Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021
Connect with us

Ελλάδα

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Να επανέλθει ο προληπτικός έλεγχος

Δημοσιεύθηκε

στις

Να επανέλθει ο προληπτικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ζητά η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Αφορμή η τροπολογία για την άρση ποινικών ευθυνών αιρετών και υπαλλήλων ΟΤΑ που ψηφίσθηκε από τη Βουλή και τώρα αλλάζει. Την οποία η ΠΟΕ-ΟΤΑ χαρακτηρίζει «τροπολογία – πλυντήριο της τελευταίας στιγμής».

«Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., πριν ακόμη από την ψήφιση και εφαρμογή των σχετικών διατάξεων με τις οποίες καταργήθηκε ο Προληπτικός Έλεγχος των Δαπανών των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού από το Ελεγκτικό Συνέδριο, έχει ζητήσει την απόσυρση και κατάργησή τους, με μόνιμη διατήρηση του Προληπτικού Ελέγχου στους Ο.Τ.Α., ενημερώνοντας ταυτόχρονα για τα σοβαρά μειονεκτήματα και τα τεράστια προβλήματα που επιφέρει μια τέτοια ενέργεια», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία.

Και προσθέτει: «Οι αποδυναμωμένες Οικονομικές Υπηρεσίες (Ο.Υ.) των Δήμων από προσωπικό, η δαιδαλώδης γραφειοκρατική πολυνομία, η ελλιπής κατάρτιση και εκπαίδευσή τους, και οι ασφυκτικές πιέσεις των αιρετών στους Προϊστάμενους των Οικονομικών Υπηρεσιών (Π.Ο.Υ.) για άμεση διεκπεραίωση και εξόφληση χρηματικών ενταλμάτων, έχουν επιδεινώσει την κατάσταση, έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους σε αδιέξοδο και το σύνολο των υπηρεσιών των Δήμων στα πρόθυρα της διάλυσης.

Δεκάδες έμπειρα στελέχη των Οικονομικών Υπηρεσιών των Δήμων, με γνώσεις και πολυετή προσφορά στο χώρο που έχουν οριστεί ως Προϊστάμενοι Οικονομικών Υπηρεσιών (Π.Ο.Υ.), υποβάλλουν παραιτήσεις από την συγκεκριμένη θέση, ανήμποροι να αντιμετωπίσουν, να αντεπεξέλθουν και να αντέξουν το βάρος της τραγικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, μετά την κατάργηση του Προληπτικού Ελέγχου δαπανών από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Μόνο πλεονεκτήματα ο προληπτικός έλεγχος

Είναι πλέον περίτρανα αποδεδειγμένο ότι η εφαρμογή του Προληπτικού Ελέγχου έχει μόνο πλεονεκτήματα να προσφέρει γιατί πραγματοποιείται πάντα πριν την εκταμίευση των χρημάτων, γιατί καθιστά ανενεργό εντολή πληρωμής με την οποία εντέλλεται μη νόμιμη δαπάνη και γιατί παραμένει ισχυρός εγγυητής της κανονικότητας και της νομιμότητας των δαπανών.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-.Ο.Τ.Α., ζητάει για ακόμη μια φορά την άμεση και πλήρη επαναφορά του Προληπτικού Ελέγχου των Δαπανών των Ο.Τ.Α. από το Ελεγκτικό Συνέδριο ως επιτακτική ανάγκη για την αναβάθμιση, εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Τοπική Κοινωνία, αλλά και την προστασία των εργαζομένων στις Οικονομικές τους Υπηρεσίες από κάθε λογής «κακόβουλες» παρεμβάσεις και πιέσεις», καταλήγει η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Περισσότερα

Ελλάδα

ΟΠΕΚΑ: Νωρίτερα η πληρωμή των επιδομάτων Οκτωβρίου;

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο από την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021 να δουν οι δικαιούχοι όλων των επιδομάτων που πληρώνονται από τον ΟΠΕΚΑ χρήματα στους λογαριασμούς τους διαθέσιμα στα ΑΤΜ όλης της χώρας, κάτι που φυσικά δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα.

Λόγω της επίσημης αργίας στις 28/10 και δεδομένου πως τα επιδόματα πιστώνονται από το προηγούμενη ημέρα -απόγευμα της τελευταίας εργάσιμης του μήνα, και έκτακτα μόνον γι’ αυτόν τον μήνα- ενδέχεται η πίστωση να  αρχίσει από το απόγευμα της 27ης Οκτωβρίου και να ολοκληρωθεί στις 29 του ίδιου μήνα.

Οι πληρωμές αφορούν το πρώην ΚΕΑ (νυν Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα), καθώς και τα επιδόματα στέγασης, γέννησης, αναπηρικά, στεγαστική συνδρομή, επίδομα ομογενών, σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων και επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης υπερηλίκων.

 

Περισσότερα

Ελλάδα

Τουρισμός Για Όλους: Άνοιξε η πλατφόρμα για τα voucher Ιουλίου 2021

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρχισε η υποβολή αιτημάτων πληρωμής για παρόχους του προγράμματος «Τουρισμός για όλους» για τα voucher Ιουλίου 2021.

Τα αιτήματα πληρωμής διατακτικών (voucher) από τους παρόχους του προγράμματος «Τουρισμός για όλους» (καταλύματα και τουριστικά γραφεία) θα μπορούν να υποβάλλονται έως τις 10 Νοεμβρίου 2021.

Η υποβολή γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του Υπουργείου Τουρισμού www.tourism4all.gov.gr και αφορά vouchers που εξαργυρώθηκαν τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους (1/7/2021 – 31/7/2021).

Περισσότερα

Ελλάδα

Πληθωρισμός στην Ευρωζώνη: Στα χαμηλότερα ποσοστά η Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο 3,4% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο του 2021, από 3% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο πληθωρισμός στην ΕΕ ήταν 3,6% τον Σεπτέμβριο, από 3,2% τον Αύγουστο και 0,3% τον Σεπτέμβριο του 2020.

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Μάλτα (0,7%), την Πορτογαλία (1,3%) και την Ελλάδα (1,9%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Εσθονία και τη Λιθουανία (αμφότερα 6,4%) και την Πολωνία (5,6%). Σε σύγκριση με τον Αύγουστο, ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε σε 25 κράτη-μέλη, μειώθηκε σε ένα κράτος μέλος, παρέμεινε σταθερός σε ένα.

Τον Σεπτέμβριο, η υψηλότερη συνεισφορά στο ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ προήλθε από την ενέργεια (+1,63 ποσοστιαίες μονάδες, pp), ακολουθούμενη από τις υπηρεσίες (+0,72 pp), τα βιομηχανικά προϊόντα εκτός ενέργειας (+0,57 pp) και τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,44 pp).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα