Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Η Βουλή υιοθετεί την εκστρατεία «Χωρίς Πλαστικά Μιας Χρήσης»

Δημοσιεύθηκε

στις

«Αν δεν καταλάβουμε ότι το περιβάλλον το κρατάμε στα χέρια μας, δεν θα μπορέσουμε να παραδώσουμε ένα υγιέστερο περιβάλλον στα παιδιά μας. Η Βουλή των Ελλήνων διαχρονικά στηρίζει την οικολογική συνείδηση και κυρίως την οικολογική πρακτική» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, υποδεχόμενος σήμερα στο γραφείο του τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη.

Ο κ. Χατζηδάκης επισκέφθηκε τον κ. Τασούλα στο πλαίσιο των δράσεων του προγράμματος «Ελλάδα χωρίς πλαστικά μίας χρήσης», μιας κοινής πρωτοβουλίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, προκειμένου η Βουλή να συμμετάσχει ως πρωτοπόρος στην εκστρατεία ενημέρωσης για την ανάγκη κατάργησης των πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης. Μάλιστα, προσέφερε συμβολικά στον πρόεδρο της Βουλής ένα επαναχρησιμοποιούμενο δοχείο νερού και ένα επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι καφέ, που θα διανεμηθούν και στις θυρίδες των βουλευτών.

Στη συνάντηση παρέστησαν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νικόλαος Ταγαράς, ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, και η εκτελεστική διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, Αγγελική Κοσμοπούλου.

Ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι «πρόκειται για μια ουσιαστική, γενναία παρέμβαση, η οποία, αν υιοθετηθεί στην πράξη από όλες και όλους, θα αλλάξει το τοπίο μέσα στο οποίο ζούμε και θα παύσει αυτή την επιδείνωση του περιβάλλοντος, την οποία βιώνουμε στην καθημερινή μας ζωή, με απίστευτες ποσότητες πλαστικών και άλλων μορφών μόλυνσης».

Ο κ. Τασούλας εξήρε τη σημασία της νομοθετικής πρωτοβουλίας που σχετίζεται με αυτές τις δράσεις, λέγοντας πως «παίρνουμε τέτοιες ευθύνες που μπορούν να αποδείξουν ότι μπορούμε από τώρα να βελτιώσουμε το περιβάλλον και να αποδείξουμε ότι το “όλοι μαζί μπορούμε”, δεν είναι μόνο εν σχέσει με αυτά τα αρνητικά που βλέπουμε στους δρόμους και τους βυθούς, αλλά είναι εν σχέσει με αυτά που θα πάψουμε σύντομα να βλέπουμε, οτιδήποτε δηλαδή συνιστά μόλυνση και επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Είναι μια εκστρατεία που προφανώς πρέπει να αγκαλιαστεί από όλους και είναι άξια συγχαρητηρίων η πρωτοβουλία σας να ενημερώσετε εμπράκτως όλα τα μέλη του Κοινοβουλίου, που ελπίζω να πρωτοστατήσουν στη διάδοση αυτής της κοινωνικής ευθύνης».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε στο «πράσινο νομοσχέδιο», που αυτές τις μέρες συζητείται στη Βουλή, τονίζοντας πως «το νομοσχέδιο για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης είναι σε εφαρμογή σχετικής κοινοτικής οδηγίας, αλλά εμείς στο υπουργείο Περιβάλλοντος δεν το βλέπουμε ως μια υποχρέωσή μας απέναντι στις Βρυξέλλες, αλλά ως ένα χρέος μας απέναντι στο περιβάλλον.

Τα πλαστικά μιας χρήσης μολύνουν εξαιρετικά και ακόμη περισσότερο μολύνουν τις θάλασσες και τις ακτές μας. Επομένως, ακόμα κι αν δεν υπήρχε αυτή η κοινοτική οδηγία, θα έπρεπε να την εφεύρουμε. Προχωρούμε λοιπόν από τους πρώτους στην υιοθέτησή της, δίνουμε στην αγορά ένα σημαντικό περιθώριο χρόνου για να προσαρμοστεί και, από 3 Ιουλίου του 2021, όταν ο νόμος θα έχει περάσει από τη Βουλή, τα πλαστικά μιας χρήσης θα είναι παρελθόν».

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νικόλαος Ταγαράς, επεσήμανε πως «πάνω από το 40% των θαλάσσιων απορριμμάτων που βλέπουμε στις ακτές μας είναι πλαστικά μιας χρήσης. Η πρωτοβουλία αυτή -τόνισε- εκτός από συμβολική είναι και άκρως ουσιαστική.  Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στον ρόλο μας και στην ευθύνη μας, για να προστατέψουμε το περιβάλλον».

Περισσότερα


Ροή ειδήσεων

Advertisement