Σάββατο 8 Μαΐου 2021
Connect with us

Πολιτισμός

Ο δήμαρχος ξεναγός

Ο Κ. Πελετίδης καλωσόρισε χθες μαθητές στην έκθεση αρχειακού υλικού για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο χώρος του Καταφυγίου, κάτω από την πλατεία Υψηλών Αλωνίων της Πάτρας, στον οποίο βρίσκεται αρχειακό και επετειακό υλικό, μέσα από το οποίο αναδεικνύονται στιγμές από τον βομβαρδισμό της πόλης κατά την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, την Κατοχή και την απελευθέρωση από τα ναζιστικά στρατεύματα, αποτέλεσε και χθες σημείο αναφοράς και προσέγγισης μίας εκ των σημαντικότερων ιστορικών περιόδων της πόλης.

Τον χώρο του Καταφυγίου επισκέφθηκε στις 11.00 το πρωί ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο οποίος μαζί με την πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, υποδέχθηκε και ξενάγησε στον χώρο μαθητές από σχολικές μονάδες της Πάτρας.

Ο δήμαρχος της Πάτρας κατά την υποδοχή των μαθητών, αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα εκείνης της περιόδου σε σχέση με την Πάτρα, τους πρώτους βομβαρδισμούς, την Κατοχή, το μπλόκο των Προσφυγικών, την εκτέλεση των αγωνιστών της αντίστασης στα Υψηλά Αλώνια και την απελευθέρωση, ενώ πραγματοποίησε και ξενάγηση μαθητών στους χώρους του καταφυγίου.

Πολλά από τα σχολεία συνδύασαν την επίσκεψή-ξενάγησή τους στον χώρο, με την πραγματοποίηση μαθημάτων διά ζώσης, τα οποία γίνονται τόσο στον χώρο του Καταφυγίου, όσο και στο μνημείο των εκτελεσθέντων στα Υψηλά Αλώνια καθώς και στα σημεία που ο Πολιτιστικός Οργανισμός έχει τοποθετήσει πινακίδες με αρχειακό φωτογραφικό υλικό εκείνης της περιόδου.

Το καταφύγιο μέχρι σήμερα έχουν επισκεφτεί περισσότερα από 3.000 άτομα. Μετά από αυτή την μοναδική ανταπόκριση και ενδιαφέρον του κοινού κρίθηκε αναγκαίο η έκθεση να παραμείνει ανοιχτή επ’ αόριστο. Υπενθυμίζεται ότι ο χώρος του καταφυγίου ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου θα λειτουργεί από τις 10.00 το πρωί έως τις 2.00 μετά το μεσημέρι και από τις 6.00 το απόγευμα έως τις 8.00 το βράδυ.

Πολιτισμός

Θα «γλυκάνουν» τα Ιδρύματα-Τα σωματεία σοκολατοριχτών θα διανείμουν 15.000 σοκολάτες

Δημοσιεύθηκε

στις

Αισθητή κάνουν για ακόμη μία φορά την παρουσία τους τα σωματεία σοκολατοριχτών του Πατρινού Καρναβαλιού, τα οποία διατηρούν αναλλοίωτο το έθιμο ακόμη εν μέσω της δύσκολης περιόδου λόγω της πανδημίας.

 

Το Πατρινό Καρναβάλι 2021 μπορεί να μην έγινε, όμως οι σοκολατορίχτες «πιστοί» στο καθήκον τους κατάφεραν να συγκεντρώσουν περισσότερες από 15.000 σοκολάτες, τις οποίες και αποφάσισαν να διανείμουν σε Ιδρύματα της Πάτρας. Χθες εκπρόσωποι των σωματείων σοκολατοριχτών παρεχώρησαν συνέντευξη Τύπου ανακοινώνοντας την πρόθεσή τους να δώσουν τις σοκολάτες στα Ιδρύματα, καθώς και τα επόμενα σχέδιά τους. Όπως ανέφερε ο κ. Περικλής Δημητρόπουλος «το 2021 είναι επετειακός χρόνος για δύο από τα σωματεία των σοκολατοριχτών, καθώς το ένα συμπληρώνει τριάντα χρόνια παρουσίας και το άλλο 25. Ο εορτασμός που δεν κατέστη δυνατόν να γίνει φέτος ετοιμάζεται για τον Φεβρουάριο του 2022 επιφυλάσσοντας πολλές εκπλήξεις. Δεν σταματήσαμε την δράση μας ούτε εν μέσω πανδημίας. Δώσαμε κι εφέτος το «παρών» σε μέσα πανελλαδικής εμβέλειας, προβάλλοντας το έθιμο του σοκολατοπόλεμου και του Πατρινού Καρναβαλιού».
Να σημειωθεί πως ο «Σύλλογος Σοκολατοριχτών Πάτρας»με διακριτικό τίτλο ‘‘Σοκολατορίχτες’’, το «Club Σοκολατοπόλεμος Πατρινού Καρναβαλιού»με διακριτικό τίτλο ‘‘Σοκολατομαχίες’’, η «Ένωση Πατρινών Σοκολατοριχτών»με διακριτικό τίτλο ‘‘Σοκολατοδρομίες’’, ο «Όμιλος Σοκολατομαχητών Πατρινού Καρναβαλιού» με διακριτικό τίτλο ‘‘Σοκολατομανίες’’ και ο «Σύλλογος Σοκολατοπαικτών Πατρινού Καρναβαλιού» με διακριτικό τίτλο‘‘Σοκολατοπαίκτες’’, ήδη προετοιμάζονται για το Πατρινό Καρναβάλι 2022, ζητώντας την ενίσχυση και την στήριξη των τοπικών φορέων προκειμένου να παραμείνει «ζωντανό» το έθιμο, αλλά και να διευρυνθεί προσλαμβάνοντας ευρύτερα χαρακτηριστικά. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό απαιτείται και η στήριξη του Δήμου Πατρέων, η οποία μέχρι σήμερα δεν είναι η αναμενόμενη.

Περισσότερα

Πολιτισμός

Αναζητώντας τη μεγάλη εικόνα για την επανάσταση του ’21-Του Δημήτρη Αβραμίδη

Δημοσιεύθηκε

στις

Το βιβλίο ξεκινάει με τον ελληνικό διαφωτισμό του 18ου αιώνα και τελειώνει με την άλωση της Τριπολιτσάς και το τέλος της οθωμανικής κοινωνίας στο Μοριά. Πρόκειται για το βιβλίο του Γιώργου Μαργαρίτη, καθηγητή Ιστορίας στο Αριστοτέλειο, με τίτλο «Ενάντια σε φρούρια και τείχη, μια μικρή εισαγωγή για την Ελληνική επανάσταση» από τις εκδόσεις «Διόπτρα».

Από την πληθώρα των φετινών εκδόσεων σχετικά με το ’21, το βιβλίο του Μαργαρίτη ξεχωρίζει για δύο βασικά λόγους. Πρώτον, επειδή επιχειρεί να δώσει μια συνολική εικόνα για όσα προηγήθηκαν και όσα συνέβησαν στο ξέσπασμα της επανάστασης. Θα έλεγα μάλιστα ότι αυτή η μεγάλη εικόνα είναι το στοιχείο που λείπει από μια τρέχουσα και συχνά σπουδαία ιστοριογραφική παραγωγή.

Δεύτερον, επειδή μας δίνει ισχυρές εικόνες αλλά και πλήθος στοιχείων για τις υλικές προϋποθέσεις διεξαγωγής του αγώνα. Για παράδειγμα παρακολουθούμε τους επαναστατημένους Έλληνες να συρρέουν έξω από την Τριπολιτσά με βασική προσδοκία τα λάφυρα, αφού από τα λάφυρα ζούσαν και μόλις τα αποκτούσαν, παράταγαν το στράτευμα και γύριζαν στα χωριά τους.

Ταυτόχρονα η εισαγωγή του Μαργαρίτη είναι ένα θαυμάσιο πανόραμα σχέσεων μεταξύ των διαφόρων ομάδων που πήραν μέρος στην επανάσταση. Πρόκειται για σχέσεις συνύπαρξης αλλά και αντιθέσεων, ελπίδων για απόκτηση και αναδιανομή της εξουσίας ενώ το κλειδί για την προσέγγιση που επιχειρεί ο Μαργαρίτης βρίσκεται στην αναζήτηση του ρόλου των φτωχότερων στρωμάτων στο ξέσπασμα της επανάστασης.

Η μάλλον περιφρονημένη στις ημέρες ταξική προσέγγιση των ιστορικών φαινομένων, στην περίπτωση του «Ενάντια σε φρούρια και τείχη» όχι απλώς επιστρέφει αλλά επιστρέφει απαλλαγμένη από τις δουλείες προκατασκευασμένων σχημάτων που επέμεναν στις ριζικές τομές μεταξύ των «πάνω» και των «κάτω» και εξηγούσαν τα πάντα με βάση αυτές τις τομές.

Ο Μαργαρίτης διατηρεί την προσοχή του στα φτωχά στρώματα και το ρόλο τους δίχως όμως να τα εξιδανικεύει ενώ ταυτόχρονα παρατηρεί με ακρίβεια το σύνολο των δυνάμεων που δρουν, τα όριά τους, τις αντιφάσεις και τις μεταξύ τους σχέσεις με αποτέλεσμα την δημιουργία της μεγάλης εικόνας, γεγονός που μετατρέπει το βιβλίο του σε μια γοητευτική αναγνωστική πρόκληση.

Διαβάζουμε, για παράδειγμα, για το Δραγατσάνι που μάλλον θλίψη παρά αισθήματα ηρωϊσμού γεννάει και για την άλωση της Τριπολιτσάς που είναι πράγματι μια σφαγή μεγάλων διαστάσεων. Κι όσο για την πολιορκία του Φρουρίου της Πάτρας, σε όλη τη διάρκειά της, οι πολιορκητές πούλαγαν τρόφιμα με το αζημίωτο στους πολιορκούμενους και κάπως έτσι ασκούμεθα στην πολυπλοκότητα των ιστορικών φαινομένων.

 

Περισσότερα

Πολιτισμός

Ήθη & Έθιμα ένα ταξίδι στο χρόνο από τις εκδόσεις «Μύρτος»

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

«Ήθη & έθιμα ένα ταξίδι στο χρόνο» και μας ταξιδεύουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Από τη Μακεδονία έως την Κρήτη και από το Αιγαίο έως το Ιόνιο θα γνωρίσουμε τον πλούτο και την ποικιλομορφία των εθίμων και των παραδόσεων που συνδέονται με την ιστορία και τους θρύλους της κάθε περιοχής.
Πρωτοχρονιάτικα – Πασχαλινά – Χριστουγεννιάτικα έθιμα, καρναβάλια, μουτζουρώματα, κουδουνάτοι, καβαλάρηδες, πανηγύρια σε ξωκκλήσια και εκκλησιές θα ζωντανέψουν μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου που κρατάτε στα χέρια σας και θα σας μαγέψουν με την πρώτη ματιά.
Ας ξεκινήσουμε μαζί ένα ταξίδι στο παρελθόν, ας μεταφερθούμε εκεί… ανοίγοντας το σεντούκι της μακραίωνης ιστορίας μας και ας αφήσουμε να παρουσιαστεί μπροστά μας αυτός ο πολιτιστικός πλούτος. Κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Περισσότερα
EKO
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Super market arapis
Coffe Island

Αυτή την εβδομάδα