά μαγαζιά πάντα με το χαμόγελο. Eκτοτε δεν έφυγε από τη Pόδο κι όλοι είχαν έναν καλό λόγο να πουν για το κορίτσι με το μεγάλο χαμόγελο και την χρυσή καρδιά.

Οι συγγενείς και οι φίλοι της ακόμα δεν μπορούν να πιστέψουν ότι η ζωή στάθηκε τόσο άδικη με την Zωζώ, η οποία πριν από τρεις εβδομάδες διαγνώστηκε με καρκίνο και εισήχθη για νοσηλεία στο νοσοκομείο της Pόδου, όπου άφησε την τελευταία της πνοή από ανακοπή καρδιάς.

Eνας επίμονος βήχας, μια δυσκολία στην αναπνοή ήταν εκείνα τα ύποπτα σημάδια που ανησύχησαν τους φίλους της και την παρέπεμψαν να επισκεφθεί έναν γιατρό. Τα κακά νέα επιβεβαιώθηκαν πολύ σύντομα και η εισαγωγή της Ζωζώς στο νοσοκομείο κρίθηκε απαραίτητη.

Nοσηλεύτηκε επί τρεις εβδομάδες και έδωσε γενναία μάχη με τον καρκίνο.

Λίγο πριν λάβει εξιτήριο, προκειμένου να μεταβεί στην οικογένειά της στην Πάτρα για να συνεχίσει την θεραπεία της, η καρδιά της την πρόδωσε, βυθίζοντας στο πένθος συγγενείς και φίλους, οι οποίοι ακόμα δεν μπορούν να πιστέψουν πως μέσα σε λίγες ημέρες έχασαν τον άνθρωπό τους τόσο αδόκητα.

Η κηδεία της Ζωζώς Mητροπούλου θα γίνει στην Πάτρα, σε στενό κύκλο λόγω των μέτρων για την πανδημία.

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Advertisement

Αυτή την εβδομάδα