Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Οικονομία

Σταϊκούρας: Ένα νέο lockdown θα έχει οδυνηρές συνέπειες για την οικονομία

Δημοσιεύθηκε

στις

Με την ύφεση φέτος να κλειδώνει -με τα μέχρι τώρα δεχόμενα- στο 8%, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά πως ένα νέο lockdown θα έχει οδυνηρές συνέπειες στην οικονομία.
Στην διαπίστωση αυτή προέβη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο Real Fm, τονιζοντας οτι στο προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού θα υπάρξει πρόβλεψη για ύφεση πέριξ του 8%.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, πάρα το γεγονός οτι υπάρχουν αποκλίσεις απο τους αρχικούς στόχους (και εκτιμάται οτι θα συνεχιστούν και στο 3ο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς) δεν υπάρχει λόγος αναθεώρησης των αρχικών προβλέψεων για την ύφεση
Για το ενδεχόμενο ενός νέου καθολικούς lockdown, όμως, ο υπουργός τόνισε οτι θα εχει οδυνηρές συνέπειες για την Οικονομία. Ειπε χαρακτηριστικά πως «προσεγγιστικοί υπολογισμοί, από την πρόσφατη εμπειρία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανεβάζουν το μηνιαίο κόστος επιβολής ενός καθολικού lockdown περίπου στο 2,5%-3% του ΑΕΠ της κάθε χώρας». Οπως όμως εξήγησε το υπουργείο Οικονομικών έχει επαρκής πόρους (τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε 37,5 δις ευρω) για να χρηματοδοτήσει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ο κ. Σταϊκούρας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αναβίωσης των παλιών ρυθμίσεων με 100 – 120 δόσεις προκειμένου να μπορέσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους όσοι έχασαν τις ρυθμίσεις λόγω του Lockdowν άλλα και οσοι δημιούργησαν νέα χρέη και τους επόμενους μήνες λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης.

πηγή: protothema

Περισσότερα


Ροή ειδήσεων

Advertisement