Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αχαΐα: Κορωνοϊός-Ισορροπία σε τεντωμένο σκοινί

Δημοσιεύθηκε

στις

TOY ΦΩΤΗ Π. ΚΑΛΥΒΑ

Τάσεις σταθεροποίησης και ενδεχομένως μικρής «εκτόνωσης» παρουσιάζει η Αχαΐα ως προς το πλήθος κρουσμάτων κορωνοϊού τα τελευταία 24ωρα, με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ.

Ωστόσο, ασφαλή συμπεράσματα δεν μπορούν να εξαχθούν προτού περάσουν μερικές ακόμα μέρες,, ενώ βέβαια και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο κάποιου… ατυχήματος, δηλαδή τη δημιουργία ή ανακάλυψη κάποιας εστίας υπερμετάδοσης, γεγονός που δικαιολογεί την μεγάλη επιφυλακτικότητα των ειδικών και τις διαρκείς εκκλήσεις τους για την τήρηση των προβλεπομένων προληπτικών μέτρων προστασίας.

Με βάση λοιπόν τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, η Αχαΐα μοιάζει με έναν… σχοινοβάτη που ισορροπεί πάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί λίγο καλύτερα σε σχέση με πριν μερικές μέρες, χωρίς κανένας όμως να μπορεί να είναι βέβαιος πως θα διατηρήσει την ισορροπία του μέχρι τέλους και πολύ περισσότερο, πως θα φτάσει «ασφαλής» στην αντίπερα όχθη.

Πιο συγκεκριμένα, στην Αχαΐα έχουν καταγραφεί 136 κρούσματα συνολικά από την 1η Οκτωβρίου μέχρι και χθες.
Με βάση τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, καταγράφηκε μία «κορύφωση» κατά το διάστημα από 3 ως 9 Οκτωβρίου, όπου και για πρώτη φορά στα τοπικά χρονικά καταγράφηκε διψήφιος αριθμός κρουσμάτων και μάλιστα, επί τρεις φορές.
Αυτό συνέβη στις 3 Οκτωβρίου με 11 κρούσματα, στις 6 Οκτωβρίου με 12 κρούσματα και στις 7 Οκτωβρίου με 11 κρούσματα και πάλι.

Έκτοτε, ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώνονται σε ημερήσια βάση, έπεσε και πάλι σε μονοψήφια νούμερα, ενώ την τελευταία εβδομάδα δεν υπήρξε καμία μέρα που να ανακοινώθηκαν περισσότερα από 7 κρούσματα.

Αυτά τα στοιχεία, αποτελούν ένδειξη της σταθεροποίησης που προαναφέρθηκε, χωρίς ωστόσο να μπορεί να ειπωθεί ακόμα με βεβαιότητα πως υπάρχει περιορισμός της διασποράς της νόσου, δεδομένου ότι οι καθημερινές ανακοινώσεις επί της ουσίας αντανακλούν την εικόνα της περιοχής πριν μία ή δύο εβδομάδες. Κατά συνέπεια, χρειάζεται ακόμα υπομονή προκειμένου να φανεί εάν τα πιο αυστηρά μέτρα που ελήφθησαν – και τα οποία θυμίζουμε ότι εφαρμόστηκαν στην Αχαΐα από τις 6 Οκτωβρίου – έχουν επιφέρει θετικό αποτέλεσμα.

ΣΤΟ «31» ΜΕ ΟΡΙΟ ΤΟ «150»

Σε ό,τι αφορά την… απόσταση που χωρίζει την Αχαΐα από το να χαρακτηριστεί «κόκκινη», ώστε να επιβληθούν αυστηρά μέτρα περιοριστικού χαρακτήρα (όπως έχει ήδη συμβεί στην Κοζάνη), με βάση την εικόνα των τελευταίων ημερών φαίνεται πως παραμένει αρκετά μεγάλη.
Πιο συγκεκριμένα, με βάση το όριο των 150 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους το τελευταίο 14ήμερο, η Αχαΐα για το διάστημα από 6 έως 19 Οκτωβρίου βρισκόταν στο «31».

Βέβαια, όπως έχει εξηγήσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, πέρα από αυτόν τον δείκτη, η απόφαση για οποιαδήποτε περιοχή λαμβάνει υπόψη της πολλούς ακόμα δείκτες, όπως τις δυνατότητες του τοπικού συστήματος υγείας, την έκταση της διασποράς της νόσου, κλπ.

Συνολικά 17 δείκτες καθορίζουν τις αποφάσεις που λαμβάνονται σχετικά με όσα θα ισχύσουν σε κάθε γεωγραφική ενότητα της χώρας.
Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι το «31» της Αχαΐας, μπορεί να μοιάζει πως απέχει αρκετά από το «150», εντούτοις παραμένει ένας δείκτης… επιφυλακής, δεδομένου πως όπως έχει αποδειχθεί αρκετές φορές – με τελευταίο και πιο πρόσφατο παράδειγμα την Θεσσαλονίκη – λίγες μέρες αρκούν για να αυξήσουν τα κρούσματα και τον συγκεκριμένο δείκτη κατακόρυφα.

ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Πάντως, δεδομένου πως η διασπορά της νόσου στη χώρα δείχνει να είναι εκτεταμένη σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη, αλλά και προκειμένου να υπάρχει μία σύγκριση μεταξύ της Αχαίας και ορισμένων άλλων περιοχών, διαμορφώσαμε τον πίνακα που βλέπετε και ο οποίος εκτός από τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων σε 11 γεωγραφικές ενότητες της Ελλάδας, περιλαμβάνει και τον δείκτη «κρούσματα / 100.000 κατοίκους».

Από τον πίνακα προκύπτει ότι πάνω από το «150» βρίσκονται αυτή τη στιγμή η Κοζάνη, η Καστοριά και τα Γιάννενα, ότι αρκετά ψηλά βρίσκονται η Πέλλα και η γειτονική μας Κορινθία, ενώ όπως προαναφέρθηκε, έντονα αυξητικές τάσεις παρουσιάζει τις τελευταίες μέρες και η Θεσσαλονίκη.
Σε ό,τι αφορά την Αττική, είναι γνωστό εδώ και αρκετές μέρες πως στο Λεκανοπέδιο παρατηρείται αυξημένη διασπορά, ωστόσο η αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού (πάντα για το διάστημα από 3 έως 19 Οκτωβρίου) βρίσκεται στο «68».
Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι μεταξύ των άλλων περιοχών της χώρας που περιλαμβάνουν μεγάλα αστικά κέντρα, κοντά στο επίπεδο της Αχαΐας δείχνει να βρίσκεται η Λάρισα, ενώ πολύ πιο κάτω σε αριθμό κρουσμάτων / 100.000 κατοίκων, βρίσκεται η γεωγραφική ενότητα Ηρακλείου.

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Σήμερα στην Πάτρα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, όπως είχε γράψει η «Γ»

Σύσκεψη για τον Πολιούχο

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην Πάτρα καταφθάνει σήμερα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προκειμένου να προεδρεύσει σε σύσκεψη φορέων στην Ερμού για τα μέτρα για τον πολιούχο.

Την πρόθεση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη να επισκεφθεί ο ίδιος την Πάτρα έγραψε χθες αποκλειστικά η «Γ» καθώς μέχρι προχθές αργά οι πληροφορίες ανέφεραν πως ήταν πιθανή η παρουσία του στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Στη σύσκεψη εκτός από τον γενικό περιφερειακό αστυνομικό διευθυντή Δυτικής Ελλάδας, ταξίαρχο Απόστολο Μαρτζάκλη και τον αστυνομικό διευθυντή Αχαΐας, ταξίαρχο Γιώργο Μιχαλόπουλο έχουν κληθεί να συμμετάσχουν ο περιφερειάρχης Αχαΐας Νεκτάριος Φαρμάκης και ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, οι δήμαρχοι Πατρέων Κώστας Πελετίδης, Δυτικής Αχαΐας Σπύρος Μυλωνάς, Ερυμάνθου Θεόδωρος Μπαρής, Αιγιάλειας Δημήτρης Καλογερόπουλος και Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας, ο αναπληρωτής διοικητής του ΠΓΝΠ Δημήτριος Μπάκος και ο διοικητής του ΓΝΠ «Αγιος Ανδρέας» Ηλίας Θεοδωρόπουλος και ο Περιφερειακός Συντονιστής του ΕΟΔΥ Δυτικής Ελλάδας Χαράλαμπος Μπακόπουλος.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στο νομό Αχαΐας από τους φορείς, καθώς επίσης για τους ελέγχους της Αστυνομίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητήσει να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι για την αποφυγή μετάδοσης της πανδημίας.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης πραγματοποίησε στα μέσα της εβδομάδας επίσκεψη στις Σέρρες και στη Δράμα όπου η πίεση από την πανδημία είναι μεγάλη, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για ώστε να μην γίνει η Πάτρα «Θεσσαλονίκη» με αφορμή την εορτή του πολιούχου.

Στη σύσκεψη θα συζητηθούν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν από κάθε φορέα, για τον περιορισμό της πανδημίας γενικώς και θα δοθούν οδηγίες στην Αστυνομία για αυστηρούς ελέγχους και την εφαρμογή των μέτρων.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη μετά το πέρας της σύσκεψης αναμένεται να επισκεφθεί τον Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο στο Επισκοπείο με τον οποίο θα συζητήσει το θέμα του εορτασμού του Αγίου Ανδρέα. Ο κ. Χρυσόστομος από προχθές τόσο με την εγκύκλιο που εξέδωσε όσο και με δήλωσή του στην «Γ» αναφέρει πως θα τηρηθούν όλα τα μέτρα που προβλέπονται από την Κοινή Υπουργική Απόφαση.

ΑΝΟΙΚΤΟΣ Ο ΝΑΟΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Υπενθυμίζουμε ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει ωια τους χώρους λατρείας η ΚΥΑ ότι η τέλεση λειτουργιών αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων». Διευκρινίζει μάλιστα οτι αν μεταδίδεται τηλεοπτικά ή ραδιοφωνικά ή διαδικτυακά η λειτουργία θα πρέπει το τεχνικό προσωπικό να μην υπερβαίνει τα 4 άτομα. Ωστόσο, προβλέπεται ότι οι Ιεροί Ναοί παραμένουν ανοικτοί μόνο για ολιγόλεπτη ατομική προσευχή με απόλυτο σεβασμό και εφαρμογή μέτρων.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

11 τροχαία σε 20 μέρες  με «άδειους»  δρόμους!

Αχαΐα: Ένας νεκρός και 14 τραυματίες εν μέσω περιορισμών, η πλειοψηφία στην Πάτρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Της Ελένης Α. Γεωργοπούλου

Θλιβερός είναι ο απολογισμός των τροχαίων ατυχημάτων σε άδειους δρόμους λόγω της καραντίνας στην Πάτρα και στην Αχαΐα.

Μέσα σε μόλις είκοσι μέρες θρηνήσαμε έναν νεκρό, ενώ άλλοι 14 συνάνθρωποί μας τραυματίστηκαν σε σύνολο 11 τροχαίων ατυχημάτων που καταγράφηκαν από την έναρξη του Lockdown.

Τα στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας που παρουσιάζει σήμερα η «Γ», για το χρονικό διάστημα από την 7-11-2020 έως την 27-11-2020, είναι άκρως αποκαλυπτικά.

Συνολικά, έχουν σημειωθεί οκτώ ελαφρά και δύο σοβαρά τροχαία ατυχήματα και ένα θανατηφόρο,ενώ μόνο στην αχαϊκή πρωτεύουσα τα τροχαία με υλικές ζημιές το ίδιο διάστημα ξεπερνούν τα 45!

Τα περισσότερα ατυχήματα έχουν καταγραφεί στην πόλη της Πάτρας, ακόμα και εν μέσω καθεστώς απαγόρευσης.

Ειδικότερα, εκτός από το θανατηφόρο τροχαίο με θύμα έναν νεαρό δικυκλιστή στην Πάτρα έχουν καταγραφεί τέσσερα ελαφρά τροχαία ατυχήματα με έξι τραυματίες και ένα σοβαρό τροχαίο με έναν τραυματία.

Συνολικά, σ’ όλο το νομό καταγράφηκαν πέντε τροχαία, εκ των οποίων ένα σοβαρό και τέσσερα ελαφρά, με αντίστοιχο αριθμό τραυματιών.

ΕΛ.ΑΣ: «Είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα»

Οι Υπηρεσίες Τροχαίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας γνωστοποιούν μέσω της «Γ» ότι βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό, που προβλέπει αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών, καθώς και για την πρόληψη και αποτροπή των ατυχημάτων σε όλο το οδικό της δίκτυο.

«Η Ελληνική Αστυνομία ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα ασφαλούς οδήγησης και οδικής ασφάλειας, με σκοπό να συμβάλλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας. Στο πλαίσιο αυτό οι οδηγοί οφείλουν να εφαρμόζουν τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με σύνεση και προσοχή, ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και την κατάσταση του οδοστρώματος ακολουθώντας πάντα τις υποδείξεις και τις συμβουλές του προσωπικού της Τροχαίας», επισημαίνουν.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η τοπική ΕΛ.ΑΣ. στην μείση των τροχαίων ατυχημάτων και εφιστά την προσοχή στους πολίτες για την αναγκαιότητα της οδικής ασφάλειας:

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οδηγώ με ασφάλεια σημαίνει:

 Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

 Έχω διαρκώς τεταμένη την προσοχή μου στην οδήγηση και στον

έλεγχο του οχήματος.

 Όταν οδηγώ δεν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά.

 Δεν παραβιάζω τα όρια ταχύτητας.

 Φορώ πάντα ζώνη ασφαλείας.

 Τοποθετώ τα παιδιά σε παιδικό κάθισμα, στο πίσω μέρος του

αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας.

 Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα φορώ πάντα κράνος.

 Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα.

 Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη.

 Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα.

 Δεν μιλώ στο κινητό όταν οδηγώ.

 Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς.

 Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Φωτιά στον οικισμό Βόλα

Στην ευρύτερη περιοχή του Μιντιλογλίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει γύρω στις 8μιση το απόγευμα της Παρασκευής στον οικισμό Βόλα ο οποίος βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Μιντιλογλίου.

 

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενημερώθηκε πριν από λίγα λεπτά και στέλνει στο σημείο μεγάλη δύναμη με έξι οχήματα και δώδεκα άνδρες.

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Advertisement

Αυτή την εβδομάδα