Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Μία ακόμη επιτυχής ανάβαση-Πατρινοί ορειβάτες στο Παναιτωλικό Όρος

Published

on

Το περασμένο Σάββατο, με υπέροχο καιρό, τέσσερις Πατρινοί ορειβάτες και φίλοι, οι Ασημάκης Κων. Παπαδόπουλος, Ανδρέας Σταυρουλόπουλος, Γρηγόρης Κουβεριανός και Νίκος Κυριακόπουλος, αναχώρησαν από την Πάτρα με προορισμό το Παναιτωλικό με σκοπό την ανάβαση από τα Ανατολικά.

Όπως αναφέρει ο Ασημάκης Παπαδόπουλος «φτάνοντας στο χωριό Άνω Λαμπίρι, ακολουθήσαμε έναν χωματόδρομο που οδηγεί στις κορυφές του Παναιτωλικού. Πρώτος προορισμός η Κρημνίτσα, που αποτελείται από τρεις κορυφές με την ψηλότερη από τις τρεις να είναι 1.816 μέτρα. Το όνομα Κρημνίτσα δηλώνει πόσο απότομη είναι, γι’ αυτό απαιτείται μεγάλη προσοχή. Μία πεντάλεπτη στάση στα 1.816 μέτρα για κάποιες ανάσες, όπως λέγεται ορειβατικά, φωτογραφίες και μετά κάθοδος από Κρημνίτσα με στόχο την ψηλότερη κορυφή του Παναιτωλικού που ονομάζεται Κατελάνος με ύψος 1.922 μέτρα.

Η κατάβαση από Κρημνίτσα σχετικά εύκολη, αλλά μετά αρχίζει η κοπιώδης νοτιοανατολική ανάβαση που πρέπει να καλύψουμε 300 μέτρα υψομετρικά. Κάνοντας αρκετές στάσεις για ανάσα, φτάνουμε τελικά στην κορυφή Κατελάνος. Λόγω της διαύγειας της ατμόσφαιρας, η θέα μας αντάμειψε με το παραπάνω. Γύρω μας αμέτρητες κορυφές, που ο χώρος δεν είναι αρκετός να τις αναφέρω. Από αυτήν την θέα ξεχωρίζει ο Αμβρακικός κόλπος, το φράγμα του Στράτου και οι εντυπωσιακές λίμνες Λυσιμαχία και Τριχωνίδα. Ειδικά η Τριχωνίδα ήταν τόσο ήρεμη που η επιφάνειά της είχε μετατραπεί σε καθρέπτη και επειδή η λίμνη βρίσκεται μεταξύ του ήλιου και  της κορυφής, δύο μικρά σύννεφα λόγω του ήλιου καθρεπτίζονταν στη λίμνη και φαίνονταν σαν να επέπλεαν στο νερό.                                                                                                                                                                                    Κάθοδος με βορειοδυτική κατεύθυνση από άλλο μονοπάτι από αυτό που ανεβήκαμε και το οποίο περνά από τους πρόποδες της Κρημνίτσας και είναι πλήρως σηματοδοτημένο με κόκκινο χρώμα.                                                                                                                                                             Φτάσαμε στο τέλος της διαδρομής ευχαριστημένοι για την επιτυχή ανάβαση και την ασφαλή επιστροφή».

Ροή ειδήσεων

Advertisement