Τετάρτη 12 Μαΐου 2021
Connect with us

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Ποιες περιοχές θα μπουν στο «κόκκινο»

Δημοσιεύθηκε

στις

Με ρυθμούς ταχύτερους και από το 14ήμερο φαίνεται πως θα αναβαθμίζονται σε κίνδυνο περιφερειακές ενότητες της χώρας, εν μέσω μεγάλης έξαρσης της κυκλοφορίας του κορωνοϊού και εν αναμονή περαιτέρω αύξησης των περιστατικών που δηλώνονται κατά τους επόμενους και χειμερινούς μήνες.

Το επερχόμενο, όπως όλα δείχνουν, lockdown σε Ιωάννινα και Καστοριά, έρχεται ως αποτέλεσμα υψηλών επιδημιολογικών πολλαπλασιαστών και διάσπαρτων εστιών που κάνουν τη διασπορά επικίνδυνη. Ειδικά στην Καστοριά, κατά τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, η επιδημία δίνει σημάδια επιθετικής αύξησης.

Οι καθημερινές καταγραφές κρουσμάτων σε κάθε μία Περιφερειακή Ενότητα, σε αναλογία ανά 100.000 κατοίκων και για διάστημα 14 ημερών είναι από τους παράγοντες που συνυπολογίζουν οι ειδικοί προκειμένου να ανεβάσουν ή να κατεβάσουν το επίπεδο κινδύνου.

Σήμερα τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων ώστε να επικαιροποιηθεί ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας.

Χθες το βράδυ είχε προηγηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την έκρηξη με τα 667 κρούσματα. Το πακέτο περιορισμών που ισχύουν για κάθε επίπεδο είναι τα βασικά μέτρα, ωστόσο δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν επιπλέον μέτρα με στόχευση στις πηγές της διασποράς.

Για παράδειγμα, η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας που βρίσκεται έτσι και αλλιώς στη μακρά λίστα της εργαλειοθήκης, δεν αποκλείεται να βγει από το “συρτάρι” και να επιβληθεί, έστω σε περιοχές όπου οι νέοι “σέρνουν” την επιδημία. Ενα τέτοιο μέτρο στοχεύει ακριβώς στην ανακοπή των εστιών που προκαλούν νεαρότεροι ηλικιακά πολίτες και μετά το κλείσιμο της εστίασης. Το συγκεκριμένο μέτρο δεν έχει τεθεί ακόμη προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

Ο χάρτης επίπτωσης των τελευταίων δέκα ημερών του ΕΟΔΥ, “χρωματίζει” πιο έντονα τα Ιωάννινα, την Κοζάνη, την Καστοριά αλλά και τα Ιωάννινα. Είναι, επίσης, γνωστό ότι η Θεσσαλονίκη έχει ανατρέψει πλήρως την επιδημιολογική της εικόνα, ενώ και άλλες περιοχές επιβαρύνονται σημαντικά τις τελευταίες ημέρες.

Την τελευταία εβδομάδα, από την Τρίτη 13 Οκτωβρίου έως και χθες, η Αττική έχει καταγράψει 1601 κρούσματα και η Θεσσαλονίκη 498. Η Κοζάνη, όπου και έχει επιβληθεί το πρώτο τοπικό lockdown, μετρά για το ίδιο διάστημα 208 μολύνσεις. Τα Ιωάννινα και η Καστοριά που ακολουθούν στο επίπεδο 4, του αυξημένου κινδύνου, έχουν καταγράψει σε μία εβδομάδα 140 και 96 νέα περιστατικά κορωνοϊού αντίστοιχα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έχει εκφράσει την ανησυχία του, επίσης, για τη Βοιωτία – 62 μολύνσεις σε μία εβδομάδα, την Κορινθία που μετρά 36 κρούσματα στο εν λόγω διάστημα, καθώς και τις Σέρρες που από τη Δευτέρα ειδικά παρουσιάζουν σημαντική επιδείνωση. Οι Σέρρες σε διάστημα μίας εβδομάδας έχουν δηλώσει 60 νέα περιστατικά.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, σημαντικό φορτίο συγκεντρώνει και η Λάρισα, με 76 κρούσματα κορωνοϊού σε μία εβδομάδα. Τις τελευταίες δύο ημέρες την … ανιούσα έχει πάρει και η Καβάλα. Από την περασμένη Τρίτη έως και χθες έχει καταγράψει 29 περιστατικά. Με αρκετές νέες διαγνώσεις συμμετέχουν καθημερινά στην επιδημιολογική έκθεση, επίσης, η Αχαΐα (40 κρούσματα σε μία εβδομάδα) και από νησιά η Κέρκυρα, με 25 κρούσματα σε επτά ημέρες.

Η συνεχής εξάπλωση της επιδημίας δείχνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο την ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων και οδηγεί τη χώρα στο χειμώνα με τα πλέον απογοητευτικά νούμερα. Τους χειμερινούς μήνες η μεταδοτικότητα αναμένεται να πολλαπλασιαστεί, όπως έχει επισημάνει στις τελευταίες ενημερώσεις ο επίκουρος καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης, κάτι που θα οδηγήσει σε πίεση στο Σύστημα Υγείας.

Γιατί μπορεί τώρα το ηλικιακό γκρουπ 18-39 ετών να βρίσκεται στο επίκεντρο της Covid-19 στην Ελλάδα, όμως είναι θέμα χρόνου το ντόμινο μολύνσεων να καταλήξει σε μεγαλύτερους που θα χρειαστούν διασωλήνωση με αβέβαιη την έκβαση της υγείας τους. Ενας τέτοιος … κύκλος έγινε και μετά τα τέλη Αυγούστου όταν οι νέοι κόλλησαν μεγαλύτερους και η επιδημία παρουσίαζε μετατόπιση σε ηλικίες άνω των 50 ετών.

eleftherostypos.gr

Περισσότερα
Advertisement

Ελλάδα

Συντάξεις Ιουνίου 2021: Οι επικρατέστερες ημερομηνίες πληρωμής για τα Ταμεία

Δημοσιεύθηκε

στις

Από την Τρίτη 25 Μαΐου 2021 έως και την Παρασκευή 28 Μαΐου οι δικαιούχοι συνταξιούχοι αναμένεται να πληρωθούν τις κύριες και επικουρικές συντάξεις  Ιουνίου 2021.

Κατα πληροφορίες,  οι επικρατέστερες ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων Ιουνίου θα είναι οι εξής:

– Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιουνίου 2021 την Τρίτη 25 Μαΐου 2021 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9)

– Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Μαΐου 2021 την Τετάρτη 26 Μαΐου 2021 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8)

Για τα υπόλοιπα Ταμεία οι συντάξεις του Ιουνίου 2021 θα πληρωθούν ως εξής:

– Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιουνίου 2021 την Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

– Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιουνίου 2021 την Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

– Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιουνίου 2021 την Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

– Το ΝΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιουνίου 2021 την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

– Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιουνίου 2021 την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

– Το ΕΤΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιουνίου 2021 την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

– Το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιουνίου 2021 την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

– Η ΔΕΗ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιουνίου 2021 την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

-Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων τη Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Περισσότερα

Ελλάδα

Συγκλονίζει ο 32χρονος πιλότος: «Τους παρακαλέσαμε να μην μας κάνουν κακό – Θα τους πιάσει η αστυνομία»

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο σπίτι του υ επέστρεψε αργά το απόγευμα της Τρίτης ο 32χρονος πιλότος, αρκετές ώρες μετά τον εφιάλτη που έζησε στο ίδιο του το σπίτι, όταν τρεις ληστές εισέβαλαν σε αυτό, σκοτώνοντας την 20χρονη σύζυγό του και δένοντας τον ίδιο, δίπλα στο μερικών μηνών παιδί τους.

Ο 32χρονος πιλότος ελικοπτέρων, που συνοδευόταν από τρεις αστυνομικούς, έφτασε στη μεζονέτα για να πάρει κάποια προσωπικά αντικείμενα, έμεινε σε αυτό για μια ώρα και αποχώρησε.

Κατά την έξοδό του, έκανε συντετριμένος τις πρώτες του δηλώσεις, μετά το τραγικό περιστατικό, στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν.

«Θα τους πιάσουνε. Η αστυνομία ξέρει να κάνει τη δουλειά της. Τους παρακαλέσαμε να μη μας κάνουν κακό. Αυτό που πέρασα εγώ και η οικογένειά μου και η οικογένεια της γυναίκας μου να μην το περάσει ξανά κανείς ποτέ», είπε, πριν αποχωρήσει από το σημείο.

Τι κατέθεσε στους αστυνομικούς ο 32χρονος

Προκαλούν ανατριχίλα όσα περιέγραψε στους αστυνομικούς του τμήματος ανθρωποκτονιών ο πιλότος, για τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε τα ξημερώματα της Τρίτης. Εκεί, είδε φωτογραφίες σεσημασμένων κακοποιών και κακοποιών που έχουν αποφυλακιστεί.

«Τους είδα ξαφνικά μπροστά μου. Τρεις με κουκούλες full face οι δυο και ο τρίτος φορούσε το κάλυμμα λαιμού που έχουν για τις μηχανές και το είχε σηκωμένο μέχρι τη μύτη. Η σωματοδομή τους ήταν κανονική. Με τα όπλα στα χέρια σημάδευαν άλλες φορές εμένα και άλλες φορές το μωρό. Μιλούσαν πολύ καλά ελληνικά, μου έλεγαν συνέχεια που είναι τα λεφτά ρε», κατέθεσε ο 32χρονος, περιγράφοντας τις στιγμές που ήρθε αντιμέτωπος με τους εγκληματίες.

«Τους είπα που είχα κρυμμένα τα λεφτά για να τελειώσει γρήγορα το μαρτύριο. Είχαμε αγοράσει ένα οικόπεδο και είχαμε κάποια λεφτά στο σπίτι για να τα δώσω για κάποιες αρχικές εργασίες. Άκουγα τη γυναίκα μου να φωνάζει για βοήθεια δεμένη πάνω στο κρεβάτι και εγώ δεμένος στο πάτωμα. Ουρλιάζαμε να μην μας κάνουν κακό. Το μωρό έκλαιγε, η γυναίκα μου φώναζε και κάποιος ή κάποιοι έψαχναν το σπίτι να βρουν και άλλα χρήματα και κοσμήματα. Ξαφνικά έφυγαν από το δωμάτιο ενώ σταμάτησα να ακούω και τη φωνή της συζύγου μου…» πρόσθεσε στην κατάθεσή του.

Σύμφωνα με όσα έχουν προκύψει, οι αστυνομικοί έχουν βεβαιωθεί πως οι αδίστακτοι κακοποιοί γνώριζαν πως υπάρχουν χρήματα στο σπίτι, ενώ ήξεραν λεπτομέρειες για άλλα άτομα που έχουν συνεργαστεί με την οικογένεια του 32χρονου, στοιχεία που υποδηλώνουν πως είχαν παρακολουθήσει καλά και αρκετές φορές την κίνηση στη συγκεκριμένη μεζονέτα.

Περισσότερα

Ελλάδα

Η μουσική επιστρέφει στην εστίαση–Πότε θα «λειτουργήσουν» τα ηχεία

Δημοσιεύθηκε

στις

Με μεγάλη αγωνία αναμένονται οι αυριανές ανακοινώσεις από την κυβέρνηση, αφού ουσιαστικά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται να μάθουμε πότε θα πούμε «αντίο» στο lockdown, το οποίο βρίσκεται στη ζωή μας από τον Νοέμβριο του 2020.

Έτσι λοιπόν, στην ενημέρωση της Τετάρτης, στις 18:00, αναμένουμε τις ανακοινώσεις για το επόμενο στάδιο χαλάρωσης των μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, στο τραπέζι βρίσκεται η παράταση της κυκλοφορίας μέχρι και τις 00.30 το βράδυ από την Παρασκευή, κάτι που «αγγίξει» και τη λειτουργία των εστιατορίων και των καφέ.

Ακόμα, σύμφωνα πάντα με το MEGA, από το Σάββατο 29 Μαΐου αναμένεται να ακούσουμε ξανά μουσική στην εστίαση, ενώ παράταση μέχρι και τη Δευτέρα 24 Μαΐου παίρνει το click inside για το λιανεμπόριο.

Με το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 του μήνα ανοίγουν και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, χωρίς μοριακό τεστ, ενώ υπάρχει σύσταση για self test.

www.in.gr

Περισσότερα
EKO
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Super market arapis
Coffe Island

Αυτή την εβδομάδα