Τρίτη 3 Αυγούστου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Με υπερηφάνεια και δόξα-Η Αχαΐα τιμά σήμερα την 28η Οκτωβρίου διαφορετικά, αλλά όχι αθόρυβα

Δημοσιεύθηκε

στις

Χωρίς παρελάσεις, αλλά με Δοξολογία και κατάθεση στεφάνων εορτάζεται σήμερα και στην Αχαΐα η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου.
Μάλιστα, παρά την απόφαση για απαγόρευση των παρελάσεων ομάδα χρηστών του διαδικτύου θα βγει στους δρόμους της Πάτρας με ελληνικές σημαίες, όπως θα γίνει και σε άλλες πόλεις.

Η μηχανοκίνητη πορεία αναμένεται να ξεκινήσει μπροστά από τη Βέσο Μάρε, όπου και έχει δοθεί το ραντεβού στις 11 το πρωί.

ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ

Στην Πάτρα, στις 11.00 το πρωί θα τελεστεί η Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου (τέλος προσέλευσης επισήμων 10.50 π.μ.), ενώ στις 11.30 θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο της Ελευθερίας (πλατεία Εθνικής Αντίστασης) όπου θα υπάρχει τιμητική φρουρά από σημαιοφόρους των Λυκείων, Γυμνασίων και Δημοτικών Σχολείων των Πατρών. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων, σιγή ενός λεπτού, ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, αποχώρηση σημαιοφόρων και επισήμων. Αντίστοιχα, εκδηλώσεις θα γίνουν και στις άλλες δύο Περιφερειακές Ενότητες.

ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Την εθνική μας επέτειο τιμούν και οι Δήμοι του Νομού.
-Στην Αιγιάλεια στις 10:30 το πρωί θα τελεστεί Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αιγίου Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Φανερωμένη) και εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την εκπαιδευτικό του 10ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου Ιωάννα Γκιώνη. Στη συνέχεια μετάβαση του Ιερού Κλήρου και δημοτικής αρχής, στο Μνημείο Ηρώων (πλατεία Υψηλών Αλωνίων) όπου θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τον δήμαρχο και τις αρχές της πόλης
-Στα Καλάβρυτα, στις 10.00 π.μ θα τελεστεί Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει εκπαιδευτικός του Σχολικού Συγκροτήματος Δ.Ε. Καλαβρύτων «Ευσέβιος Κηπουργός». Στις 10.30 θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Ηρώων στην κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων, κατάθεση στεφάνου από τον δήμαρχο Καλαβρύτων σιγή ενός λεπτού
-Στη Δυτική Αχαΐα στις 11 το πρωί θα τελεστεί Δοξολογία στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού, ενώ θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων, εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από εκπαιδευτικό του ΕΠΑΛ Κ. Αχαΐας. Αντίστοιχα, εκδηλώσεις θα γίνουν και σε άλλες Τ.Κ., όπου στο Λάππα η δημοτική Αρχή θα εκπροσωπηθεί από τον Κ. Ταπεινό, στα Λουσικά από τον Θ. Πουλίδα, στα Σαγέικα από τον Κ. Παλαιολόγο, στα Καρέικα από τον Αν. Βερόπουλο, στο Ριόλο από τον Κ. Ορλώφ, στη Λακκόπετρα από τον Β. Γκοτσόπουλο και στο Μαζαράκι από Πην. Παναγιωτοπούλου.
-Στον Ερύμανθο, στην έδρα του Δήμου στη Χαλανδρίτσα, στις 10.00 π.μ. θα τελεστεί Δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ενώ θα ακολουθήσει εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίτσας κ. Σοφία Πασχαλίδου, επιμνημόσυνος δέηση στο Μνημείο των Ηρώων και κατάθεση στεφάνων.

Τα μηνύματα για το «ΟΧΙ»

-Ο βουλευτής Αχαΐας, Ι. Φωτήλας αναφέρει μεταξύ άλλων «σήμερα, 80 χρόνια μετά, η πατρίδα μας αποτελεί μία σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία. Επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη οδηγήθηκαν στη φυλακή και στο χρονοντούλαπο της ιστορίας οι επίδοξοι εγχώριοι μιμητές του φασισμού και νεοναζισμού. Ο αγώνας για ευημερία και την προκοπή της πατρίδας μας, με προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας απέναντι στον γείτονα ταραξία συνεχίζεται, παρά τις τεράστιες δυσκολίες λόγω της πρωτοφανούς παγκόσμιας πανδημίας του κορωνοϊού».
-Ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδος, Ν. Φαρμάκης επεσήμανε «το έπος του ‘40 καταγράφηκε στην ιστορία ως το μεγάλο ΟΧΙ των Ελλήνων απέναντι στο ναζισμό, στον ολοκληρωτισμό, αλλά και σε κάθε μορφή αμφισβήτησης της εθνικής μας κυριαρχίας.
Σήμερα, 80 χρόνια μετά, τιμούμε το ΟΧΙ και είμαστε έτοιμοι να το επαναλάβουμε, εάν και όποτε χρειαστεί, απέναντι σε οποιονδήποτε επιβουλεύεται την εθνική μας κυριαρχία, καταπατώντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου. Οι Έλληνες ατενίζουμε το μέλλον της πατρίδας που μας κληροδοτήθηκε, με ενότητα, με αισιοδοξία, με πίστη στις δυνάμεις μας»
-Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας δήλωσε «κάθε επέτειος, ιδίως κάθε ιστορική επέτειος μας οδηγεί στον αναστοχασμό εννοιών που βρίσκονται στον εσώτερο πυρήνα της, όπως η έννοια «συλλογικότητα» ή η έννοια «φασισμός». Μόνο αν ο καθένας μας μετατραπεί σε «πατριώτη όλων των καταπιεσμένων πατρίδων» μπορεί ο φασισμός να νικηθεί. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η έξοδος από την αδράνεια και την αποστασιοποίηση όπου έχει εγκλωβιστεί ο σύγχρονος άνθρωπος. Η φετινή επέτειος είναι ιδιαίτερα φορτισμένη αλλά και διαφορετική. Με μεγαλύτερη προσπάθεια, αποφασιστικότητα και ομοψυχία θα τα καταφέρουμε».
-Ο Διευθυντής Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, Τ. Σταυρογιαννόπουλος ανέφερε πως «εμείς οι εκπαιδευτικοί καλούμαστε να συνεισφέρουμε τα μέγιστα στη σφυρηλάτηση και διατήρηση της ιστορικής μνήμης, καθώς και στη μεγιστοποίηση της διδαχής από την ιστορική επέτειο. Καλούμαστε να συμβάλουμε, ώστε η νέα γενιά να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα για να βροντοφωνάξει το δικό της ΟΧΙ σε όσους επιβουλεύονται την εθνική μας υπόσταση και κυριαρχία».
-Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πάτρα Ενωμένη», Ν. Παπαδημάτος υπογράμμισε «στη δύσκολη σημερινή συγκυρία με την πανδημία του Covid-19 και με την Τουρκική προκλητικότητα, όλοι οι Ελληνες οφείλουμε να βαδίσουμε στα χνάρια των ηρωικών μας προγόνων, να είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά και να έχουμε πίστη και αφοσίωση στα ιδανικά και τις αξίες της φυλής μας, αλλά και στον μεγαλοδύναμο Θεό και την Παναγία που με την Αγία της Σκέπη φροντίζει το ελληνικό έθνος».
-Ο Δήμαρχος Δυτ. Αχαΐας, Σπ. Μυλωνάς είπε «τα χρόνια περνούν, οι κοινωνίες μεταβάλλονται και οι άνθρωποι αλλάζουμε. Όμως κάποιες στιγμές διασχίζουν το χρόνο και φωτίζουν ολόκληρη την πορεία του έθνους μας. Μια τέτοια κορυφαία στιγμή είναι η 28η Οκτωβρίου του 1940 που φωτίζει σήμερα κι εμάς δίνοντας νόημα στην πιο σπουδαία ιδιότητά μας. Την ιδιότητα του πολίτη της Ελληνικής Δημοκρατίας».
-Ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, Θ. Μπαρής επεσήμανε «αυτή η επέτειος είναι διαφορετική. Ογδόντα χρόνια μετά οι
Έλληνες όλοι μαζί με αποφασιστικότητα και ομοψυχία «πολεμάμε» έναν νέο, αόρατο αυτή τη φορά, εχθρό. Με οδηγό τον αγώνα των προγόνων μας και το Έπος του Σαράντα που αποτελεί την περίτρανη απόδειξη ότι οι Έλληνες όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε δύσκολη στιγμή και περίσταση σήμερα λέμε όλοι μαζί ένα μεγάλο «ΟΧΙ» στον κορωνοϊό».

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και την Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

Δημοσιεύθηκε

στις

Πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε όλη τη Δυτική Ελλάδα προβλέπει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και για την Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021, σύμφωνα με τον επισυναπτόμενο ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς.

Υπενθυμίζεται εκ νέου ότι κατά τις ημέρες υψηλού κινδύνου ή κατάστασης συναγερμού (κατηγορία 4 και 5 του ημερήσιου χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς) απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων και η παραμονή εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές τις νυκτερινές ώρες και συγκεκριμένα από 21.00 μέχρι 06.00, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης δασικών πυρκαγιών.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Πευκοδάσος Αγίου Συμεών

Δασύλλιο Οινιάδων

Δάσος Φράξου

ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Δασύλλιο Αγίου Χριστοφόρου

Δασύλλιο Παραβόλας

Δασύλλιο Θέρμου

ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

από την Πλατεία Κάστρου Ναυπάκτου μέχρι τον Περιφερειακό Δρόμο Ναυπάκτου

Β. ΠΕ Αχαΐας:

ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Δάσος Στροφυλιάς από θέσεις: α) Δένδρο, β) Γεφυράκι, γ) Αγριλίτσα προς Κουνουπέλι

Δάσος Κομποβουνίου α) Από Κώμη και άνω, β) Από Μιτόπολη και άνω

Φιλοκάλι – Μαρίτσα – Άγιο Νικόλαο Σπάτων (Δάσος Μόβρης)

Πευκοδάσος Καλλιθέας σε θέσεις: α) Από Γήπεδο και άνω, β) Από Δεξαμενή και άνω

Πευκοδάσος Κεφαλοβρύσου Κρήνης. (Δασικό οδικό δίκτυο και αντιπυρικές ζώνες)

Από Άγιο Κων/νο προς Ιερά Μονή Ομπλού (Κρήνη)

Δασικοί δρόμοι Πευκοδάσους πέριξ των οικισμών Κυπαρισσίου και Αγίου Δημητρίου, αριστερά και δεξιά του ασφάλτινου δρόμου Κριθαράκια – Αλεποχωρίου

Δάσος Καρκαλός Άνω Καστριτσίου σε θέσεις Μοχλός-Χάραδρος-Πασχαλιάνοι-Αγ. Παρασκευή-Γεφύρι Σώφαινας-Μοχλός.

Ιππικός Όμιλος Πλατανιού έως Ανω Καστρίτσι.

Πόρτες, άνωθεν του χωριού από διασταύρωση προς Κεφαλόβρυσο.

Από Οικισμό Σαρκουνά Ζήριας μέχρι Πυροφυλάκιο Προφήτης Ηλίας θέση Αετολίθι

Χρούτσα – Μενελού – Πυροφυλάκιο Προφήτης Ηλίας (Ζήρια)

Χρούτσα – Λυκοχωρός – Πυροφυλάκιο Προφήτης Ηλίας (Ζήρια)

Παναγοπούλα (από Ν.Ε.Ο. Πατρών-Αθηνών) – Ανω Ζήρια

Τσαπουρνιά – Λάπατα (Δάσος Ελάτης)

Δρέπανο – Άγιος Γεώργιος – Ανεμοδούρι (Καϊμακά)

ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Σταχτόλακκα – Κάτω Λουσοί

Στρογγυλή Λάκκα – Εικόνισμα (μέσα στο Αισθητικό Δάσος Καλαβρύτων)

Λαδοπόταμος – Κρύα Βρύση – Σούβαρδο – Στόλο

Αγία Λαύρα – Βερβερίκη (μέσα στο Αισθητικό Δάσος Καλαβρύτων)

Σούβαρδο – Κρύα Βρύση (Δάσος Ελάτης)

Χαλίκι – Νησί Προφτέσι – Κυνηγού Διάσελο (Δάσος Ελάτης)

Από Άρμπουνα – Έλατος – Αράχωβα (Δάσος Ελάτης)

Βλασία – Γεράκι (Δάσος Ελάτης)

Προφήτης Ηλίας – Σαϊτά (Λυκούρια – Δάσος Ελάτης)

Προφήτης Ηλίας – Κιάφα (Λυκούρια – Δάσος Ελάτης)

Καστανοδάσος Κέρτεζης

Κέρτεζη – Αγία Σωτήρα – Μάκωβα (Δάσος Ελάτης)

Κέρτεζη – Αγία Σωτήρα – Κλούκοβα (Δάσος Ελάτης)

Σφήνες – Κερασοβίκος (Ελατοδάσος Κούτελης-Μανεσίου)

Νάσια – Σουληνάρι (Δρυοδάσος)

ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΑΙΓΙΟΥ

Δερβένι – Μαραθιάς – Φαράγγι Βουραϊκού

α) Φαράγγι Βουραϊκού – Κάστρο, β) Κάστρο-Τράπεζα, γ) Κάστρο-Καθολικό

Ι.Μ. Αγίας Τριάδας Ακράτας – Ποροβίτσα

Λίμνη Τσιβλού – Άνω Ποταμιά – Πέντε δένδρα – Ψαμιακό νερό

Δασικός δρόμος προς δεξαμενή Δασαρχείου Αιγίου (από Αιγές)

