Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023
Connect with us

Υγεία

«Πάρτι κορωνοϊού»: Προσκλήσεις… ανοσίας μετά την πανδημία;

Δημοσιεύθηκε

στις

Καθηγητής του Κέιμπριτζ υποστηρίζει ότι τα πάρτι νέων που προσπαθούν να κολλήσουν κοροναϊό για να αποκτήσουν ανοσία ενδέχεται να αποτελέσουν μέρος της νέας κανονικότητας, αν δεν κατορθώσουμε να εξαλείψουμε τον ιό. Συνάδελφοί του προειδοποιούν ότι ακόμη δεν έχουμε επαρκείς γνώσεις για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της λοίμωξης.

Ο Πολ Λένερ, καθηγητής ανοσολογίας και ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, δήλωσε σε ενημέρωση του Science Media Centre ότι ο ιός ενδέχεται να έχει έρθει για να μείνει, και ότι ίσως υπάρξουν «πάρτι κοροναϊού» για τους νέους, προκειμένου να εκτεθούν στον φονικό ιό όσο ο κίνδυνος που διατρέχουν από αυτόν παραμένει χαμηλός.

«Θα φανώ αισιόδοξος γύρω από το ζήτημα και θα πω ότι δεν πιστεύω ότι ο ιός είναι και τόσο ασυνήθιστος ώστε να καταφέρει να μας εξοντώσει ή να μας αναγκάσει να ζούμε με τους παράξενους τρόπους που ζούμε αυτή τη στιγμή», σημείωσε. «Πιστεύω ότι πρόκειται να εξελιχθεί παρόμοια με τους τέσσερις ενδημικούς κοροναϊούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα. Είτε θα εμβολιαζόμαστε είτε θα τον κολλάμε όσο είμαστε ακόμη νέοι – και οι νέοι δεν ασθενούν από αυτό τον ιό».

Προσκλήσεις για «κορόνα-πάρτι»
Όσον αφορά το δεύτερο ενδεχόμενο, πρότεινε: «Θα τον κολλάμε σε νεαρές ηλικίες και δεν θα ασθενούμε. Οι άνθρωποι θα δέχονται προσκλήσεις για πάρτι – όπως γινόταν με την ανεμοβλογιά – ώστε να μην τον κολλήσουν για πρώτη φορά σε μεγαλύτερη ηλικία. Όμως θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε πώς θα εξελιχθεί».

Αν και ορισμένοι έχουν εγείρει ανησυχίες γύρω από τη φθίνουσα ανοσία, ο Λένερ ήταν και πάλι… αισιόδοξος, λέγοντας ότι η επαναμόλυνση κατά πάσα πιθανότητα θα είναι πιο ήπια σε σχέση με την πρώτη λοίμωξη, ενώ μέχρι στιγμής φαίνεται πως είναι σπάνια.

«Πάνω από 40 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν μολυνθεί και την τελευταία φορά που κοίταξα… υπάρχουν τέσσερα ανησυχητικά περιστατικά για το θέμα της επαναμόλυνσης», τόνισε. «Επομένως πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να εξετάζουμε, να ανησυχούμε για ατό, όμως νομίζω ότι πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και να λέμε ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα έχει εξελιχθεί ακριβώς για να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους πράγματα, και θα αντιμετωπίσει αυτό τον ιό».

«Δεν γνωρίζουμε τις μακροχρόνιες επιπτώσεις»

Όμως ο Ντέιβιντ Χέιμαν, καθηγητής επιδημιολογίας λοιμωδών ασθενειών στο London School of Hygiene and Tropical Medicine, θεωρεί ότι θα πρέπει να είμαστε πιο επιφυλακτικοί: «Ένα από τα σενάρια είναι ότι ο κοροναϊός θα καταστεί ενδημικός, όπως οι άλλοι τέσσερις ενδημικοί ανθρώπινοι κοροναϊοί, όμως η τελική του μοίρα παραμένει άγνωστη προς το παρόν», εξηγεί στον Guardian, προσθέτοντας ότι υπάρχουν δύο κύρια προβλήματα με την άποψη της εκούσιας έκθεσης παιδιών ή νέων στον κοροναϊό.

«Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της λοίμωξης, ακόμη και μεταξύ των νέων και ασυμπτωματικών», τονίζει, ενώ δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο για πόσο καιρό διαρκεί η ανοσία.

«Έχουν υπάρξει αρκετές αναφορές για επαναμόλυνση μεταξύ ανθρώπων που μολύνθηκαν και ασθένησαν. Ακόμη δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει με την επαναμόλυνση μεταξύ των ασυμπτωματικών φορέων, γιατί τις περισσότερες φορές δεν υποβάλλονται σε τεστ», προειδοποιεί.

Και οι νέοι κινδυνεύουν από τον κοροναϊό

Ο Ντάνι Άλτμαν, καθηγητής ανοσολογίας στο Imperial College του Λονδίνου συμφωνεί μαζί του, προσθέτοντας ότι αν και είναι σπανιότερο μεταξύ των νέων, και εκείνοι έχουν πιθανότητες να αισθανθούν πολύ άσχημα ή να αναπτύξουν «μακροχρόνιο κοροναϊό».

«Δεν θα πρότεινα σε κανέναν να επιχειρήσει να κολλήσει επίτηδες κοροναϊό ή να τον μεταδώσει στα παιδιά του», υπογραμμίζει, μιλώντας στον Guardian.

www.in.gr

Υγεία

Αλτσχάιμερ: Νέο τεστ αίματος ανιχνεύει τη νόσο έως 3,5 χρόνια πριν την κλινική διάγνωσή της

Δημοσιεύθηκε

στις

Επιστήμονες στη Βρετανία ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν ένα νέο τεστ αίματος που μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο για νόσο Αλτσχάιμερ έως και 3,5 χρόνια προτού υπάρξει η σχετική κλινική διάγνωση με βάση τα συμπτώματα.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου ΨυχιατρικήςΨυχολογίας και Νευροεπιστήμης του Βασιλικού Κολλεγίου(King’s) του Λονδίνου, με επικεφαλής την καθηγήτρια Σαντρίν Τουρέτ και τη δρ Αλεξάντρα Μαρούζακ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Brain(Εγκέφαλος).

Οι επιστήμονες πήραν δείγματα αίματος στη διάρκεια αρκετών ετών από 56 ανθρώπους με ήπια γνωστική εξασθένηση, μια κατάσταση που είναι πιθανώς πρόδρομη της άνοιας και στην οποία κάποιος εμφανίζει έκπτωση της γνωστικής ή/και μνημονικής ικανότητάς του. Μολονότι δεν πρόκειται όλοι όσοι έχουν ήπια γνωστική εξασθένηση να διαγνωσθούν με Αλτσχάιμερ ή άλλη άνοια, η πιθανότητα είναι αυξημένη σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Από τους 56 συμμετέχοντες τελικά οι 36 διαγνώσθηκαν με Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη έδειξε ότι στους ασθενείς που τελικά εμφάνισαν Αλτσχάιμερ, ήταν δυνατό να βρεθούν κυτταρικές ενδείξεις (αλλαγές στη νευρογένεση εγκεφαλικών κυττάρων στην περιοχή του ιπποκάμπου) στο αίμα τους έως 3,5 χρόνια πριν. Οι ερευνητές ανάφεραν ότι το νέο τεστ – που μελλοντικά θα δοκιμασθεί σε μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων – θα μπορούσε να συμπληρώσει άλλους βιοδείκτες με βάση το αίμα, όπως τη συσσώρευση των τοξικών πρωτεϊνών αμυλοειδούς και ταυ, που καταγράφουν τα τυπικά σημάδια της ανίατης νευροεκφυλιστικής νόσου.

Η νόσος Αλτσχάιμερ επηρεάζει ήδη από τα πρώτα στάδιά της τον σχηματισμό νέων εγκεφαλικών κυττάρων στον ιππόκαμπο, μια περιοχή που εμπλέκεται στη μάθηση και τη μνήμη. Προηγούμενες μελέτες είχαν μπορέσει να μελετήσουν τη νευρογένεση και πώς αυτή σχετίζεται με το Αλτσχάιμερ μόνο σε κατοπινά στάδια μέσω νεκροψίας. Το νέο τεστ ανιχνεύει τις πρώιμες κυτταρικές αλλαγές που σχετίζονται με τη νόσο.

Περισσότερα

Events

Στην Πάτρα ο διεθνούς φήμης Dr. Ανδρέας Τζάκης σε εκδήλωση για την “Μεταμόσχευση μήτρας”

Δημοσιεύθηκε

στις

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιεί ο Όμιλος Inner Wheel Πατρών Βορά – Ρίου το Σάββατο στις 28 Ιανουαρίου στις 18.30 στο αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Θέμα της εκδήλωσης είναι «Η μεταμόσχευση μήτρας» και ομιλητής θα είναι ο διακεκριμένος παγκοσμίως επιστήμονας, Ανδρέας Τζάκης.

Είναι ένα θέμα που απασχολεί αρκετές γυναίκες στις ημέρες μας, με τον Όμιλο να φέρνει έναν επιστήμονα που μπορεί να το αναπτύξει εμπεριστατώμενα.

Περισσότερα

Υγεία

Η αλήθεια πίσω από 5 μύθους σχετικά με τη διατροφή

Δημοσιεύθηκε

στις

Η διατροφή είναι ένα πεδίο που τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει ραγδαία εξέλιξη.

Νέα ευρήματα σχετικά με τις διατροφικές μας συνήθειες έρχονται να ανατρέψουν τα παλιά, με αποτέλεσμα τα δεδομένα και οι προτεινόμενες «βέλτιστες πρακτικές» να μεταβάλλονται διαρκώς. Ακριβώς επειδή τα πράγματα εξελίσσονται με τέτοιους ρυθμούς που είναι δύσκολο να συμβαδίσει κανείς με τα νέα πρότυπα, πολλές εδραιωμένες αντιλήψεις και μύθοι για τη διατροφή φαίνεται να κρατούν καλά, παρόλο που η ορθότητά τους έχει ήδη καταρριφθεί από τους ειδικούς.

Ακολουθούν μερικοί από τους μεγαλύτερους μύθους σχετικά με τη διατροφή σου – και η αλήθεια πίσω από αυτούς.

Μύθος #1: Δεν έχει σημασία τι τρώω, αρκεί να καταναλώνω τον σωστό αριθμό θερμίδων

Αλήθεια: Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι οι θερμίδες είναι απλά ένας αριθμός και ότι αρκεί να μην τον υπερβεί κανείς για να ελέγξει το βάρος του. Το να μείνεις πιστός στις θερμίδες συντήρησης που αντιστοιχούν στο δικό σου σωματικό βάρος, το φύλο και τη σωματική σου δραστηριότητα θα σου επιτρέψει πράγματι να παραμείνεις «στα κιλά σου». Ωστόσο, δεν έχουν όλες οι τροφές την ίδια επενέργεια στο σώμα σου. Η ποιότητα της τροφής που καταναλώνεις θα καθορίσει τα επίπεδα της ενέργειάς σου και θα ρυθμίσει με διαφορετικό τρόπο το αίσθημα του κορεσμού – στοιχείο σημαντικό αν ο στόχος σου είναι να χάσεις βάρος.

