Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αντιπρόεδρος στη Διαμεσογειακή Επιτροπή της CPMR ο Φ. Ζαΐμης

Δημοσιεύθηκε

στις

Τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR (Conference of Peripheral and Maritime Regions) στην οποία συμμετείχε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εκπροσωπούμενη από τον Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίωνα Ζαΐμη. Τη φετινή χρονιά η Γενική Συνέλευση της Διαμεσογειακής Επιτροπής καθώς και όλες οι δράσεις της CPMR πραγματοποιούνται ψηφιακά λόγω της πανδημίας του Covid-19.

Νέος Πρόεδρος της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR εκλέχθηκε ο Nello Musumeci, Πρόεδρος της Περιφέρειας της Σικελίας και Αντιπρόεδρος εκλέχθηκε εξίσου ομόφωνα ο Φωκίων Ζαΐμης, Αντιπεριφερειάρχης Eπιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας.

Παράλληλα, ο Αντιπεριφερειάρχης εκλέχτηκε μέλος του Πολιτικού Γραφείου – του ανώτατου πολιτικού οργάνου – της Διαμεσογειακής Επιτροπής.

Η CPMR και οι Επιτροπές της, στην οποία συμμετέχουν 160 Περιφέρειες από 24 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή πάνω από 200 εκατομμύρια πολίτες, αποτελούν σήμερα τον κυριότερο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, Οργανισμό των ίδιων των Περιφερειών για τη δικτύωση τους και την προώθηση των θέσεων τους στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μέλη της Διαμεσογειακής Επιτροπής αποτελούν 40 Περιφέρειες της Μεσογείου από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Ισπανία, την Κύπρο, την Αλβανία, το Μαρόκο και την Τυνησία.

Το έργο της Διαμεσογειακής Επιτροπής επικεντρώνεται στην ανάπτυξη του ευρωμεσογειακού διαλόγου και της εδαφικής συνεργασίας, εστιάζοντας στο θέμα των μεταφορών, στην ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική, στην οικονομική και κοινωνική συνοχή, στο νερό και την ενέργεια με στόχο μια μακροπεριφερειακή στρατηγική για τη Μεσόγειο.

Στη Γενική Συνέλευση συμμετείχαν στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της CPMR, καθώς και πολιτικοί εκπρόσωποι των Περιφερειών της Μεσογείου.
Βασικό θέμα της συζήτησης αποτέλεσε η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τον Τουρισμό 2020 (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), η ανάκαμψη του βιώσιμου τουρισμού στη Μεσόγειο στη μετά covid-19 εποχή με έμφαση στο αίτημα για πρόσθετη και άμεση χρηματοδότηση στις Περιφέρειες.

Τονίστηκε επιπλέον η σημασία της γαλάζιας ανάπτυξης, της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ο ρόλος των νέων της Μεσογείου και οι συνθήκες ανεργίας που αντιμετωπίζουν, καθώς και η ανάγκη για συνέργειες μπροστά στα νέα δεδομένα που προκύπτουν.

Ο Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαΐμης, με αφορμή την εκλογή του ως Αντιπρόεδρος έκανε μια συνοπτική παρουσίαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αναφέρθηκε στις δυνατότητες της, στα μέτρα που λήφθηκαν για την καταπολέμηση των συνεπειών του Covid-19, στο θέμα των μεταφορών.

Επίσης, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, τους συναδέλφους από τις ελληνικές Περιφέρειες για την εξαιρετική τιμή και ειδικά τον Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης, Γιώργο Αλεξάκη,
τη Γενική Γραμματέα της CPMR, Ελένη Μαριάνου, τους συναδέλφους από τις γειτονικές και μη χώρες, καθώς και τους συνεργάτες τους στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Θα δώσουμε όλοι μαζί και εγώ προσωπικά όλες μας τις δυνάμεις για μια καλύτερη
Ευρώπη ίσως ευκαιριών για όλους αναδεικνύοντας παράλληλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Δυτικής Ελλάδας στην Ευρώπη. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ και στην Ευρώπη».

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Κατέληξε ανήμερα της εορτής της η 45χρονη Κατερίνα Παγουλάτου

Δημοσιεύθηκε

στις

Θλίψη προκάλεσε στην κοινωνία της  Πάτρας ο θάνατος της 45χρονης Κατερίνας Παγουλάτου ανήμερα της ονομαστικής της εορτής.

Η 45χρονη, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε μεταβεί χθες Τετάρτη στο νοσοκομείο “Άγιος Ανδρέας” για εξετάσεις, όταν ξαφνικά ένιωσε έντονη αδιαθεσία και κατέληξε.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Φορτηγάκι “έπεσε” σε ταξί στην Πατρών- Καλαβρύτων στο ύψος της Καλλιθέας

Δημοσιεύθηκε

στις

Απίστευτο τροχαίο με το καλημέρα στην Πατρών- Καλαβρύτων μέσω Χαλανδρίτσας, στο ύψος της Καλλιθέας.

Ταξί είχε σταματήσει στην άκρη του δρόμου στο ρεύμα προς Πάτρα όταν φορτηγάκι “έπεσε” από πίσω. Αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστεί ευτυχώς ελαφρά στο χέρι ο οδηγός του ταξί.

Και στα δύο οχήματα προκλήθηκαν μεγάλες υλικές ζημιές.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τα φέσια «πνίγουν» την ΔΕΥΑΔ

Τρεις στους τέσσερις λογαριασμούς νερού δεν πληρώνονται- Δραματική έκκληση Μυλωνά

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε δεινή κατάσταση βρίσκεται η ΔΕΥΑΔ καθώς τρεις στους τέσσερις καταναλωτές δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς του νερού. Τα ταμεία είναι άδεια, ενώ την ίδια προμηθευτές, ΔΕΗ και μισθωμένες γεωτρήσεις είναι αδύνατον να πληρωθούν με αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον σοβαρός κίνδυνος ολόκληρα χωριά να μείνουν χωρίς νερό.

Λόγω αυτής της κατάστασης, ο Δήμαρχος Σπ. Μυλωνάς από κοινού με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΔ Αθ. Πουλίδα απευθύνουν δραματική έκκληση μέσω επιστολής τους η οποία θα συμπεριληφθεί στους λογαριασμούς του νερού που στέλνονται αυτές τις ημέρες.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

«Αγαπητή συνδημότισσα, αγαπητέ συνδημότη,

Στις αρχές του χρόνου σας ενημερώσαμε με επιστολή μας για την κατάσταση της ΔΕΥΑΔ και τα μέτρα που είχαμε σχεδιάσει και εφαρμόσαμε εστιάζοντας σε τρεις κύριους στόχους. Να έχουμε νερό στα σπίτια μας, να ελέγξουμε την ποιότητα του νερού και να συμμαζέψουμε τα οικονομικά της ΔΕΥΑΔ σε ένα περιβάλλον διαφάνειας!

Μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και με σκληρό αγώνα πετύχαμε τις παρακάτω εξελίξεις.

 • Ξεκαθαρίσαμε και στείλαμε στον Εισαγγελέα το οικονομικό έλλειμμα στο ταμείο της ΔΕΥΑΔ
 • Βάλαμε ορκωτούς λογιστές για να ελέγξουν οικονομικά την επιχείρηση.
 • Επισκευάσαμε πάνω από 1.500 βλάβες στο δίκτυο του νερού για να μην έχουμε απώλειες νερού.
 • Εκδώσαμε λογαριασμούς ύδρευσης.
 • Εκδώσαμε νέο, πιο εύκολο για τους δημότες, διακανονισμό πληρωμής των λογαριασμών ύδρευσης.
 • Αναθέσαμε σε μελετητή την ανόρυξη οχτώ νέων γεωτρήσεων για να αντιμετωπίσουμε καλύτερα το πρόβλημα της έλλειψης νερού το ερχόμενο καλοκαίρι.
 • Ξεκίνησε η ηλεκτρονική καταμέτρηση των υδρομέτρων ώστε να ξέρει ο καθένας με ακρίβεια και αξιοπιστία τι καταναλώνει και τι πληρώνει.
 • Μισθώσαμε γεωτρήσεις για να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε νερό την θερινή περίοδο.
 • Πείσαμε τους προμηθευτές μας να μας δίνουν πετρέλαιο, υλικά και ανταλλακτικά με πίστωση για να επισκευάσουμε το δίκτυο του νερού.
 • Καθαρίσαμε τις δεξαμενές νερού.
 • Βάλαμε χλωριωτές στα υδραγωγεία και πίνουμε καθαρό νερό.
 • Ξεκίνησε η κατεδάφιση του υδατόπυργου της Κ. Αχαΐας και σε δύο περίπου μήνες θα έχουμε εγκαταστήσει εκεί νέα υπέργεια δεξαμενή.
 • Επισκευάσαμε και επιλύσαμε το χρόνιο πρόβλημα της βλάβης του κεντρικού αποχετευτικού δικτύου στο Σπάσμα στην Κ. Αχαΐα.
 • Επισκευάσαμε τη μονάδα βιολογικού καθαρισμού της Κ. Αχαΐας.
 • Επικαιροποιήσαμε την μελέτη ύδρευσης του Λαρισού και την καταθέτουμε για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Τρίτσης».
 • Είμαστε σε συνεχή συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και με το Υπουργείο Υποδομών για να πάρουμε την ερχόμενη άνοιξη νερό από το φράγμα Πείρου-Παραπείρου.
 • Δώσαμε και δίνουμε καθημερινά μάχη με κακές και αντικοινωνικές συμπεριφορές χτυπώντας τα φαινόμενα των παράνομων συνδέσεων και της αντικανονικής του χρήσης κόβοντας εκατοντάδες  παράνομες παροχές.
 • Σε αρκετές κοινότητες που δεν έφτανε το νερό αναγκαστήκαμε και κόψαμε τις παροχές νερού που πήγαιναν στα χωράφια για να μειώσουμε τα αντικανονικά ποτίσματα σε ελιές και αμπέλια.

Αυτά είναι κάποια από όσα κάναμε στους δεκαπέντε  μήνες που είμαστε δημοτική αρχή. Δυστυχώς σε αυτή την προσπάθεια μια μεγάλη μερίδα των συνδημοτών μας δεν συμμετέχει με αποτέλεσμα σήμερα η ΔΕΥΑΔ να εξακολουθεί να είναι σε κρίσιμη οικονομική κατάσταση.  Στους λογαριασμούς που εκδώσαμε την Άνοιξη μόνο ένας στους τέσσερις πλήρωσε ή διακανόνισε τον λογαριασμό του.  Αποτέλεσμα αυτής της αντικοινωνικής συμπεριφοράς είναι σήμερα να αντιμετωπίζουμε  τεράστιο οικονομικό  πρόβλημα. Είμαστε με άδεια ταμεία, οι προμηθευτές, οι εργολάβοι, η ΔΕΗ αλλά και οι γεωτρήσεις που μισθώσαμε είναι απλήρωτοι.

Οι προμηθευτές δεν μας δίνουν υλικά, ανταλλακτικά, πετρέλαιο κλπ, οι εργολάβοι δεν επισκευάζουν βλάβες στο δίκτυο νερού  και κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή η ΔΕΗ να μας κόψει το ρεύμα. Με λίγα λόγια κινδυνεύουμε να χάσουμε όλα όσα επιτύχαμε αυτό το χρόνο και αντί να βελτιώσουμε και άλλο τα πράγματα και να μην λείπει το νερό από κανένα σπίτι να επιστρέψουμε στην εποχή που λέγαμε το νερό-νεράκι.

Αγαπητή συνδημότισσα, αγαπητέ συνδημότη,

Νιώθουμε  την υποχρέωση να απευθυνθούμε σε όλες και όλους εσάς. Η εφιαλτική προοπτική να επιστρέψουμε στην εποχή που δεν είχαμε νερό πρέπει να σταματήσει! Πρέπει να  γίνει από όλους μας κατανοητό ότι  η εφαρμογή στο παρελθόν  άφρονων  και λαϊκίστικων πολιτικών, η υιοθέτηση της αντικοινωνικής άποψης για μη πληρωμή των λογαριασμών του νερού, μας έφερε στην σημερινή δεινή θέση. Δεν είναι δυνατόν να εξοφλούμε άλλους λογαριασμούς και να μην εξοφλούμε τον πολυτιμότερο, αυτόν του νερού.

Βιώνουμε όλοι μας την καταστροφική κατάσταση της λειψυδρίας. Ζούμε πια στην εποχή της κλιματικής αλλαγής και τα σενάρια είναι εφιαλτικά. Οι επιστήμονες μιλάνε για  λειψυδρία και ερημοποίηση.  Είμαστε στην περίοδο των βροχών και βροχές δεν έχουμε. Ο περσινός χειμώνας ήταν ο χειμώνας με τις λιγότερες βροχές τα τελευταία 150 χρόνια. Ο φετινός χειμώνας φαίνεται να είναι ακόμη χειρότερος. Όλα αυτά αφορούν όλους μας, όχι μόνο την δημοτική αρχή. Η υπόθεση να έχουμε νερό το ερχόμενο καλοκαίρι είναι υπόθεση όλων μας.

Τις επόμενες ημέρες θα εκδώσουμε νέους λογαριασμούς. Σας παρακαλούμε πολύ να έρθετε στην ΔΕΥΑΔ και να εξοφλήσατε ή να διακανονίσετε τους λογαριασμούς σας. Σας καλούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία την μάστιγα της έλλειψης νερού. Σας καλούμε όλες και όλους να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη για να μην επιστρέψουμε στο παρελθόν.

Εξοφλούμε τους λογαριασμούς μας, κάνουμε οικονομία στο νερό!».

 

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Advertisement

Αυτή την εβδομάδα