Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020
Connect with us

Πολιτισμός

Τα Λαπατοχώρια διεκδικούν-Σειρά αιτημάτων στον αντιπεριφερειάρχη

Δημοσιεύθηκε

στις

Πρόσφατα έγινε δεκτή από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη της ΠΕ Αχαΐας, Χαράλαμπο Μπονάνο η διοίκηση της ΑΜΚΕ Λαπατοχώρια Καλαβρύτων   εκπροσωπούμενη από τους Ν. Μαντά, Ν. Αντωνόπουλο και Π. Κοτσίρη.

Η Διοίκηση της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εαταιρείας  ανέπτυξε τα πολλά και κρίσιμα προβλήματα της περιοχής  των  20 Λαπατοχωριών Καλαβρύτων  που αποτελούν τμήμα της επαρχίας των Καλαβρύτων έκτασης 225.000 στρεμμάτων.

Επεσήμαναν ιδιαιτέρως τον άμεσο κίνδυνο απερήμωσης της περιοχής όπως και άλλων ορεινών περιοχών της Περιφέρειας αφού  από 6.000 κατοίκους που είχαν τα 20 χωριά προ 50ετίας σήμερα είναι κάτω από 1.000 κάτοικοι.

Τα τεθέντα συζητηθέντα  προβλήματα είναι:

 1. Η πολύ κακή κατάσταση της οδού Πάτρων –Καλαβρύτων  και η  βελτίωσή της αφού το έργο άρσης επικινδυνότητας της  παραμένει ανεκτέλεστο μετά από 2 έτη παρότι έχει πίστωση 4,2 εκ €
 2. Η επικαιροποίηση κατά τμήματα των μελετών της οδού Πατρών-Καλαβρύτων και η ένταξή τους στα νέα προγράμματα της Περιφέρειας. Ειδικότερα τα τμήματα Βλασία -Μάνεση, Φλάμπουρα Κουδουνόμυλος-Καλάβρυτα με πλήρη αναθεώρηση της ιεράρχησης του οδικού δικτύου της Αχαΐας και ο ενιαίος χαρακτηρισμός της οδού Πατρών Καλαβρύτων ως εθνικής οδού.
 3. Η άρση της επικινδυνότητας της οδού Πούντας –Καλαβρύτων έργο ενταγμένο στο περιφερειακό Πρόγραμμα με 4,3 εκ € από τον Φεβρουάριο του 2018 και η κατασκευή του Κόμβου Κ7 στην Οβρυά –Πατρών  που συνδέει της Μεγάλη Περιμετρική Πάτρας με την  εθνική οδό Πατρών Τριπόλεως  έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ από 10ετίας  με πίστωση 12 εκ €
 4. Οι τρομερές καταστροφές που προκάλεσαν τα έργα κατασκευής δικτύου υπερύψηλης τάσης 400000 Kw από τον ΑΔΜΗΕ ΑΕ στην περιοχή μας Δάσος Κάνισκας και το πέρασμα από τα χωριά Μάνεσι, Μπούμπουκα, Κρυονέρι, Τρεχλό και συνέχεια υπόλοιπα χωριά του Δήμου Καλαβρύτων και η αποκατάσταση τους όπως επιβάλλει η σχετική νομοθεσία και προβλέπει η ΑΕΠΟ όπως έγινε  στη Κρήτη που δόθηκαν τα αντισταθμιστικά    98 εκ € από τον ΑΔΜΗΕ ΑΕ για μηδαμινές ζημιές
 5. Η επανεκκίνηση κατασκευής της ημιτελούς οδού Βλασίας -Λεχουρίου με  αναθεώρηση  της  παρωχημένης μελέτης
 6. Η υλοποίηση των ενταγμένων στο Περιφερειακό σχεδιασμό οδικών έργων Φλάμπουρα-Μακελλαριάς-Λαπαναγών και Μπόσι –Λαπάτες.
 7. Η συνέχιση του σπουδαίου έργου ανάδειξης και αξιοποίησης του αρχαιολογικού χώρου – αρχαίου θεάτρου Λεοντίου στη Βλασία
 8. Η λειτουργία του νέου φορέα προστασίας περιοχών NATURA Χελμού -Ερυμάνθου –Παναχαικού, την νέα Περιβαλλοντική Κλιματική πολιτική και την αξιοποίηση των πλούσιων  δασών της περιοχής
 9. Η αξιοποίηση του δασοκτήματος της Κάνισκας 12.800 στρεμμάτων και προκήρυξη ειδικού τοπικού αναπτυξιακού προγράμματος για την ευρύτερη περιοχή Λαπατοχώρια
 10. Ο Αγροτικός και Κτηνοτροφικός εξηλεκτρισμός και η αγροτική οδοποιία της περιοχής
 11. Η αποκατάσταση και αξιοποίηση του εθνικού Μονοπατιού Ε31 Πάτρα –Αρχαία Ολυμπία 115 χλμ για το τμήμα για το τμήμα Νεζεροχώρια-Τσαπουρνιά -Βλασία -Πλατανίτσα Λαμπεία 40χλμ  και η ανάδειξη των περιοχών  εξαίρετου κάλλους Ταξιάρχη Βλασίας, Μίχνης Μανεσίου και Ροδέας-Παλαιάς Κούτελης, Μπούμπουκα και Κρυονερίου
 12. Η προστασία και διάσωση των ιστορικών οικισμών και της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας της περιοχής.
 13. Η Λειτουργία Ιατρείου και φαρμακείου και Προγράμματος Βοήθειας στο σπίτι στο Μάνεσι
 14. Η ολοκλήρωση της αποκατάστασης του διατηρητέου παλιού σχολαρχείου- στο Μάνεσι
 15. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα ψηφιοποίησης και πολυεπίπεδης προβολής της φυσικής και πολιτιστικής της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας  και  η προώθηση της περιοχή.

Ο κ. Μπονάνος άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και κατανόηση τα αναφερθέντα προβλήματα και υποσχέθηκε να συμβάλλει στην επίλυσή τους με  τις ενδεδειγμένες ρεαλιστικές λύσεις  και δεσμεύτηκε πως σύντομα θα επισκεφθεί τα Λαπατοχώρια για  να  σχηματίσει πληρέστερη εικόνα. Η ΑΜΚΕ  Λαπατοχώρια Καλαβρύτων εκφράζει την αρχική ικανοποίησή της και προσβλέπει σε εποικοδομητική συνεργασία με τις Περιφερειακές αρχές.

 

Πολιτισμός

Καθάρισαν με «6»-Δημιουργική άθληση από μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μπεγουλακίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Με κωδικό «6» και όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μπεγουλακίου επέλεξαν για ακόμη μια φορά να αθληθούν εποικοδομητικά, στο πάρκο και στην προ διαμόρφωση κεντρική πλατεία της συνοικίας!

Συγκεκριμένα, μέλη του Συλλόγου προχώρησαν σε καθαρισμό του χώρου, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά το ενδιαφέρον για τον τόπο τους.

Να σημειωθεί πως ο Πολιτιστικός Σύλλογος διαθέτει και εθελοντική περιβαλλοντική ομάδα η οποία ανά τακτά χρονικά διαστήματα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που αφορούν στο περιβάλλον και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων της συνοικίας. Μία ομάδα που όπως αποδείχτηκε παραμένει ενεργή ακόμη και εν μέσω καραντίνας.

Περισσότερα

Πολιτισμός

Έτοιμο να υποδεχτεί παιδιά και εφήβους-Ξεκινά στις 28 Νοεμβρίου το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Η μεγάλη νεανική και παιδική κινηματογραφική γιορτή της χώρας, το πρώτο και μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ στην Ελλάδα για όλη την οικογένεια, είναι πανέτοιμο να υποδεχθεί και φέτος, από τις 28 Νοεμβρίου έως τις 5 Δεκεμβρίου, το πιο «δύσκολο» και απαιτητικό κοινό: τα παιδιά και τους εφήβους.

Η πρόκληση είναι μεγάλη, καθώς το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του διαδικτυακά μέσα από την πλατφόρμα online.olympiafestival.gr με ένα συναρπαστικό πρόγραμμα για κάθε ηλικία (παιδιά, έφηβοι, γονείς ).

Από την οθόνη του 23ου OIFF θα παρελάσουν ταινίες από όλον τον κόσμο, κόντρα στα στερεότυπα που αναπαράγει η τηλεόραση και το Χόλιγουντ: ταινίες που υμνούν την χαρά της ζωής αλλά δεν φοβούνται να αποκαλύψουν στα παιδιά όλες τις πτυχές της αληθινής ζωής… Οικογένεια, φιλία, έρωτας, φύση, μουσική, διαδίκτυο, αλλά και μετανάστευση, φτώχεια, παραβατικότητα, απώλεια, αγώνας για επιβίωση, θρησκευτικός φανατισμός και βέβαια πανδημία…

Το μήνυμα όμως του Φεστιβάλ παραμένει αισιόδοξο και είναι ηχηρό: τα παιδιά είναι αγωνιστές, και η ζωή βρίσκει τελικά τρόπο…
Στο φετινό, 23ο Φεστιβάλ διαγωνίζονται 90 ταινίες επαγγελματιών, μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας, κινουμένων σχεδίων και ντοκιμαντέρ από 47 χώρες. Οι ταινίες αυτές συμμετέχουν στα διαγωνιστικά τμήματα Μεγάλου Μήκους μυθοπλασίας (14), Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας (24), Μικρού Μήκους Animation (25) και Ντοκιμαντέρ / Kids & Docs μεγάλου, μεσαίου και μικρού μήκους (27).
Το φετινό διαγωνιστικό πρόγραμμα επέλεξε, όπως κάθε χρόνο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας Δημήτρης Σπύρου.
ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΤΕ
-Αντιγόνη (Sophie Deraspe).
-Οι μικροί λύκοι (Samuel Kishi Leopo).
-Γιος-μάνα (Mahnaz Mohammadi).
-Λέγε με κοτσύφι (Pavel Mirzoev).
-Λουνάνα, ένα γιακ μες στην τάξη (Pawo Choyning Dorji).
-Daniel ‘16 (Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος).
-When Hitler Stole Pink Rabbit (Caroline Link).
Επίσης, υπάρχουν και αρκετές ταινίες που ξεχωρίζουν για την άνευ όρων αγάπη για τα ζώα όπως:
-Ο αμερικανικός ταύρος (Fatemeh Tousi).
-Όλα τα αγαπημένα μου μικρά ζωάκια (Michael Ekblad, Alexandra Schatz).
Ακόμη, πολύ «δυνατά» και τα φετινά ντοκιμαντέρ της ενότητας Kids & Docs, φανερώνουν μια πικρή αλήθεια: τα παιδιά είναι τα πρώτα και πιο ευάλωτα θύματα των επιλογών που κάνουν οι μεγάλοι:
-Θωρακισμένο νανούρισμα (Yana Ugrekhelidze).
-Γραμμές στην άμμο, μια εξιστόρηση της ιστορίας (Francis Alÿs).
-Ορχήστρα από τη χώρα της σιωπής (Lucia Kasova)

ΚΑΙ ΤΑΙΝΙEΣ COVID-19!

Τα 20 της χρόνια κλείνει φέτος η Camera Zizanio που κάθε χρόνο, προσφέρει μια σπάνια ευκαιρία σε παιδιά από την Ελλάδα και τον κόσμο να δείξουν τις ταινίες που γύρισαν είτε μόνα τους είτε στο πλαίσιο του σχολείου. Δυστυχώς οι συνθήκες της πανδημίας δεν επιτρέπουν την διεξαγωγή της μεγάλης γιορτής αυτών των γενεθλίων όπως ήταν προγραμματισμένη, όμως οι ίδιες αυτές συνθήκες ήταν αυτές που φέτος ενέπνευσαν τα παιδιά, και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.
Στην φετινή Camera Zizanio θα προβληθεί ένας μεγάλος αριθμός από αυτές τις ταινίες, για να έχουμε μια όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα αυτής της μάχης για τη ζωή που δίνουν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Ταινίες «Covid-19» λοιπόν από την Ελλάδα, την Ευρώπη (Ρωσία, Βόρεια Μακεδονία, Αγγλία, Κροατία, Κύπρο, Ουκρανία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία) αλλά και την Κίνα, την Αμερική, τη Βραζιλία, το Μπαγκλαντές, την Ινδία, το Νεπάλ, την Αργεντινή…
Για παράδειγμα από την Ελλάδα, θα παρουσιαστεί η Αφύπνιση, ένα ευρηματικό μονοπλάνο της Ευαγγελίας Κεφαλά. Η ταινία γυρίστηκε στα πλαίσια μιας δημόσιας πρόσκλησης που έκανε το Φεστιβάλ Ολυμπίας στα παιδιά να αξιοποιήσουν δημιουργικά το χρόνο τους γυρίζοντας μια ταινία με ένα μόνο πλάνο.
Η 20h Camera Zizanio θα προβάλλει συνολικά 188 κινηματογραφικές δημιουργίες παιδιών και νέων από 47 χώρες.
Όλες οι ταινίες του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Camera Zizanio θα προβάλλονται ΔΩΡΕΑΝ από τη διεύθυνση online.olympiafestival.gr στην πλατφόρμα FestivalScope/Shift72

Περισσότερα

Πολιτισμός

Βραβείο στον Ανάργυρο Δρίβα- Μέλους του «Ωρίωνα»

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος απονέμει το βραβείο του Έλληνα Ερασιτέχνη Αστρονόμου 2019 στον Ανάργυρο Δρίβα, μέλος του ΔΣ της Αστρονομικής Εταιρείας Πάτρας “Ωρίων”, καθηγητή Φυσικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (3ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου), για τη διδασκαλία δωρεάν μαθημάτων Αστρονομίας σε μαθητές εξ αποστάσεως, αλλά και τη γενικότερη δράση του στον τομέα της διάχυσης της Αστρονομίας στο ευρύτερο κοινό.

 

Αποτέλεσμα της διδασκαλίας του στους μαθητές υπήρξε η βράβευση πολλών εξ αυτών στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής καθώς και στις Διεθνείς Ολυμπιάδες Αστρονομίας και Αστροφυσικής. Η δράση του στο ευρύτερο κοινό έχει να παρουσιάσει διάφορες αστροβραδιές στην ιδιαίτερη πατρίδα του, ομιλίες αστρονομικού ενδιαφέροντος, επιστημονικά άρθρα στον “Ουρανό” και εισηγήσεις σε συνέδρια.

 

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Advertisement

Αυτή την εβδομάδα