Χωριό Μοναστήρι – Αγροτοδασικός δρόμος Εκκλησία Αναλήψεως

Άνω Ποταμιά – Κρύα Βρύση (Σούβαρδο)

Ζαρούχλα – Περιθώρι (Δάσος Ελάτης & Μαύρης Πεύκης)

Σόλος (Γκόλφως Βρύση) – Ριζανά – Κρυονέρι – Ζαρούχλα (Δάσος Ελάτης & Μαύρης Πεύκης)

Ζαρούχλα – Άγιος Νικόλαος (Δάσος Ελάτης & Μαύρης Πεύκης)

Καλόγριας Λάκκα – Κούτσουρα (περιοχή Κουνινά)

Καλόγριας Λάκκα – Βρύση Κερασούλας (περιοχή τ.κ. Παρασκευής)

Άγιοι Απόστολοι Πτέρης – Πέντε Βρύσες Μελισσιών

Ι.Μ. Ταξιαρχών – Χριστιανική Ένωση (Κατασκηνώσεις)

Γ. ΠΕ Ηλείας:

στις δασικές περιοχές του ορεινού όγκου του όρου Φολόης, Λαμπείας, Μίνθης και Λάπιθα, όπως επίσης:

στο δάσος Στροφυλιάς-Κουνουπελίου

στο δάσος Στροφυλιάς Ζαχάρως

στο δάσος Κατάκολου έως δάσος Σκαφιδιάς

στο δάσος Δρούβα Αρχ. Ολυμπίας

στο δάσος Θινών

στο δάσος Επιταλίου – Αλφειούσας – Φράγμα Αλφειού

στο δάσος Ράχες – Ανεμοχώρι – Καλλίκωμο

στο δάσος Σμίλα, και Στρέφι (Δρόμος ΤΟΕΒ από Καρούτες – Στρέφι)

στο δάσος Πλουτοχωρίου.

στο δάσος Κρεστένων – Δάσος Σεφερλή – Κ.Σαμικού – Κρουνοί

στο δάσος Καλυβάκια – Μπάμπες – Σκιλλουντία – Γρύλος

στο δάσος Νέδα – Φιγαλεία

στο δάσος Θολό

στο δάσος Μιράκα – Βασιλάκι – Νεμούτα – Φολόη – όρια Ν. Ηλείας

στο δάσος Τ/Κ Κάστρου – Τ/Κ Κυλλήνης και Λουτρών Κυλλήνης (εγκαταστάσεις GRECOTEL)

στις δασικές περιοχές των ποταμών Νέδα, Αλφειού, Πηνειού και Ερυμάνθου

Επίσης, οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν εργασίες και ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένου τσιγάρου, καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, χρήση μηχανημάτων που μπορούν να προκαλέσουν σπινθήρα, χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά.. Ιδιαίτερα συνιστάται η προσοχή στους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους για την αποφυγή ενεργειών πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια οφειλόμενη σε εργασίες στην ύπαιθρο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την αντιπυρική περίοδο απαγορεύεται η χρήση πυρός στην ύπαιθρο για διαφόρους λόγους καθώς και η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών χωρίς απαιτούμενη άδεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Σε έγγραφο της προς τις συναρμόδιες υπηρεσίες, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αναφέρει σχετικά:

«Σας αποστέλλουμε τον ημερήσιο χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς της Γ.Γ.Π.Π. για ενημέρωση σας και τις δικές σας ενέργειες σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον επιχειρησιακό σχεδιασμό σας».

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει αναρτήσει στο site της (www.pde.gov.gr) όλες τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθούν οι πολίτες για την προστασία τους από πυρκαγιά, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης του κινδύνου.

Σε περίπτωση που αντιληφθείτε πυρκαγιά, παρακαλείστε να ειδοποιήσετε άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Πανευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Προβληματίζει η νέα αύξηση κρουσμάτων στην Αχαΐα

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας.

83 νέες διαγνώσεις του ιού στην Αχαΐα πιστοποιούν την αύξηση του ιικού φορτίου στην περιοχή.

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων

 

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ανδραβίδα: Στο νοσοκομείο πυροσβέστης που επιχειρούσε στη φωτιά

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας μεταφέρθηκε πριν από λίγο ένας πυροσβέστης που επιχειρούσε στη φωτιά που ξέσπασε νωρίς το απόγευμα της Τρίτης στην είσοδο του αεροδρομίου, στην 117 Π.Μ στην Ανδραβίδα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο άνδρας αισθάνθηκε αδιαθεσία.
Αυτή την ώρα γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό διενεργούν τις απαραίτητες εξετάσεις.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα