Τετάρτη 12 Μαΐου 2021
Connect with us

Πολιτισμός

Τα Λαπατοχώρια διεκδικούν-Σειρά αιτημάτων στον αντιπεριφερειάρχη

Δημοσιεύθηκε

στις

Πρόσφατα έγινε δεκτή από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη της ΠΕ Αχαΐας, Χαράλαμπο Μπονάνο η διοίκηση της ΑΜΚΕ Λαπατοχώρια Καλαβρύτων   εκπροσωπούμενη από τους Ν. Μαντά, Ν. Αντωνόπουλο και Π. Κοτσίρη.

Η Διοίκηση της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εαταιρείας  ανέπτυξε τα πολλά και κρίσιμα προβλήματα της περιοχής  των  20 Λαπατοχωριών Καλαβρύτων  που αποτελούν τμήμα της επαρχίας των Καλαβρύτων έκτασης 225.000 στρεμμάτων.

Επεσήμαναν ιδιαιτέρως τον άμεσο κίνδυνο απερήμωσης της περιοχής όπως και άλλων ορεινών περιοχών της Περιφέρειας αφού  από 6.000 κατοίκους που είχαν τα 20 χωριά προ 50ετίας σήμερα είναι κάτω από 1.000 κάτοικοι.

Τα τεθέντα συζητηθέντα  προβλήματα είναι:

 1. Η πολύ κακή κατάσταση της οδού Πάτρων –Καλαβρύτων  και η  βελτίωσή της αφού το έργο άρσης επικινδυνότητας της  παραμένει ανεκτέλεστο μετά από 2 έτη παρότι έχει πίστωση 4,2 εκ €
 2. Η επικαιροποίηση κατά τμήματα των μελετών της οδού Πατρών-Καλαβρύτων και η ένταξή τους στα νέα προγράμματα της Περιφέρειας. Ειδικότερα τα τμήματα Βλασία -Μάνεση, Φλάμπουρα Κουδουνόμυλος-Καλάβρυτα με πλήρη αναθεώρηση της ιεράρχησης του οδικού δικτύου της Αχαΐας και ο ενιαίος χαρακτηρισμός της οδού Πατρών Καλαβρύτων ως εθνικής οδού.
 3. Η άρση της επικινδυνότητας της οδού Πούντας –Καλαβρύτων έργο ενταγμένο στο περιφερειακό Πρόγραμμα με 4,3 εκ € από τον Φεβρουάριο του 2018 και η κατασκευή του Κόμβου Κ7 στην Οβρυά –Πατρών  που συνδέει της Μεγάλη Περιμετρική Πάτρας με την  εθνική οδό Πατρών Τριπόλεως  έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ από 10ετίας  με πίστωση 12 εκ €
 4. Οι τρομερές καταστροφές που προκάλεσαν τα έργα κατασκευής δικτύου υπερύψηλης τάσης 400000 Kw από τον ΑΔΜΗΕ ΑΕ στην περιοχή μας Δάσος Κάνισκας και το πέρασμα από τα χωριά Μάνεσι, Μπούμπουκα, Κρυονέρι, Τρεχλό και συνέχεια υπόλοιπα χωριά του Δήμου Καλαβρύτων και η αποκατάσταση τους όπως επιβάλλει η σχετική νομοθεσία και προβλέπει η ΑΕΠΟ όπως έγινε  στη Κρήτη που δόθηκαν τα αντισταθμιστικά    98 εκ € από τον ΑΔΜΗΕ ΑΕ για μηδαμινές ζημιές
 5. Η επανεκκίνηση κατασκευής της ημιτελούς οδού Βλασίας -Λεχουρίου με  αναθεώρηση  της  παρωχημένης μελέτης
 6. Η υλοποίηση των ενταγμένων στο Περιφερειακό σχεδιασμό οδικών έργων Φλάμπουρα-Μακελλαριάς-Λαπαναγών και Μπόσι –Λαπάτες.
 7. Η συνέχιση του σπουδαίου έργου ανάδειξης και αξιοποίησης του αρχαιολογικού χώρου – αρχαίου θεάτρου Λεοντίου στη Βλασία
 8. Η λειτουργία του νέου φορέα προστασίας περιοχών NATURA Χελμού -Ερυμάνθου –Παναχαικού, την νέα Περιβαλλοντική Κλιματική πολιτική και την αξιοποίηση των πλούσιων  δασών της περιοχής
 9. Η αξιοποίηση του δασοκτήματος της Κάνισκας 12.800 στρεμμάτων και προκήρυξη ειδικού τοπικού αναπτυξιακού προγράμματος για την ευρύτερη περιοχή Λαπατοχώρια
 10. Ο Αγροτικός και Κτηνοτροφικός εξηλεκτρισμός και η αγροτική οδοποιία της περιοχής
 11. Η αποκατάσταση και αξιοποίηση του εθνικού Μονοπατιού Ε31 Πάτρα –Αρχαία Ολυμπία 115 χλμ για το τμήμα για το τμήμα Νεζεροχώρια-Τσαπουρνιά -Βλασία -Πλατανίτσα Λαμπεία 40χλμ  και η ανάδειξη των περιοχών  εξαίρετου κάλλους Ταξιάρχη Βλασίας, Μίχνης Μανεσίου και Ροδέας-Παλαιάς Κούτελης, Μπούμπουκα και Κρυονερίου
 12. Η προστασία και διάσωση των ιστορικών οικισμών και της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας της περιοχής.
 13. Η Λειτουργία Ιατρείου και φαρμακείου και Προγράμματος Βοήθειας στο σπίτι στο Μάνεσι
 14. Η ολοκλήρωση της αποκατάστασης του διατηρητέου παλιού σχολαρχείου- στο Μάνεσι
 15. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα ψηφιοποίησης και πολυεπίπεδης προβολής της φυσικής και πολιτιστικής της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας  και  η προώθηση της περιοχή.

Ο κ. Μπονάνος άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και κατανόηση τα αναφερθέντα προβλήματα και υποσχέθηκε να συμβάλλει στην επίλυσή τους με  τις ενδεδειγμένες ρεαλιστικές λύσεις  και δεσμεύτηκε πως σύντομα θα επισκεφθεί τα Λαπατοχώρια για  να  σχηματίσει πληρέστερη εικόνα. Η ΑΜΚΕ  Λαπατοχώρια Καλαβρύτων εκφράζει την αρχική ικανοποίησή της και προσβλέπει σε εποικοδομητική συνεργασία με τις Περιφερειακές αρχές.

 

Πολιτισμός

Σήμερα από το Ινστιτούτο «Πλάτων» και την «Ερυθρά Γαία»-Η Μάνα του ’21- Η Μάνα του ‘21»

Δημοσιεύθηκε

στις

Ημερίδα με θέμα «Η Μάνα του ’21- Η Μάνα του ‘21» διοργανώνει διαδικτυακά σήμερα στις 7 μ.μ. το Ινστιτούτο «Πλάτων» και ο Πολιτιστικός σύλλογος Παραλίας Λακκόπετρας “ΕΡΥΘΡΑ ΓΑΙΑ”.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση- πρόσκληση «πόσο σημαντική είναι η συνεισφορά της Μάνας στην Επανάσταση και στην ιστορία της Πατρίδας μας.
H ανάμνηση του χθές στο Σήμερα ,στη Σύγχρονη Μητέρα.
«Ψυχή μεγάλη και γλυκιά, μετά χαράς σ’ το λέω:
Θαυμάζω τες γυναίκες μας και στ’ όνομά τους μνέω.»- Διονύσιος Σολωμός, «Ελεύθεροι πολιορκημένοι»
200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και οι γυναίκες άφησαν τη δική τους σφραγίδα. Ελληνίδες, που αγωνίστηκαν για την ελευθερία, που διέθεσαν την περιουσία τους στον αγώνα.
Γυναίκες, – όπως η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, η Μαντώ Μαυρογένους, η Φαναριώτισα Ευφροσύνη Νέγρη, η καπετάνισσα Δόμνα Βισβίζη κ.α.- που έγιναν γνωστές γιατί διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο παίρνοντας μέρος στον Αγώνα, αλλά και άγνωστες καθημερινές γυναίκες που μεγάλωναν τα παιδιά τους εμφυσώντας τους την αγάπη για την πατρίδα».
Συμμετέχουν στην διαδικτυακή ημερίδα καταξιωμένοι στο αντικείμενό τους ομιλητές όπως η κ. Μαρία Συρεγγέλα Υπουργείο Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων Ιδιαίτερο Γραφείο Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, η κ.Έφη Χαλδή Καθηγήτρια Ιστορίας και Εκπρόσωπoς του Ινστιτούτου Πλάτων, η Dr Χρυσούλα Παπαδοπούλου ,Καθ. Κοινωνικής εργασίας ,Διδάκτωρ Παιδικής Προστασίας Παν/μιου Dundee UK.& Αντιπρόεδρος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού παραρτήματος Πατρών, η κ. Κάλλη Οικονόμου ιστορικός – φιλόλογος Διευθύντρια Istituto Ellenico di Cultur – Ελληνικό Μορφωτικό Ινστιτούτο,ο κος Αντώνης Δ. Σκιαθάς Ποιητής και Μέλος της γνωμοδοτικής επιτροπής της Περιφέρειας για την επέτειο των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Θα προσεγγίσουν το ρόλο και τη μορφή της γυναίκας στα χρόνια του αγώνα και Σήμερα.
Θα απευθύνουν χαιρετισμό οι:
Επίσημοι Χαιρετισμοί Απογόνων Ηρώων :
Ιάσων Φωτήλας Βουλευτής Αχαΐας
Ευσταθία Γιαννιά Πρώην Αντιστράτηγος Ελληνικής Αστυνομίας
Φωκίων Α. Ζαΐμης, Περιφερειακός Σύμβουλος Δ. Ελλάδας
Έπαινος στον Όμιλο Απογόνων Αγωνιστών του 1821
Επίσημο Χαιρετισμό Απευθύνουν χαιρετισμό οι:
• Χαράλαμπος Μπονάνος Αντιπεριφερειάρχης Αχαϊας
• Π. Σακελλαρόπουλος Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής
• Δήμαρχος Δυτικής Αχαϊας Σπύρος Μυλωνάς- Δημήτρης Μπαρμπούνης Πρόεδρος τρίτεκνων Δυτ. Αχαΐας
Έπαινος στις πολύτεκνες Μητέρες της “Ερυθρά Γαία”
Κλείσιμο με Μουσική
Χαιρετισμός : Απόγονος του Γιώργου Λεχουρίτη είναι η γνωστή ερμηνεύτρια Ηρώ Λεχουρίτη.
Η ΗΡΩ ΛΕΧΟΥΡΙΤΗ – απόγονος ηρώων και Μάνα
Μουσική Ερμηνεία Live τραγούδι και πιάνο από την ίδια.
Για να παρακολουθήσετε ακολουθείστε τον σύνδεσμο : https://www.youtube.com/channel/UCOp_mbhQZxMrXhLdccDc4mA

 

Περισσότερα

Πολιτισμός

«Η Πάτρα στον Αγώνα 1821-1828»-Σήμερα από το «Κοινοτικόν» η εκδήλωση με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Τόμπρου

Δημοσιεύθηκε

στις

Το «Κοινοτικόν» από την αρχή της δραστηριοποίησής του ασχολείται συστηματικά με θέματα που σχετίζονται με τη συλλογική μνήμη και φέτος, 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, του σημαντικότερου γεγονότος της Νεωτερικής Ελληνικής Ιστορίας, το «Κοινοτικόν» διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων, στις οποίες επιχειρείται μια νηφάλια αποτίμηση του αποτυπώματος της Επανάστασης του ’21 και της παρακαταθήκης των πρωταγωνιστών της σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο.

Παράλληλα, επιχειρείται η σύνδεσή των εκδηλώσεων με τα ζέοντα προβλήματα του σύγχρονου Ελληνισμού. Ο πρώτος κύκλος εκδηλώσεων είναι διαδικτυακός, ενώ ο δεύτερος κύκλος – και εφόσον το επιτρέψουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας- ευελπιστούμε να είναι με τη φυσική παρουσία του κοινού.
Στην 4η διαδικτυακή εκδήλωση – συζήτηση του πρώτου κύκλου για τα 200 χρόνια της Επανάστασης του ’21, αύριο Κυριακή 9 Μαΐου και ώρα 8 μ.μ., και με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Η Πάτρα στον Αγώνα 1821 – 1828», το Κοινοτικόν συνομιλεί με δύο συγγραφείς που έλκουν την καταγωγή τους από την Πάτρα. Τον Νίκο Τόμπρο, συγγραφέα του βιβλίου, ο οποίος θα εστιάσει το ενδιαφέρον του στη μακρόχρονη πολιορκία του κάστρου της Πάτρας από τους επαναστατημένους Έλληνες και την βετεράνο Αθηνά Κακούρη, η οποία θα αναφερθεί στην Ελληνική Επανάσταση εν γένει.
Επίσης, παρέμβαση θα κάνει o εκδότης του βιβλίου Ανδρέας Τσιλίρας ενώ θα απευθύνει χαιρετισμό εκ μέρους του «Κοινοτικόν», ο Θεόδωρος Ντρίνιας (Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πατρέων). Τη διαδικτυακή εκδήλωση – συζήτηση θα συντονίσει ο Παναγιώτης Κωστόπουλος, Δημόσιος Ιστορικός – Μέλος του Κοινοτικόν.
Η εκδήλωση – παρουσίαση του βιβλίου «Η Πάτρα στον Αγώνα 1821 – 1828» (Εκδόσεις Το Δόντι, 2021) θα προβληθεί ζωντανά στο σύνδεσμο:

 

Περισσότερα

Πολιτισμός

Eurovision 2021 – Έλενα Τσαγκρινού: Οι τελευταίες δηλώσεις της πριν μπει στο αεροπλάνο για Ρότερνταμ

Δημοσιεύθηκε

στις

Δείτε όλα όσα είπε η Έλενα Τσαγκρινού.

Η Μαίρη Αργυριάδου με την κάμερα της εκπομπής “Έλα χαμογέλα” συνάντησε την Έλενα Τσαγκρινού στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, λίγα λεπτά πριν αναχωρήσει για το Ρότερνταμ, όπου και θα λάβει μέρος στην Eurovision 2021 με το El Diablo για λογαριασμό της Κύπρου.

«Δεν είμαι καθόλου αγχωμένη γιατί θεωρώ ότι με το άγχος δεν κερδίζουμε κάτι, οπότε προσπαθώ να είμαι ήρεμη, είμαι προετοιμασμένη φουλ και πιστεύω ότι θα πάνε όλα σούπερ. Είμαι πολύ ενθουσιασμένη γιατί η ομάδα μου έχει κάνει κάτι το οποίο είναι πολύ εντυπωσιακό και με πλαισιώνει. Η Ελένη Φουρέιρα μου έχει δώσει την καλύτερη συμβουλή, να το διασκεδάσω, να είμαι ο εαυτός μου και να προσέχω τον εαυτό μου. Το αγόρι μου θέλει να με δει με την πρωτιά, με υποστηρίζει και θέλει το καλύτερο για μένα», είπε αρχικά η Έλενα Τσαγκρινού.

Η Έλενα Τσαγκρινού πρόσθεσε επίσης: «Είναι ένας διαγωνισμός αρκετά απαιτητικός. Έχω αρχίσει και ξεχνάω πλέον όλα όσα συζητήθηκαν για το El Diablo. Με στεναχώρησε, αλλά πέρασε αυτή η φάση, είμαι μια χαρά και δεν δίνω σημασία. Θέλω να πάει πολύ και η Στεφανία. Προφανώς και περιμένω το 12άρι από την Ελλάδα».

Περισσότερα
EKO
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Super market arapis
Coffe Island

Αυτή την εβδομάδα