Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αχαΐα: Κορωνοϊός-Ισορροπία σε τεντωμένο σκοινί

Δημοσιεύθηκε

στις

TOY ΦΩΤΗ Π. ΚΑΛΥΒΑ

Τάσεις σταθεροποίησης και ενδεχομένως μικρής «εκτόνωσης» παρουσιάζει η Αχαΐα ως προς το πλήθος κρουσμάτων κορωνοϊού τα τελευταία 24ωρα, με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ.

Ωστόσο, ασφαλή συμπεράσματα δεν μπορούν να εξαχθούν προτού περάσουν μερικές ακόμα μέρες,, ενώ βέβαια και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο κάποιου… ατυχήματος, δηλαδή τη δημιουργία ή ανακάλυψη κάποιας εστίας υπερμετάδοσης, γεγονός που δικαιολογεί την μεγάλη επιφυλακτικότητα των ειδικών και τις διαρκείς εκκλήσεις τους για την τήρηση των προβλεπομένων προληπτικών μέτρων προστασίας.

Με βάση λοιπόν τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, η Αχαΐα μοιάζει με έναν… σχοινοβάτη που ισορροπεί πάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί λίγο καλύτερα σε σχέση με πριν μερικές μέρες, χωρίς κανένας όμως να μπορεί να είναι βέβαιος πως θα διατηρήσει την ισορροπία του μέχρι τέλους και πολύ περισσότερο, πως θα φτάσει «ασφαλής» στην αντίπερα όχθη.

Πιο συγκεκριμένα, στην Αχαΐα έχουν καταγραφεί 136 κρούσματα συνολικά από την 1η Οκτωβρίου μέχρι και χθες.
Με βάση τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, καταγράφηκε μία «κορύφωση» κατά το διάστημα από 3 ως 9 Οκτωβρίου, όπου και για πρώτη φορά στα τοπικά χρονικά καταγράφηκε διψήφιος αριθμός κρουσμάτων και μάλιστα, επί τρεις φορές.
Αυτό συνέβη στις 3 Οκτωβρίου με 11 κρούσματα, στις 6 Οκτωβρίου με 12 κρούσματα και στις 7 Οκτωβρίου με 11 κρούσματα και πάλι.

Έκτοτε, ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώνονται σε ημερήσια βάση, έπεσε και πάλι σε μονοψήφια νούμερα, ενώ την τελευταία εβδομάδα δεν υπήρξε καμία μέρα που να ανακοινώθηκαν περισσότερα από 7 κρούσματα.

Αυτά τα στοιχεία, αποτελούν ένδειξη της σταθεροποίησης που προαναφέρθηκε, χωρίς ωστόσο να μπορεί να ειπωθεί ακόμα με βεβαιότητα πως υπάρχει περιορισμός της διασποράς της νόσου, δεδομένου ότι οι καθημερινές ανακοινώσεις επί της ουσίας αντανακλούν την εικόνα της περιοχής πριν μία ή δύο εβδομάδες. Κατά συνέπεια, χρειάζεται ακόμα υπομονή προκειμένου να φανεί εάν τα πιο αυστηρά μέτρα που ελήφθησαν – και τα οποία θυμίζουμε ότι εφαρμόστηκαν στην Αχαΐα από τις 6 Οκτωβρίου – έχουν επιφέρει θετικό αποτέλεσμα.

ΣΤΟ «31» ΜΕ ΟΡΙΟ ΤΟ «150»

Σε ό,τι αφορά την… απόσταση που χωρίζει την Αχαΐα από το να χαρακτηριστεί «κόκκινη», ώστε να επιβληθούν αυστηρά μέτρα περιοριστικού χαρακτήρα (όπως έχει ήδη συμβεί στην Κοζάνη), με βάση την εικόνα των τελευταίων ημερών φαίνεται πως παραμένει αρκετά μεγάλη.
Πιο συγκεκριμένα, με βάση το όριο των 150 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους το τελευταίο 14ήμερο, η Αχαΐα για το διάστημα από 6 έως 19 Οκτωβρίου βρισκόταν στο «31».

Βέβαια, όπως έχει εξηγήσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, πέρα από αυτόν τον δείκτη, η απόφαση για οποιαδήποτε περιοχή λαμβάνει υπόψη της πολλούς ακόμα δείκτες, όπως τις δυνατότητες του τοπικού συστήματος υγείας, την έκταση της διασποράς της νόσου, κλπ.

Συνολικά 17 δείκτες καθορίζουν τις αποφάσεις που λαμβάνονται σχετικά με όσα θα ισχύσουν σε κάθε γεωγραφική ενότητα της χώρας.
Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι το «31» της Αχαΐας, μπορεί να μοιάζει πως απέχει αρκετά από το «150», εντούτοις παραμένει ένας δείκτης… επιφυλακής, δεδομένου πως όπως έχει αποδειχθεί αρκετές φορές – με τελευταίο και πιο πρόσφατο παράδειγμα την Θεσσαλονίκη – λίγες μέρες αρκούν για να αυξήσουν τα κρούσματα και τον συγκεκριμένο δείκτη κατακόρυφα.

ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Πάντως, δεδομένου πως η διασπορά της νόσου στη χώρα δείχνει να είναι εκτεταμένη σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη, αλλά και προκειμένου να υπάρχει μία σύγκριση μεταξύ της Αχαίας και ορισμένων άλλων περιοχών, διαμορφώσαμε τον πίνακα που βλέπετε και ο οποίος εκτός από τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων σε 11 γεωγραφικές ενότητες της Ελλάδας, περιλαμβάνει και τον δείκτη «κρούσματα / 100.000 κατοίκους».

Από τον πίνακα προκύπτει ότι πάνω από το «150» βρίσκονται αυτή τη στιγμή η Κοζάνη, η Καστοριά και τα Γιάννενα, ότι αρκετά ψηλά βρίσκονται η Πέλλα και η γειτονική μας Κορινθία, ενώ όπως προαναφέρθηκε, έντονα αυξητικές τάσεις παρουσιάζει τις τελευταίες μέρες και η Θεσσαλονίκη.
Σε ό,τι αφορά την Αττική, είναι γνωστό εδώ και αρκετές μέρες πως στο Λεκανοπέδιο παρατηρείται αυξημένη διασπορά, ωστόσο η αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού (πάντα για το διάστημα από 3 έως 19 Οκτωβρίου) βρίσκεται στο «68».
Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι μεταξύ των άλλων περιοχών της χώρας που περιλαμβάνουν μεγάλα αστικά κέντρα, κοντά στο επίπεδο της Αχαΐας δείχνει να βρίσκεται η Λάρισα, ενώ πολύ πιο κάτω σε αριθμό κρουσμάτων / 100.000 κατοίκων, βρίσκεται η γεωγραφική ενότητα Ηρακλείου.

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ομαλά η μετεγχειρητική πορεία-Σε τριπλό by pass υποβλήθηκε ο 69χρονος οδηγός φορτηγού στην Καρδιοθωρακοχειρουργική του ΠΓΝΠ

Δημοσιεύθηκε

στις

Ομαλά εξελίσσεται, σύμφωνα με τους γιατρούς, η κατάσταση του 69χρονου συμπολίτη, ο οποίος υπεβλήθη στην πρώτη δύσκολη επέμβαση στη Καρδιοθωρακοχειρουργικη Κλινκή του ΠΓΝΠ, που επαναλειτούργησε πρόσφατα. Ο 69χρονος, που είναι επαγγελματίας οδηγός φορτηγού, υπεβλήθηκε σε τριπλό by pass και η επέμβαση στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία.

Ο ίδιος περίμενε υπομονετικά τη λειτουργία της Κλινικής για να αποκατασταθεί το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε. Η εγχείρηση ανοικτής καρδιάς έγινε από τον Διευθυντή της Καρδιοθωρακοχειρουργικής κλινικής, Νικόλαο Χαροκόπο και τους συνεργάτες του, που έχουν όλοι έρθει από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Π. ΝΤΑΒΛΟΥΡΟΣ: «ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΘΑΥΜΑ, ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΗ ΜΙΖΕΡΙΑ»

Για την πορεία της υγείας του ασθενούς, ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ, καθηγητής Καρδιολογίας, Περικλής Νταβλούρος, έγραψε στη σελίδα του, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης: «Πριν λίγο έλαβα το μήνυμα από τον καρδιοχειρουργό κ. Ν. Χαροκόπο: Ο ασθενής ξύπνησε και είναι καλά… Αυτό το μήνυμα σφράγισε το τέλος μιας προσπάθειας που διήρκεσε περίπου 1.5 χρόνο και την αρχή μιας νέας περιόδου για το ΠΓΝΠ: Η Καρδιοχειρουργική επέστρεψε -στην ουσία ιδρύθηκε- στο νοσοκομείο. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου όσοι δε γνωρίζουν τι απαιτείται για τη δημιουργία μιας νέας μεγάλης και πολύ απαιτητικής κλινικής, εξάντλησαν την κριτική τους στις “καθυστερήσεις”. Σήμερα οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν. Πάμε λοιπόν να δούμε τι χρειάστηκε…
1. Ισχυρή πολιτική βούληση που ποτέ ως σήμερα δεν υπήρξε. Χίλια μύρια ας καταλογίζουν στην ηγεσία του ΥΥΠ, αλλά αυτό το είπε, το υποστήριξε, το έκανε! Στα θετικά λοιπόν της παρούσας διακυβέρνησης.
2. Λεφτά! (όπως είχε πει ο ΓΑΠ, υπάρχουν). Εκεί μπήκε γενναία στη μέση η περιφέρεια (Χαράλαμπος Μπονάνος και Φαρμάκης), αλλά και η 6η ΥΠΕ (Γιάννης Καρβέλης). Και μπράβο τους.
3. Ταχύτητα στις απίστευτα γραφειοκρατικές διαδικασίες προκήρυξης θέσεων και στους διορισμούς, τρέξιμο στους διαγωνισμούς, αναμόρφωση χώρων (μεγάλο εγχείρημα με πολλές “αντιστάσεις”…, κτλ. Ίσως αυτό να ήταν το δυσκολότερο κομμάτι… Εδώ “έβαλε πλάτη” ο Γιάννης Καρβέλης με ξενύχτια και άπειρες ώρες εργασίας, η διοίκηση του νοσοκομείου (άρχισε επί Γιουλης Μαμμη και κυριολεκτικά εκτοξεύτηκε με Δ. Μπάκο) και το ΔΣ, η επιτροπή χώρων (Δημήτρης Γούμενος), το επιστημονικό συμβούλιο (Μάρκος Μαραγκός), οι διευθυντές της ιατρικής υπηρεσίας (Λάμπης Γώγος και Ε. Λιάτσικος, ειδικά ο δεύτερος έκανε απίστευτη δουλειά), η τεχνική υπηρεσία, οι διοικητικοί υπάλληλοι, η νοσηλευτική υπηρεσία, η αναισθησιολογική και η καρδιολογική κλινική (με προκήρυξη δικών μας θέσεων για να βοηθήσουν στην ΚΧ) και βέβαια το απίστευτο “σπρώξιμο” από το υπουργείο. Από τους τοπικούς βουλευτές -προσωπική εκτίμηση- μεγαλύτερο ενδιαφέρον έδειξε ο Ιάσων Φωτήλας ίσως και λόγω ιδιότητας (τομεάρχης υγείας).
4. Διεύθυνση κλινικής. Εδώ καταλυτική ήταν η προκήρυξη θέσης από το Παν/μιο επί προεδρίας Δημήτρη Γούμενου
5. Και ίσως το σημαντικότερο… Τεράστια μάχη με “κεκτημένα”, κατεστημένες νοσηρές και ιδιοκτησιακές νοοτροπίες, αντιζηλίες, γκρίνια, πολιτικές έριδες, γραφειοκρατία, νοοτροπίες μικρομάγαζου και εμπάθειες.
Και όμως η διαδρομή ολοκληρώθηκε! Και μάλιστα (πολύ σημαντικό), εν μέσω πανδημίας…
Για εμάς που το ζήσαμε, το είδαμε και βιώσαμε αγωνίες, απογοητεύσεις, αντιξοότητες, η ολοκλήρωση του εγχειρήματος μοιάζει με θαύμα!
Ένα μεγάλο ευχαριστώ, ένα μεγάλο μπράβο σε όλους. Προχωράμε μπροστά, αφήνουμε πίσω το παρελθόν και τη μιζέρια».

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Το μήνυμα του Περικλή Νταβλούρου για την Καρδιοθωρακοχειρουργική

Δημοσιεύθηκε

στις

Με ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο Καθηγητής Καρδιολογίας Περικλής Νταβλούρος αναφέρθηκε σε όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση της Καρδιοθωρακοχειρουγικής Κλινικής, στην οποία την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η πρώτη επέμβαση.

Αναλυτικά αναφέρει:

“Πριν λίγο έλαβα το μήνυμα από τον καρδιοχειρουργό κ. Ν. Χαροκόπο: Ο ασθενής ξύπνησε και είναι καλά…

Αυτό το μήνυμα σφράγισε το τέλος μιας προσπάθειας που διήρκεσε περίπου 1.5 χρόνο και την αρχή μιας νέας περιόδου για το ΠΓΝΠ: Η Καρδιοχειρουργική επέστρεψε -στην ουσία ιδρύθηκε- στο νοσοκομείο.
Στη διάρκεια αυτής της περιόδου όσοι δε γνωρίζουν τι απαιτείται για τη δημιουργία μιας νέας μεγάλης και πολύ απαιτητικής κλινικής, εξάντλησαν την κριτική τους στις “καθυστερήσεις”. Σήμερα οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν. Πάμε λοιπόν να δούμε τι χρειάστηκε…
1. Ισχυρή πολιτική βούληση που ποτέ ως σήμερα δεν υπήρξε. Χίλια μύρια ας καταλογίζουν στην ηγεσία του ΥΥΠ, αλλά αυτό το είπε, το υποστήριξε, το έκανε! Στα θετικά λοιπόν της παρούσας διακυβέρνησης.
2. Λεφτά! (όπως είχε πει ο ΓΑΠ, υπάρχουν). Εκεί μπήκε γενναία στη μέση η περιφέρεια (Χαράλαμπος Μπονάνος, και Φαρμάκης), αλλά και η 6η ΥΠΕ (Γιάννης Καρβέλης). Και μπράβο τους.
3. Ταχύτητα στις απίστευτα γραφειοκρατικές διαδικασίες προκήρυξης θέσεων και στους διορισμούς, τρέξιμο στους διαγωνισμούς, αναμόρφωση χώρων (μεγάλο εγχείρημα με πολλές “αντιστάσεις”…, κτλ. Ίσως αυτό να ήταν το δυσκολότερο κομμάτι… Εδώ “έβαλε πλάτη” ο Γιάννης Καρβέλης με ξενύχτια και άπειρες ώρες εργασίας, η διοίκηση του νοσοκομείου (άρχισε επί Γιουλη Μαμμη και κυριολεκτικά εκτοξέυτηκε με Δ. Μπάκο) και το ΔΣ, η επιτροπή χώρων (Δημήτρης Γούμενος), το επιστημονικό συμβούλιο (Μάρκος Μαραγκός), οι διευθυντές της ιατρικής υπηρεσίας (Lambis Gogos και Ε. Λιάτσικος, ειδικά ο δεύτερος έκανε απίστευτη δουλειά), η τεχνική υπηρεσία, οι διοικητικοί υπάλληλοι, η νοσηλευτική υπηρεσία, η αναισθησιολογική και η καρδιολογική κλινική (με προκήρυξη δικών μας θέσεων για να βοηθήσουν στην ΚΧ) και βέβαια το απίστευτο “σπρώξιμο” από το υπουργείο. Από τους τοπικούς βουλευτές -προσωπική εκτίμηση- μεγαλύτερο ενδιαφέρον έδειξε ο Ιάσων Φωτήλας ίσως και λόγω ιδιότητας (τομεάρχης υγείας).
4. Διεύθυνση κλινικής. Εδώ καταλυτική ήταν η προκήρυξη θέσης απο το παν/μιο επί προεδρείας Δημήτρης Γούμενος.
5. Και ίσως το σημαντικότερο… Τεράστια μάχη με “κεκτημένα”, κατεστημένες νοσηρές και ιδιοκτησιακές νοοτροπίες, αντιζηλίες, γκρίνια, πολιτικές έριδες, γραφειοκρατία, νοοτροπίες μικρομάγαζου και εμπάθειες.
Και όμως η διαδρομή ολοκληρώθηκε! Και μάλιστα (πολύ σημαντικό), εν μέσω πανδημίας…
Για εμάς που το ζήσαμε, το είδαμε και βιώσαμε αγωνίες, απογοητεύσεις, αντιξοότητες, η ολοκλήρωση του εγχειρήματος μοιάζει με θαύμα!
Ένα μεγάλο ευχαριστώ, ένα μεγάλο μπράβο σε όλους. Προχωράμε μπροστά, αφήνουμε πίσω το παρελθόν και τη μιζέρια”.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Αναστάτωση στην Εγλυκάδα-Πυρκαγιά σε Ι.Χ(ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Δημοσιεύθηκε

στις

Αναστάτωση επικράτησε το απόγευμα του Σαββάτου στην περιοχή της Εγλυκάδας.

Ένα Ι.Χ το οποίο ήταν σταθμευμένο στην οδό Πέλοπος τυλίχθηκε στις φλόγες, με τους κατοίκους να καλούν άμεσα την Π.Υ που έφτασε στο σημείο με δύο οχήματα και έξι άνδρες.

Η φωτιά πιθανότατα ξέσπασε εξαιτίας βραχυκυκλώματος, με το όχημα να υφίσταται σοβαρές υλικές ζημιές.

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα