Δευτέρα 19 Απριλίου 2021
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Ο ιός αγρίεψε, θύμωσε, κοκκίνισε και άλλα!-Toυ Αρκά

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Ο ανεπιθύμητος ιός αγρίεψε, θύμωσε, κοκκίνισε και δυστυχώς οι άλλοτε άτρωτοι τριαντάρηδες σέρνουν τον μεταδοτικό χορό.

Τα αναμενόμενα μέτρα ήλθαν, αλλά πολύ καθυστερημένα.

Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν.

 

Μάσκες παντού, μέσα και έξω, με αυστηρούς νόμους και αστυνόμους.

 

Μετά τις 12.30 τα μεσάνυχτα δεν θα κυκλοφορεί κανείς με εξαίρεση τον άτρωτο κορωνοϊό.

 

Νυχτοδιαβατήριο, σε όσους πρέπει να κυκλοφορήσουν.

 

Έχουμε μπει σε ένα κουραστικό υγειονομικό τούνελ και προσπαθούμε με πολύ υπομονή να βγούμε, Θεός βοηθός.

 

Για το θεραπευτικό αποτελεσματικό φάρμακο σιγή ασυρμάτου από τους λαλίστατους στα πάνελ ειδικούς.

 

Κάποια σποραδικά μισόλογα για το εμβόλιο.

 

Μέχρι τότε πλύνε τα χέρια σου, φόρεσε ευλαβικά τη μάσκα σου και κράτησε τις αποστάσεις σου.

 

Και κάθε ημέρα… σαν το δελτίο καιρού, να πληροφορείσαι για τους διασωληνωμένους και τους πεθαμένους.

 

Χρειάζεται όμως σε μερικούς και το αντίδοτο εμβόλιο της ανευθυνότητας.

 

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για τις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές, μήπως δεν βγει ο Τραμπ και μαζευτεί ο Ερντογάν.

 

Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει σε αυτές τις εκλογές. Η αμερικανικές εκλογές δεν μοιάζουν με τις ελληνικές.

 

Μέσα στο χαμό με τον ιό, το οικονομικό και το ελληνο-τουρκικό έχουμε και τον Αλέξη να καταθέτει πρόταση μορφής στον υπουργό των Οικονομικών για το πτωχευτικό.

 

Τρεις ημέρες θα γίνει το έλα να δεις μέσα στη Βουλή… Διαξιφισμοί Κυριάκου-Αλέξη.

 

Όλοι για να σώσουν του φτωχού το σπίτι από τον τραπεζίτη, που εύκολα τον υποστηρίζουν όταν είναι στην αντιπολίτευση και δύσκολα στην κυβέρνηση.

 

Πού είναι ο μπροστάρης Λαφαζάνης, φυσικό ανάχωμα στους πλειστηριασμούς;

 

Εάν πράγματι τον ψήφιζαν όλοι οι αδικημένοι φτωχοί θα ήταν στην κρίσιμη αυτή φάση μέσα στη Βουλή.

 

Εφαρμόστε ευλαβικά όλοι τα μέτρα για να δούμε μετά από 10 ημέρες καλύτερες υγειονομικές αποτελεσματικές κορωνοϊμέρες. Υπομονή. Μένουμε όλοι τα βράδια στο σπίτι για να βγαίνουμε τουλάχιστον ελεύθεροι το πρωί.

Άρθρα-Συνεργασίες

Self test, ένα πρόσθετο «όπλο» αρκεί να…- Της Κατερίνας Γρ. Σολωμού (*)  

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα self tests μπαίνουν ολοένα και περισσότερο στη ζωή μας. Μετά τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που πήραν το «βάπτισμα του πυρός» από σήμερα τη σκυτάλη λαμβάνουν οι εργαζόμενοι σε συγκεκριμένους κλάδους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Αποτελεί πάγια θέση μου ότι η χρήση των test πρέπει να γίνεται από τους ειδικούς, καθώς η λήψη απαιτεί εμπειρία και ιατρική γνώση.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα test αφού μπήκαν στην καθημερινότητά μας πρέπει να τα δούμε ως ένα επιπλέον εργαλείο, ένα πρόσθετο “όπλο” στον αγώνα διαχείρισης της πανδημίας αρκεί η λήψη να πραγματοποιείται σωστά, να γνωρίζουν οι πολίτες τα όρια της αξιοπιστίας του και να γίνεται σωστή διαχείριση των αποτελεσμάτων και των αποβλήτων.

Τρία είναι πολύ βασικά στοιχεία, στα οποία θα πρέπει να δοθεί μεγάλη βαρύτητα από όλους:

Α. Αξιοπιστία:Ένα θετικό αποτέλεσμα σε συμπτωματικό άτομο είναι ικανοποιητικά αξιόπιστο αλλά θα πρέπει να επιβεβαιωθεί με μοριακό test.

Ένα πιθανό θετικό test σε ασυμπτωματικό άτομο πρέπει υποχρεωτικά να οδηγήσει σε επανέλεγχο με μοριακό test προς αποφυγή άσκοπης ταλαιπωρίας και καραντίνας.

Ένα αρνητικό αποτέλεσμα πιθανόν να είναι αληθές αλλά δεν αποκλείεται να είναι ψευδές για λόγους όπως:

-πλημμελής λήψη υλικού

-χαμηλό ιικό φορτίο σε ασυμπτωματικό άτομο σε συνδυασμό με την χαμηλή ευαισθησία του test. Στην περίπτωση αυτή θα έχουμε εφησυχασμό, χαλάρωση μέτρων και διασπορά στην κοινότητα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα χαμηλής αποτελεσματικότητος αποτελεί το ποσοστό θετικών αποτελεσμάτων σε σύγκριση με τον πραγματοποιηθέντα αριθμό test. Το ποσοστό κρουσμάτων στα πρώτα 95.000 test έδειξε ποσοστό προσβολής 0,27% όταν τα αποτελέσματα των διενεργηθέντων test σε ιατρικά εργαστήρια και ΕΟΔΥ δίνουν αντίστοιχο ποσοστό 5,8 έως 6,1% (με αριθμό εξέτασης 60-70.000).

Β. Διαχείριση test : Κάτι πολύ σημαντικό που πιθανόν δεν έχει αξιολογηθεί ανάλογα είναι το ενδεχόμενο κάποιοι χωρίς να κάνουν το test να προβαίνουν σε εκτύπωση βεβαίωσης με αρνητικό αποτέλεσμα. Υπάρχει πρακτικά ένα κενό στον ελεγκτικό μηχανισμό και όλα επαφίονται στην υπεύθυνη ή μη στάση του καθενός.

Ενημερώνουν όλοι οι πολίτες τον ΕΟΔΥ; Έχει γίνει αντιπαραβολή των έως τώρα δοθέντων test με τις ανάλογες αναφορές στον ΕΟΔΥ;

Αυτά τα ερωτήματα δεν θα ετίθεντο προφανώς εάν τα test διενεργούντο σε εγκεκριμένα εργαστήρια αναφοράς στον ΕΟΔΥ, στις δημόσιες δομές υγείας και στα κλιμάκια ΕΟΔΥ.

Γ. Διαχείριση αποβλήτων: Πρέπει να ενημερωθούν οι πολίτες για τον τρόπο διαχείρισης του χρησιμοποιηθέντος test.

Δεν πετάμε τα υλικά των test στους κάδους απορριμμάτων ελεύθερα. Το υλικό των test μαζί με γάντια, αντισηπτικά μαντιλάκια κ.α. τοποθετούνται σε σακούλα καλά κλεισμένη η οποία τοποθετείτε σε δεύτερη σακούλα επίσης καλά κλεισμένη και στην συνέχεια πετάγεται στον κάδο των κοινών απορριμμάτων και όχι στους κάδους ανακύκλωσης. Γάντια και μάσκες που χρησιμοποιούμε καθημερινά επίσης πρέπει να καταλήγουν στους κάδους απορριμμάτων με την ίδια διαδικασία.

Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουμε την διασπορά του ιού και ταυτόχρονα προστατεύουμε και τους εργαζόμενους στον τομέα καθαριότητας στους οποίους πρέπει να διατίθενται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (γάντια, μάσκες, τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο κάδων και οχημάτων μεταφοράς απορριμμάτων).

 

(*) Η Κατερίνα Γρ. Σολωμού είναι καθηγήτρια Ιατρικής του Παν/μίου Πατρών, αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας και Υπεύθυνη Υγείας του ΚΙΝ.ΑΛ. στην Δυτική Ελλά

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

Οι επιλογές της καθημερινότητας μας- Της Ασπασίας Ρηγοπούλου

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Τον τελευταίο χρόνο είναι γεγονός ότι έχουμε χάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον έλεγχο της ζωής μας. Το αν θα βγούμε και πώς από το σπίτι μας. Το που θα πάμε και το με το ποιον επιτρέπεται να συναντηθούμε, είναι θέματα που τα καθορίζει ο κορωνοϊός.

Όπως όλα δείχνουν θα υπάρχει στη ζωή μας για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα.

Εμείς αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να βάζουμε στην άκρη την κούρασή μας, τον θυμό μας και να προτάσσουμε τη ζωή. Κι αυτή μόνον εμείς μπορούμε να την προστατεύσουμε με τις επιλογές που κάνουμε στην καθημερινότητά μας.

Ωστόσο δεν θα πρέπει στις συνθήκες αυτές, να κλεινόμαστε στον εαυτό μας και να βλέπουμε μόνο αυτά που αφορούν τη δική μας ζωής.

Διαβάζοντας στον τοπικό Τύπο την ανακοίνωση του Ιδρύματος «Κιβωτός της Αγάπης», με την οποία ζητάει να συμβάλλουμε στην κάλυψη τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης αισθάνθηκα ότι αποτελεί μια καλή αφορμή για να βγούμε από τον πανδημικό κλοιό.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η πανδημία έχει πλήξει τα Ιδρύματα, τους εθελοντικούς φορείς και συλλόγους που στηρίζουν πάσχοντες, οικογένειες και καλύπτουν πολλές άλλες ανάγκες της κοινωνίας.

Είναι μία καλή ευκαιρία να βγούμε από τον μικρόκοσμό μας, από τη μονοτονία της ενασχόλησής μας με την πανδημία και να γεμίσουμε την ψυχή μας με κάτι που πραγματικά αξίζει.

Ο καθένας μας ανάλογα με τις δυνατότητές του, να φροντίσει να ενισχύσει τα ιδρύματα και του συλλόγους της πόλης μας. Ακόμα και μερικά κουτιά γάλα αποτελούν για τους χώρους αυτούς πολύ μεγάλη ανακούφιση.

Οι ανάγκες των συνανθρώπων μας, όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά έχουν πολλαπλασιαστεί την περίοδο αυτή.

Μεμονωμένα αλλά και μέσα από το οικογενειακό μας και φιλικό μας περιβάλλον μπορούμε να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες.

Να ενεργοποιήσουμε τα παιδιά μας που φέτος δεν μπόρεσαν μέσα από τα σχολεία τους, τα οποία είναι κλειστά, να διδαχτούν την αλληλεγγύη και την προσφορά. Πέραν της ανακούφισης που θα προσφέρουμε σε όλους τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, θα δώσουμε την ευκαιρία και σ’ εμάς τους ίδιους να πράξουμε κάτι ουσιαστικό και να ξεφύγουμε από τη μιζέρια και τον φόβο που έχει απλώσει παντού γύρω μας η πανδημία.

 

* Η Ασπασία Ρηγοπούλου είναι γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και δρ. της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

Ιάκωβος Τσούνης: ο μέγας ευεργέτης- Της Αμαλίας Κουσαδιανού (*)  

ΑΣΥΓΧΩΡΗΤΗ Η ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Ιάκωβος Τσούνης. Λάτρης της Ελλάδας και μέγας ευεργέτης. Μία κατηγορία ανθρώπων, προς εξαφάνιση πια. Δώρισε το σύνολο της περιουσίας του στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας του!  Ο πρόσφατος θάνατός του χαρακτηρίστηκε από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας ως «ημέρα πένθους» για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον είχε παρασημοφορήσει με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής. Ο άνθρωπος αυτός είχε υπογράψει μια επιστολή του προς την Εφημερίδα  «Εστία» ως «ένας μικρός κι ασήμαντος ανθρωπάκος, αλλά γνήσιος απόγονος των πολεμιστών του 1821». Αυτός, ο ευπατρίδης, που υπήρξε μέγας!  Σε όλα!

Αυτόν τον Ιάκωβο Τσούνη, απαξίωσε να τιμήσει όπως του έπρεπε, η Δημοτική Αρχή της Πάτρας.

Και παρά τα σχετικά ερωτήματα της αντιπολιτευόμενης παράταξης του Ν. Παπαδημάτου, ο Δήμαρχος Κ. Πελετίδης δεν απάντησε ποτέ!!

Μια αρνητική συμπεριφορά που προκαλεί θλίψη αλλά και ερωτηματικά. Ο Κ. Πελετίδης είναι γνωστός στην πατραϊκή κοινωνία για το ήθος του, ως ανθρώπου και ως γιατρού. Πώς επέτρεψε την απαράδεκτη αυτή παράλειψη; Μήπως ο ίδιος και οι ομοϊδεάτες του αγνόησαν τον μεγάλο ευεργέτη επειδή ήταν και εφοπλιστής; Άρα εκπρόσωπος του «κεφαλαίου» και συνεπώς «εχθρός του λαού». Ένα κεφάλι που εξείχε. Οπότε το «κόβουμε», λέει η προπαγάνδα. Η οποία ωστόσο σιώπησε όταν εκλέχτηκαν ως δημοτικοί άρχοντες οι ίδιοι που την χρησιμοποιούν!!  Και βεβαίως παράβλεψε το γεγονός ότι η νίκη τους προήλθε και από τις ψήφους των νεοδημοκρατών. Τους εκφραστές δηλαδή του «κεφαλαίου»!! Γλυκύτατη, γαρ, η εξουσία!

Ο Ιάκωβος Τσούνης «έφυγε» υπέρλαμπρος μέσα από την απλότητά του αλλά και μέσα από την πλήρη ζωή του. Οι άλλοι θα μείνουν στη συνείδηση της πατραϊκής κοινωνίας ως ψυχικά μίζεροι και με χαρακτηριστικό τους την απουσία κριτικής ικανότητας.

Κάποτε τα προσωπεία πέφτουν και αποκαλύπτονται οι άνυδρες, άγονες και αβαρείς ιδεολογίες που στοχεύουν στη χειραγώγηση της μάζας και στην ουσία παραμερίζουν τον Άνθρωπο. Κι αυτή τη φορά απαξίωσαν  «έναν μικρό και ασήμαντο ανθρωπάκο», τον Ιάκωβο Τσούνη. Έναν «ανθρωπάκο» μέγα!

Η απαξίωση, τους επιστρέφεται αμείλικτα!

(*)  Πτυχιούχος Φιλοσοφίας – Συγγραφέας

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα