Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Πολιτισμός

Ο δήμαρχος ξεναγός

Ο Κ. Πελετίδης καλωσόρισε χθες μαθητές στην έκθεση αρχειακού υλικού για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο χώρος του Καταφυγίου, κάτω από την πλατεία Υψηλών Αλωνίων της Πάτρας, στον οποίο βρίσκεται αρχειακό και επετειακό υλικό, μέσα από το οποίο αναδεικνύονται στιγμές από τον βομβαρδισμό της πόλης κατά την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, την Κατοχή και την απελευθέρωση από τα ναζιστικά στρατεύματα, αποτέλεσε και χθες σημείο αναφοράς και προσέγγισης μίας εκ των σημαντικότερων ιστορικών περιόδων της πόλης.

Τον χώρο του Καταφυγίου επισκέφθηκε στις 11.00 το πρωί ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο οποίος μαζί με την πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, υποδέχθηκε και ξενάγησε στον χώρο μαθητές από σχολικές μονάδες της Πάτρας.

Ο δήμαρχος της Πάτρας κατά την υποδοχή των μαθητών, αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα εκείνης της περιόδου σε σχέση με την Πάτρα, τους πρώτους βομβαρδισμούς, την Κατοχή, το μπλόκο των Προσφυγικών, την εκτέλεση των αγωνιστών της αντίστασης στα Υψηλά Αλώνια και την απελευθέρωση, ενώ πραγματοποίησε και ξενάγηση μαθητών στους χώρους του καταφυγίου.

Πολλά από τα σχολεία συνδύασαν την επίσκεψή-ξενάγησή τους στον χώρο, με την πραγματοποίηση μαθημάτων διά ζώσης, τα οποία γίνονται τόσο στον χώρο του Καταφυγίου, όσο και στο μνημείο των εκτελεσθέντων στα Υψηλά Αλώνια καθώς και στα σημεία που ο Πολιτιστικός Οργανισμός έχει τοποθετήσει πινακίδες με αρχειακό φωτογραφικό υλικό εκείνης της περιόδου.

Το καταφύγιο μέχρι σήμερα έχουν επισκεφτεί περισσότερα από 3.000 άτομα. Μετά από αυτή την μοναδική ανταπόκριση και ενδιαφέρον του κοινού κρίθηκε αναγκαίο η έκθεση να παραμείνει ανοιχτή επ’ αόριστο. Υπενθυμίζεται ότι ο χώρος του καταφυγίου ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου θα λειτουργεί από τις 10.00 το πρωί έως τις 2.00 μετά το μεσημέρι και από τις 6.00 το απόγευμα έως τις 8.00 το βράδυ.

Ροή ειδήσεων

Advertisement