Μύθος #2: Τα λιπαρά κάνουν κακό και θα πρέπει να αποφεύγονται

Αλήθεια: Για χρόνια τα λιπαρά είχαν… δαιμονοποιηθεί στους διατροφικούς κύκλους, ως αποκλειστικός υπεύθυνος για παραπανίσια κιλά και επικίνδυνες παθήσεις. Στην πραγματικότητα όμως τα καλά λιπαρά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής και η πλήρης απουσία τους από το διαιτολόγιό σου μπορεί να σαμποτάρει την ομαλή λειτουργία του οργανισμού σου. Κι αυτό γιατί βοηθούν στην απορρόφηση των βιταμινών Α, D και Ε, που είναι αποκλειστικά λιποδιαλυτές, από τους ιστούς του σώματος. Μη διστάσεις, λοιπόν, να τα συμπεριλάβεις στα γεύματά σου με τη μορφή των ξηρών καρπών, του ελαιόλαδου ή ενός ψαριού πλούσιου σε λιπαρά.

Μύθος #3: Οι υδατάνθρακες παχαίνουν

Αλήθεια: O πιο ανθεκτικός ίσως στον χρόνο διατροφικός μύθος απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Όπως κάθε άλλη ομάδα τροφίμων, οι υδατάνθρακες μπορούν να είναι ωφέλιμοι για το σώμα και δεν οδηγούν αυτόματα σε αύξηση βάρους, εφόσον καταναλώνονται με μέτρο. Στην πραγματικότητα, μάλιστα, το σώμα μας χρειάζεται τους υδατάνθρακες για να λειτουργήσει σωστά, καθώς αυτοί αποτελούν τη βασικότερη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Είναι το «καύσιμο» των μυών σου και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου και την ομαλή λειτουργία του πεπτικού σου συστήματος. Αντί λοιπόν να προσπαθήσεις να τους εξαφανίσεις πλήρως από τη διατροφή σου, φρόντισε να τους καταναλώνεις με μέτρο σε συνδυασμό με τροφές από όλες τις υπόλοιπες διατροφικές ομάδες.

Μύθος #4: Για να χάσω κιλά πρέπει να κόψω το αλάτι

Αλήθεια: Το αλάτι κάνει κατακράτηση υγρών στο σώμα μας και η πλήρης αποχή από αυτό μπορεί πράγματι να οδηγήσει σε μια μικρή απώλεια βάρους. Πέρα από αυτή την αρχική απώλεια υγρών, όμως, το νούμερο στη ζυγαριά είναι απίθανο να πέσει περισσότερο κόβοντάς το αλάτι. Το νάτριο που περιέχεται στο αλάτι, μάλιστα, είναι ένα μεταλλικό στοιχείο απαραίτητο για πολλές από τις λειτουργίες του οργανισμού – όπως η λειτουργία των μυών και του νευρικού συστήματος. Όπως καθετί στη διατροφή μας πάντως, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Μύθος #5: Η ζάχαρη πρέπει να αποφεύγεται σε κάθε της μορφή

Αλήθεια: Άλλος ένας συνήθης ύποπτος ανάμεσα στις τροφές που κατηγορούνται πως οδηγούν σε αύξηση βάρους, η ζάχαρη, όπως και τα λιπαρά έχει λάβει και αυτή το δικό της μερίδιο… κακής δημοσιότητας επί σειρά ετών. Στην πραγματικότητα, όλα εξαρτώνται από το είδος ζάχαρης για το οποίο γίνεται λόγος. Υπάρχει, δηλαδή, τεράστια διαφορά ανάμεσα στην επεξεργασμένη ζάχαρη που περιέχει ένα αναψυκτικό ή την επιπρόσθετη ζάχαρη που θα βρεις σε γλυκίσματα και επιδόρπια, και τα φυσικά σάκχαρα των φρούτων, τα οποία είναι απαραίτητα για να τροφοδοτείται ο οργανισμός με ενέργεια και να λειτουργεί ομαλά.

Συχνά είναι δύσκολο να διακρίνεις τους μύθους γύρω από τη διατροφή σου, ειδικά όταν κάποιοι από αυτούς μοιάζουν τόσο παγιωμένοι. Γι’ αυτό μείνε ενημερωμένος σχετικά με τις πιο πρόσφατες μελέτες από έγκυρες πηγές και μην ξεχνάς: το μέτρο είναι πάντα ένας καλός οδηγός για μια ισορροπημένη διατροφή!

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα