Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Εκκλησιαστικά

Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου στην Άνω Πόλη

Εορτασμός χωρίς λιτανεία

Δημοσιεύθηκε

στις

Την μνήμη ενός από τους πιο δημοφιλείς Aγίους της εκκλησίας μας, του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτη, τιμά σημερα η Εκκλησία.

Επίκεντρο του εορτασμού αποτελεί ο φερώνυμος Ιερός Ναός στην Άνω Πόλη, που βρίσκεται επί της οδού Αγ. Δημητρίου μεταξύ Ρούφου και Γούναρη, στην Πάτρα.

 

Σήμερα το πρωί ανήμερα της εορτής θα τελεστεί όρθος και εν συνεχεία πανηγυρική θεία λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος, ενώ στις 6 το απόγευμα θα γίνει η παράκληση και ο μεθεόρτιος εσπερινός.

Φέτος, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας δεν θα γίνει η καθιερωμένη λιτανεία.

ΝΑΟΣ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ 137 ΕΤΩΝ!

Ο ναός του Αγίου Δημητρίου που δεσπόζει στην Άνω πόλη έχει ιστορία 137 χρόνων. Όπως αναφέρει το Ιστορικό Λεξικό των Πατρών του Κώστα Ν. Τριανταφύλλου, εγκαινιάστηκε στις 16 Μαρτίου 1880 από τον Επίσκοπο Ιθάκης Γαβριήλ. Στο ίδιο σημείο βρισκόταν ο παλιός ναός. Στις 8.4. 1877 αναφέρεται η διενέργεια δημοπρασίας για την ανασκαφή θεμελίων και την ανέγερση νέου ναού. Ο παλιός απείχε από τον νέο 6 – 7 μέτρα από την σημερινή οδό Αγίου Δημητρίου, ενώ σύμφωνα με τον Νεολόγο (18.05.1901) από σεισμούς προκλήθηκαν ζημιές και συγκεκριμένα έπεσαν μάρμαρα και διερράγη η πρόσοψη. Σύμφωνα με το Λεξικό του Τριανταφύλλου, πίσω από τον ναό βρέθηκαν μια λατινική επιγραφή κι ένα παιδικό είδωλο, τα οποία μεταφέρθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών.

Αξίζει να αναφέρουμε πως ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου που δεσπόζει στην Άνω πόλη έχει ιστορία 137 χρόνων. Όπως αναφέρει το Ιστορικό Λεξικό των Πατρών του Κώστα Ν. Τριανταφύλλου, εγκαινιάστηκε στις 16 Μαρτίου 1880 από τον Επίσκοπο Ιθάκης Γαβριήλ. Στο ίδιο σημείο βρισκόταν ο παλιός ναός.

ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΪΚΑΛΙ

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα πανηγυρίζει και ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου στο Χαϊκάλι Δυτικής Αχαΐας.

Σήμερα, θα ιερουργήσουν οι ιερείς, πατήρ Χρήστος Μακρής εφημέριος της Ενορίας Αγίου Αθανασίου Αχαϊκού και πατήρ Ιωάννης Κούγιας εφημέριος της Ενορίας Αγίων Κων/νου & Ελένης Συρμπάνι Βάρδα Ν.Ηλείας. Το απόγευμα στον εσπερινό θα ιερουργήσει ο Αρχιμανδρίτης πατήρ Γερβάσιος Παρακεντές, ενώ αύριο ανήμερα της εορτής του Ιερού Ναού μας θα ιερουργήσει ο Αρχιμανδρίτης πατήρ Ανδρέας Θεοδωράτος.

 

 

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement