Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Λιολιώ Κολυπέρα: «Όλες οι γυναίκες δυνατές και νικήτριες…»

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού Ν. Αχαΐας «Άλμα Ζωής» Λιολιώ Κολυπέρα μιλά στην «Γ» για το φετινό Pink the Web που κορυφώνεται την Κυριακή

Published

on

 

Συνέντευξη στην Ελένη Α. Γεωργοπούλου

 Από τις 5.000 γυναίκες που έκαναν δωρεάν εξέταση οι 1.400 παραπέμφθηκαν για περαιτέρω έλεγχο την τελευταία 20ετία

 

Περίπου 5.000 γυναίκες έχουν υποβληθεί σε δωρεάν κλινική εξέταση εκ των οποίων 1.400 περίπου έχουν παραπεμφθεί για περαιτέρω έλεγχο, 586 ανασφάλιστες γυναίκες επισκέφθηκαν το Κοινωνικό Ιατρείο, 1.600 γυναίκες έχουν υποστηριχθεί από τις εκπαιδευόμενες εθελόντριες, ενώ 20 φροντιστές γυναικών έχουν ήδη εκπαιδευθεί…

Σημείο αναφοράς όμως αποτελούν και οι 51.000 συμμετοχές στην 7ετή «ζωή» του Pink the City που την τελευταία Κυριακή κάθε Οκτώβρη, μήνα αφιερωμένο στην ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο μαστού, ένα ροζ ποτάμι διασχίζει την Πάτρα με μηνύματα ελπίδας, αισιοδοξίας και νίκης…

Φέτος, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού η διοργάνωση – σταθμός του Συλλόγου μεταφέρεται στο διαδίκτυο και το σύνθημα είναι: «Μένουμε μαζί, νικάμε στη Ζωή»!

Για την ιδιαιτερότητα της φετινής διοργάνωσης που κορυφώνεται την ερχόμενη Κυριακή αλλά και για την 20ετή πορεία του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού Ν. Αχαΐας «Άλμα Ζωής» μας μίλησε η πρόεδρος του Δ.Σ. Λιολιώ Κολυπέρα.

 

 

«Γ»: Κυρία Κολυπέρα, ο φετινός Οκτώβρης λόγω της πανδημίας επηρέασε και τη διοργάνωση του 8ου Pink the City, το οποίο πραγματοποιείται μέσω του διαδικτύου;

«Λ.Κ.»: Έχω μάθει στη ζωή να βλέπω κάθε δυσκολία σαν ευκαιρία για αλλαγή και όχι σαν εμπόδιο. Η πανδημία έχει δημιουργήσει μεγάλη αγωνία σε όλο τον πληθυσμό, πόσω μάλλον στην ευπαθή ομάδα των ογκολογικών ασθενών. Ωστόσο, ως Σύλλογος και ως γυναίκες που έχουμε «φλερτάρει» με το θάνατο, δεν το βάζουμε κάτω και παραμένουμε στις επάλξεις για την πραγματοποίηση του Pink the City για 8η συνεχή χρονιά.

Από το φετινό εναλλακτικό pink the city/pink the web, θα μας λείψει αφάνταστα το σαρωτικό «ροζ ποτάμι» του κόσμου, η αγκαλιά που επικοινωνεί χιλιάδες συναισθήματα και η αντήχηση του μηνύματός μας σε ολόκληρη την πόλη. Οι συγκυρίες μας στερούν την προσωπική επαφή, αλλά ταυτόχρονα μας κινητοποίησαν να χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες του διαδικτύου και να φέρουμε το Pink the City σε κάθε σπίτι, όπου γης, ολόκληρο τον Οκτώβριο και όχι μόνο μια Κυριακή.

 

«Γ»: Χρονιά – σταθμός αυτή που διανύουμε καθώς συμπληρώνονται 8 χρόνια Pink the City και 20 χρόνια Άλμα Ζωής Ν. Αχαΐας. Σε έργο και σε αριθμούς πώς αποτυπώνεται αυτή η διαδρομή;

«Λ.Κ.»: Στα 20 αυτά, δύσκολα, αλλά και πολύ όμορφα, χρόνια, ο Σύλλογος μεταδίδει ανελλιπώς το μήνυμα της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης, προσφέροντας, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα δωρεάν κλινικής εξέτασης μαστού και παραπομπής για περαιτέρω διαγνωστικό έλεγχο. Με τα μέχρι τώρα καταγεγραμμένα δεδομένα, περίπου 5.000 γυναίκες έχουν υποβληθεί σε δωρεάν κλινική εξέταση, ενώ 1.400 περίπου έχουν παραπεμφθεί. Ας σημειωθεί επίσης κατά τα έξι χρόνια λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου του Συλλόγου (2013 – 2018) εξετάστηκαν 586 ανασφάλιστες γυναίκες.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Οργανωμένης Αλληλοβοήθειας, που περιλαμβάνει την ενημέρωση και υποστήριξη γυναικών με καρκίνο μαστού, από τις εκπαιδευμένες εθελόντριες του Συλλόγου, περίπου 1.600 γυναίκες έλαβαν υποστήριξη, ενώ το επιστημονικό προσωπικό του Συλλόγου (κοινωνική λειτουργός, ψυχολόγος) έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 2.000 ώρες ατομικών και ομαδικών συνεδριών σε γυναίκες με καρκίνο μαστού και τις οικογένειές τους.

Στον απολογισμό των επτά του χρόνων, το Pink, έχει πραγματοποιηθεί σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες της πόλης, με πάνω από 51.000 συμμετέχοντες και 600 εθελοντές που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση των δράσεών μας.

Με την ευκαιρία, θα ήθελα να αναφέρω πως, στο πλαίσιο του έργου «Σύμμαχοι Φροντίδας: Υποστήριξη γυναικών πασχουσών από καρκίνο μέσα από την ολοκληρωμένη εκπαίδευση και ψυχοκοινωνική στήριξη των φροντιστών τους», το οποίο ξεκίνησε τον Ιούνιο με εξ αποστάσεως σεμινάρια, έχουν ήδη εκπαιδευθεί 20 φροντιστές γυναικών, ενώ δρομολογείται η δημιουργία ανοικτής ομάδας ψυχοκοινωνικής στήριξης φροντιστών.

 

«Γ»: Παρά τις απαγορεύσεις λόγω Covid 19 ξεκινήσατε τις δράσεις από τις δωρεάν κλινικές εξετάσεις σε Πάτρα αλλά επεκταθήκατε για πρώτη χρονιά φέτος σε Πύργο και Αγρίνιο. Ποιά ήταν η ανταπόκριση;

«Λ.Κ.»: Η επέκταση των δράσεων μας σε ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αποτελούσε πάγιο στόχο μας, γι’ αυτό και με την έγκυρη επιστημονική συμβουλή των γιατρών για την τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας, φροντίσαμε οι κλινικές εξετάσεις να διενεργηθούν σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας.

Συνολικά 155 γυναίκες εξετάσθηκαν και στις τρεις πόλεις, ενώ από την Πάτρα οι 29 παραπέμφθηκαν για περαιτέρω διαγνωστικό έλεγχο.

Διαπιστώσαμε την μεγάλη ανάγκη να συνεχιστεί ακόμα πιο δυναμικά η κινητοποίηση για το μήνυμα της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης, ειδικά την περίοδο αυτή, που ο φόβος του κορωνοϊού αποτρέπει πολλές γυναίκες από το να προσέλθουν στα νοσοκομεία και στα ιατρεία για να εξετασθούν… αλλά όχι μόνο. Υπάρχουν και οι γυναίκες που αδυνατούν, που αμελούν ή που φοβούνται να εξετασθούν. Ο αγώνας για την ενημέρωση και κινητοποίηση κάθε γυναίκας συνεχίζεται!

 

«Γ»: Τα έσοδα από τα μπλουζάκια που διαθέτετε τί ανάγκες καλύπτουν;

«Λ.Κ.»: Κάνοντας εγγραφή στο Pink the City, κάθε συμμετέχων συνδράμει στην υλοποίηση των προγραμμάτων του Συλλόγου (ψυχοκοινωνική στήριξη γυναικών με καρκίνο του μαστού και των οικογενειών τους, δωρεάν κλινικές εξετάσεις, δωρεάν παροχή χρηστικών ειδών, δωρεάν παροχή νομικής και διατροφικής συμβουλευτικής) και στην ενίσχυση των ογκολογικών κλινικών. Μέρος των εσόδων του Pink the City 2019 διατέθηκε, επίσης, για αναγκαίο εξοπλισμό στο Ογκολογικό Τμήμα του ΠΓΝΠ «Παναγία η Βοήθεια», καθώς και στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας και Προηγμένων Υλικών του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, για κατασκευή ατομικών προσωπίδων προστασίας από τον κορωνοϊό με τη μέθοδο της 3D εκτύπωσης, για το νοσηλευτικό προσωπικό του ΠΓΝΠ.

 

«Γ»: Τί σηματοδοτεί το φετινό σας μήνυμα «Μένουμε Μαζί, Νικάμε στη Ζωή»;

«Λ.Κ.»: Το μήνυμα που θέλουμε να μεταδώσουμε είναι πως σε κάθε δοκιμασία, σε όσους περιορισμούς κι αν πρέπει να υπακούσουμε για την προστασία της ατομικής και δημόσιας υγείας, ακόμα κι αν χρειάζεταινα είμαστε μακριά, για λίγο, η ενότητα, η συλλογικότητα και η μεγάλη νοητή αγκαλιά που μπορούμε να προσφέρουμε στο συγγενή, το φίλο, τον συνάνθρωπο, τη γυναίκα που δοκιμάζεται από τον καρκίνο του μαστού είναι αυτά που σηματοδοτούν τη νίκη του ανθρώπου, το νόημα της ζωής… γιατί η ζωή είναι αγάπη. Καμία γυναίκα με καρκίνο του μαστού δεν πρέπει να είναι μόνη! Είμαστε μαζί της ως Σύλλογος και ενώνουμε δυνάμεις με την κοινωνία μέσα από το Pink the City!

 

«Γ»: Την προσεχή Κυριακή γράφεται ο επίλογος των φετινών εκδηλώσεων. Τί εκπλήξεις ετοιμάζετε;

«Λ.Κ.»: Στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.pinkthecity.gr και στη σελίδα μας @almazoispatras στο facebook ανακοινώνεται το πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Το event της 25ης Οκτωβρίου θα είναι μια μεγάλη γιορτή και οι γιορτές έχουν διασκέδαση, συγκίνηση και πολλά χαρούμενα πρόσωπα! Κάθε υποστηρικτής του Συλλόγου μπορεί να γίνει μέρος της γιορτής μας αναρτώντας τις φωτογραφίες του με το ροζ μπλουζάκι και προσθέτοντας τα @almazoispatras #almazoispatras #pinkthecity2020 #pinktheweb2020

«Καμία γυναίκα μόνη στη μάχη με την ασθένει»

«Γ»:. Ποιοί είναι οι μελλοντικοί στόχοι σας;

«Λ.Κ.»: Ο στόχος για μας, παραμένει πάντα να έχουμε λιγότερους καρκίνους και καμία γυναίκα να μην είναι μόνη στη μάχη της με την ασθένεια. Στο μέλλον θέλω να δω όλες τις γυναίκες – μέλη του Συλλόγου μας δυνατές και νικήτριες, με τους φροντιστές τους υγιείς και ενημερωμένους για όλες τις πτυχές της φροντίδας, μέσα από την διαρκή εκπαίδευση και ψυχοκοινωνική στήριξη που παρέχει ο Σύλλογος.

Ροή ειδήσεων

Advertisement