Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
Connect with us

Υγεία

Όταν η εμμηνόπαυση γίνεται τραυματική εμπειρία…

Δημοσιεύθηκε

στις

Η περιεμμηνοπαυσιακή περίοδος (κλιμακτήριος και ιδιαίτερα η εμμηνόπαυση) αποτελεί στρεσογόνο παράγοντα για την εμφάνιση κατάθλιψης στις γυναίκες είναι το βασικό μήνυμα της διαδικτυακής Συνέντευξης Τύπου που οργάνωσε ο Σύλλογος «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗΣ», με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης – 18 Οκτωβρίου.

«Παρότι η εμμηνόπαυση αποτελεί μία φυσική εξέλιξη στη ζωή κάθε γυναίκας, για πολλές από αυτές εξελίσσεται σε μία τραυματική εμπειρία, καθώς σηματοδοτεί μεγάλες αλλαγές στο σώμα και στον ψυχισμό τους» τόνισε η κα Αθανασία Παππά, Πρόεδρος της ΕΛΕΤΕΜ.

«Τα πιο συχνά συμπτώματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες γυναίκες είναι οι διαταραχές στην περίοδο, οι εξάψεις και οι μεταπτώσεις στη διάθεση. Άλλα συμπτώματα που αναφέρουν γυναίκες σε εμμηνόπαυση είναι: πνευματική σύγχυση, διαταραχή στη μνήμη και τη σκέψη και τη συγκέντρωση, κυκλοθυμία, αίσθημα θλίψης και κάποιες φορές κατάθλιψη, διαταραχή στον ύπνο, ελαττωμένη επιθυμία για επαφή αλλά και ξηρότητα στον κόλπο» κατέληξε η κα Παππά.

«Τα συμπτώματα της κατάθλιψης της εμμηνόπαυσης» διευκρίνισε ο κ. Γιώργος Παπαζήσης, Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής, Αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακολογίας & Κλινικής Φαρμακολογίας Ιατρικής ΑΠΘ, «διαφοροποιούνται από τα τυπικά συμπτώματα της κατάθλιψης στις άλλες φάσεις της ζωής της γυναίκας, και αφορούν 5 άξονες (εικόνα εαυτού, σεξουαλική ζωή, σωματική αλλαγή, γνωστικό και διαταραχή ύπνου). Για την εμφάνιση αυτής της διαταραχής ευθύνονται διάφοροι παράγοντες, μεταξύ των οποίων ορμονικοί και ψυχοκοινωνικοί ενώ η θεραπεία παραμένει εξατομικευμένη περιλαμβά- νοντας φαρμακοθεραπεία και ψυχοθεραπεία.»

Ροή ειδήσεων

Advertisement