Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022
Connect with us

Υγεία

Τζον Ιωαννίδης: Πόση είναι τελικά η θνησιμότητα από κορωνοϊό και τι σημαίνουν τα μέτρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ποιος είναι τελικά ο πραγματικός κίνδυνος από την πανδημία; Αυτό είναι ένα κρίσιμο ερώτημα, όχι τόσο για να επέλθει ανησυχία ή καθησυχασμός αλλά ακριβώς για να ληφθούν τα μέτρα εκείνα που μπορούν να αποτρέψουν το να υπάρξει μεγάλο κόστος από την πανδημία.

Μία κρίσιμη παράμετρος είναι η εκτίμηση για τη θνησιμότητα του ιού. Ο δείκτης που το μετράει, το IFR είναι ο λόγος ανάμεσα στους θανάτους και τις συνολικές μολύνσεις. Αυτές είναι πολύ περισσότερες από τα διαπιστωμένα κρούσματα και γιατί όλα τα κρούσματα δεν θα τύχουν εργαστηριακής επιβεβαίωσης και γιατί πολλοί άνθρωποι θα είναι ασυμπτωματικοί και μπορεί να μην κάνουν κάποιο τεστ.

Αυτό σημαίνει ότι ο υπολογισμός της θνησιμότητας απαιτεί πιο σύνθετη στατιστική έρευνα και εκτίμηση.

Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο περίπλοκα, καθώς δεν είναι εύκολο να μετρηθεί ο αριθμός όσων νόσησαν (συμπεριλαμβανομένων των ασυμπτωματικών) δεδομένου ότι δεν πάντα εφικτός ο εντοπισμός αντισωμάτων σε όλους. Κατά συνέπεια αυτό διαμορφώνει μια σύνθετη διαδικασία στατιστικής εκτίμησης που απαραίτητα περιλαμβάνει και μια εκτίμηση του ρυθμού μετάδοσης (R0)

Την ίδια στιγμή έχει σημασία πέραν ενός γενικού IFR να υπάρξει εκτίμηση της θνησιμότητας και κατά διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Και αυτό γιατί ένα από τα χαρακτηριστικά της πανδημίας είναι ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο πόσο κινδυνεύουν οι άνω των 70 ετών και το πόσο οι νεότερες ηλικίες.

Στην αρχή της πανδημίας αρχικά είχε υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση για ένα CFR (που είναι ο δείκτης θανάτων προς επιβεβαιωμένα κρούσματα) 3,4% που προφανώς είχε προκαλέσει τεράστια ανησυχία. Τα πρώτα μοντέλα, όπως αυτά του καθηγητή Φέργκιουσον και της ομάδας του Imperial College – μοντέλα που έπαιξαν παγκοσμίως σημαντικό ρόλο στην επιλογή της στρατηγικής των lockdown – στηρίχτηκαν σε μια εκτίμηση για IFR 0,9% που προφανώς θα σήμαινε πάρα πολλά θύματα. Όμως, σταδιακά η εικόνα άρχισε να τροποποιείται.

Οι εκτιμήσεις του αμερικανικού CDC
Το αμερικανικό CDC ανανέωσε τον Σεπτέμβριο την εκτίμησή του για τη θνησιμότητα από COVID-19. Δεν άλλαξε τη γενική του εκτίμηση για IFR 0,65% που είχε διατυπώσει το καλοκαίρι, αλλά έδωσε εκτίμηση ανά ηλικιακή κατηγορία: 0,003% για τις ηλικίες 0-19%, 0,02% για τις ηλικίες 20-49, 0,5% για τις ηλικίες 50-69% και 5,4% για τις ηλικίες άνω των 70.

Η εκτίμηση αυτή στηριζόταν στις ακόλουθες παραμέτρους: ότι το R0 είναι 2,5, ότι το 40% των λοιμώξεων είναι ασυμπτωματικές, ότι η δυνατότητα των ασυμπτωματικών να μεταδώσουν φτάνει το 75% αυτής των συμπτωματικών και ότι ο 50% της μετάδοσης λαμβάνει χώρα πριν από την εκκίνηση των συμπτωμάτων.

Πάντως η εκτίμηση του CDC έχει δεχτεί κριτική, κυρίως γιατί στηρίζεται σε μία βασική μετα-έρευνα, αγνοώντας άλλες που έτειναν προς χαμηλότερο συνολικό IFR.

Οι έρευνες του καθηγητή Ιωαννίδη

Ο καθηγητής Τζον Ιωαννίδης το δημοσίευσε πρόσφατα δύο άρθρα που κάνουν συνολικές εκτιμήσεις για την πανδημία. Και τα δύο στηρίζονται στη συγκέντρωση δεδομένων από έρευνες που έχουν γίνει σε επίπεδο χωρών και περιοχών για το βαθμό διασποράς του ιού και για τη θνησιμότητα. Η πρώτη δημοσιεύτηκε στο Bulletin of the World Health Organization και αφορούσε την εκτίμηση της θνησιμότητας (IFR) με βάση έρευνες αντισωμάτων και η δεύτερη στο European Journal of Clinical Investigation και αφορούσε τη συνολική επιδημιολογική εικόνα της πανδημίας.

Οι εκτιμήσεις του καθηγητή Ιωαννίδη είναι η θνησιμότητα δείχνει να ποικίλει. Ο ίδιος έχει συνάγει ένα διάμεσο IFR 0,23% για το γενικό πληθυσμό, με βάση στοιχεία από 51 τοποθεσίες και διάμεσο IFR 0,05% για τους ανθρώπους είναι κάτω των 70 ετών. Σε αυτή τη βάση κάνει την εκτίμηση για μέση τιμή 0,15-0,2% για τον παγκόσμιο πληθυσμό και 0,03-0,04% για τους ανθρώπους ηλικίας κάτω των 70 ετών, στη βάση και της εκτίμησης του ΠΟΥ ότι τον Οκτώβριο του 2020 το πραγματικό ποσοστό μόλυνσης του παγκοσμίου πληθυσμού ήταν 10%.

Το πώς αυτό κατανέμεται ως κίνδυνος σε κάθε χώρα είναι διαφορετικός και έχει να κάνει και με την ηλικιακή δομή. Στις αφρικάνικές χώρες η διάμεση ηλικία είναι 15-20 έτη ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση 43 έτη, παγκοσμίως η διάμεση ηλικία είναι τα 30 έτη, το 9% των 7,7 δισεκατομμυρίων του παγκόσμιου πληθυσμού είναι άνω των 65, το 50% είναι 25-64 και το 41% είναι κάτω των 25.

Εκτός από την ηλικία, ο καθηγητής Ιωαννίδης θεωρεί ότι σοβαρό ρόλο παίζουν κοινωνιοοικονομικοί παράγοντες, κάτι που φαίνεται από το πώς σε χώρες όπως οι ΗΠΑ ή η Βρετανία οι μειονότητες, που έχουν συνήθως χαμηλότερα εισοδήματα και χειρότερη πρόσβαση στο σύστημα υγείας και γενικά δυσμενέστερες συνθήκες, πλήρωσαν ακριβότερο τίμημα, με χαρακτηριστική ένδειξη τη χαμηλότερη διάμεση ηλικία των θυμάτων. Αυξημένο κίνδυνο έχουν και οι άνθρωποι με υποκείμενα προβλήματα υγείας, όπως είναι όσοι έχουν κάνει μεταμόσχευση, οι βαριές περιπτώσεις παχυσαρκίας, ο αρρύθμιστος διαβήτης, η ΧΑΠ, η ηπατική ανεπάρκεια, η νεφρική ανεπάρκεια ή ένας πρόσφατος καρκίνος.

Εκτιμήσεις για το συνολικό αριθμό θυμάτων στον κύκλο της πανδημίας
Ο καθηγητής Ιωαννίδης υπενθυμίζει ότι ένας ρυθμός μετάδοσης R0 2,5 σημαίνει 60% μόλυνση για να υπάρξει «ανοσία αγέλης», αν και έρευνες έχουν δείξει ότι δεδομένου ότι δεν ξέρουμε πλήρως το ρόλο της προϋπάρχουσας κυτταρικής ανοσίας, το κατώφλι για την ανοσία αγέλης μπορεί να είναι πιο χαμηλά.

Ο καθηγητής Ιωαννίδης κάνει και μια εκτίμηση για πού μπορεί να φτάσει η συνολική θνησιμότητα σε έναν πλήρη κύκλο της πανδημίας. Εάν αφετηρία είναι ανοσία αγέλης όταν μολυνθεί το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού και θεωρήσουμε ότι όλες οι ηλικίες και ομάδες εκτίθενται εξίσου, αυτό θα σήμαινε σε έναν πενταετή κύκλο (2020-2024) 8,76 εκατομμύρια νεκρούς και το 2,9% των συνολικών θανάτων παγκοσμίως. Εάν τελικά μολυνθεί το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού πριν κάνει τον κύκλο της η πανδημία (σενάριο κατά τον Ιωαννίδη πιο πιθανό) και πάλι με αφετηρία τον ίδιο κίνδυνο έκθεσης σε όλες τις κατηγορίες τότε μιλάμε για 4,38 εκατομμύρια θανάτους σε βάθος πενταετίας.

Όμως, αυτό που θέλει να επισημάνει κυρίως ο Ιωαννίδης είναι τι θα γίνει εάν μειωθεί σημαντικά η μόλυνση ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Με συνολική μόλυνση στο 30%, εάν οι μολύνσεις σε αυτές τις κατηγορίες περιορίζονταν στο μισό τότε οι συνολικοί θάνατοι θα μπορούσαν να είναι 2,8 εκατομμύρια, εάν οι μολύνσεις στις ομάδες υψηλού κινδύνου περιορίζονταν στο ένα τρίο, τότε οι θάνατοι θα υποχωρούσαν στο 1,58 εκατομμύριο. Μάλιστα, κατά τον Ιωαννίδη εάν το ποσοστό μόλυνσης των ομάδων υψηλού κινδύνου περιοριζόταν στο 10% τότε ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ακόμη και εάν το ποσοστό μόλυνσης του υπόλοιπου πληθυσμού άγγιζε το 60%, θα μπορούσε να περιοριστεί στο 1,76 εκατομμύριο.

Φυσικά όλα αυτά θα εξαρτηθούν και από άλλες παραμέτρους. Για παράδειγμα η ύπαρξη ή όχι εμβολίου ή η βελτίωση των θεραπευτικών πρακτικών θα επηρεάσει την τελική εικόνα. Μάλιστα, ο Ιωαννίδης επιμένει ότι ένα σημαντικό μέρος των θανάτων μέχρι τώρα είχε να κάνει και με λάθη στη διαχείριση της πρώτης πανδημίας: τα συστήματα υγείας δεν ήταν προετοιμασμένα, επιλογές όπως η το να σταλούν μολυσμένοι ασθενείς πίσω σε γηροκομεία σε συνδυασμό με μεγάλη ενδονοσοκομειακή διασπορά συνέβαλαν σε μεγάλη αρχική θνητότητα, το ίδιο και ορισμένες από τις αρχικές επιλογές ως προς τη θεραπευτική αντιμετώπιση.

Μια άλλη κρίσιμη παράμετρος είναι το εάν θα έχουμε παράλληλα τον SARS-CoV-2 και τη γρίπη. Ο Ιωαννίδης υπενθυμίζει ότι εάν δεν υπήρχε ο COVID-19 μέσα σε μια πενταετία η γρίπη θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε 2,5 εκατομμύρια θανάτους τα επόμενα 5 χρόνια εκ των οποίων 150.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών. Στο αισιόδοξο σενάριο η γρίπη υποχωρεί απέναντι στον COVID-19, oπότε η ελπίδα είναι ο συνολικός αριθμός θανάτων από παθογόνα του αναπνευστικού θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα στην περίοδο 2021-2024. Στο απαισιόδοξο συνυπάρχουν η πανδημία του COVID-19 με κύματα εποχικής γρίπης οπότε το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό.

Τα όρια των lockdown

Ο Ιωαννίδης επισημαίνει ότι στο πρώτο μισό του 2020 δεν έγιναν βήματα για την προστασία ομάδων υψηλού κινδύνου. Τα οριζόντια λοκντάουν προφύλαξαν ομάδες χαμηλού κινδύνου (π.χ. υγιείς επαγγελματίες με οικονομική άνεση που μπορούσαν να εργαστούν στο σπίτι) αλλά όχι ομάδες υψηλού κινδύνου που δεν μπορούσαν να προστατευτούν επαρκώς. Αυτό αφορούσε και ομάδες υψηλού κινδύνου για κοινωνιοοικονομικούς λόγους (π.χ.τους χαμηλόμισθους «ουσιώδεις εργάτες» και τις μειονότητες στις) και για ηλικιακούς λόγους (π.χ. τους ηλικιωμένους στα γηροκομεία στην Ευρώπη). Παράλληλα σημειώνει ότι αρκετά από τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση είχαν επίσης ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις, όπως το να οδηγήσουν εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια, να εκτινάξουν την ανεργία και να διαταράξουν τα προγράμματα καταπολέμησης ασθενειών όπως η φυματίωση ή τα προγράμματα μαζικού παιδικού εμβολιασμού.

Η ανάγκη για πιο στοχευμένα και αποτελεσματικά μέτρα

Τα δεδομένα τέτοιων ερευνών αποτυπώνουν το μέγεθος της υγειονομικής κρίσης που έχουμε να αντιμετωπίσουμε παγκοσμίως. Ακόμη με ένα IFR 0,15% ή 0,20% αυτό σημαίνει πολλά θύματα, εάν αναλογιστούμε το μέγεθος του πληθυσμού.

Όμως, την ίδια στιγμή η πολύ μεγάλη συσχέτιση του κινδύνου με την ηλικία και συγκεκριμένες επιβαρυντικές παραμέτρους δείχνει ότι δεν είναι μια «οριζόντια» πανδημία, τουλάχιστον ως προς τον κίνδυνο θανάτου. Όμως, μέχρι τώρα έχουν προκριθεί κυρίως «οριζόντια» μέτρα, που όμως έχουν και μεγάλο κοινωνικό κόστος.

Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει μια αναντιστοιχία ανάμεσα στη γνώση που έχουμε για την πανδημία και η οποία υποδηλώνει ότι η προστασία των ομάδων υψηλού κινδύνου είναι βασικός μηχανισμός για να μειωθεί σημαντικά το ανθρώπινο κόστος της πανδημίας, και τις πολιτικές που προκρίνονται που στοχεύουν κυρίως στον περιορισμό της γενικής διασποράς χωρίς στοχευμένες παρεμβάσεις.

www.in.gr

Υγεία

Καρκίνος του προστάτη: Η δύναμη της έγκαιρης διάγνωσης και οι πολλαπλές θεραπευτικές προσεγγίσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Ζούμε στην εποχή, που ο καρκίνος έχει μεταμορφωθεί πλέον σε χρόνια νόσο.

Με μία σειρά καινοτόμων σκευασμάτων και τεχνολογικών επιτευγμάτων – όπως η Ιατρική Ακριβείας – στην υπηρεσία των ασθενών, η λέξη επάρατος, τείνει να εξαλειφθεί. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν άνθρωποι που ακόμη και σήμερα, φοβούνται και δεν τολμούν να συζητήσουν με τον γιατρό τους ένα πρόβλημα υγείας ή μια ενόχληση που μπορεί να έχουν…

Η δύναμη τη έγκαιρης διάγνωσης

Στον καρκίνο του προστάτη – όπως και στους περισσότερους τύπους καρκίνου – είναι υψίστης σημασίας, η έγκαιρη διάγνωση. Το ακούμε, αλλά δυστυχώς το αμελούμε: Η πρόληψη σώζει ζωές. Το βασικό κλειδί για την υγεία ενός ανθρώπου και τη διατήρησή της, είναι η πρόληψη, ενίοτε, πιο καθοριστική και από την θεραπεία.

Σε άνδρες άνω της μέσης ηλικίας, ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος και αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από νεοπλασματική νόσο. Περίπου 1 στους 8 άνδρες, θα αναπτύξει τη συγκεκριμένη νόσο κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ο καρκίνος του προστάτη είναι η δεύτερη συχνότερη κακοήθεια στους άνδρες μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.

Ο κίνδυνος για καρκίνο του προστάτη είναι μεγαλύτερος στις ΗΠΑ και τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης και χαμηλότερος στην Άπω Ανατολή. Η υπέρταση και η περιφέρεια μέσης > 104 cm έχουν συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη επίσης, έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές θρομβώσεις στο αίμα.

Ωστόσο, είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι περίπου το 90% των ασθενών με καρκίνο του προστάτη διαγιγνώσκονται σε αρχικά στάδια της νόσου, ενώ άτομα που έχουν συγγενή α’ βαθμού (αδέρφια, πατέρα) με καρκίνο προστάτη έχουν 2-3 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες νόσησης, οι οποίες μάλιστα αυξάνονται περαιτέρω όταν περισσότεροι από τους συγγενείς τους έχει αναπτύξει προστατικό καρκίνο.

Ελέγξτε τον προστάτη αδένα σας χωρίς φόβο

Κάθε άνδρας, ειδικά από την ηλικία των 50 ετών και άνω, οφείλει να ελέγχει τον προστάτη του. Με τον προστάτη δεν αστειευόμαστε, όπως επισημαίνει η Janssen με πολυετή παρουσία στη μάχη κατά και της συγκεκριμένης νόσου, με καινοτόμες προσεγγίσεις που βρίσκονται πάντα υπέρ του ασθενή. Είναι σημαντικό λοιπόν, να μην φοβάται κάποιος να επικοινωνεί με τον θεράποντα γιατρό του, εάν διαπιστώσει ότι υπάρχουν κάποια συμπτώματα που τον ενοχλούν. Ή για την ακρίβεια, πρέπει να ενεργεί εγκαίρως, ακόμη και πριν τα συμπτώματα, διότι όταν κάποιος έχει συμπτώματα που προκαλούνται από τον καρκίνο, τότε ίσως είναι αργά:

Για παράδειγμα, εάν παρουσιάζεται δυσκολία ή διστακτικότητα έναρξης της ούρησης, συχνοουρία, διακεκομμένη ροή, αίσθηση ατελούς κένωσης της κύστης, αλλά και επιτακτικότητα της ούρησης, εάν κάποιος αισθάνεται καύσο ή πόνο κατά την ούρηση, εάν έχει αιματουρία ή στυτική δυσλειτουργία, τότε χρειάζεται να κλείσει άμεσα ραντεβού με τον ουρολόγο – ανδρολόγο του.

Οι διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του προστάτη που χρειάζεται να γίνονται κάθε χρόνο περιλαμβάνουν την αιματολογική εξέταση για την μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου-PSA και τη δακτυλική εξέταση. Η διαδικασία της δακτυλικής εξέτασης πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και δεν απαιτείται κάποια ειδική προετοιμασία.

Αν τα αποτελέσματα δεν είναι φυσιολογικά, μπορεί να χρειασθεί ο ασθενής να υποβληθεί σε διορθικό υπέρηχο, διορθική βιοψία και πολυπαραμετρική μαγνητική του προστάτη για περαιτέρω έλεγχο.

Για τον σκοπό αυτό, ήδη η Janssen πραγματοποιεί εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του προστάτη, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ.) και του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών (Κ.Ε.Φ.Ι).

Η καμπάνια με τίτλο «Με τον Προστάτη Δεν Αστειευόμαστε», ενισχύει την προσπάθεια ενημέρωσης ενώ στηρίζεται στο χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό, έχοντας ως κεντρικό πρωταγωνιστή τον γνωστό κωμικό κ. Αλέξανδρο Τσουβέλα, ο οποίος καλεί με το δικό του τρόπο τους άνδρες να ξεπεράσουν τους όποιους δισταγμούς τους, αλλά και τις γυναίκες να ενθαρρύνουν τους άνδρες, ενόψει της εξέτασης. Στην ιστοσελίδα «Με τον Προστάτη Δεν Αστειευόμαστε», καθένας μας μπορεί να ενημερωθεί έγκυρα και εμπεριστατωμένα, να λάβει κατάλληλες συμβουλές και καθοδήγηση.

Δείτε εδώ το βίντεο της καμπάνιας Με τον προστάτη δεν αστειευόμαστε #PROSTATEfsou

Με τον προστάτη δεν αστειευόμαστε #PROSTATEfsou

Το πλούσιο χαρτοφυλάκιο των θεραπειών

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει σημασία είναι ότι υπάρχουν θεραπείες, οι οποίες μπορούν να δώσουν κλινικά οφέλη στον ασθενή με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, διατηρώντας σταθερή την ποιότητα ζωής του ασθενή.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται: η ριζική προστατεκτομή (χειρουργική αντιμετώπιση/ρομποτική λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή), η ακτινοθεραπεία, η ορμονοθεραπεία, η ενεργός παρακολούθηση, η χημειοθεραπεία και νέες εντοπισμένες θεραπείες.

Σε ασθενείς με τοπικά εντοπισμένη νόσο, το προσδόκιμο επιβίωσης >10 ετών από τη διάγνωση, είναι απαραίτητο ώστε να έχουν όφελος από την τοπική θεραπεία.

Εάν ο καρκίνος είναι ασυμπτωματικός και χαμηλού κινδύνου, η θεραπεία μπορεί περισσότερο να βλάψει παρά να ωφελήσει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, συνιστάται ενεργός παρακολούθηση, για την οποία απαιτούνται συχνά τσεκ-απ με εξετάσεις του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA), ψηφιακή ορθική εξέταση (DRE), μαγνητικές τομογραφίες (MRIs) και άλλες εξετάσεις. Ενίοτε είναι απαραίτητη και η επανάληψη της βιοψίας. Εάν τα αποτελέσματα των εξετάσεων αλλάξουν, μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο θεραπείας.

Το θεραπευτικό πλάνο σχεδιάζεται από τον θεράποντα ιατρό σε συνεργασία με τον ασθενή και είναι ξεχωριστό για κάθε ασθενή με βάση τα κλινικά χαρακτηριστικά του.

Στη φαρμακευτική Janssen, ο στόχος είναι ανθρωποκεντρικός. «Οραματιζόμαστε έναν κόσμο χωρίς ασθένειες, ενώ οι ασθενείς βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων μας», επισημαίνουν οι επικεφαλής της εταιρείας, σημειώνοντας, ότι «για το λόγο αυτό επιζητούμε τη συμμετοχή και συνεργασία μαζί τους, καθώς και με τους φροντιστές, προκειμένου να μάθουμε και να κατανοήσουμε περισσότερα σχετικά με τις εμπειρίες τους. Χάρη σε αυτές τις πολύτιμες πληροφορίες είμαστε βέβαιοι ότι αναπτύσσουμε τα κατάλληλα φάρμακα, βελτιώνουμε τις κλινικές δοκιμές και δημιουργούμε εκπαιδευτικό υλικό το οποίο είναι προσβάσιμο και εύκολα κατανοητό».

Επισκεφτείτε την ειδικά σχεδιασμένη για τους ασθενείς ιστοσελίδα της Janssen:

https://www.janssenwithme.gr/el-gr/initiatives/prostate-cancer/about-prostate-cancer

CNN

Περισσότερα

Υγεία

Τρεις 24ωρες απεργίες από τους νοσοκομειακούς γιατρούς για το νομοσχέδιο που αλλάζει τις εργασιακές τους σχέσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων ξεκινά για τους νοσοκομειακούς γιατρούς μετά την κατάθεση στις επιτροπές της Βουλής του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Το νομοσχέδιο που το χαρακτηρίζουν “έκτρωμα” έχει απορριφθεί από την ΟΕΝΓΕ και όλες τις Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών. Οπως αναφέρουν οι νοσοκομειακοί γιατροί έχει στον πυρήνα του την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ και την είσοδο ιδιωτών με μερική απασχόληση. “Πρόκειται για νομοσχέδιο -τομή που ανοίγει επικίνδυνες κερκόπορτες στην κατεύθυνση της υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, της παραπέρα ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης της δημόσιας υγείας και της γιγάντωσης του ιδιωτικού τομέα υγείας”, αναφέρει η ΕΙΝΑΠ.

Ειδικότερα οι γιατροί προγραμματίζουν:

1. Δευτέρα 28/11, ημέρα ακρόασης φορέων στη Βουλή για το νομοσχέδιο24ωρη απεργία και συγκέντρωση στη Βουλή
2. Τρίτη 29/11 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας
3. Πέμπτη 1/12 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στη Βουλή με κάλεσμα σε Εργατικά Κέντρα, σωματεία, ΑΔΕΔΥ κτλ.

Περισσότερα

Υγεία

Παιδίατροι για έξαρση γρίπης: «Εμβολιασμός για όλα τα παιδιά από 6 μηνών και άνω και διπλό self test»

Δημοσιεύθηκε

στις

Συμβουλές προς τους γονείς δίνει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία (ΕΠΕ), καθώς υπάρχει αυξημένη ανησυχία για τη μεγάλη έξαρση που παρατηρείται στα κρούσματα γρίπης στα παιδιά. Ο πρόεδρος της ΕΠΕ, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, υποστηρίζει πως θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά της γρίπης όλα τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο και να κάνουν το διπλό self test (γρίπης-Covid) στο σπίτι, για έγκαιρη διάγνωση και λήψη αντιιικής αγωγής.

Αυξημένα περιστατικά γρίπης εντοπίζονται στα σχολεία, στα ιδιωτικά ιατρεία των παιδιάτρων, αλλά ακόμη και στα νοσοκομεία, όπως σας είχε ενημερώσει από την προηγούμενη εβδομάδα το iatropedia.gr.

Στη επιδημιολογική έκθεση της Πέμπτης (24/11) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) οι επισκέψεις σε γιατρό ατόμων όλων των ηλικιών που εμφανίζουν γριπώδη συνδρομή (με πυρετό, καταβολή, πονοκέφαλο, μυαλγίες, βήχα, πονόλαιμο και δύσπνοια) κατά την εβδομάδα 14–20 Νοεμβρίου 2022, παρουσιάζουν αύξηση (29%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Επίσης, μια ηλικιωμένη γυναίκα άφησε την τελευταία της πνοή σε ΜΕΘ από επιπλοκές της γρίπης, ενώ ένα ακόμη άτομο δίνει μάχη για τη ζωή του.

Ακόμη μεγαλύτερη εμφανίζεται η αύξηση των συμπτωμάτων γριπώδους συνδρομής στα παιδιά από 0 έως 14 ετών, ενώ λιγότερες επισκέψεις σε γιατρούς καταγράφονται στους ηλικιωμένους.

Στα βρέφη 0 έως 4 ετών μάλιστα καταγράφεται η μεγαλύτερη αναλογία, με σχεδόν 100 κρούσματα ανά 1.000 επισκέψεις σε γιατρούς ή δομές Υγείας.

Δείτε τον σχετικό πίνακα του ΕΟΔΥ, με τα κρούσματα “γριπώδους συνδρομής” ανά 1.000 επισκέψεις σε γιατρό, ανά ηλικιακή ομάδα:

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα