Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020
Connect with us

Μαγειρική

Κεφτεδάκια με μελιτζάνες στο φούρνο

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

Για τα κεφτεδάκια

½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο (σπάλα)

2 μεγάλες φέτες ψωμί μπαγιάτικο, μουσκεμένες, καλά στυμμένες

1 κρεμμύδι, τριμμένο

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

1 κουτ. σούπας ξίδι

1 αβγό

φύλλα από 4-5 κλωναράκια φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα

αλάτι, πιπέρι

Για τις μελιτζάνες

1 κιλό μελιτζάνες τσακώνικες

1 κρεμμύδι, χοντροκομμένο

2 πιπεριές κέρατο, σε ροδέλες

2 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες

½ φλιτζάνι κρασί λευκό, ξηρό

¾ φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 κονσέρβα τοματάκια ολόκληρα

300γρ. χυμό ντομάτας

1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή

φέτα θρυμματισμένη, για το σερβίρισμα

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Βάζετε όλα τα υλικά σε μπολ και βρέχοντας τακτικά τα χέρια σας ζυμώνετε για 6-8 λεπτά. Πλάθετε κεφτεδάκια σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού και τα αφήνετε στην άκρη. Κόβετε τις μελιτζάνες σε κομμάτια, περίπου στο μέγεθος που έχουν και τα κεφτεδάκια. Αλατίζετε και αφήνετε σε σουρωτήρι για 30 λεπτά να ξεπικρίσουν. Ξεπλένετε καλά από το αλάτι και στύβετε. Βάζετε ένα βαθύ τηγάνι στη φωτιά και ζεσταίνετε ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Τηγανίζετε τις μελιτζάνες σε δόσεις μέχρι να ροδίσουν παντού. Τις βγάζετε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν και σκουπίζετε το τηγάνι με χαρτί. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC στις αντιστάσεις. Ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι και τις πιπεριές για 3-4 λεπτά. Προσθέτετε το σκόρδο και σβήνετε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνετε τα τοματάκια, τον χυμό τομάτας, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Βράζετε για 5-6 λεπτά και προσθέτετε τις μελιτζάνες. Ανακατεύετε και αδειάζετε τη σάλτσα με τις μελιτζάνες σε ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος. Σκορπίζετε μέσα τα κεφτεδάκια και ψήνετε για 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να μελώσει η σάλτσα. Σερβίρετε αμέσως πασπαλίζοντας με θρυμματισμένη φέτα.

Περισσότερα

Μαγειρική

Τούρτα σοκολάτας με γκοφρέτες  

Δημοσιεύθηκε

στις

       

 

Υλικά (για 1 τούρτα διαμ. 26εκ.)

120ml γάλα

400γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

6-7 γκοφρέτες

100γρ. φουντούκια, καβουρδισμένα

360ml φυτική κρέμα γάλακτος 20% λιπαρά, παγωμένη από το ψυγείο

Εκτέλεση:

Σε μπεν μαρί ρίχνετε τις σπασμένες γκοφρέτες και ανακατεύετε για 1-2 λεπτά, μέχρι να λιώσει η εξωτερική επικάλυψη τους. Με τη μαρίζ σπάτε τα μεγάλα κομμάτια. Σε φόρμα διαμέτρου 26εκ. στρώνετε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αδειάζετε μέσα το μίγμα της γκοφρέτας. Βάζετε στο μπεν μαρί την κουβερτούρα με το γάλα και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε στην άκρη να κρυώσει, για 15 λεπτά. Χτυπάτε τα φουντούκια στο μούλτι μέχρι να δημιουργηθεί μία πάστα και να βγάλουν τα έλαια τους. Κάνετε μια παύση για 2 λεπτά και στη συνέχεια ξαναχτυπάτε για άλλο 1 λεπτό, μέχρι να πάρουν μια υφή όπως του φυστικοβούτυρου με κομματάκια. Χτυπάτε τη φυτική κρέμα στο μίξερ, με το εξάρτημα που μοιάζει με αβγοδάρτη μέχρι να αφρατέψει. Στη συνέχεια, ενσωματώνετε τη σοκολάτα και προσθέτετε και την πάστα από τα φουντούκια. Με απαλές κινήσεις ανακατεύετε το μίγμα χρησιμοποιώντας μία μαρίζ ή κουτάλα. Μεταφέρετε την κρέμα στη φόρμα με τις γκοφρέτες και την αφήνετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες. Όταν θέλετε να σερβίρετε, βγάζετε την τούρτα από τη φόρμα, διακοσμείτε με λιωμένη σοκολάτα, κομμάτια γκοφρέτας και ψιλοκομμένα φουντούκια.

Περισσότερα

Μαγειρική

Μοσχαράκι με κυδώνια και αρμπαρόριζα     

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

5 κυδώνια

50 γρ. βούτυρο

50 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1½ μοσχαράκι από χτένι, σε μερίδες

1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

200 ml κόκκινο ξηρό κρασί

1 ξυλάκι κανέλα

1-2 κλωνάρια αρμπαρόριζα

χυμό από ½ λεμόνι

30 γρ. ζάχαρη

αλάτι

μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Καθαρίζετε τα κυδώνια και βάζετε τις φλούδες και τα κουκούτσια σε ένα κομμάτι τούλι. Δένετε με σπάγκο μαγειρικής και το κρατάτε στην άκρη. Τα κόβετε σε κυδωνάτες φέτες τις οποίες ρίχνετε σε ένα μπολ και τις ραντίζετε με τον χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν. Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Ρίχνετε το κρέας και το σοτάρετε μέχρι να ροδίσει. Προσθέτετε το κρεμμύδι και σοτάρετε για 3΄. Σβήνετε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτετε την κανέλα, την αρμπαρόριζα και 250 ml ζεστό νερό. Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε το πουγκί με τις φλούδες των κυδωνιών, κλείνετε με το καπάκι και σιγοβράζετε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 1 ώρα. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι απλώνετε τις φέτες των κυδωνιών, ρίχνετε 200 ml νερό και τη ζάχαρη. Αφήνετε τις φέτες να καραμελώσουν. Μεταφέρετε τα κυδώνια στην κατσαρόλα, ανακινείτε το σκεύος και συνεχίζετε το βράσιμο για άλλα 30΄ μέχρι να μελώσει η σάλτσα του φαγητού.

Περισσότερα

Μαγειρική

Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας χωρίς αυγά και γάλα!

Δημοσιεύθηκε

στις

Το νηστίσιμο κέικ σοκολάτας δεν είναι μόνο εύκολο στην παρασκευή του, αλλά έχει και πολύ απλά υλικά, από εκείνα που συνήθως υπάρχουν στο ντουλάπι μας,

Τα υλικά που θα χρειαστείτε για το νηστίσιμο κέικ είναι:

3 κουταλιές της σούπας κακάο, 2 κούπες αλεύρι, 1 κούπα ζάχαρη, 2 κουταλάκι σόδα, 1 πρέζα αλάτι, 2 βανίλιες, 5 κουταλιές της σούπας λάδι, 1 κουταλιά της σούπας ξύδι άσπρο, 1 κούπα νερό.

Για την επικάλυψη σοκολάτας:
1 σοκολάτα μαύρη

Επί το έργον:
Κοσκινείστε το αλεύρι μαζί με το αλάτι και τις βανίλιες και έπειτα, σε ένα μπωλάκι, ανακατέψτε το κακάο, το αλεύρι, τις βανίλιες, τη σόδα, το αλάτι, τη ζάχαρη και το αλεύρι, μέχρι να γίνουν όλα ένα.

Προσθέστε το λάδι και το ξύδι και ανακατέψτε καλά. Τέλος, προσθέστε και το νερό και χτυπήστε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Αφήστε το μείγμα στο ψυγείο να ξεκουραστεί, μέχρι να φτιάξετε την επικάλυψη σοκολάτας.

Λιώστε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και προσθέστε και μια κουταλιά ελαιόλαδο για να γίνει πιο λεία η επιφάνεια της σοκολάτας.

Βγάλτε το μείγμα του κεικ σοκολάτας από το ψυγείο και ψήστε το σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά. Για να δείτε αν είναι έτοιμο, βυθίστε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κεικ.

Μόλις το βγάλετε από τον φούρνο, βάλτε του τη λιωμένη σοκολάτα και αφήστε το στο ψυγείο να παγώσει.

Μερικά συμβουλές ακόμα:
1) Μην ξεχάσετε να βάλετε λίγο λάδι στο ταψί σου για να μην κολλήσει το κέικ .

2) Μπορείτε να το σερβίρετε και χωρίς τη λιωμένη σοκολάτα , αλλά να το πασπαλίσετε με λίγη ζάχαρη άχνη.

3) Για διπλή δόση κεικ, χρησιμοποίησε διπλή ποσότητα υλικών.

4)Επίσης, αυτή η ζύμη μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε και για γρήγορα και νηστίσιμα cupcakes.

 

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Advertisement

Αυτή την εβδομάδα