Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση…

Δημοσιεύθηκε

στις

ΤΟΥ ΠΡΟΚΟΠΗ Χ. ΚΟΓΚΟΥ

Από τα μέσα του καλοκαιριού όταν είχε επανέλθει μια μερική κανονικότητα, στριφογύριζε στο μυαλό μου με ποιον τρόπο και κάτω υπό ποιες συνθήκες θα διεξαχθούν τα φετινά πρωταθλήματα στην Ελλάδα σε όλα τα αθλήματα λόγω των ειδικών συνθηκών με τον covid-19.

Ήμουν περίεργος -λόγω και της επαγγελματικής μου ιδιότητας- να δω πώς θα εξελιχθούν τα δεδομένα και διάβασα με αρκετή προσοχή τα υγειονομικά πρωτόκολλα της ΓΓΑ για το τι ισχύει σε κάθε πρωτάθλημα και πώς ακριβώς αντιμετωπίζεται κάθε κρούσμα.

Βλέπω όμως πως τις τελευταίες μέρες, με τα κρούσματα covid-19 να έχουν πολύ μεγάλη αύξηση σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, τα πράγματα έχουν γίνει εξαιρετικά δύσκολα και όπως είναι φυσικό το πρόβλημα έχει ακουμπήσει για τα καλά τον αθλητισμό που είναι κομμάτι της κοινωνίας.

Το σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η ΕΟΚ δεν προλάβαινε να ανακοινώνει αναβολές αγώνων στην Α2, την Β΄ και την Γ΄ Εθνική κατηγορία λόγω κρουσμάτων σε ομάδες.

Αρκετές αναβολές έγιναν στη Γ΄ Εθνική ποδοσφαίρου η οποία έχει ξεκινήσει και δεν ισχύει το ίδιο σε Σούπερ Λιγκ 2 και Football league επειδή δεν έχουν ξεκινήσει τις επίσημες υποχρεώσεις.

Με βάση τα όσα λένε οι ειδικοί, σε λίγες μέρες είναι σχεδόν μαθηματικά βέβαιο πως θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο αφού θα είναι λιγότερα τα παιχνίδια που θα διεξάγονται και περισσότερα αυτά που θα αναβάλλονται λόγω κρουσμάτων σε παίκτες-προπονητές.

Καταλαβαίνει κανείς πως δεν μπορούμε να μιλάμε για αθλητισμό με αυτά τα δεδομένα όταν οι αθλητές πάνε υποψιασμένοι σε μια προπόνηση ή σε ένα αγώνα αφού γνωρίζουν πως πλέον υπάρχει παντού ο ιός ενώ προβληματισμός υπάρχει και στο οικογενειακό περιβάλλον των αθλητών-προπονητών.

Επειδή πάνω από όλα είναι η υγεία των αθλητών, η άποψή μου είναι πως θα πρέπει η πολιτεία να διακόψει τα πρωταθλήματα προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των αθλητών και να σταματήσει η διασπορά για το καλό του συνόλου.

Διαφορετικά να  υπάρξει απόφαση  της πολιτείας πως  ανά τακτά διαστήματα να γίνονται τεστ για τον covid-19 στους εμπλεκόμενους όπως συμβαίνει σε Σούπερ Λιγκ 1 και Basketleague όπου υπάρχουν αναβολές αλλά -προς το παρόν- είναι διαχειρίσιμες.

Δεν υπάρχει λόγος να γίνονται με το ζόρι τα πρωταθλήματα ειδικότερα όταν οι ειδικοί υποστηρίζουν πως τα δύσκολα είναι μπροστά μας.

Δεν χάθηκε και ο κόσμος βρε αδερφέ, αν μια χρόνια δεν γίνουν πρωταθλήματα μπάσκετ, βόλεϊ, ποδοσφαίρου, πόλο,  κ.ο.κ. από την στιγμή που κινδυνεύει η υγεία όλων μας. Οι ομοσπονδίες ας διακόψουν τα πρωταθλήματα για ένα ικανό διάστημα και στη συνέχεια βλέποντας και κάνοντας αφού τα δεδομένα αλλάζουν πολύ γρήγορα…

ΥΓ 1: Δεν αναφέρομαι καθόλου στην Σούπερ Λιγκ 1 και τη basketleague γιατί εκεί υπάρχει η διαφορά με τα υπόλοιπα πρωταθλήματα αφού γίνονται ανά τακτά διαστήματα τεστ και έτσι υπάρχει ένα “τείχος” προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους.

ΥΓ 2: Μόλις πριν λίγο ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα σε παίκτη της ομάδας Νίκης Προαστείου που αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Α1 ΕΣΚΑ-Η, κάτι που δείχνει πως το πρόβλημα βρίσκεται στην “πόρτα” μας.

 

Άρθρα-Συνεργασίες

«Συμβαίνει στην Αμερική»- Γράφει η Αμαλία Γ. Κουσαδιανού – Διδάχου

Δημοσιεύθηκε

στις

Γράφει η Αμαλία Γ. Κουσαδιανού – Διδάχου

Πτυχιούχος Φιλοσοφίας – Συγγραφέας

 

—Εξεγέρσεις, καταλήψεις, δολοφονίες, συλλήψεις. Ένας Πρόεδρος που αρνείται να παραιτηθεί κι ένας Πρόεδρος που μάλλον ετοιμάζει την αντιπρόεδρο για να κυβερνήσει. Η οποία μάλιστα έσπευσε να φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο της «Vogue», που «φώτισε» το μελαμψό χρώμα της για να φαίνεται λευκότερο. Συμβαίνουν στις ΗΠΑ!

—Και – μοιραία – ένας λαός διχασμένος, όπως κάποτε, με τον εμφύλιο πόλεμο στην Αμερική.

—Τότε, πίσω από την σφοδρή διένεξη Βορρά και Νότου ήταν σαφώς ο οικονομικός ανταγωνισμός μεταξύ τους. Προσχηματικά βέβαια οι Βόρειοι οίκτιραν τους Νότιους για την απάνθρωπη συμπεριφορά τους στους μαύρους δούλους τους, τους νέγρους, ενώ οι Νότιοι τούς αντιγύριζαν τις κατηγορίες, αναφερόμενοι στους «λευκούς είλωτες» στις βιομηχανίες του Βορρά. Τότε εμφανίστηκαν και οι διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η Κου – Κλουξ – Κλαν και η Άσπρη Καμέλια.

—Ώσπου τον Ιούνιο του 1936 πρωτοκυκλοφόρησε το αριστούργημα της Μάργκαρετ Μίτσελ «Όσα παίρνει ο άνεμος», που σ’ ένα εξάμηνο πούλησε μόνο στην Αμερική ένα εκατομμύρια αντίτυπα. Και ήταν τότε που ένας Αμερικανός κριτικός υποστήριξε πως το βιβλίο αυτό είναι «εθνικό κεφάλαιο» γιατί «αποκαλύφθηκε μπρος στα απορημένα μάτια των ξένων πως ο αμερικανικός λαός πάλλεται από τις γονιμότερες ευαισθησίες».

  • Βέβαια και τώρα είναι απορημένα τα μάτια των ξένων, αλλά για άλλους λόγους και με πάμπολλες απορίες, που οι περισσότερες αφορούν στον απερχόμενο Πρόεδρο Τραμπ.

—Τι είναι τελικά ο Τραμπ; – Η μετεμψύχωση του «Μέγα Μάγου» στρατηγού Φόρεστερ και αρχηγού της Κου – Κλουξ – Κλαν;  – Μια «επανεμφάνιση» του Μουσολίνι αλά αμερικανικά; Μήπως ένας «ξεμωραμένος» με συμπτώματα παλιμπαιδισμού, το παιδάκι δηλαδή που μουτρώνει και χτυπάει το πόδι κάτω γιατί του παίρνουν το παιγνίδι του;  Όλα αυτά μαζί ή μήπως τίποτα απ’ όλα αυτά;

—Η απάντηση είναι απλή: τον Τραμπ δεν τον θέλει πλέον το σύστημα. Είναι αυτές οι εταιρίες – κολοσσοί και βιομηχανίες που διαφεντεύουν την υφήλιο. Ο ίδιος το ξέρει και το πιθανότερο είναι ότι οι λόγοι του απευθύνονταν μάλλον σ’ αυτές και όχι στους ψηφοφόρους του.

—Οι πρώτες απορίες δημιουργήθηκαν στους οπαδούς του από το γεγονός ότι ξαφνικά, πριν τις εκλογές, παρουσιάστηκαν κάποιες σεξουαλικά παρενοχλημένες από αυτόν κυρίες, πριν 15 – 20 χρόνια, για να τον καταγγείλουν τώρα!  Επίσης, εντελώς συμπτωματικά όλες οι επιστολικές ψήφοι ήταν υπέρ του Μπάιντεν. Αλλά και εντελώς απρόσμενα και … δημοκρατικά το CNN κατέβασε τον διακόπτη αφαιρώντας στον αέρα τον λόγο από τον άνθρωπο που στο κάτω – κάτω ήταν επίσημα ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

—Θα πει κάποιος ότι ο λόγος του ήταν εμπρηστικός. Κάποιος άλλος ότι τον ψήφισε ωστόσο η μισή Αμερική. Και κάποιος τρίτος πιθανόν να επικαλεσθεί τα λόγια του επιφανούς Γάλλου φιλοσόφου, εγκυκλοπαιδιστή και εκ των προπαρασκευαστών της Γαλλικής Επανάστασης Φραγκίσκου Βολταίρου:  «Δεν συμφωνώ με τις ιδέες σου, αλλά θα παλέψω έως θανάτου για να ακουστούν ελεύθερα»!!

—Ο απερχόμενος Τραμπ πολεμήθηκε για πολλά εκτός από ένα:  για το ότι δεν «δημιούργησε» πολεμική σύρραξη πουθενά!  Μήπως όλες οι φωναχτές κατηγορίες εναντίον του συμπυκνώνονται σ’ αυτήν την μία, την ανείπωτη;

—Το τραγικό γεγονός είναι ασφαλώς αυτοί οι νεκροί κατά την διάρκεια εισβολής στο Καπιτώλιο από εξαγριωμένους ψηφοφόρους του. Πού όμως πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες, ποιος είναι ο ηθικός αυτουργός;  Ο Τραμπ ή το σύστημα;

—Ποιός είναι τελικά ο – απολύτως απολίτικος – Τραμπ, – Ένας παράφρων ή ένας ανυπάκουος, οικονομικά απολύτως ανεξάρτητος, καθότι δημιουργός της δικής του αυτοκρατορίας; Απίστευτα δημιουργική πάντως τέτοια παραφροσύνη!

—Κατά καιρούς έχει συζητηθεί η δηλωμένη ανοιχτά αδυναμία του για τον Ερντογάν, ο οποίος παρεπιπτόντως παίζει στα δάχτυλα του ενός χεριού του, όλη την Ευρώπη. Παρασκηνιακά ωστόσο ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι το αγαπημένο παιδί και της Γερμανίας. Αυτή είναι η αλήθεια, αμακιγιάριστη.

—Μέσα σε όλα τα τεκταινόμενα, τα συνήθως δραματικά, θα έπρεπε να απομονώσουμε ένα, κορυφαίας τραγικότητας, συμβάν:  την δολοφονία δύο γονέων από το ίδιο το παιδί τους, εξαιτίας της παρακολούθησης του εφήβου ενός παιγνιδιού στο διαδίκτυο!!  Η δολοφονία ανακοινώθηκε από τα ΜΜΕ και ύστερα ακολούθησε όπως πάντα η ροή της επικαιρότητας.

Και δεν ακούστηκε ως τώρα αν κάποιος απαγόρευσε το φονικό παιγνίδι! Αν ο διακόπτης έκλεισε δια παντός αυτό το αποτρόπαιο πρόσωπο του Internet!! Έτσι όπως έσπευσε να το κάνει στον Τραμπ, με το instagram και το twitter του.

Έτσι όπως «έκλεισε» τον δρόμο για την εξουσία στον Τραμπ ανοίγοντας την οδό για έναν νέο διχασμό της Αμερικής. Με …  δημοκρατικές διαδικασίες εννοείται.

—Μήπως τελικά πίσω από την υπερ – κραυγάζουσα δημοκρατικότητα, κρύβεται ο πιο ακραίος φασισμός; Με σκοπό πάντα το ατέρμονο κυνήγι της εξουσίας ή του υλιστικού κέρδους… Μήπως;

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

Μην τρέφουμε αυταπάτες

Δημοσιεύθηκε

στις

TOY ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ Κ. ΓΑΛΑΡΙΩΤΗ

Φτάνουμε αισίως τους τρεις μήνες που το τοπικό μας πρωτάθλημα έχει κατεβάσει ρολά και όλοι αναμένουν εναγωνίως τις ανακοινώσεις των λοιμωξιολόγων και εν συνεχεία της κυβέρνησης για το πότε θα επαναρχίσει το ποδόσφαιρο.

Όμως κύριοι, μην τρέφουμε αυταπάτες. Το ερασιτεχνικό έχει τελειώσει, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επιστρέψουμε στην αγωνιστική δράση για φέτος τουλάχιστον.

Δεν βγαίνουν τα «κουκιά» άλλωστε, αφού βρισκόμαστε προς το τέλος του Ιανουαρίου και οι λοιμωξιολόγοι ούτε καν έχουν συζητήσει για την Football league, μια επαγγελματική κατηγορία.

Δεν υπάρχει λοιπόν καμία τέτοια περίπτωση και δεν βρίσκουμε και τον λόγο που το τρενάρουν όλοι αφήνοντας ελπίδες σε ανθρώπους που αγαπούν το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

Η αλήθεια είναι ότι όλους μας πονάει αυτή η απόφαση. Αυτό που έχουμε αναφέρει ουκ ολίγες φορές είναι πώς γίνεται όλοι οι γιατροί να υποστηρίζουν ότι όταν αθλείσαι το ανοσοποιητικό σύστημα δυναμώνει, «χτίζοντας» ανοσία και στην προκειμένη περίπτωση να έχει μπει λουκέτο στον αθλητισμό;

Στην προκειμένη περίπτωση οι γιατροί-λοιμωξιολόγοι έχουν στερήσει από τους αθλητές να προπονούνται και να αγωνίζονται.

Μπορεί ωστόσο ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση που έκανε την Παρασκευή να ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει συζήτηση για τις αθλητικές δραστηριότητες όμως σίγουρα δεν μπορεί να γνωρίζει ότι στο ποδόσφαιρο δεν βγαίνουν πλέον οι ημερομηνίες…

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

H ευκαιρία για ανασυγκρότηση και μεταρρύθμιση- Της Κατερίνας ΓΡ. Σολωμού

ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε

στις

Η οικονομική κρίση και η αύξηση των ανισοτήτων είναι και για τη χώρα μας ο μεγάλος πονοκέφαλος της επόμενης ημέρας μετά την πανδημία που έπληξε τον πλανήτη.  Οι αλλαγές σε όλο τον κόσμο είναι ραγδαίες. Τίποτε δεν είναι σήμερα  το ίδιο  και σίγουρα τίποτε δεν θα είναι το ίδιο αύριο, οπότε και θα φανούν σε όλο το εύρος τους τα αποτελέσματα της σαρωτικής επέλασης του κορωνοϊού.

Η επόμενη μέρα δεν είναι μακριά. Και δεν έχουμε περιθώρια για λάθη και αστοχίες ή για  νέα  αδιέξοδα με μη αναστρέψιμες συνέπειες.

Σε οικονομικό επίπεδο είναι βέβαιο ότι οι  μεγάλοι χαμένοι από όλη αυτή την περιπέτεια, θα είναι οι εργαζόμενοι και τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα που ήδη  βιώνουν τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης σε μια κοινωνία εξαντλημένη από τη δοκιμασία του κορωνοϊού.

Η ορθολογική  αξιοποίηση του οικονομικού πακέτου από το Ταμείο Ανάπτυξης για τη χώρα μας, αλλά και όλες οι πρωτοβουλίες που θα ληφθούν σε οικονομικό επίπεδο,  επιβάλλουν την ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων  που θα βοηθήσουν την ανόρθωση του κοινωνικού ιστού στη βάση ενός συνολικού εθνικού σχεδιασμού με επίκεντρο τον άνθρωπο, τον εργαζόμενο και την κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, θα πρέπει αφενός να στηρίξουμε τα πληττόμενα κοινωνικά στρώματα ώστε να επανακάμψουν όσο το δυνατόν  πιο γρήγορα, αφετέρου να εστιάσουμε στη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου.

Να επικεντρωθούμε δηλαδή σε μια παραγωγική μεταρρύθμιση στηριγμένη:

  • Στη νέα τεχνολογία και τις ψηφιακές υπηρεσίες που μπορούν να οδηγήσουν σε μετασχηματισμό της οικονομίας και της εργασίας και σε αύξηση της παραγωγικότητας. Ο τομέας της τεχνολογίας άλλωστε και η σημασία του, είναι κάτι που αναδείχθηκε όσο ποτέ στο διάστημα της πανδημίας. Παρέχει μάλιστα τη δυνατότητα στους τομείς της οικονομίας και της εργασίας να μετασχηματιστούν και να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους.
  • Στην στήριξη της πράσινης ενέργειας που έχει στόχο τη στήριξη της ελληνικής βιομηχανίας καθώς, όπως έδειξε και η πανδημία, οι κλάδοι της βιομηχανίας και της μεταποίησης που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό στηρίζουν την απασχόληση και τα εισοδήματα και αντισταθμίζουν τις απώλειες από τους κλάδους των υπηρεσιών όπως πχ του τουρισμού.
  • Στην στήριξη και μεταρρύθμιση του πρωτογενούς τομέα με στόχο τις βιώσιμες μεθόδους παραγωγής, τις διεθνείς αγορές με ποιοτικά, χαμηλού κόστους, αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.
  • Στη σύνδεση και οργάνωση του Τουρισμού με την πράσινη ανάπτυξη, ώστε να αναπτυχθούν γύρω από αυτόν δεκάδες επαγγέλματα και δραστηριότητες, που θα απαιτήσουν νέες τεχνολογίες και μοντέλα συνεργασίας των επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους, από τη μεταποίηση και το μάρκετινγκ μέχρι τον πρωτογενή τομέα και την ψυχαγωγία.
  • Στους εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής ενέργειας και μεταφορών, τομείς οι οποίοι μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να καταγράψουν σημαντικές εξαγωγικές επιτυχίες.
  • Στην στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ανθρώπων του εμπορίου και της αγοράς . Οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει να  ενισχυθούν ώστε να μπουν σε μια μετασχηματιστική τροχιά, επικεντρωνόμενες στην επιχειρηματική καινοτομία και την ψηφιοποίηση, για να μπορέσουν να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται.
  • Στην ενίσχυση του τομέα της υγείας η τεράστια σημασία του οποίου αποδείχθηκε όσο ποτέ στον καιρό της πανδημίας

Στόχος είναι να μη σπαταληθεί ούτε ένα ευρώ χωρίς αναπτυξιακή διάσταση, κοινωνική ανταποδοτικότητα, δημιουργία προϋποθέσεων για θέσεις εργασίας.

Χρόνια τώρα στην Ελλάδα συζητάμε για την ανάγκη αλλαγής παραγωγικού μοντέλου αλλά και για την ανάγκη πόρων για την ανάπτυξη αυτού του μοντέλου. Οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης μας δίνουν την ευκαιρία ουσιαστικού μετασχηματισμού της οικονομίας, στο πλαίσιο μιας ανάπτυξης βασισμένης σε ένα σύστημα κοινωνικής προστασίας.

Σε  αυτό δεν χωρούν ούτε πειραματισμοί ούτε πολιτικοί μονόλογοι. Απαιτείται ένα εθνικό σχέδιο στη βάση του διαλόγου και των αναγκαίων πολιτικών  συναινέσεων.

(*) Καθηγήτρια Ιατρικής, Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα