Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020
Connect with us

Οικονομία

H INTERAMERICAN συμμετέχει στην πρωτοβουλία «United in the Business of a Better World»

Δημοσιεύθηκε

στις

Τη Δήλωση των επικεφαλής των επιχειρήσεων για την ανανεωμένη Παγκόσμια Συνεργασία με στόχο έναν καλύτερο κόσμο, που εκπορεύεται ως πρωτοβουλία από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, συνυπέγραψε πρόσφατα η INTERAMERICAN. Η εταιρεία, με αυτή τη συμμετοχή της, υπογραμμίζει για μια ακόμη φορά τη δέσμευσή της για την έμπρακτη υποστήριξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals) του Ο.Η.Ε., σε επίπεδο επιχειρησιακής στρατηγικής.

Επισημαίνεται ότι η INTERAMERICAN, ως μέλος του Global Compact από το 2008 (Global Compact Network Hellas από φέτος, ως ιδρυτικό μέλος) και του Environment Program Finance Initiative του Ο.Η.Ε. από το 2006, έχει συνταχθεί με σημαντικές Διακηρύξεις κατά την τελευταία δεκαετία: από τις «Principles for Sustainable Insurance» (2012) μέχρι το «A New Deal for Europe» πέρυσι, για τη συμβολή της παγκόσμιας επιχειρηματικής κοινότητας στην πράσινη οικονομία και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η Δήλωση «United in The Business of a Better World» συντρέχει με την 75η επέτειο των Ηνωμένων Εθνών, όπως αναφέρεται, «σε εποχή μιας άνευ προηγουμένου ταραχής και ενός παγκόσμιου μετασχηματισμού, που χρησιμεύει ως έντονη υπενθύμιση ότι η διεθνής συνεργασία πρέπει να κινητοποιήσει όλους, χωρίς σύνορα: χώρες, τομείς και γενιές, ώστε να προσαρμοστούν στις συνεχώς μεταβαλλόμενες περιστάσεις. Αυτό το μήνυμα εμφανίστηκε δυνατά και ξεκάθαρα από τις εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που συμμετείχαν σε παγκόσμιους διαλόγους, οι οποίοι ξεκίνησαν από τον Ο.Η.Ε. φέτος.
Αντιμέτωποι με την πανδημία της COVID-19 και συγκλίνουσες κρίσεις -συμπεριλαμβανομένων της αλλαγής του κλίματος, της οικονομικής αβεβαιότητας, της κοινωνικής ανισότητας και της αυξανόμενης παραπληροφόρησης- κοινό και οι ιδιωτικές εταιρείες πρέπει να αποδείξουν ότι είναι υπεύθυνοι, με ηθική, χωρίς αποκλεισμούς και βέβαια, διαφανείς. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος ενίσχυσης της εμπιστοσύνης του κοινού και επίτευξης ενός βιώσιμου μέλλοντος για όλους».
Στη Δήλωση, που συνυπογράφουν επικεφαλής των επιχειρήσεων από όλον τον κόσμο, τονίζεται ότι «με την πάροδο του χρόνου ο Ο.Η.Ε. επεδίωξε να ενώσει τα ενδιαφερόμενα μέρη παντού, ώστε να αντιμετωπιστούν μεγαλύτερες προκλήσεις. Σήμερα, το πολύπλευρο παγκόσμιο σύστημα απειλείται από εκείνους που προτιμούν να δρουν μόνοι τους παρά να συνεργάζονται».

Οι επιχειρηματίες δηλώνουν ότι αναγνωρίζουν την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και πως οι ισχυροί θεσμοί ωφελούν μακροπρόθεσμα τη βιωσιμότητα των επιχειρηματικών οργανισμών και, ακόμη, ότι οι θεσμοί είναι θεμελιώδεις για την τήρηση των Δέκα Αρχών του Παγκόσμιου Συμφώνου του Ο.Η.Ε. και την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs). Σε αυτό το πνεύμα της ανανεωμένης παγκόσμιας συνεργασίας, με τη Δήλωση οι επικεφαλής των επιχειρήσεων δεσμεύονται για:
• ηθική ηγεσία και χρηστή διακυβέρνηση με στρατηγικές, πολιτικές, λειτουργίες και σχέσεις που βασίζονται σε αξίες, όταν η επιχείρησή τους συνεργάζεται με όλους τους ενδιαφερόμενους,
• επενδύσεις για την αντιμετώπιση συστημικών ανισοτήτων και αδικιών, μέσω της συμμετοχικής και αντιπροσωπευτικής λήψης αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα της επιχείρησης,
• συνεργασία με τον Ο.Η.Ε., την κυβέρνηση και την κοινωνία των πολιτών για ενίσχυση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη, διασφάλιση της λογοδοσίας και διαφάνεια, παροχή ασφάλειας δικαίου, προώθηση της ισότητας και του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Παράλληλα με αυτή τη δέσμευση, οι επικεφαλής των επιχειρήσεων καλούν τις κυβερνήσεις:
• να προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, να διασφαλίσουν την ειρήνη και την ασφάλεια και να τηρούν το κράτος δικαίου, ώστε οι επιχειρήσεις, τα άτομα και οι κοινωνίες να μπορούν να ανθίσουν,
• να δημιουργήσουν ένα κατάλληλο περιβάλλον για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ανθρώπων και την ισορροπία στον πλανήτη, της ευημερίας και του κοινού σκοπού, μέσω της ενίσχυσης της διεθνούς συνεργασίας και του πλαισίου του εθνικού δικαίου,
• να ενισχύσουν την πολυμέρεια και την παγκόσμια διακυβέρνηση για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την οικοδόμηση, ανθεκτικότητα και επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) και
• να ευθυγραμμιστούν με την αποστολή του Ο.Η.Ε., κατευθύνοντας τον κόσμο σε μία πιο δίκαιη, χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμη πορεία.

Όπως τονίζεται στη Δήλωση, είναι για τους επιχειρηματίες και τις επιχειρήσεις η κατάλληλη στιγμή «να μάθουν από τις συλλογικές εμπειρίες τους και να προσπαθήσουν ενωμένοι για έναν καλύτερο κόσμο».

 

Περισσότερα
Advertisement

Οικονομία

Σκυλακάκης και Σκάλκος: Ρευστότητα στην επιχειρηματικότητα από τη νέα χρονιά με «σχέδιο Μάρσαλ»

Δημοσιεύθηκε

στις

Ουσιαστική βοήθεια στις επιχειρήσεις που επλήγησαν εξαιτίας της πανδημίας, αμέσως μόλις ξεκινήσει ο εμβολιασμός στη χώρα θα παρέχει η κυβέρνηση, διαμήνυσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, συμμετέχοντας στην διαδικτυακή εκδήλωση που οργάνωσε χθες το Επιμελητήριο Αχαΐας, στο πλαίσιο του 23ου Forum Ανάπτυξης, που διοργανώθηκε από την εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων».

Συμμετείχαν επίσης η Μαρία Σπυράκη, Ευρωβουλευτής, ο Δημήτρης Σκάλκος, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ, καθώς επίσης ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας.
Όπως σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης, το πρόγραμμα των εμβολιασμών θα συμπέσει με τη λήξη των ενισχύσεων που θα έχουν δοθεί στις επιχειρήσεις, αρχές Απριλίου.
Εκείνη την περίοδο, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, η κυβέρνηση θα παντρέψει την αλλαγή ψυχολογίας στην αγορά με μέτρα ενίσχυσης επιχειρήσεων που θα κινδυνεύουν.
ΣΚΑΛΚΟΣ: ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
Τα καλά νέα για τη Δυτική Ελλάδα ήρθαν από τον Δημήτρη Σκάλκο Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων, ο οποίος σημείωσε ότι το νέο ΕΣΠΑ θα είναι εμπροσθοβαρές, αυξημένο κατά 7% σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα και θα δοθεί ειδικό βάρος στις Περιφέρειες, μεταξύ αυτών στη Δυτική Ελλάδα.
Μίλησε μάλιστα για «σχέδιο Μάρσαλ» στη ρευστότητα καθώς με το νέο ΕΣΠΑ προβλέπεται χρηματοδότηση 2,2 δις, ενώ άλλα 450 εκατομμύρια θα πέσουν στο κομμάτι των υποδομών, μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης.

 

Περισσότερα

Οικονομία

Σταϊκούρας: Ανοίγει και 6ος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής

Δημοσιεύθηκε

στις

Τη βεντάλια των δικαιούχων που θα ενταχθούν στην πέμπτη φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής η οποία θα ενεργοποιηθεί στο πρώτο 10ημερο του Ιανουαρίου σχεδιάζει να ανοίξει το οικονομικό επιτελείο ενώ τουλάχιστον ακόμη ένας γύρος φθηνών κρατικών δανείων θα έρθει μέσα στο 2021 για να στηρίξει τις επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον Real Fm ανέφερε ότι η επόμενη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής θα αφορά περισσότερες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, θα ληφθεί υπόψη ο τζίρος των μηνών Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου έτσι ώστε να υπάρχει εικόνα για όλη την περίοδο του δεύτερου lockdown και το 50% των φθηνών κρατικών δανείων θα είναι επιδότηση, δηλαδή δεν θα επιστραφεί στο κράτος από το 2022 και μετά. Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5 θα ενταχθούν επιχειρήσεις κυρίως νέες αλλά και επαγγελματίες που δεν κατάφεραν να μπουν στους προηγούμενους κύκλους. Ανέφερε πως σε ελέγχους στις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στον 4ο κύκλο βρέθηκαν αρκετές  «να έχουν δηλώσει στα μέσα Νοεμβρίου μεγαλύτερη απώλεια τζίρου από αυτή που «αποτύπωσαν σε χαρτί στο τέλος Νοεμβρίου».

Για τον κλάδο της εστίασης που έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την πανδημία και θα παραμείνει κλειστός για αρκετό ακόμα διάστημα ο Χρήστος Σταϊκούρας άφησε να εννοηθεί ότι τον Ιανουάριο θα υπάρξει μια πρόσθετη δέσμη μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων της εστίασης ανάλογα με τις εξελίξεις στο υγειονομικό μέτωπο.

Περισσότερα

Οικονομία

Ανοίγουν(7/12) τα εποχικά καταστήματα-Σήμερα οι λεπτομέρειες και οι όροι

Δημοσιεύθηκε

στις

Το άνοιγμα των καταστημάτων με χριστουγεννιάτικα είδη από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης του lockdown.

Όπως έγινε γνωστό, από την ίδια μέρα θα επιτρέπεται και η πώληση των χριστουγεννιάτικων ειδών από τα σούπερ μάρκετ.

Οι λεπτομέρειες για το ωράριο και τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων αυτών θα ανακοινωθούν σήμερα  Παρασκευή, από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη.

ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ

Την απόφαση ουσιαστικά είχε προαναγγείλει ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας πως τα εποχικά καταστήματα με τα χριστουγεννιάτικα είδη και τα παιχνίδια θα ανοίξουν νωρίτερα από το υπόλοιπο λιανεμπόριο, καθώς δεν είναι πολλά και δεν θα επιβαρύνουν την κατάσταση.

«Όλα τα υπόλοιπα όμως θα πάνε αναγκαστικά με τον ρυθμό της πανδημίας» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όποιο κατάστημα επιλέγουμε να λειτουργήσει, το ίδιο προϊόν θα απελευθερώνεται και για τα υπόλοιπα καταστήματα, για παράδειγμα στα σούπερ μάρκετ.

ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ

Πάντως, «φρένο» στις σκέψεις της κυβέρνησης για άμεση παρουσίαση του οδικού χάρτη εξόδου από το καθεστώς του lockdown φαίνεται πως βάζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών.

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Advertisement

Αυτή την εβδομάδα