Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

ΕΙΝΑ: 500 κενά γιατρών στην Αχαΐα-Απεργούν αύριο οι νοσοκομειακοί γιατροί και πραγματοποιούν συγκέντρωση στην 6η ΥΠΕ

Δημοσιεύθηκε

στις

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση στις 10:30 το πρωί έξω από τα γραφεία της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας στην Πάτρα, θα πραγματοποιήσουν αύριο Πέμπτη οι νοσοκομειακοί και ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί.

«Είμαστε ήδη στην αρχή του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19, ενώ μεσολάβησαν περίπου 7 μήνες από το πρώτο κύμα. Η Κυβέρνηση επέλεξε με επικοινωνιακό τρόπο να διαχειριστεί την υγειονομική κρίση και να υποτάξει την Υγεία του λαού για χάρη της Οικονομίας των λίγων», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας, καταγράφοντας τις ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό στο ήδη τραγικά υποστελεχωμένο Ε.Σ.Υ».

Οπως αναφέρει, οι κενές οργανικές θέσεις ανέρχονται στους 5000 γιατροί και 25000 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό στη χώρα, ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση στην περιοχή της Αχαΐας.
«Από τις 500 οργανικές θέσεις μόνιμων ειδικευμένων ιατρών στα Νοσοκομεία της Αχαίας (ΠΓΝΠ, ΓΝ Πατρών, Καραμανδάνειο , ΝΜ Αιγίου και ΝΜ Καλαβρύτων) κενές είναι οι 139, δηλαδή ποσοστό κοντά στο 30%. Το τελευταίο 7μηνο δεν έγινε καμιά σχεδόν πρόσληψη μόνιμου γιατρού. Για τους ειδικευόμενους ιατρούς το ποσοστό των κενών θέσεων είναι άνω του 40%,ενώ το επικουρικό ιατρικό προσωπικό που προσλήφθηκε δεν επαρκεί για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες, ούτε καν τους συναδέλφους που πήραν άδειες ειδικού σκοπού ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.Χαρακτηριστικό της απαξίωσης, οι εδώ και 6 μήνες απλήρωτοι επικουρικοί του Αγίου Ανδρέα. Οι κλίνες ΜΕΘ-COVID που έχουν αναπτυχθεί για τις ανάγκες του νομού και της ευρύτερης περιοχής είναι 6 ΜΕΘ και 4 ΜΑΦ στο ΠΓΝΠ και 3 ΜΕΘ στο ΓΝ Πατρών, όλες με το ήδη υπάρχον μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Μετά από σχεδόν 2,5 χρόνια δεν έχει ακόμα διορισθεί το σύνολο των γιατρών και δεν έχουν λειτουργήσει τα αυτόνομα τμήματα ΤΕΠ των νοσοκομείων της περιοχής. Παραμένουν σε υπολειτουργία, με αδυναμία ασφαλούς προγράμματος εφημέρευσης , απειλούμενα ακόμα και με κλείσιμο ολόκληρα τμημάτα νοσοκομείων του νομού λόγω της υποστελέχωσης τους», αναφέρει η ΕΙΝΑ αποτυπώνοντας την σημερινή κατάσταση.
ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
Κωδικοποιώντας τα βασικά αιτήματα της αυριανής απεργίας η ΕΙΝΑ απαιτεί:
 Κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού στα Νοσοκομεία, με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Ανάπτυξη και στελέχωση της ΠΦΥ με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.Αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία για να καλυφθούν οι αυξημένες έκτακτες ανάγκες.
 Όχι στην υπερεφημέρευση. Δεν θα ανεχτούμε να γίνουμε επικίνδυνοι για τους ασθενείς μας εξαιτίας της εντατικοποίησης και της εξουθένωσης. Άμεση πληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων).
 Όχι στα «μπαλώματα» και στις μετακινήσεις προσωπικού και εξοπλισμού. Σχεδιασμός για την ανάπτυξη με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και τη στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό 3.500 κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ, που έχει ανάγκη η χώρα μας. Δεν ανεχόμαστε να λειτουργούν κλίνες εντατικής θεραπείες χωρίς να πληρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας. Για κάθε 1 κρεβάτι ΜΕΘ που ανοίγει πρέπει να προσλαμβάνονται τουλάχιστον 4 νοσηλευτές και 1 γιατρός.
 Κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού των επικουρικών με μετατροπή σε οργανικές των θέσεων που καλύπτουν και ταυτόχρονη άμεση προκήρυξή τους
 Μαζικά δωρεάν τεστ στο σύνολο του πληθυσμού. Να δοθεί άμεση προτεραιότητα στην Υγεία και την Πρόνοια, στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, στις κλειστές δομές (σωφρονιστικά ιδρύματα, ψυχιατρικές δομές, δομές προσφύγων και μεταναστών κλπ.)
 Άμεση επίταξη όλων των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας χωρίς προϋποθέσεις και ένταξη τους σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο, και εφαρμογή του ανάλογα με τις ανάγκες.

Περισσότερα


Ροή ειδήσεων

Advertisement