Κυριακή 20 Ιουνίου 2021
Connect with us

Υγεία

Τζον Ιωαννίδης: Πόση είναι τελικά η θνησιμότητα από κορωνοϊό και τι σημαίνουν τα μέτρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ποιος είναι τελικά ο πραγματικός κίνδυνος από την πανδημία; Αυτό είναι ένα κρίσιμο ερώτημα, όχι τόσο για να επέλθει ανησυχία ή καθησυχασμός αλλά ακριβώς για να ληφθούν τα μέτρα εκείνα που μπορούν να αποτρέψουν το να υπάρξει μεγάλο κόστος από την πανδημία.

Μία κρίσιμη παράμετρος είναι η εκτίμηση για τη θνησιμότητα του ιού. Ο δείκτης που το μετράει, το IFR είναι ο λόγος ανάμεσα στους θανάτους και τις συνολικές μολύνσεις. Αυτές είναι πολύ περισσότερες από τα διαπιστωμένα κρούσματα και γιατί όλα τα κρούσματα δεν θα τύχουν εργαστηριακής επιβεβαίωσης και γιατί πολλοί άνθρωποι θα είναι ασυμπτωματικοί και μπορεί να μην κάνουν κάποιο τεστ.

Αυτό σημαίνει ότι ο υπολογισμός της θνησιμότητας απαιτεί πιο σύνθετη στατιστική έρευνα και εκτίμηση.

Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο περίπλοκα, καθώς δεν είναι εύκολο να μετρηθεί ο αριθμός όσων νόσησαν (συμπεριλαμβανομένων των ασυμπτωματικών) δεδομένου ότι δεν πάντα εφικτός ο εντοπισμός αντισωμάτων σε όλους. Κατά συνέπεια αυτό διαμορφώνει μια σύνθετη διαδικασία στατιστικής εκτίμησης που απαραίτητα περιλαμβάνει και μια εκτίμηση του ρυθμού μετάδοσης (R0)

Την ίδια στιγμή έχει σημασία πέραν ενός γενικού IFR να υπάρξει εκτίμηση της θνησιμότητας και κατά διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Και αυτό γιατί ένα από τα χαρακτηριστικά της πανδημίας είναι ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο πόσο κινδυνεύουν οι άνω των 70 ετών και το πόσο οι νεότερες ηλικίες.

Στην αρχή της πανδημίας αρχικά είχε υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση για ένα CFR (που είναι ο δείκτης θανάτων προς επιβεβαιωμένα κρούσματα) 3,4% που προφανώς είχε προκαλέσει τεράστια ανησυχία. Τα πρώτα μοντέλα, όπως αυτά του καθηγητή Φέργκιουσον και της ομάδας του Imperial College – μοντέλα που έπαιξαν παγκοσμίως σημαντικό ρόλο στην επιλογή της στρατηγικής των lockdown – στηρίχτηκαν σε μια εκτίμηση για IFR 0,9% που προφανώς θα σήμαινε πάρα πολλά θύματα. Όμως, σταδιακά η εικόνα άρχισε να τροποποιείται.

Οι εκτιμήσεις του αμερικανικού CDC
Το αμερικανικό CDC ανανέωσε τον Σεπτέμβριο την εκτίμησή του για τη θνησιμότητα από COVID-19. Δεν άλλαξε τη γενική του εκτίμηση για IFR 0,65% που είχε διατυπώσει το καλοκαίρι, αλλά έδωσε εκτίμηση ανά ηλικιακή κατηγορία: 0,003% για τις ηλικίες 0-19%, 0,02% για τις ηλικίες 20-49, 0,5% για τις ηλικίες 50-69% και 5,4% για τις ηλικίες άνω των 70.

Η εκτίμηση αυτή στηριζόταν στις ακόλουθες παραμέτρους: ότι το R0 είναι 2,5, ότι το 40% των λοιμώξεων είναι ασυμπτωματικές, ότι η δυνατότητα των ασυμπτωματικών να μεταδώσουν φτάνει το 75% αυτής των συμπτωματικών και ότι ο 50% της μετάδοσης λαμβάνει χώρα πριν από την εκκίνηση των συμπτωμάτων.

Πάντως η εκτίμηση του CDC έχει δεχτεί κριτική, κυρίως γιατί στηρίζεται σε μία βασική μετα-έρευνα, αγνοώντας άλλες που έτειναν προς χαμηλότερο συνολικό IFR.

Οι έρευνες του καθηγητή Ιωαννίδη

Ο καθηγητής Τζον Ιωαννίδης το δημοσίευσε πρόσφατα δύο άρθρα που κάνουν συνολικές εκτιμήσεις για την πανδημία. Και τα δύο στηρίζονται στη συγκέντρωση δεδομένων από έρευνες που έχουν γίνει σε επίπεδο χωρών και περιοχών για το βαθμό διασποράς του ιού και για τη θνησιμότητα. Η πρώτη δημοσιεύτηκε στο Bulletin of the World Health Organization και αφορούσε την εκτίμηση της θνησιμότητας (IFR) με βάση έρευνες αντισωμάτων και η δεύτερη στο European Journal of Clinical Investigation και αφορούσε τη συνολική επιδημιολογική εικόνα της πανδημίας.

Οι εκτιμήσεις του καθηγητή Ιωαννίδη είναι η θνησιμότητα δείχνει να ποικίλει. Ο ίδιος έχει συνάγει ένα διάμεσο IFR 0,23% για το γενικό πληθυσμό, με βάση στοιχεία από 51 τοποθεσίες και διάμεσο IFR 0,05% για τους ανθρώπους είναι κάτω των 70 ετών. Σε αυτή τη βάση κάνει την εκτίμηση για μέση τιμή 0,15-0,2% για τον παγκόσμιο πληθυσμό και 0,03-0,04% για τους ανθρώπους ηλικίας κάτω των 70 ετών, στη βάση και της εκτίμησης του ΠΟΥ ότι τον Οκτώβριο του 2020 το πραγματικό ποσοστό μόλυνσης του παγκοσμίου πληθυσμού ήταν 10%.

Το πώς αυτό κατανέμεται ως κίνδυνος σε κάθε χώρα είναι διαφορετικός και έχει να κάνει και με την ηλικιακή δομή. Στις αφρικάνικές χώρες η διάμεση ηλικία είναι 15-20 έτη ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση 43 έτη, παγκοσμίως η διάμεση ηλικία είναι τα 30 έτη, το 9% των 7,7 δισεκατομμυρίων του παγκόσμιου πληθυσμού είναι άνω των 65, το 50% είναι 25-64 και το 41% είναι κάτω των 25.

Εκτός από την ηλικία, ο καθηγητής Ιωαννίδης θεωρεί ότι σοβαρό ρόλο παίζουν κοινωνιοοικονομικοί παράγοντες, κάτι που φαίνεται από το πώς σε χώρες όπως οι ΗΠΑ ή η Βρετανία οι μειονότητες, που έχουν συνήθως χαμηλότερα εισοδήματα και χειρότερη πρόσβαση στο σύστημα υγείας και γενικά δυσμενέστερες συνθήκες, πλήρωσαν ακριβότερο τίμημα, με χαρακτηριστική ένδειξη τη χαμηλότερη διάμεση ηλικία των θυμάτων. Αυξημένο κίνδυνο έχουν και οι άνθρωποι με υποκείμενα προβλήματα υγείας, όπως είναι όσοι έχουν κάνει μεταμόσχευση, οι βαριές περιπτώσεις παχυσαρκίας, ο αρρύθμιστος διαβήτης, η ΧΑΠ, η ηπατική ανεπάρκεια, η νεφρική ανεπάρκεια ή ένας πρόσφατος καρκίνος.

Εκτιμήσεις για το συνολικό αριθμό θυμάτων στον κύκλο της πανδημίας
Ο καθηγητής Ιωαννίδης υπενθυμίζει ότι ένας ρυθμός μετάδοσης R0 2,5 σημαίνει 60% μόλυνση για να υπάρξει «ανοσία αγέλης», αν και έρευνες έχουν δείξει ότι δεδομένου ότι δεν ξέρουμε πλήρως το ρόλο της προϋπάρχουσας κυτταρικής ανοσίας, το κατώφλι για την ανοσία αγέλης μπορεί να είναι πιο χαμηλά.

Ο καθηγητής Ιωαννίδης κάνει και μια εκτίμηση για πού μπορεί να φτάσει η συνολική θνησιμότητα σε έναν πλήρη κύκλο της πανδημίας. Εάν αφετηρία είναι ανοσία αγέλης όταν μολυνθεί το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού και θεωρήσουμε ότι όλες οι ηλικίες και ομάδες εκτίθενται εξίσου, αυτό θα σήμαινε σε έναν πενταετή κύκλο (2020-2024) 8,76 εκατομμύρια νεκρούς και το 2,9% των συνολικών θανάτων παγκοσμίως. Εάν τελικά μολυνθεί το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού πριν κάνει τον κύκλο της η πανδημία (σενάριο κατά τον Ιωαννίδη πιο πιθανό) και πάλι με αφετηρία τον ίδιο κίνδυνο έκθεσης σε όλες τις κατηγορίες τότε μιλάμε για 4,38 εκατομμύρια θανάτους σε βάθος πενταετίας.

Όμως, αυτό που θέλει να επισημάνει κυρίως ο Ιωαννίδης είναι τι θα γίνει εάν μειωθεί σημαντικά η μόλυνση ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Με συνολική μόλυνση στο 30%, εάν οι μολύνσεις σε αυτές τις κατηγορίες περιορίζονταν στο μισό τότε οι συνολικοί θάνατοι θα μπορούσαν να είναι 2,8 εκατομμύρια, εάν οι μολύνσεις στις ομάδες υψηλού κινδύνου περιορίζονταν στο ένα τρίο, τότε οι θάνατοι θα υποχωρούσαν στο 1,58 εκατομμύριο. Μάλιστα, κατά τον Ιωαννίδη εάν το ποσοστό μόλυνσης των ομάδων υψηλού κινδύνου περιοριζόταν στο 10% τότε ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ακόμη και εάν το ποσοστό μόλυνσης του υπόλοιπου πληθυσμού άγγιζε το 60%, θα μπορούσε να περιοριστεί στο 1,76 εκατομμύριο.

Φυσικά όλα αυτά θα εξαρτηθούν και από άλλες παραμέτρους. Για παράδειγμα η ύπαρξη ή όχι εμβολίου ή η βελτίωση των θεραπευτικών πρακτικών θα επηρεάσει την τελική εικόνα. Μάλιστα, ο Ιωαννίδης επιμένει ότι ένα σημαντικό μέρος των θανάτων μέχρι τώρα είχε να κάνει και με λάθη στη διαχείριση της πρώτης πανδημίας: τα συστήματα υγείας δεν ήταν προετοιμασμένα, επιλογές όπως η το να σταλούν μολυσμένοι ασθενείς πίσω σε γηροκομεία σε συνδυασμό με μεγάλη ενδονοσοκομειακή διασπορά συνέβαλαν σε μεγάλη αρχική θνητότητα, το ίδιο και ορισμένες από τις αρχικές επιλογές ως προς τη θεραπευτική αντιμετώπιση.

Μια άλλη κρίσιμη παράμετρος είναι το εάν θα έχουμε παράλληλα τον SARS-CoV-2 και τη γρίπη. Ο Ιωαννίδης υπενθυμίζει ότι εάν δεν υπήρχε ο COVID-19 μέσα σε μια πενταετία η γρίπη θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε 2,5 εκατομμύρια θανάτους τα επόμενα 5 χρόνια εκ των οποίων 150.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών. Στο αισιόδοξο σενάριο η γρίπη υποχωρεί απέναντι στον COVID-19, oπότε η ελπίδα είναι ο συνολικός αριθμός θανάτων από παθογόνα του αναπνευστικού θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα στην περίοδο 2021-2024. Στο απαισιόδοξο συνυπάρχουν η πανδημία του COVID-19 με κύματα εποχικής γρίπης οπότε το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό.

Τα όρια των lockdown

Ο Ιωαννίδης επισημαίνει ότι στο πρώτο μισό του 2020 δεν έγιναν βήματα για την προστασία ομάδων υψηλού κινδύνου. Τα οριζόντια λοκντάουν προφύλαξαν ομάδες χαμηλού κινδύνου (π.χ. υγιείς επαγγελματίες με οικονομική άνεση που μπορούσαν να εργαστούν στο σπίτι) αλλά όχι ομάδες υψηλού κινδύνου που δεν μπορούσαν να προστατευτούν επαρκώς. Αυτό αφορούσε και ομάδες υψηλού κινδύνου για κοινωνιοοικονομικούς λόγους (π.χ.τους χαμηλόμισθους «ουσιώδεις εργάτες» και τις μειονότητες στις) και για ηλικιακούς λόγους (π.χ. τους ηλικιωμένους στα γηροκομεία στην Ευρώπη). Παράλληλα σημειώνει ότι αρκετά από τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση είχαν επίσης ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις, όπως το να οδηγήσουν εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια, να εκτινάξουν την ανεργία και να διαταράξουν τα προγράμματα καταπολέμησης ασθενειών όπως η φυματίωση ή τα προγράμματα μαζικού παιδικού εμβολιασμού.

Η ανάγκη για πιο στοχευμένα και αποτελεσματικά μέτρα

Τα δεδομένα τέτοιων ερευνών αποτυπώνουν το μέγεθος της υγειονομικής κρίσης που έχουμε να αντιμετωπίσουμε παγκοσμίως. Ακόμη με ένα IFR 0,15% ή 0,20% αυτό σημαίνει πολλά θύματα, εάν αναλογιστούμε το μέγεθος του πληθυσμού.

Όμως, την ίδια στιγμή η πολύ μεγάλη συσχέτιση του κινδύνου με την ηλικία και συγκεκριμένες επιβαρυντικές παραμέτρους δείχνει ότι δεν είναι μια «οριζόντια» πανδημία, τουλάχιστον ως προς τον κίνδυνο θανάτου. Όμως, μέχρι τώρα έχουν προκριθεί κυρίως «οριζόντια» μέτρα, που όμως έχουν και μεγάλο κοινωνικό κόστος.

Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει μια αναντιστοιχία ανάμεσα στη γνώση που έχουμε για την πανδημία και η οποία υποδηλώνει ότι η προστασία των ομάδων υψηλού κινδύνου είναι βασικός μηχανισμός για να μειωθεί σημαντικά το ανθρώπινο κόστος της πανδημίας, και τις πολιτικές που προκρίνονται που στοχεύουν κυρίως στον περιορισμό της γενικής διασποράς χωρίς στοχευμένες παρεμβάσεις.

www.in.gr

Διεθνή

Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης: Ανοχύρωτοι στις μεταλλάξεις όσοι νόσησαν και δεν εμβολιάστηκαν

Δημοσιεύθηκε

στις

Έναν και πλέον χρόνο μετά την αναγνώριση και το ξέσπασμα της πανδημίας του στον πλανήτη, η συμπεριφορά του κορωνοϊού εξακολουθεί να μελετάται και να εκπλήσσει τους επιστήμονες.

Παρ’ ότι η ανθρωπότητα ανέπτυξε ταχύτατα εμβόλια εναντίον του φονικού ιού, η μάχη συνεχίζεται και όλα δείχνουν ότι θα διαρκέσει αρκετό καιρό ακόμα, έως ότου εξελιχθεί σε εποχικός και μπει σε έναν διαφορετικό προγραμματισμό, ανάλογο με εκείνον του ιού της Γρίπης. Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Όξφορντ, ανατρέπει τα δεδομένα που είχαμε στη διάθεσή μας μέχρι σήμερα για όσους νόσησαν από Covid-19. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι άνθρωποι που νόσησαν είτε με ελαφριά συμπτώματα, είτε με σοβαρότερα, παρουσιάζουν μεγάλη απώλεια αντισωμάτων ακόμη και μετά από μόλις έναν μήνα, ενώ μοιάζουν σχεδόν εξ ολοκλήρου «ανοχύρωτοι» απέναντι στις μεταλλάξεις, τόσο σε ότι αφορά στη βρετανική, όσο και -πολύ περισσότερο- στη «Δέλτα» ή αλλιώς στην ινδική μετάλλαξη.

Η μελέτη της επιστημονικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έγινε σε νοσοκομειακό προσωπικό της Βρετανίας, ένα μεγάλο ποσοστό του οποίου προσβλήθηκε και νόσησε από τον νέο κορωνοϊό, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό εμβολιάστηκε με προτεραιότητα από τον Δεκέμβριο. Οι νοσοκόμοι και οι νοσοκόμες υποβάλλονταν σε αιματολογικό τεστ κάθε μήνα, ώστε να καταγράφονται οι αλλαγές στο επίπεδο των αντισωμάτων σε κάθε περίπτωση.

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν ήταν ανατρεπτικά. Οι διαφορές που παρουσιάστηκαν στα επίπεδα αντισωμάτων του νοσοκομειακού προσωπικού ήταν πολύ μεγάλες. Έξι μήνες μετά, ένα ποσοστό παρουσίαζε πολύ μεγάλο αριθμό αντισωμάτων, ενώ ένα άλλο ποσοστό εξαιρετικά μικρό έως και καθόλου.

Τα ευρήματα από τη μελέτη των επιστημόνων, σε συνεργασία με το Βρετανικό Coronavirus Immunology Consortium, ενίσχυσαν σημαντικά τη σημασία του εμβολιασμού, ακόμη και για τους πολίτες που νόσησαν με Covid-19 και είτε παρουσίασαν ελαφριά συμπτώματα, είτε βαρύτερα.

«Αν κοιτάξετε την τροχιά της ανοσολογικής απόκρισης μετά τη μόλυνση, ως επί το πλείστον εξακολουθεί να είναι ανιχνεύσιμη έξι μήνες αργότερα, αλλά παρουσιάζει μεγάλες διαφορές από άνθρωπο σε άνθρωπο», δήλωσε η Eleanor Barnes, καθηγήτρια ηπατολογίας και πειραματικής ιατρικής στην Οξφόρδη και εκ των επικεφαλής της έρευνας.

«Όποιος έχει εμβολιαστεί, διαθέτει μία πολύ ισχυρή ανοσολογική απόκριση. Με φυσική λοίμωξη, ωστόσο, τα αποτελέσμα είναι πολύ διαφορετικά και ποικίλλουν», πρόσθεσε η ίδια.

Καμία «οχύρωση» για τους ανεμβολίαστους απέναντι στις μεταλλάξεις

Η έρευνα έδειξε ότι οι εμβολιασμένοι διαθέτουν πολύ μεγαλύτερη προστασία, σε σχέση με εκείνους που νόσησαν με Covid-19. Τα ποσοστά μειώνονται κατά πολύ σε ότι αφορά στις μεταλλάξεις. Η πλειοψηφία των πολιτών που νόσησαν με Covid-19, μόλις έναν μήνα μετά, δεν εμφάνιζαν ανιχνεύσιμα αντισώματα που θα εξουδετέρωναν τη μετάλλαξη Άλφα, ή αλλιώς βρετανική, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ.

Όσον αφορά στην νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, ή Βήτα, οι πρώην ασθενείς δεν παρουσίασαν αντισώματα εξουδετέρωσης.

Οι ερευνητές δεν έχουν αναλύσει ακόμη τα δεδομένα για τη μετάλλαξη Δέλτα, ή ινδική
, η οποία φαίνεται να κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα στο Ηνωμένο Βασίλειο και να είναι υπεύθυνη για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών, που λαμβάνει χαρακτήρα νέου κύματος. Σημειώνουμε ότι με βάση τα στοιχεία των Βρετανών, το σύνολο των νέων μολύνσεων, των νοσηλευομένων και των ανθρώπων που χάνουν πλέον τη ζωή τους, είτε δεν έχουν εμβολιαστεί, είτε δεν είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Τα στοιχεία για το επίπεδο ανοσίας όσων νόσησαν

Η έρευνα έδειξε ότι το 25% όσων νόσησαν με συμπτώματα, δεν είχαν αντισώματα μετά από έξι μήνες. Το ποσοστό εκείνων που δεν εμφάνισαν ανοσολογική απόκριση έξι μήνες μετά, εκτοξεύεται στο 90% για εκείνους που προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό, αλλά ήταν τυχεροί και νόσησαν με χωρίς συμπτώματα, ή με πολύ ελαφριά. Τα ποσοστά είναι σχεδόν ανύπαρκτα σε ότι αφορά τις μεταλλάξεις.

«Κατά την άποψή μας, η προηγούμενη μόλυνση δεν προστατεύει απαραίτητα από τον Sars-Cov-2. Ιδιαίτερα όμως σε ότι αφορά στις μεταλλάξεις, οι ενδείξεις που έχουμε είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές», δήλωσε η Barnes. «Θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι», πρόσθεσε η καθηγήτρια και εκ των επικεφαλής της έρευνας.

Τεράστιες οι διαφορές με τους εμβολιασμένους

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η εικόνα για τους εμβολιασμένους. Τα επίπεδα αντισωμάτων διατηρούνται σε πολύ ψηλό επίπεδο ακόμη και έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό τους, ενώ αναμένονται περαιτέρω στοιχεία για το πόσο διαρκεία η ανοσία των εμβολίων.

Περισσότερα

Υγεία

Tί θα σας συμβεί αν κόψετε τη ζάχαρη;

Δημοσιεύθηκε

στις

Δεν είναι εύκολο να βγάλει κάποιος τη ζάχαρη από την καθημερινότητά του. Από την άλλη, το αποτέλεσμα για τον οργανισμό θα είναι πολύ ευεργετικό.

Οι ειδικοί συνιστούν στις γυναίκες να μην καταναλώνουν περισσότερες από 6 κουταλιές του γλυκού πρόσθετη ζάχαρη την ημέρα και στους άντρες 9.
Πρόσθετη θεωρείται η ζάχαρη που βάζουμε στον καφέ, στο τσάι ή στα φαγητά που μαγειρεύουμε, καθώς και η ζάχαρη που βρίσκεται σε επεξεργασμένα γλυκά και αλμυρά προϊόντα, αλλά όχι η ζάχαρη που βρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά, η οποία άλλωστε συνοδεύεται από πληθώρα ωφέλιμων βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών.
Δείτε τρία πράγματα που θα σας συμβούν αν μειώσετε δραστικά τη ζάχαρη:
1. Θα βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας.
Η ζάχαρη δεν επιβαρύνει μόνο το δείκτη της ζυγαριάς, είναι επικίνδυνη και για την καρδιά. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται με περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου από καρδιοπάθεια.
2. Θα μειωθεί το λίπος στην κοιλιά.
Η κατανάλωση ζάχαρης, κυρίως από ροφήματα και ποτά (όπως οι έτοιμοι χυμοί και τα αναψυκτικά), συνδέεται με το αντιαισθητικό «σωσίβιο».
3. Το δέρμα σας θα μοιάζει πιο νεανικό.
Όταν η ζάχαρη που λαμβάνουμε από τις τροφές περνά στο αίμα, πυροδοτεί ένα ντόμινο διεργασιών, που τελικά κάνουν το δέρμα πιο χαλαρό και λιγότερο ελαστικό. Ακόμη κι αν έχουν ήδη εμφανιστεί οι πρώτες λεπτές γραμμές στο πρόσωπό σας, περιορίζοντας την κατανάλωση ζάχαρης, θα δείτε διαφορά.

 

Περισσότερα

Διεθνή

Κορωνοϊός: Κοκτέιλ δύο φαρμάκων φρενάρει την εξάπλωση του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα

Δημοσιεύθηκε

στις

την ανακοίνωση πως μια νέα θεραπεία που δοκιμάστηκε κατά του κορονοϊού και βασίζεται στον συνδυασμό δύο φαρμάκων, μολονότι βρίσκεται ακόμη σε πολύ αρχικό στάδιο, αφήνει υποσχέσεις για το μέλλον, προχώρησαν επιστήμονες από τη Μεγάλη ΒρετανίαΤο «κοκτέιλ» αυτό φαίνεται να… φρενάρει δραστικά την εξάπλωση του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα σε ποσοστό έως 99,5%.

Η νέα θεραπευτική προσέγγιση εστιάζει στο να αντιμετωπίσει όχι άμεσα τον κορονοϊό SARS-CoV-2, αλλά τη βλάβη που αυτός προκαλεί στα κύτταρα. Η μέθοδος, προς το παρόν, έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στο εργαστήριο και εάν αποδειχθεί ασφαλής στους ανθρώπους θα κάνει πιο ήπια τα συμπτώματα της Covid-19 και θα επιταχύνει τον χρόνο ανάρρωσης των ασθενών.

Όταν κάποιος μολύνεται από τον κορονοϊό, ο ιός εισβάλλει στα κύτταρα και τα χρησιμοποιεί για να αναπαραχθεί. Τα έως τώρα αντι-ιικά φάρμακα, όπως η ρεμδεσιβίρη, στοχεύουν τον ίδιο τον ιό, όμως αυτήν τη φορά η προσοχή των επιστημόνων εστιάστηκε στην αντίδραση των μολυσμένων κυττάρων του σώματος.

Μάλιστα, επειδή ο ιός χρειάζεται την ίδια κυτταρική αντίδραση για να αναπαραχθεί, άσχετα με την παραλλαγή του, η νέα θεραπεία μπορεί να είναι αποτελεσματική και απέναντι σε νέα στελέχη που θα προκύψουν μελλοντικά.

Κορονοϊός: Επόμενο βήμα θα είναι οι δοκιμές σε τρωκτικά

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Νερέα Ιριγκογιέν του Τμήματος Παθολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό PLoS Pathogens και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφεραν ότι «ο ιός που προκαλεί τη νόσο Covid-19 ενεργοποιεί μία απόκριση στα κύτταρά μας, που λέγεται αντίδραση της μη-αναδιπλωμένης πρωτεΐνης (UPR) και η οποία του επιτρέπει να αναπαράγεται».

Όπως είπε η δρ. Ιριγκογιέν, «χρησιμοποιώντας φάρμακα, μπορέσαμε να αναστρέψουμε την ενεργοποίηση αυτού του συγκεκριμένου κυτταρικού “μονοπατιού” της UPR. Ήταν εντυπωσιακό ότι αυτό μείωσε σχεδόν πλήρως τον πολλαπλασιασμό του ιού μέσα στα κύτταρα, πράγμα που σημαίνει ότι η μόλυνση δεν ήταν πια δυνατό να εξαπλωθεί σε άλλα κύτταρα. Αυτή η μέθοδος έχει μεγάλες δυνατότητες να αποτελέσει μία νέα αντι-ιική στρατηγική κατά του SARS-CoV-2».

Τα δύο φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν είναι τα Ceapin-A7 και KIRA8. Είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι αυτός ο φαρμακευτικός συνδυασμός έχει μεγάλη δράση πάνω στην αναπαραγωγή του κορονοϊού. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι το «κοκτέιλ» δεν θα αποτρέπει την αρχική λοίμωξη κάποιου, αλλά η νόσος θα εξελίσσεται πιο ήπια και η αποδρομή της θα είναι πιο σύντομη.

Το επόμενο βήμα θα είναι οι δοκιμές σε τρωκτικά, ενώ οι επιστήμονες θέλουν να δουν κατά πόσο η θεραπεία «δουλεύει» και εναντίον άλλων ιών και ασθενειών, όπως η πνευμονική ίνωση και οι νευρολογικές διαταραχές, οι οποίες ενεργοποιούν παρόμοια αντίδραση UPR μέσα στα κύτταρα.

Περισσότερα
ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Coffe Island

Αυτή την εβδομάδα