Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Πέτσας : Τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων δεν οδηγεί αυτόματα σε νέα μέτρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων από μόνος του δεν είναι το μοναδικό κριτήριο για το ενδεχόμενο ενεργοποίησης νέων πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων είναι το μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ο οποίος εκτιμά ότι τα κρούσματα σήμερα θα είναι «αρκετά περισσότερα» σε σχέση με τον αριθμό των προηγούμενων ημερών.

Ορόσημο
«Το να φτάσουμε σε ένα τετραψήφιο νούμερο, δεν είναι κάτι που οδηγεί στη λήψη νέων μέτρων. Και αυτό γιατί εξετάζουμε και όλα τα άλλα στοιχεία, όπως είναι οι αντοχές του Συστήματος Υγείας σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, αλλά και ανά την Επικράτεια, καθώς και το προφίλ αυτών οι οποίοι νοσούν, προκειμένου να δούμε τι πίεση αναμένουμε τις επόμενες εβδομάδες στο Σύστημα Υγείας» τονίζει ο κ. Πέτσας σε συνέντευξή του στο newsit.

Για την κυβέρνηση οι επόμενες δύο εβδομάδες αποτελούν ορόσημο που θα κρίνουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων που ανακοινώθηκαν μετά το διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη και τότε θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.

«Ο αριθμός των κρουσμάτων φυσικά θα ανέβει αυτές τις ημέρες, πριν δούμε τι μπορούν να αποδώσουν τα μέτρα που ελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα. Μετά θα πάρουμε τις όποιες αποφάσεις μας» επισημαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η εξάπλωση της πανδημίας τρομάζει κυβέρνηση και ειδικούς.

Η αξιολόγηση της όλης κατάστασης σε δύο εβδομάδες θα κρίνει και τα όποια μέτρα τελικά θα ενεργοποιηθούν.

Προϋποθέσεις για lockdown

Έτσι, σχετικά με τα μέτρα που εξετάζονται σε περίπτωση που δεν αποδώσουν αυτά που είναι σε ισχύ, στο τραπέζι της κυβέρνησης είναι ένα γενικό lockdown, υπό κάποιες προϋποθέσεις.

Οι προϋποθέσεις έχουν να κάνουν με τον χρόνο και με το ύψος των κρουσμάτων το οποίο θα διαμορφωθεί τις επόμενες ημέρες.

Σε ό,τι αφορά το χρονικό διάστημα, ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να κάνει τις τελικές εκτιμήσεις μετά από δύο-τρεις εβδομάδες ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα που θα υπάρχει.

Το «καμπανάκι» θα χτυπήσει εάν ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπεράσει τα 1.500 εκείνο το χρονικό διάστημα, δηλαδή μετά από 2-3 εβδομάδες. Ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του πολιτικού συντάκτη του MEGA Γιάννη Χρηστάκου, από σήμερα μέχρι και την επόμενη εβδομάδα μπορεί να δούμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων, αριθμός που μπορεί να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα μέχρι να αρχίσουν να αποδίδουν τα μέτρα.

Πάντως εάν δούμε τον αριθμό των κρουσμάτων να αγγίζει τα 1.500 την ημέρα δεν είναι απίθανο να επιβληθεί κλείσιμο στην εστίαση σε πολύ επιβαρυμένες περιοχές ή και απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός περιφερειών που βρίσκονται στο κόκκινο ή το πορτοκαλί, από την Παρασκευή και μετά.

Περιοχές – πηγή ανησυχίας

Από εκεί και πέρα για την κυβέρνηση πηγές ανησυχίας παραμένουν περιοχές όπως η Αττική, τα Ιωάννινα, οι Σέρρες, η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, ενώ τις τελευταίες μέρες εμφανίζουν αυξημένα κρούσματα και η Ροδόπη, η Μεσσηνία, ο Έβρος.

Για τις περιοχές που είναι κοντά «κόκκινo» «θα δούμε τις επόμενες ημέρες πώς θα συμπεριφερθεί εκεί η τοπική κοινωνία, προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα. Τα τοπικού χαρακτήρα μέτρα, ακόμα και αυτά που έχουν να κάνουν με την ένταξη μιας περιοχής στο «κόκκινo», δεν είναι ίδια με ένα τοπικό lockdown» τονίζει ο κ. Πέτσας και αναφέρεται στο παράδειγμα των καταστημάτων λιανεμπορίου που λειτουργούν σε περιοχές, όπως η Κοζάνη.

Μέτρα σε τυχόν απότομη αύξηση των κρουσμάτων

Σε περίπτωση, λοιπόν, που το επόμενο διάστημα, έως τις 9 Νοεμβρίου, οι αριθμοί συνεχίζουν να μαρτυρούν ότι το επιδημικό κύμα απέχει μακράν από το σημείο εκτόνωσής του, η επιβολή επιπλέον περιορισμών θεωρείται αναπόφευκτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επόμενα μέτρα που μελετά η κυβέρνηση είναι:

-Απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πώς θα εφαρμοστεί, ενώ ήδη εφαρμόζεται για τους νομούς που βρίσκονται σε επίπεδο συναγερμού 4. Δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό σε αυτές τις περιοχές. Συγκεκριμένα, δεν επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού για την Κοζάνη και για την Καστοριά που είναι στο κόκκινο.

-Λουκέτο στην εστίαση. Στο τραπέζι είναι το μέτρο τύπου Παρίσι. Να κλείνουν τα καταστήματα εστίασης από τις 9 το βράδυ.

-Περιορισμό των μετακινήσεων για πολίτες άνω των 65 ετών. Ένα μέτρο που είχε ακουστεί, είχε διαψευστεί, αλλά επανέρχεται στο προσκήνιο.

Πρώτη πηγή διασποράς οι χώροι εργασίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση, το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις νεότερες ηλικίες ενώ όπως υποστηρίζουν τα κυβερνητικά στελέχη «τα σχολεία δεν είναι πηγή διασποράς».

«Η πρώτη πηγή διασποράς είναι οι χώροι εργασίας. Μάλιστα στον ιδιωτικό τομέα, σε μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες, ο μέσος όρος ηλικίας αυτών που είναι θετικοί στον ιό είναι τα 31,3 έτη. Δεύτερη πηγή είναι μαθητές- φοιτητές. Οι φοιτητές συμμετέχουν σε αυτό το γκρουπ με 70%, ενώ οι μαθητές με 30%.

Και μάλιστα στους μαθητές, οι οκτώ στους δέκα είναι στις ηλικίες 15 μέχρι 17. Δηλαδή, είναι τα παιδιά μας που βγαίνουν την Παρασκευή, το Σάββατο, την Κυριακή. Είναι αυτοί οι οποίοι προσπαθούν να διασκεδάσουν.

Παρά το γεγονός ότι είμαστε σε ένα καθεστώς κοροναϊού, για κάποια στιγμή χαλάρωσαν και ήρθαν σε καθεστώς προ κοροναϊού. Όλα αυτά οφείλουμε να τα επισημαίνουμε, κυρίως για τη δική τους προστασία και για την προστασία των ανθρώπων που αγαπούν, ώστε, αν είναι ασυμπτωματικοί, να μην μεταφέρουν τον ιό εκεί που, ενδεχομένως, να υπήρχε μεγαλύτερο πρόβλημα, δηλαδή στους πατεράδες, στους παππούδες και τις γιαγιάδες τους.

Στα μέσα μεταφοράς πυκνώσαμε τα δρομολόγια, ώστε να μην συγχρωτίζεται κόσμος στους συρμούς ή στις στάσεις των λεωφορείων, βάλαμε νέα λεωφορεία, κάναμε την τηλεργασία υποχρεωτική σε ποσοστό 40%, και κάναμε κυλιόμενο το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζόμενων» τόνισε ο Στέλιος Πέτσας επισημαίνοντας ότι «η μάσκα φαίνεται, και στα σχολεία και στα μέσα μεταφοράς, ότι λειτουργεί. Και αυτό είναι ένα καλό στοιχείο που πρέπει να το αξιοποιήσουμε όλοι».

Περισσότερα


Ροή ειδήσεων

Advertisement