Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Δεκαεπτά φάκελοι κατατέθηκαν για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα ακόμη βήμα για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου έγινε με την κατάθεση των φακέλων στο πλαίσιο του μεγάλου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που προκήρυξε ο Δήμος Πατρέων.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην Επιτροπή Κρίσης κατατέθηκαν 17 φάκελοι, οι οποίοι θα αξιολογηθούν και θα προκριθούν οι 5 έως 8 καλύτερες μελέτες που σε δεύτερο στάδιο θα διαγωνιστούν σε πιο ολοκληρωμένα σχέδια, ώστε στη συνέχεια να αναδειχτεί ο πρώτος που θα αναλάβει και την τελική μελέτη της ανάπλασης.

Σε κάθε περίπτωση σκοπός είναι οι διαδικασίες να «τρέξουν» όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, προκειμένου ο δήμος σύντομα να έχει στα «χέρια» του την ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου ώστε να διεκδικήσει χρηματοδότηση των έργων από το νέο ΕΣΠΑ.

Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Χθες στην Αγορά Αργύρη έγινε η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Κρίσης των Μελετών, στην οποία έδωσε το «παρών» και ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του δήμου «ο πατραϊκός λαός με πολύμορφες κινητοποιήσεις και ντε φάκτο παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής στο θαλάσσιο μέτωπο με την δημιουργία του Νότιου Πάρκου, όπως είναι γνωστό υποχρέωσε την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να παραχωρήσει ολόκληρη την έκταση της παραλιακής ζώνης για 99 χρόνια στον δήμο. Αυτή η μεγάλη κατάκτηση αποσόβησε την επιχειρηματική εκμετάλλευση από το Υπερταμείο των δανειστών και του ΟΛΠΑ, ενός χώρου ζωτικής σημασίας για τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας στην ξεκούραση, στην αναψυχή, στον πολιτισμό και στην άθληση.

Ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός ευελπιστούμε να οδηγήσει σε ιδιαίτερα καλό αποτέλεσμα για κατασκευή μεγάλων νέων έργων που θα αποκαταστήσουν τον παραθαλάσσιο χαρακτήρα της Πάτρας.

Αφορά όλη την εκτεταμένη περιοχή μεταξύ του Νέου Λιμανιού και της οδού Κανελλοπούλου στην Αγυιά.

Βασικές παράμετροι του Διαγωνισμού είναι:

– Η υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής.

– Η δημιουργία χώρων πρασίνου, αθλητισμού, πολιτισμού.

– Να συνδεθεί ο πολεοδομικός ιστός με το υγρό στοιχείο.

Στόχος είναι να οδηγηθούμε σε οριστικές μελέτες ώστε εν συνεχεία να χρηματοδοτηθούν από προγράμματα (ΕΣΠΑ ή άλλα) τα έργα.

Στο παραθαλάσσιο μέτωπο σε παλαιότερο Σχεδιασμό είχαν θεσμοθετήσει για λογαριασμό μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων δόμηση 55.000 τ.μ. εμπορευματικού χαρακτήρα, σχεδιασμός που οδηγούσε σε οικοπεδοποίησή του.

Ο τωρινός Σχεδιασμός προκρίνει κοινόχρηστους χώρους για τους πολίτες και τους επισκέπτες».

Ροή ειδήσεων

Advertisement