Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020
Connect with us

Συνεργασίες

Τα ψεύδη Ερντογάν και η αλήθεια- Της Κατερίνας Σολωμού (*)

ΠΕΡΙ ΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Δημοσιεύθηκε

στις

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Ερντογάν, ανάμεσα στα άλλα, απαιτεί την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και κυρίως του Βορείου αγνοώντας επιδεικτικά τις ισχύουσες διεθνείς συνθήκες που διέπουν τα στενά (Δαρδανέλια-Βόσπορο) και τα νησιά του Αιγαίου

Η παρουσία στρατού στα νησιά του Αιγαίου ορίζεται από συγκεκριμένες  συνθήκες. Οι συνθήκες αυτές είναι της Λωζάνης (1923), του Μοντρέ (1936) και των Παρισίων (1947).

Η συνθήκη της Λωζάνης ισχύει για τα νησιά Μυτιλήνη- Χίο- Σάμο-Ικαρία.

Η Λήμνος και η Σαμοθράκη ακολουθούσαν τους όρους  της συνθήκης της Λωζάνης έως το 1936 και από τότε έως σήμερα αυτούς της συνθήκης του Μοντρέ.

Τέλος όσον αφορά τα Δωδεκάνησα ισχύει η συνθήκη των Παρισίων.

  1. Ας δούμε λοιπόν τι αναφέρει η συνθήκη της Λωζάνης για τα νησιά του Β. Αιγαίου και συγκεκριμένα για την Μυτιλήνη, την Χίο την Σάμο και την Ικαρία.

Η συνθήκη της Λωζάνης στο άρθρο 13 ρητά απαγορεύει στο Ελληνικό κράτος να δημιουργήσει ναυτικές βάσεις και οχυρωματικά έργα, και συγκεκριμένα αναφέρει:

«Προς εξασφάλιση της ειρήνης η Ελληνική κυβέρνησις υποχρεούται να τηρή εν ταις νήσοις Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο και Ικαρία τα ακόλουθα μέτρα:

Αι ειρημέναι νήσοι δεν θα χρησιμοποιθώσιν εις  εγκατάστασιν ναυτικής βάσεως ή εις ανέγερσιν οχυρωματικού τινός έργου.

Θα απαγορευθεί εις την Ελληνικήν Στρατιωτική αεροπλοΐα να υπερίπταται του εδάφους της ακτής της Ανατολίας.

Αντιστοίχως η Οθωμανική κυβέρνησις θα απογορεύση εις την στρατιωτικήν αεροπλοΐα αυτής να υπερίπταται των ρηθεισών νήσων.

Αι Ελληνικαίστρατιωτικαί δυνάμεις εν ταις ειρημένες νήσοις θα περιωρισθώσι εις τον συνήθη αριθμό των δια την στρατιωτικήνυπηρεσίαν καλουμένων οίτινες δύνανται να εκγυμνάζονται επί τόπου, ως και εις δυνάμιν χωροφυλακής και αστυνομίας ανάλογον προς την εξ’ ολολήρου του Ελληνικού εδάφους υπάρχουσαν τοιαύτης».

Η χώρα μας έως σήμερα έχει τηρήσει τους όρους της συνθήκης εν αντιθέσει με την γείτονα που καθημερινά παραβιάζει με τα πολεμικά της αεροπλάνα τον εναέριο χώρο των νησιών κατά παράβαση των νομικών της υποχρεώσεων.

  1. Λήμνος και Σαμοθράκη

Η αποστρατικοποίηση των στενών και την νήσων Ίμβρου, Τένεδου, Λαγούτων, Λήμνου και Σαμοθράκης αποφασίστηκε στη συνθήκη της Λωζάνης αλλά καταργήθηκε με την συνθήκη του Μοντρέ το 1936 η οποία ρητά μνημονεύει ότι αντικατέστησε στο σύνολο τα της συνθήκης της Λωζάνης που αναφέροντο σε αυτήν την περιοχή.

Ουσιαστικά έδωσε το δικαίωμα και στην Ελλάδα και στην Τουρκία να δημιουργήσουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε αυτές.

Το δικαίωμα μάλιστα της Ελλάδας να εξοπλίσει τα νησιά Λήμνο και Σαμοθράκη αναγνωρίστηκε και από την Τουρκία επισήμως με επιστολή που κοινοποίησε κατόπιν οδηγιών της κυβέρνησής του ο τότε πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα,  Roussem-Esret και ανακοινώθηκε και στην τουρκική εθνοσυνέλευση από τον τότε υπουργό Εξωτερικών τον RoustaAras κατά τη διάρκεια της συζήτησης επικύρωσης της συνθήκης του Μοντρέ στο τουρκικό κοινοβούλιο. (Εφημερίδα πρακτικών  Τουρκικής εθνοσυνέλευσης 31/07/1936, Τεύχος 12, σελ.309).

 

  1. Δωδεκάνησα

Τα Δωδεκάνησα ως γνωστόν παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα από την Ιταλία με την συνθήκη των Παρισίων τον Απρίλιο του 1947.

Η συγκεκριμένη συνθήκη αναφέρει μεταξύ άλλων «..Αι ανωτέρω νήσοι θα αποστρατικοποιηθούν και θα παραμείνωσιναποστρατικοποιημέναι».

Στους ισχυρισμούς των Τούρκων για αποστρατικοποίηση των Δωδεκανήσων να επισημάνω ότι:

Στην συνθήκη η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέλος και η συνθήκη των Παρισίων είναι για την Τουρκία μια συνθήκη «RESINTERALIOSACTA» δηλαδή με απλά λόγια συνθήκη που αφορά άλλα κράτη. Το Δίκαιο μάλιστα των Συνθηκών όπως συμφωνήθηκε στην σύνοδο της Βιέννης -άρθρο 34- ορίζει πως μία συνθήκη δεν δημιουργεί υποχρεώσεις ή τα δικαιώματα για τρίτες χώρες.

Επομένως η Τουρκία δεν έχει λόγο σε ζητήματα στρατικοποίησης η αποστρατικοποίησης στα Δωδεκάνησα.

Ο όρος στην συνθήκη του Παρισίου για αποστρατικοποίηση των Δωδεκανήσων στην συνθήκη των Παρισίωνετέθη μετά από παρεμβάσεις της τότε Σοβιετικής Ένωσης, δηλαδή πολιτικές σκοπιμότητες της Μόσχας.

Με την πάροδο του χρόνου και την δημιουργία συνασπισμών  τύπου ΝΑΤΟ/σύμφωνο Βαρσοβίας όλες οι περιοχές αποστρατικοποίησης στην Ευρώπη έχασαν τον λόγο ύπαρξής τους.

Η χώρα μας οφείλει να θωρακίσει αμυντικά όλη την επικράτειά της, ως κυρίαρχο κράτος, πολλώ δε μάλλον όταν η γειτονική χώρα παραβιάζει κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου και απειλεί με πόλεμο.

 

Συμπερασματικά  η Τουρκία δεν έχει κανένα απολύτως λόγο να αιτιάται αποστρατικοποίηση των νησιών του  Αιγαίου. Το γνωρίζει πολύ καλά.

Οι κυβερνώντες και ο κύριος Ερντογάν επίσης γνωρίζουν πολύ καλά πως δεν πρόκειται  σε κανένα διεθνή οργανισμό να δικαιωθούν  και προφανώς το κάνουν για δημιουργία κλίματος έντασης στη σχέση των δυο χωρών και εντυπώσεων στο εσωτερικό της χώρας τους.

(*) Καθηγήτρια Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών, αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων

Συνεργασίες

Η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών δεν επέρχεται με ανέξοδα λογύδρια- Της Βίβιαν Σαμούρη

Δημοσιεύθηκε

στις

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών, κατά της πλέον αισχρής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι, δυστυχώς, ο -επί δεκαετίες ολόκληρες- αγώνας υπέρ της ισότητας των φύλων και κατά των πάσης φύσεως διακρίσεων, δεν επέφερε ουσιαστικά αποτελέσματα…

Κι αυτό επαληθεύεται και από τα στοιχεία της τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων, κατά την περίοδο της καραντίνας την άνοιξη του τρέχοντος έτους. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 648 κλήσεις για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας (σ.σ.: μόνον τον Απρίλιο) -κάτι που συνιστά τετραπλασιασμό των κρουσμάτων, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, το Μάρτιο.

Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, η πλειονότητα των θυμάτων βίας ήταν σύζυγοι – σύντροφοι (στο 61% των περιστατικών). Δηλαδή, 485 σύζυγοι – σύντροφοι τον Απρίλιο βίωσαν τραυματικού χαρακτήρα εικόνες, με πολλαπλές επιπτώσεις, ενώ εύλογο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι το 10% των περιστατικών βίας αφορούσε σε παιδιά.

Αν, δε, σ’ αυτά τα στατιστικά στοιχεία, αθροίσουμε και τις περιπτώσεις που δεν δημοσιοποιήθηκαν, οι οποίες είναι πολλαπλάσιες των ήδη καταγεγραμμένων, καθίσταται σαφές πως οι διαστάσεις του προβλήματος είναι επιεικώς δραματικές.

Η μόνη ελπιδοφόρα παράμετρος, σ’ αυτή τη δυσχερή εξέλιξη, είναι ότι το 90% των ατόμων που κάλεσαν στη γραμμή SOS 15900, τόλμησαν για πρώτη φορά να αναφέρουν το περιστατικό βίας

Η καταπολέμηση – εξάλειψη, δε, αυτού του επαίσχυντου φαινομένου, δεν μπορεί να επέλθει με ευχολόγια, αλλά μόνον με έργα, δηλαδή με πολιτικές που θωρακίζουν τα θύματα και διασφαλίζουν την επανένταξή τους στην κανονικότητα…

Εμείς, ως Δήμος Πατρέων, συνεισφέρουμε προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης του φαινομένου αυτού, με έργα, στο επίκεντρο των οποίων είναι ο Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών, που λειτουργεί -καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου και κατ’ επέκταση του έτους- από το 2013 έως και σήμερα. Έως τις μέρες μας, δε, έχουν φιλοξενηθεί πάνω από 170 γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους.

Σημειωτέον, ο Ξενώνας Φιλοξενίας παρέχει στις επωφελούμενες ασφαλή διαμονή και σίτιση και επιπλέον ψυχοκοινωνική και εργασιακή στήριξη από το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.

Επίσης, με πρωτοβουλία του Δήμου, έχουν υπογραφεί μνημόνια συνεργασίας με το Δικηγορικό Σύλλογο Πατρών, την Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας και τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής, με σκοπό τη διευκόλυνση των γυναικών, που έρχονται αντιμέτωπες με την ενδοοικογενειακή βία.

Βίβιαν Σαμούρη, Αντιδήμαρχος Υγείας και Πρόνοιας του Δήμου Πατρέων

 

Περισσότερα

Συνεργασίες

Αιώνιο σύμβολο υγείας, ευζωϊας και μακροζωϊας- Toυ Νίκου Κατσαρού

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Δημοσιεύθηκε

στις

H 26η Νοεμβρίου καθιερώθηκε από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ελαιολάδου πού εδρεύει στην Μαδρίτη ως η ημέρα που τιμούμε το ελαιόλαδο για τις ευεργετικές του ιδιότητες και ως αιώνιο σύμβολο υγείας,ευζωϊας και μακροζωϊας.

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει  ότι το ελαιόλαδο είναι ένα πολύτιμο συστατικό και ισχυρό όπλο κατά των χρόνιων ασθενειών και συμβάλλει στην:

-Μείωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL) στο αίμα

-Διατήρηση των επιπέδων  της «καλής» χοληστερόλης (HDL) στο αίμα

-Καλύτερη λειτουργία του εντέρου

-Πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών που περιέχει

-Επεξεργασία του έλκους στομάχου και δωδεκαδάκτυλου, αφού διευκολύνει την πέψη

-Μείωση του γαστρικού χυμού

-Καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό

-Ισορροπία της τιμής του σακχάρου και στον σωστό μεταβολισμό των διαβητικών-Πρόληψη ορισμένων μορφών  καρκίνου

-Αναζωογόνηση του δέρματος.

Το ελαιόλαδο μαζί με το ελαιόδενδρο υπάρχει παντού στη ζωή μας, στη διατροφή, στον αθλητισμό, στο φωτισμό, στη θέρμανση, στη θρησκεία, στην ιατρική, στη διακόσμηση, στην τέχνη, στον πολιτισμό, στη λογοτεχνία, στη λαογραφία και στη μυθολογία.

Το ελαιόλαδο είναι η κορωνίδα της Μεσογειακής Διατροφής και έχει επίσημα αναγνωρισθεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ότι¨<< προλαβαίνει τα καρδιαγγειακά νοσήματα»

Συγχρόνως έχει αναγνωρισθεί παγκόσμια από Διεθνείς Επιστημονικούς Οργανισμούς ότι το ελαιόλαδο εκτός των καρδιαγγειακών νοσημάτων προλαβαίνει τη γεροντική άνοια, το Αλτσχάϊμερ, και βελτιώνει τη μνήμη των ηλικιωμένων ανω των 65 ετών κατά 30%.

Το ελαιόλαδο πλεονεκτεί έναντι όλων των άλλων φυτικών ελαίων (σπορέλαια) λόγω των ιδιαίτερων συστατικών του και της ανθεκτικότητας του σε σχετικά υψηλές θερμοκρασίες.

Να γνωρίζουμε ότι το ελαιόλαδο είναι το μόνο δεν παράγεται ως γενετικά τροποποιημένο (μεταλλαγμένο) σε αντίθεση με άλλα σπορέλαια.

Στην Ελλάδα περισσότερες από εξακόσιες χιλιάδες οικογένειες, καλλιεργούν  και κάποιοι εμπορεύονται  το ελαιόλαδο. Το μειονέκτημα που εξακολουθεί να παραμένει είναι η εμπορία και εξαγωγή χύμα ελαιολάδου, παρά το γεγονός ότι από τις τριακόσιες χιλιάδες τόνους που παράγουμε κατά μέσον όρο ετησίως το 80% από αυτό είναι έξτρα παρθένο.

Ο ορισμός του ελαιολάδου ως «οι χώρες που καλλιεργείται  το ελαιόδενδρο», αποδεικνύει την ιστορική διαδρομή 3000 χρόνων που συνδέεται άμεσα με τους θρύλους και τις παραδόσεις του λαού μας αλλά και των άλλων χωρών της Μεσογείου.Η ελιά,το αμπέλι και το σιτάρι είναι η χρυσή τριλογία που ενώνει τους λαούς της Μεσογείου σε γιορτές ,πανηγύρια και κάθε είδους παραδοσιακές εκδηλώσεις, παρά τις θρησκευτικές και πολιτιστικές διαφορές τους.

(*) Πρώην  Πρόεδρος ΕΦΕΤ, Διευθυντής Τμήματος Διατροφολογίας και Διαιτολογίας New York College

 

Περισσότερα

Συνεργασίες

Η θέση της γυναίκας στην μετά COVID εποχή-Της Ολυμπίας Λόη*

Δημοσιεύθηκε

στις

Η βία κατά των γυναικών καταστρατηγεί τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα όπως η αξιοπρέπεια, η δικαιοσύνη και η ισότητα.

Τα ποσοστά των γυναικών που έπεσαν θύματα σωματικής βίας είναι τόσο υψηλά που λαμβάνουν εφιαλτικές διαστάσεις. Ο υποχρεωτικός εγκλεισμός σε συνδυασμό με την ψυχολογική επιβάρυνση από το στρες που έχει δημιουργήσει η πανδημία, οι απολύσεις, η οικονομική κρίση έχουν εκτοξεύσει την ενδοοικογενειακή βία.
Στο πλαίσιο αυτό, η ανάγκη υποστήριξης γυναικών και παιδιών σε ολόκληρη την «πολιτισμένη» Ευρώπη είναι επιτακτική και απαιτούνται δραστικές λύσεις. Πολλά κράτη έχουν οδηγηθεί στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου και την απλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν την αντιμετώπιση του φαινομένου αλλά τα ποσοστά δεν μειώνονται. Η έμφυλη βία σε όλες τις εκφάνσεις τις και ειδικότερα η ενδοοικογενειακή λαμβάνει χώρα σε ένα πλαίσιο ιδιωτικότητας. Αυτή η “κουλτούρα ανοχής” της βίας επηρεάζει τη συμπεριφορά των θυμάτων καθώς δυσκολεύονται στην καταγγελία τέτοιων περιστατικών και οδηγεί αναπόφευκτα σε δυσκολία καταγραφής της.
Και αν και αυτή η μορφή βίας είναι καταδικαστέα δυστυχώς δεν είναι η μόνη βία που ασκείται στο γυναικείο φύλο.
Ο ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ
Οι ανισότητες στον εργασιακό τομέα οξύνθηκαν με την δεκαετή οικονομική κρίση στη χώρα μας και πολλαπλασιάζονται με την κρίση της πανδημίας. Η εργασία εξ αποστάσεως, χωρίς κανόνες, μας φέρνει πιο κοντά στην επιστροφή των γυναικών στο σπίτι οι οποίες καλούνται να αναλάβουν πολλαπλούς ρόλους. Μια παράμετρος είναι ότι οι περισσότερες γυναίκες που έχουν οικογένεια υποχρεώνονται σε συνέχεια της διακοπής λειτουργίας των σχολείων και της εισαγωγής της τηλεεκπαίδευσης, να εργάζονται από το σπίτι προκειμένου ταυτόχρονα να προσέχουν τα παιδιά τους. Επιπλέον οι μητέρες με παιδιά με ειδικές ανάγκες που ζουν καθημερινά τον Γολγοθά τους φορτίζονται ακόμα περισσότερο λόγω του εγκλεισμού.
Ένας άλλος λόγος που οι γυναίκες μητέρες παραμένουν στο σπίτι είναι η μείωση των αποδοχών τόσο των ίδιων όσο και των νοικοκυριών γενικότερα. Έτσι στον οικογενειακό προγραμματισμό η πρώτη περικοπή που γίνεται είναι η εξωτερική επ’ αμοιβή βοήθεια προκειμένου η μητέρα να εργάζεται εκτός σπιτιού.
Οι γυναίκες μητέρες που δραστηριοποιούνται σε επαγγέλματα που απαιτούν εργασία σε βραδινές βάρδιες, εργασία το Σαββατοκύριακο, όπως η υγεία , ο τουρισμός, η εστίαση, και ήταν ήδη επιβαρυμένες, τώρα θα έρθουν ή έχουν ήδη έρθει αντιμέτωπες με την ανεργία στις επιχειρήσεις οι οποίες δεν θα ξανανοίξουν δεδομένων και των πρακτικών της Κυβέρνησης.
Η ανεργία θα εκτοξευθεί και δυστυχώς θα αφορά κυρίως τις γυναίκες, των οποίων η επιστροφή στο σπίτι θα γίνει μονόδρομος. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι στον τουρισμό στην εστίαση και γενικά στην παροχή υπηρεσιών ένα μεγάλο ποσοστό του εργατικού δυναμικού κοντά στο 80% είναι γυναίκες.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Η Ελλάδα έχει τα χαμηλότερα επίπεδα απασχόλησης στην Ε.Ε. τόσο στον συνολικό πληθυσμό όσο και στις γυναίκες και η διαφορά των εισοδημάτων από εργασία ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες στην Ελλάδα, ανέρχεται στο 49%. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και μια από τις χειρότερες συνολικά για τις χώρες του ΟΟΣΑ.
Επειδή η συσχέτιση μεταξύ της οικονομικής μεγέθυνσης και της ενεργής συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι προφανής και εμπειρικά αποδεδειγμένη, τα μέσα πολιτικής δράσης θα πρέπει να στοχεύουν στον περιορισμό των αντικινήτρων για τη γυναικεία εργασία και να έχουν θετικό αντίκτυπο και στην αντιμετώπιση του μισθολογικού και συνταξιοδοτικού χάσματος μεταξύ των φύλων.

Ένα μέρος των χρημάτων του Ταμείου Ανάπτυξης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να δώσει κίνητρα και υποστήριξη για τη συμμετοχή γυναικών στην αγορά εργασίας ακολουθώντας μια συνολική στρατηγική.
 Θέση παιδικής φροντίδας για κάθε παιδί,-ιδιαίτερα όσον αφορά το σύστημα εκπαίδευσης στις προσχολικές ηλικίες-, και μεταρρυθμίσεις για έναν πιο ισότιμο επιμερισμό των δικαιωμάτων άδειας για οικογενειακούς λόγους μεταξύ γυναικών και ανδρών
 Εξάλειψη των ανισοτήτων στις αμοιβές ώστε να μην αποτελεί αντικίνητρο για την αναζήτηση εργασίας
 Κίνητρα για την καταπολέμηση της απροθυμίας πρόσληψης γυναικών από την πλευρά των επιχειρήσεων.Είναι προφανώς εντελώς άδικο, οικονομικά αναποτελεσματικό και λογικά παράδοξο να “τιμωρούνται” οι γυναίκες γιατί τεκνοποιούν, ειδικά σε μια χώρα που πάσχει από σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα.
 Καταπολέμηση των στερεότυπων στη χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη, κυρίως στη Νότια, που θεωρεί ότι η επαγγελματική επιτυχία είναι πιο σπουδαία για έναν άνδρα παρά για μία γυναίκα
 Ρυθμίσεις μακροχρόνιας φροντίδας, αφού η δημογραφική γήρανση οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες και επηρεάζει αρνητικά τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας των ατόμων που παρέχουν φροντίδα σε μη επαγγελματική βάση.
 Ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας.
 Ιδιαίτερη έμφαση στις μονογονεϊκές οικογένειες.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο αγώνας δεν είναι σε καμία περίπτωση κατά των ανδρών που είναι οι πατεράδες μας, οι σύζυγοι μας οι γιοι μας, αλλά υπέρ των ίσων ευκαιριών ανθρώπων ίσων, με τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις στην σύγχρονη κοινωνία.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Η πανδημία μας έφερε κοντά στο να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι ώρα να δράσουμε συλλογικά για να ενδυναμώσουμε την ανθεκτικότητα τόσο την οικονομική όσο και την κοινωνική στην Ευρώπη στο σύνολό της. Επομένως απαιτείται από κοινού δράση για όλα τα θέματα που αφορούν την κοινωνική συνοχή, την εργασία και το δημογραφικό προκειμένου να είμαστε αποτελεσματικοί.
Είναι δεδομένο ότι μέχρι «χθες» τέτοιες προτάσεις θα έβρισκαν πολλά εμπόδια όμως σήμερα, μετά από τη σκιά που έχουν δημιουργήσει οι συνέπειες των lockdown, ήρθε στο φως η εύθραυστη ισορροπία του συστήματος υποστήριξης των ανθρώπων και των οικογενειών ειδικά στις περιπτώσεις που υπάρχουν μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι. Για αυτό το λόγο είναι μια μεγάλη ευκαιρία να βάλουμε σε τροχιά την μεταμόρφωση του. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βάσει των διεθνών δεδομένων, η επίτευξη τους στόχου της ισότητας αυξάνει την ανάπτυξη.

*Η Ολυμπία Λόη είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός MSc, Αναπληρώτρια Γραμματέας του Τομέα Τουρισμού ΚΙΝ.ΑΛ.

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Advertisement

Αυτή την εβδομάδα