Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020
Connect with us

Υγεία

Υπόταση: Πώς θα καταλάβετε ότι σας έπεσε η πίεση και τι να φάτε εκείνη τη στιγμή

Δημοσιεύθηκε

στις

Υπόταση είναι η χαμηλή πίεση του αίματος, δηλαδή κάτω των φυσιολογικών ορίων (120/ 80 mmHg ). Συνήθως φθάνει στο 90/60 mmHg. Πολλές φορές όμως παρατηρείται σε άτομα η χαμηλή πίεσή τους να θεωρείται γι’ αυτούς η φυσιολογική τους.

Όταν η αρτηριακή πίεση πέφτει κάτω των φυσιολογικών ορίων και δεν αιματώνεται ο εγκέφαλος και η καρδιά καλά, δηλαδή μειώνεται ο όγκος του αίματος στην κυκλοφορία. Αυτό δημιουργεί αδυναμία, ζάλη, σκοτοδίνη και λιποθυμία.
Η πιο συνηθισμένη μορφή είναι η ορθοστατική υπόταση που παρουσιάζεται μετά από την απότομη προσπάθεια του ατόμου να σηκωθεί από το κρεβάτι του ή από την πολυθρόνα του και επανέρχεται αμέσως κατά την κατάκλιση.

Υπόταση: Τα συμπτώματα που θα παρατηρήσετε θα περιλαμβάνουν όλα ή μερικά από τα ακόλουθα:

Ζάλη
Ναυτία
Τάση λιποθυμίας
“Σκοτείνιασμα” στην όραση
Εμβοές (“κουδούνισμα” στα αυτιά)
Κρύα ή/και υγρά χέρια και πόδια
Ευαισθησία στο φως και τον θόρυβο
Κόπωση και ταχυκαρδία

Χαμηλή πίεση: Τι να τρώτε για να ξεπεράσετε την υπόταση
Η διατροφή έχει επίσης σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς και την αρτηριακή σας πίεση. Δείτε πώς να αυξήσετε την αρτηριακή σας πίεση μέσω της διατροφής:

Πίνετε άφθονα υγρά

Όταν είστε αφυδατωμένοι, ο όγκος του αίματός σας μειώνεται, γεγονός που προκαλεί τη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης. Οι περισσότεροι γιατροί συστήνουν να πίνετε τουλάχιστον δύο λίτρα νερού (περίπου οκτώ ποτήρια) κάθε μέρα. Η πρόσληψη νερού θα πρέπει να είναι υψηλότερη σε ζεστό καιρό ή κατά την άσκηση.

Φάτε αλμυρές τροφές

Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή σας πίεση. Τέτοιες είναι οι ελιές, το τυρί cottage και οι κονσέρβες. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε αλάτι στα γεύματά σας.

Καφεΐνη

Ποτά όπως ο καφές και το τσάι με καφεΐνη προκαλούν αύξηση του καρδιακού ρυθμού και προσωρινή αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Αυτό το αποτέλεσμα είναι συνήθως βραχυπρόθεσμο και η πρόσληψη καφεΐνης δεν επηρεάζει την αρτηριακή πίεση όλων με τον ίδιο τρόπο. Εάν είστε τακτικός πότης καφέ, μπορεί επίσης να αναπτύξετε υψηλότερη ανοχή για τις επιδράσεις του στο αγγειακό σύστημα.

Βιταμίνη B12

Η βιταμίνη Β12 παίζει βοηθάει το σώμα να παράγει υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια. Η έλλειψη αυτής της σημαντικής βιταμίνης μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, η οποία μειώνει την αρτηριακή πίεση και μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική αιμορραγία, καθώς και βλάβη οργάνων και νεύρων. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β12 περιλαμβάνουν αυγά, κοτόπουλο, ψάρια (όπως σολομός και τόνος) και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Φολικό οξύ

Το φολικό οξύ (βιταμίνη Β9) είναι μια άλλη βασική βιταμίνη που βρίσκεται σε τροφές όπως τα σπαράγγια, το μπρόκολο, το συκώτι και σε όσπρια όπως οι φακές και τα ρεβίθια. Η ανεπάρκεια φολικού οξέος μπορεί να έχει πολλά από τα ίδια συμπτώματα με την ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, προκαλώντας αναιμία που οδηγεί σε μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Μειώστε τους υδατάνθρακες

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, ιδίως επεξεργασμένους υδατάνθρακες, τείνουν να αφομοιώνονται πολύ γρήγορα σε σχέση με άλλες τροφές. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απότομη χαμηλή πίεση. Μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες έχει αποδειχθεί σε ορισμένες μελέτες ότι κάνει καλό για την υπόταση, ειδικά σε ηλικιωμένους ενήλικες.

Μειώστε την ποσότητα του γεύματος

Όταν τρώτε ένα μεγάλο γεύμα, το σώμα σας χρειάζεται πολύ περισσότερη ενέργεια για να το αφομοιώσει, κάτι που μπορεί να προκαλέσει χαμηλή πίεση. Αυτό είναι ακόμα πιο έντονο για εκείνους που παραλείπουν ενδιάμεσα γεύματα αφού συνήθως καταναλώνουν ένα πολύ μεγάλο γεύμα 1-2 φορές την ημέρα. Ακόμα κι αν δεν μειώνετε τη συνολική ποσότητα που τρώτε, η κατανάλωση μικρότερων γευμάτων όλη την ημέρα είναι πιο υγιεινή τόσο για την πέψη όσο και για την κυκλοφορία του αίματος.

Μειώστε το αλκοόλ

Μεταξύ των πολλών αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία, η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση στον οργανισμό. Αυτό οδηγεί σε χαμηλή πίεση. Γενικώς μειώστε την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνετε. Προσπαθήστε, επίσης, να πίνετε ένα ποτήρι νερό για κάθε ένα αλκοολούχο ποτό που καταναλώνετε, για να αποφύγετε την αφυδάτωση.

/www.iatropedia.gr

 

Υγεία

Κορωνοϊός : Μειωμένος ο κίνδυνος για όσους έχουν ομάδα αίματος Ο ή αρνητική

12% μικρότερη η πιθανότητα

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Ο έχουν -κατά μέσο όρο- 12% μικρότερη πιθανότητα να μολυνθούν από κορωνοϊό, σε σχέση με τις άλλες ομάδες αίματος.

Επίσης, όσοι έχουν αρνητική ομάδα αίματος (O-, A-, B- ή ΑΒ-), έχουν 21% μικρότερο κίνδυνο να κολλήσουν τον κοροναϊό, σε σχέση με όσους έχουν θετική ομάδα, σύμφωνα με μία νέα καναδική επιστημονική μελέτη.

Ακόμη, τα άτομα με ομάδα αίματος Ο έχουν 13% και 19% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν αντίστοιχα σοβαρά συμπτώματα της Covid-19 ή να πεθάνουν εξαιτίας της νόσου.

Συνεπώς, όσοι έχουν αρνητική ομάδα αίματος O-, φαίνεται να έχουν τον μικρότερο κίνδυνο από όλους.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, η πιο συχνή ομάδα αίματος στην Ελλάδα είναι η O+ και η σπανιότερη η AB-.

Εκτιμάται ότι στη χώρα μας, σύμφωνα με τη Wikipedia, η κατανομή των ανθρώπων σε ομάδες αίματος είναι περίπου η εξής: Ο+ 37%, Α+ 33%, Β+ 11%, Ο- 7%, Α- 5%, ΑΒ+ 4%, Β- 2% και ΑΒ- 1%. Συνεπώς, αυτοί που έχουν αρνητική ομάδα αίματος αποτελούν, συνολικά, περίπου το 15%, ενώ όσοι έχουν ομάδα Ο το 44%.

Η καναδική μελέτη δείχνει, επίσης, ότι ο κίνδυνος λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2 είναι 15% μεγαλύτερος για την ομάδα ΑΒ σε σχέση με την ομάδα Α και 5% μικρότερος για την ομάδα Ο σε σχέση με την Α, ποσοστό που αυξάνει στο 12% κατά μέσο όρο σε σχέση με τις άλλες τρεις ομάδες συνολικά. Όσοι έχουν ομάδα Β, αντιμετωπίζουν 21% μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή Covid-19 έναντι εκείνων με ομάδα Α.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζόελ Ρέι του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου Σεντ Μάικλ του Τορόντο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine», ανέλυσαν στοιχεία εξετάσεων αίματος από 225.556 ανθρώπους με μέση ηλικία 54 ετών, καθώς επίσης δειγμάτων τεστ για κορονοϊό. Εξ αυτών, το 44% είχαν ομάδα Ο, το 36% ομάδα Α, το 15% Β και το 5% ΑΒ.

Τα ευρήματα της καναδικής μελέτης, σε γενικές γραμμές, συνάδουν με εκείνα μίας παλαιότερης κινεζικής, η οποία είχε βρει πρώτη ότι δεν έχουν όλες οι ομάδες αίματος τον ίδιο κίνδυνο λοίμωξης από τον κοροναϊό.

Η κινεζική έρευνα σε 2.173 ασθενείς με Covid-19, σε τρία νοσοκομεία της Γουχάν και της γύρω περιοχής Χουμπέι, διαπίστωσε ότι το ποσοστό θανάτων από Covid-19 ήταν μεγαλύτερο στην ομάδα αίματος Α (41% των συνολικών θανάτων), ενώ η αναλογία των ανθρώπων με την ίδια ομάδα αίματος στον πληθυσμό της Γουχάν δεν ξεπερνούσε το 34%. Από την άλλη πλευρά, το ποσοστό θανάτων ατόμων με Covid-19 στην ομάδα Ο ήταν χαμηλότερο (25%) έναντι του ποσοστού της ομάδας Ο στον γενικό πληθυσμό (32%).

 

Κάθε άνθρωπος ανήκει σε μία από τις οκτώ ομάδες αίματος. Αυτές οι ομάδες αποτελούν υποκατηγορίες των τεσσάρων κύριων ομάδων του συστήματος ΑΒΟ (A, B, AB ή O). Το σύστημα ρέζους (Rh) διαχωρίζει περαιτέρω αυτές τις τέσσερεις ομάδες σε Rh θετικό (+) ή Rh αρνητικό (-), δημιουργώντας οκτώ βασικούς τύπους ή ομάδες αίματος: O-, O+, B-, B+, A-, A+, AB- ή AB+.

Το σύστημα Rhesus ανακαλύφθηκε το 1939 και βασίζεται στην παρουσία αντιγόνων, κυρίως του D αντιγόνου. Τα αντιγόνα είναι μόρια που συνδέονται σε ένα αντίσωμα. Ένας άνθρωπος μπορεί να έχει ή να μην έχει τον παράγοντα Rh (D αντιγόνο) στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων του, οπότε χαρακτηρίζεται ως ρέζους θετικός (Rh+) ή αρνητικός (Rh-).

Δεν είναι όλες οι ομάδες αίματος συμβατές μεταξύ τους.

Αυτό οφείλεται στα διαφορετικά αντισώματα που έχει κάθε άνθρωπος ανάλογα με την ομάδα αίματός του.

Όσοι έχουν ομάδα αίματος Ο θεωρούνται ως «πανδότες» και το αίμα τους μπορεί να δοθεί σε οποιονδήποτε ασθενή ανεξαρτήτως της ομάδας του. Αντίθετα, όσοι έχουν ομάδα αίματος AB+, είναι «πανδέκτες», οπότε μπορούν να πάρουν αίμα από όλες τις ομάδες.

Περισσότερα

Υγεία

Τα πιο συνήθη ροφήματα και ποτά που ανεβάζουν το ουρικό οξύ

Δημοσιεύθηκε

στις

Το αυξημένο ουρικό οξύ (υπερουριχαιμία) μπορεί να οδηγήσει σε ουρική αρθρίτιδα (φλεγμονή των αρθρώσεων) και παθήσεις των νεφρών, όπως πέτρες στα νεφρά και νεφρική ανεπάρκεια.

Η ουρική αρθρίτιδα οφείλεται σε μια ανοσολογική αντίδραση στην συσσώρευση κρυστάλλων από ουρικό οξύ στις αρθρώσεις.

Η ουρική αρθρίτιδα χαρακτηρίζεται από οξύ πόνο στην άρθρωση που επιδεινώνεται ακόμα και στην ελάχιστη πίεση, από φλεγμονή της άρθρωσης, από πυρετό και από ξεφλούδισμα του δέρματος γύρω από την άρθρωση. Όταν τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα υπερβαίνουν 10 mg/dL, τότε αυξάνεται κατακόρυφα ο κίνδυνος ανάπτυξης ουρικής αρθρίτιδας.

Εάν είχατε ποτέ ένα επεισόδιο ουρικής αρθρίτιδας, ξέρετε ότι είναι ένας πολύ επώδυνος τύπος αρθρίτιδας. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι ο κίνδυνος ουρικής αρθρίτιδας ανεβαίνει, όταν η διατροφή σας είναι πλούσια σε πουρίνες.

Οι πουρίνες βρίσκονται σε υψηλή τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και βρίσκονται επίσης σε μερικά καθημερινά ποτά. Δείτε ποια είναι αυτά:

Μπίρα

Η μπύρα περιέχει μεγάλη ποσότητα πουρινών και έχει συνδεθεί επιστημονικά με συμπτώματα ουρικής αρθρίτιδας. Μια μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς που κατανάλωναν 350 ml μπύρας ημερησίως ήταν 1,5 φορές πιο πιθανό να έχουν ουρική αρθρίτιδα σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν καθόλου μπύρα.

Αλκοόλ

Παρά το γεγονός ότι η μπύρα είναι το χειρότερο ποτό για την ουρική αρθρίτιδα, οποιοδήποτε οινοπνευματώδες ποτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα ουρικής αρθρίτιδας σε ανθρώπους που είναι επιρρεπείς στη νόσο. Το αλκοόλ αναγκάζει τα νεφρά να αποβάλλουν αλκοόλη αντί να για ουρικό οξύ. Αυτό αυξάνει την ποσότητα του ουρικού οξέος στο αίμα, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει μία επίθεση ουρικής αρθρίτιδας σε περίπου μία ή δύο ημέρες.

Αναψυκτικά

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας από ζαχαρούχα αναψυκτικά. Αυτή η σύνδεση έχει βρεθεί ότι ισχύει τόσο για άνδρες, όσο και για γυναίκες. Μια μεγάλη μελέτη διαπίστωσε ότι μόνο ένα ζαχαρούχο αναψυκτικό ανά ημέρα είναι αρκετό για να διπλασιάσει τον κίνδυνο μιας γυναίκας να αναπτύξει ουρική αρθρίτιδα σε σύγκριση με γυναίκες που κατανάλωναν ένα αναψυκτικό ανά μήνα.

Χυμός πορτοκάλι

Πολλοί ζαχαρούχοι χυμοί μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για ουρική αρθρίτιδα, αλλά ακόμα και οι φυσικά χυμοί, όπως ο χυμός πορτοκαλιού, μπορεί επίσης να αποτελέσουν παράγοντα κινδύνου εκδήλωσης ουρικής αρθρίτιδας. Έρευνες δείχνουν ότι οι χυμοί με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας. Η φρουκτόζη είναι ένα σάκχαρο που προστίθεται τεχνητά στα αναψυκτικά, αλλά υπάρχει με φυσικό τρόπο στον χυμό του πορτοκαλιού.

Πηγή: http://www.everydayhealth.com

Περισσότερα

Υγεία

Λινού για κορωνοϊό: Οχι ρεβεγιόν φέτος, θα έχουμε έξαρση και άσχημες συνέπειες

Δημοσιεύθηκε

στις

Έκκληση στους Έλληνες να μη γιορτάσουν τα Χριστούγεννα με τον παραδοσιακό τρόπο του ρεβεγιόν, λόγω τη έξαρσης του κορωνοϊού και του κινδύνου να βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με υψηλό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων στη χώρα μας, απευθύνει η Καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας, Αθηνά Λινού.

«Ακόμα και αν ανοίξει η κοινωνία και η οικονομία τα Χριστούγεννα δεν θα πρέπει να τα γιορτάσουμε με τον κοσμικό τρόπο του παλιού γλεντιού. Πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους είτε είναι τρόποι αλληλεγγύης είτε αλληλοϋποστήριξης είτε τρόποι εσωτερικής χαράς πάντως όχι γλέντι. Γιατί ακόμη και αν τερματιστεί το καθολικό lockdown ο κίνδυνος θα ελλοχεύει και θα ξανασυνεισφέρουμε στην έξαρση της νόσου», δηλώνει η κυρία Λινού στο iefimerida.gr και συμπληρώνει: «Αν επιτρέψουμε ρεβεγιόν δημόσια ή διοργανώσουμε ρεβεγιόν στα σπίτια μας θα έχουμε άσχημες συνέπειες. Ξανά έξαρση. Είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Χρειάζεται υπομονή».

Δεν πρέπει να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων
Αναφερόμενη στην πορεία του κρουσμάτων, η κυρία Λινού ξεκαθαρίζει ότι τα στοιχεία που έχουμε δεν είναι επαρκή για να δείξουν στην παρούσα φάση αν έχουμε ή όχι επιπέδωση της καμπύλης.
«Δεν υπάρχει μελέτη τυχαίου δείγματος του πληθυσμού και δεν υπάρχουν τα δεδομένα που θα πουν αυτά τα περίπου 2.000 κρούσματα τι χαρακτηριστικά έχουν. Αυτό είναι βασική αρχή στην επιδημιολογία να γίνεται αναγωγή αφενός στον δείκτη θετικότητας στα κρούσμστα και αφετέρου στα χαρακτηριστικά του πληθυσμού. Γιατί αν ο πληθυσμός αυτός από τον οποίο προέκυψαν τα κρούσματα είναι πληθυσμός που δεν έχει κινητικότητα ο δείκτης είναι μικρός, αν όμως είναι πληθυσμός που έχει κινητικότητα ή είχε ιστορικό επαφής με άλλο κρούσμα ο δείκτης μπορεί να είναι μεγάλος», τονίζει.

Πρέπει να πειστούν από τώρα όσοι δεν πιστεύουν στο εμβόλιο για τη χρησιμότητά του

Παράλληλα, η διακεκριμένη Καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας δεν παραλείπει να μιλήσει και για τα εμβόλια στέλνοντας μήνυμα στην επίσημη πολιτεία και στους συναδέλφους της επιστήμονες να μελετήσουν ποιοι αποτελούν αυτό το 35% των ανθρώπων που σύμφωνα με τις έρευνες είναι εναντίον του εμβολίου.
«Είναι άνθρωποι που είχαν κάποιες παρενέργειες από προηγούμενο εμβόλιο; Που ακολουθούσαν ούτως ή άλλως το εντιεμβολιαστικό κίνημα και ποιο είναι το μήνυμα που θα τους επηρεάσει να αλλάξουν γνώμη; Αυτές οι μελέτες πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα για να καταφέρουμε να τους αλλάξουμε γνώμη. Απαιτείται μια στοχευμένη καμπάνια ενημέρωσης, η οποία δε θα προσπαθήσει να πείσει εμένα που θα το κάνω ούτως ή άλλως το εμβόλιο αλλά αυτόν που το αμφισβητεί. Αυτά τα βήματα θα πρέπει να γίνουν τώρα για να μην βρεθούμε να έχουμε τα εμβόλια να περιμένουν τους ανθρώπους αλλά να έχουμε τους ανθρώπους να περιμένουν τα εμβόλια», τονίζει η κυρία Λινού.

Τα σούπερ μάρκετ είναι πιθανές εστίες υπερμετάδοσης
Η ίδια αναφέρεται στη λειτουργία των καταστημάτων και προτρέπει τους πολίτες να προτιμούν, όπου αυτό είναι εφικτό, την κατ’ οίκον διανομή και ιδιαίτερα σε ότι αφορά στα σούπερ μάρκετ.

«Για τα καταστήματα είμαι πάρα πολύ σκεπτική γιατί υπήρξε μελέτη –δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε ανάλογη- που μέτρησε την πηγή διασποράς στην Αγγλία, από τις 9/11 μέχρι τις 15/11, ενόσω λειτουργούσε το lockdown, με κλειστά τα καταστήματα εστίασης και φάνηκε ότι η μεγαλύτερη πηγή μόλυνσης ήταν τα σούπερ μάρκετ 18% των κρουσμάτων και αμέσως μετά τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, γυμνάσια και λύκεια. Αυτό μας κάνει όλους πολύ σκεπτικούς για βρούμε εναλλακτικές λύσεις. Από την άλλη δεν υπήρξε μεγάλη έξαρση σε μικροαγορές δηλαδή σε μικρά καταστήματα. Άρα, η εστίαση και τα σούπερ μάρκετς είναι εστίες πιθανής υπερμετάδοσης. Αυτό με κάνει ανήσυχη και θεωρώ αναγκαία την κατ’ οίκον διανομή των τροφίμων», αναφέρει, σημειώνοντας παράλληλα ότι σε μελέτη που πραγματοποίησε το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ σε σούπερ μάρκετ της Βοστώνης το 20% των εργαζόμενων βγήκαν θετικοί. «Προφανώς, οι άνθρωποι αυτοί δεν το έφεραν από το πουθενά. Τους μεταδόθηκε το νόσημα από τους πελάτες και συνέχισαν να τους μεταδίδουν στους πελάτες», σχολιάζει.

Η κυρία Λινού καταλήγει ότι το κακό στην Ελλάδα είναι ότι δεν έχουμε παρόμοια στοιχεία που θα μας βοηθούσαν να χαράξουμε μια πολιτική σε ότι αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων. Χαρακτηριστικά λέει: «Μπορεί το μανάβικο της γειτονιάς να μεταδίδει πολύ λιγότερο γιατί μπορεί να είναι ανοικτό, να αερίζεται, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί στα μεγάλα σούπερ μάρκετ που, σε όλες τις χώρες του κόσμου, είναι χώροι κλειστοί, χωρίς φυσικό αερισμό. Και ξέρουμε ότι η μετάδοση γίνεται στους εσωτερικούς χώρους».
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/linoy-gia-koronoio-ohi-rebegion-fetos-tha-ehoyme-exarsi

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Advertisement

Αυτή την εβδομάδα