Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020
Connect with us

Πολιτισμός

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας εγκαινιάζει σήμερα την χειμερινή θεατρική περίοδο

Δημοσιεύθηκε

στις

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας ανοίγει την αυλαία της νέας θεατρικής περιόδου 2020-2021 προτείνοντας ένα ρεπερτόριο που ετοίμασε με προσοχή, σεβόμενο τις ανάγκες του θεατρικού του κοινού και τηρώντας σχολαστικά τα μέτρα προστασίας.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας Πέτρος Βάης με αφορμή την έναρξη της νέας θεατρικής περιόδου δηλώνει χαρακτηριστικά:
«Το θέατρο είναι παιδεία, η τέχνη είναι καλλιέργεια, είναι διάλειμμα στην καθημερινότητα, είναι χαμόγελο. Αν δεν έχουμε την τέχνη αυτή τη δύσκολη περίοδο των περιορισμών, τι θα μας στηρίξει; Περιμέναμε με αγωνία και ετοιμότητα, ύστερα από ένα πολύ πλούσιο πολιτιστικό καλοκαίρι από τις δομές του Δήμου μας, να ανακοινωθούν οι προϋποθέσεις λειτουργίας των κλειστών θεάτρων.

Και τώρα, σε λίγες μέρες, έχουμε ήδη τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. για το άνοιγμα του θεάτρου, για την παραγωγή της κεντρικής μας θεατρικής παράστασης, για ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένης θεατρικής χρονιάς, για στήριξη και πάλι των καλλιτεχνών της πόλης μας.
Το Δημοτικό Θέατρο, ο «Απόλλων», ανοίγει από σήμερα με τη συνεργασία και τη φιλοξενία των εκπαιδευτικών της πόλης, της Α’ ΕΛΜΕ, με την ιδιαίτερη παράσταση «Πυρκαγιές» και συνεχίζει με παραστάσεις από τον προγραμματισμό του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και φιλοξενία παραστάσεων τοπικών καλλιτεχνών και μετακλήσεων.
Η κεντρική μας σκηνή θα ετοιμάσει φέτος μια παράσταση πιο ευχάριστη αλλά που δεν θα λείπει και ο δημιουργικός προβληματισμός. Ο «Υπηρέτης δύο αφεντάδων» του Κάρλο Γκολντόνι, που ενέκρινε το Δ.Σ. θεωρήσαμε ότι και το αναγκαίο χαμόγελο θα προσφέρει και τα σύγχρονα μηνύματα θα μεταδώσει. Πάντα στη σκέψη μας και κατεύθυνσή μας, που επιβεβαιώνεται κάθε φορά και στα Δ.Σ. και θα υλοποιηθεί, είναι να δοθεί ευκαιρία απασχόλησης σε τοπικούς καλλιτέχνες από έναν κλάδο που δέχεται εκμετάλλευση και σήμερα πλήττεται ιδιαίτερα από την υποαπασχόληση.
Στον ετήσιο θεατρικό προγραμματισμό μας, η στήριξή μας, που συνδέεται άρρηκτα με τη νέα δημιουργία και την πολιτιστική προσφορά στους συμπολίτες μας, θα διευρυνθεί με θεατρικές προτάσεις που έχουν ήδη κατατεθεί και θα παρουσιαστούν αργότερα στο Δ.Σ. για αποφάσεις.
Όλος ο προγραμματισμός μας είναι έτοιμος και ύστερα από οργανωμένη και ομαδική δουλειά των υπαλλήλων μας και συσκέψεις για να καθοριστεί το πλάνο λειτουργίας του θεάτρου με αυστηρή εφαρμογή των μέτρων υγείας, είμαστε σήμερα σε θέση να παρουσιάσουμε, μαζί με ένα πρόγραμμα παραστάσεων και τις οδηγίες κάτω από τις οποίες υπάλληλοι και θεατές θα εξασφαλίσουμε ασφαλή διεξαγωγή των παραστάσεων».
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Το αναλυτικό πρόγραμμα των παραστάσεων έως και 6 Δεκεμβρίου διαμορφώνεται ως εξής:
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
Σήμερα «Πυρκαγιές» 20:00
Αύριο «Πυρκαγιές» 20:00
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
Δευτέρα 2 «Δεν είμαστε κουραμπιέδες» 21:00
Τρίτη 3 «Δεν είμαστε κουραμπιέδες» 21:00
Σάββατο 7 «Οι καλόπιστοι θεατρίνοι» 21.00
Κυριακή 8 «Οι καλόπιστοι θεατρίνοι» 20.00
Παρασκευή 13 «Patras on dance festival» 21.00
Σάββατο 14 «Patras on dance festival» 21.00
Κυριακή 15 «Patras on dance festival» 20.00
Πέμπτη 19 «Του ξενιτεμένου» 19.00 & 21.00
Παρασκευή 20 «Του ξενιτεμένου» 19.00 & 21.00
Σάββατο 21 «Του ξενιτεμένου» 19.00 & 21.00
Κυριακή 22 «Του ξενιτεμένου» 19.00 & 21.00
Πέμπτη 26 «Του νεκρού αδελφού» 18.30 & 21.00
Παρασκευή 27 «Του νεκρού αδελφού» 18.30 & 21.00
Σάββατο 28 «Του νεκρού αδελφού» 18.30 & 21.00
Κυριακή 29 «Του νεκρού αδελφού» 18.30 & 21.00
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020
Πέμπτη 3 «Το γιοφύρι της Άρτας» 19.00 & 21.00
Παρασκευή 4 «Το γιοφύρι της Άρτας» 19.00 & 21.00
Σάββατο 5 «Το γιοφύρι της Άρτας» 19.00 & 21.00
Κυριακή 6 «Το γιοφύρι της Άρτας» 19.00 & 21.00

Πολιτισμός

Καθάρισαν με «6»-Δημιουργική άθληση από μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μπεγουλακίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Με κωδικό «6» και όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μπεγουλακίου επέλεξαν για ακόμη μια φορά να αθληθούν εποικοδομητικά, στο πάρκο και στην προ διαμόρφωση κεντρική πλατεία της συνοικίας!

Συγκεκριμένα, μέλη του Συλλόγου προχώρησαν σε καθαρισμό του χώρου, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά το ενδιαφέρον για τον τόπο τους.

Να σημειωθεί πως ο Πολιτιστικός Σύλλογος διαθέτει και εθελοντική περιβαλλοντική ομάδα η οποία ανά τακτά χρονικά διαστήματα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που αφορούν στο περιβάλλον και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων της συνοικίας. Μία ομάδα που όπως αποδείχτηκε παραμένει ενεργή ακόμη και εν μέσω καραντίνας.

Περισσότερα

Πολιτισμός

Έτοιμο να υποδεχτεί παιδιά και εφήβους-Ξεκινά στις 28 Νοεμβρίου το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Η μεγάλη νεανική και παιδική κινηματογραφική γιορτή της χώρας, το πρώτο και μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ στην Ελλάδα για όλη την οικογένεια, είναι πανέτοιμο να υποδεχθεί και φέτος, από τις 28 Νοεμβρίου έως τις 5 Δεκεμβρίου, το πιο «δύσκολο» και απαιτητικό κοινό: τα παιδιά και τους εφήβους.

Η πρόκληση είναι μεγάλη, καθώς το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του διαδικτυακά μέσα από την πλατφόρμα online.olympiafestival.gr με ένα συναρπαστικό πρόγραμμα για κάθε ηλικία (παιδιά, έφηβοι, γονείς ).

Από την οθόνη του 23ου OIFF θα παρελάσουν ταινίες από όλον τον κόσμο, κόντρα στα στερεότυπα που αναπαράγει η τηλεόραση και το Χόλιγουντ: ταινίες που υμνούν την χαρά της ζωής αλλά δεν φοβούνται να αποκαλύψουν στα παιδιά όλες τις πτυχές της αληθινής ζωής… Οικογένεια, φιλία, έρωτας, φύση, μουσική, διαδίκτυο, αλλά και μετανάστευση, φτώχεια, παραβατικότητα, απώλεια, αγώνας για επιβίωση, θρησκευτικός φανατισμός και βέβαια πανδημία…

Το μήνυμα όμως του Φεστιβάλ παραμένει αισιόδοξο και είναι ηχηρό: τα παιδιά είναι αγωνιστές, και η ζωή βρίσκει τελικά τρόπο…
Στο φετινό, 23ο Φεστιβάλ διαγωνίζονται 90 ταινίες επαγγελματιών, μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας, κινουμένων σχεδίων και ντοκιμαντέρ από 47 χώρες. Οι ταινίες αυτές συμμετέχουν στα διαγωνιστικά τμήματα Μεγάλου Μήκους μυθοπλασίας (14), Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας (24), Μικρού Μήκους Animation (25) και Ντοκιμαντέρ / Kids & Docs μεγάλου, μεσαίου και μικρού μήκους (27).
Το φετινό διαγωνιστικό πρόγραμμα επέλεξε, όπως κάθε χρόνο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας Δημήτρης Σπύρου.
ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΤΕ
-Αντιγόνη (Sophie Deraspe).
-Οι μικροί λύκοι (Samuel Kishi Leopo).
-Γιος-μάνα (Mahnaz Mohammadi).
-Λέγε με κοτσύφι (Pavel Mirzoev).
-Λουνάνα, ένα γιακ μες στην τάξη (Pawo Choyning Dorji).
-Daniel ‘16 (Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος).
-When Hitler Stole Pink Rabbit (Caroline Link).
Επίσης, υπάρχουν και αρκετές ταινίες που ξεχωρίζουν για την άνευ όρων αγάπη για τα ζώα όπως:
-Ο αμερικανικός ταύρος (Fatemeh Tousi).
-Όλα τα αγαπημένα μου μικρά ζωάκια (Michael Ekblad, Alexandra Schatz).
Ακόμη, πολύ «δυνατά» και τα φετινά ντοκιμαντέρ της ενότητας Kids & Docs, φανερώνουν μια πικρή αλήθεια: τα παιδιά είναι τα πρώτα και πιο ευάλωτα θύματα των επιλογών που κάνουν οι μεγάλοι:
-Θωρακισμένο νανούρισμα (Yana Ugrekhelidze).
-Γραμμές στην άμμο, μια εξιστόρηση της ιστορίας (Francis Alÿs).
-Ορχήστρα από τη χώρα της σιωπής (Lucia Kasova)

ΚΑΙ ΤΑΙΝΙEΣ COVID-19!

Τα 20 της χρόνια κλείνει φέτος η Camera Zizanio που κάθε χρόνο, προσφέρει μια σπάνια ευκαιρία σε παιδιά από την Ελλάδα και τον κόσμο να δείξουν τις ταινίες που γύρισαν είτε μόνα τους είτε στο πλαίσιο του σχολείου. Δυστυχώς οι συνθήκες της πανδημίας δεν επιτρέπουν την διεξαγωγή της μεγάλης γιορτής αυτών των γενεθλίων όπως ήταν προγραμματισμένη, όμως οι ίδιες αυτές συνθήκες ήταν αυτές που φέτος ενέπνευσαν τα παιδιά, και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.
Στην φετινή Camera Zizanio θα προβληθεί ένας μεγάλος αριθμός από αυτές τις ταινίες, για να έχουμε μια όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα αυτής της μάχης για τη ζωή που δίνουν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Ταινίες «Covid-19» λοιπόν από την Ελλάδα, την Ευρώπη (Ρωσία, Βόρεια Μακεδονία, Αγγλία, Κροατία, Κύπρο, Ουκρανία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία) αλλά και την Κίνα, την Αμερική, τη Βραζιλία, το Μπαγκλαντές, την Ινδία, το Νεπάλ, την Αργεντινή…
Για παράδειγμα από την Ελλάδα, θα παρουσιαστεί η Αφύπνιση, ένα ευρηματικό μονοπλάνο της Ευαγγελίας Κεφαλά. Η ταινία γυρίστηκε στα πλαίσια μιας δημόσιας πρόσκλησης που έκανε το Φεστιβάλ Ολυμπίας στα παιδιά να αξιοποιήσουν δημιουργικά το χρόνο τους γυρίζοντας μια ταινία με ένα μόνο πλάνο.
Η 20h Camera Zizanio θα προβάλλει συνολικά 188 κινηματογραφικές δημιουργίες παιδιών και νέων από 47 χώρες.
Όλες οι ταινίες του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Camera Zizanio θα προβάλλονται ΔΩΡΕΑΝ από τη διεύθυνση online.olympiafestival.gr στην πλατφόρμα FestivalScope/Shift72

Περισσότερα

Πολιτισμός

Βραβείο στον Ανάργυρο Δρίβα- Μέλους του «Ωρίωνα»

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος απονέμει το βραβείο του Έλληνα Ερασιτέχνη Αστρονόμου 2019 στον Ανάργυρο Δρίβα, μέλος του ΔΣ της Αστρονομικής Εταιρείας Πάτρας “Ωρίων”, καθηγητή Φυσικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (3ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου), για τη διδασκαλία δωρεάν μαθημάτων Αστρονομίας σε μαθητές εξ αποστάσεως, αλλά και τη γενικότερη δράση του στον τομέα της διάχυσης της Αστρονομίας στο ευρύτερο κοινό.

 

Αποτέλεσμα της διδασκαλίας του στους μαθητές υπήρξε η βράβευση πολλών εξ αυτών στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής καθώς και στις Διεθνείς Ολυμπιάδες Αστρονομίας και Αστροφυσικής. Η δράση του στο ευρύτερο κοινό έχει να παρουσιάσει διάφορες αστροβραδιές στην ιδιαίτερη πατρίδα του, ομιλίες αστρονομικού ενδιαφέροντος, επιστημονικά άρθρα στον “Ουρανό” και εισηγήσεις σε συνέδρια.

 

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Advertisement

Αυτή την εβδομάδα