Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Με λαμπρότητα σήμερα η εορτή του Αγίου Δημητρίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Την μνήμη ενός από τους πιο δημοφιλείς Aγίους της εκκλησίας μας, του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτη, τιμά σήμερα η Εκκλησία.

Επίκεντρο του εορτασμού αποτελεί ο φερώνυμος Ιερός Ναός στην Άνω Πόλη, που βρίσκεται επί της οδού Αγ. Δημητρίου μεταξύ Ρούφου και Γούναρη, στην Πάτρα.

Σήμερα το πρωί ανήμερα της εορτής θα τελεστεί όρθος και εν συνεχεία πανηγυρική θεία λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος από τον Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο, ενώ στις 6 το απόγευμα θα γίνει η παράκληση και ο μεθεόρτιος εσπερινός.

Φέτος, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας δεν θα γίνει η καθιερωμένη λιτανεία.

ΝΑΟΣ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ 137 ΕΤΩΝ!

Ο ναός του Αγίου Δημητρίου που δεσπόζει στην Άνω πόλη έχει ιστορία 137 χρόνων. Όπως αναφέρει το Ιστορικό Λεξικό των Πατρών του Κώστα Ν. Τριανταφύλλου, εγκαινιάστηκε στις 16 Μαρτίου 1880 από τον Επίσκοπο Ιθάκης Γαβριήλ. Στο ίδιο σημείο βρισκόταν ο παλιός ναός. Στις 8.4. 1877 αναφέρεται η διενέργεια δημοπρασίας για την ανασκαφή θεμελίων και την ανέγερση νέου ναού. Ο παλιός απείχε από τον νέο 6 – 7 μέτρα από την σημερινή οδό Αγίου Δημητρίου, ενώ σύμφωνα με τον Νεολόγο (18.05.1901) από σεισμούς προκλήθηκαν ζημιές και συγκεκριμένα έπεσαν μάρμαρα και διερράγη η πρόσοψη. Σύμφωνα με το Λεξικό του Τριανταφύλλου, πίσω από τον ναό βρέθηκαν μια λατινική επιγραφή κι ένα παιδικό είδωλο, τα οποία μεταφέρθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών.

Αξίζει να αναφέρουμε πως ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου που δεσπόζει στην Άνω πόλη έχει ιστορία 137 χρόνων. Όπως αναφέρει το Ιστορικό Λεξικό των Πατρών του Κώστα Ν. Τριανταφύλλου, εγκαινιάστηκε στις 16 Μαρτίου 1880 από τον Επίσκοπο Ιθάκης Γαβριήλ. Στο ίδιο σημείο βρισκόταν ο παλιός ναός.

ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα πανηγυρίζει και ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου στο Χαϊκάλι Δυτικής Αχαΐας, όπου σήμερα θα ιερουργήσει ο Αρχιμανδρίτης πατήρ Ανδρέας Θεοδωράτος.

Επίσης, πανηγυρίζει με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Λόγγου Αιγιαλείας, όπου σήμερα στις 7 π.μ. θα τελεστεί Όρθρος και εν συνεχεία πανηγυρική Θεία Λειτουργία, κατά την οποία θα προΐσταται και θα κηρύξει τον Θείο Λόγο ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Βενιανάκης, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεώς Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

Μάλιστα, για την εξυπηρέτηση των πιστών τής Αιγιαλείας θα υπάρξει τακτική συγκοινωνία.

Τέλος, με λαμπρότητα και Θρησκευτική ευλάβεια, θα τιμήσει τον Πολιούχο της, Άγιο Δημήτριο και η Κλειτορία Καλαβρύτων.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement