Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022
Connect with us

Εκκλησιαστικά

Πανηγυρίζουν οι Αγιοι Ανάργυροι- Σήμερα και αύριο οι θρησκευτικές εκδηλώσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Αύριο 1η Νοεμβρίου η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού.

Στην Πάτρα πανηγυρίζει το γραφικό παρεκκλήσιο των Αγίων Αναργύρων στην οδό Γούναρη κοντά στην πλατεία Ομονοίας.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν σήμερα με πρωινή θεία λειτουργία και με την έξοδο της ιεράς εικόνος και δέησις. Στις 5 μ.μ. θα τελεστεί ιερά παράκληση εις τιμήν των Αγίων Αναργύρων και μεταφορά των Ιερών Λειψάνων στο κέντρο του Ιερού Ναού.

Στις 6 μ.μ. θα τελεστεί πανηγυρικός αναστάσιμος εσπερινός μετ΄αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος υπό του Αρχιμ. π. Αρτεμίου Αργυροπούλου Πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεως Πατρών και Καθηγουμένου της Ι.Μ. Αγίων Πάντων Τριταίας Πατρών, ενώ στις 10 μ.μ. θα τελεστεί ιερά αγρυπνία υπό του πρωτοπρεσβυτερου π. Περικλέους Ρίπιση , εφημερίου του Ιερού Ναού.

Αύριο Κυριακή, ανήμερα της εορτής στις 7 π.μ. θα τελεστεί πανηγυρική αρχιερατική θεία λειτουργία κατά την οποία θα προεξάρχη και θα ομιλήση ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος. Στις 6 μ.μ. θα τελεστεί μεθέορτιος εσπερινός και ιερά παράκληση υπό του Πρωτ. π. Σωτηρίου Μανωλοπούλου, προϊσταμένου του Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου Βραχναιΐκων.

 

Εκκλησιαστικά

Οι Άγιοι της ημέρας: Μέγας Αντώνιος και Μέγας Θεοδόσιος

Δημοσιεύθηκε

στις

“Το να λέμε ότι ο Θεός αποστρέφεται τους κακούς είναι σαν να λέμε ότι ο ήλιος κρύβει το φως του από τους τυφλούς”
Μέγας Αντώνιος

Σήμερα 17 Ιανουαρίου ο βασικός τιμώμενος άγιος είναι ο Μέγας Αντώνιος, ο πατέρας του μοναχισμού. Γεννήθηκε το 251 στην Αίγυπτο από πλούσιους γονείς, τους οποίους έχασε σε νεαρή ηλικία. Συγκεντρώνει όμως την προσοχή του στην μυστική θεωρία των μοναχών της ερήμου και στην φροντίδα της μικρής αδελφής του. Γρήγορα αποφασίζει να εγκαταλείψει τα εγκόσμια και αναχωρεί για την έρημο, αφού πρώτα τακτοποίησε την αδελφή του και μοίρασε τη μεγάλη πατρική περιουσία στους φτωχούς της περιοχής του.

Στην έρημο παίδευσε την ψυχή του και τιθάσευσε τα πάθη του φθάνοντας στα ανώτατα όρια της άσκησης, ώστε η ψυχή του μπορούσε να εξέρχεται του σώματός του, ενώ βρισκόταν ακόμη εν ζωή. Έγινε το πρότυπο των ασκητών. Πολλοί εξ αυτών έφθαναν στην έρημο, για να τον ακούσουν και να τον συμβουλευθούν. Κοιμήθηκε σε ηλικία 105 ετών.

ΚΑΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ

Παράλληλα, όμως σήμερα εορτάζει κι ένας αυτοκράτορας που ανακηρύχθηκε άγιος και μέγας. Πρόκειται για τον Μέγα Θεοδόσιο, μια σημαντική ιστορική προσωπικότητα. Καταγόταν από την Ιβηρική Χερσόνησο και γεννήθηκε το 346. Ικανότατος στρατηλάτης, στέφθηκε Αύγουστος σε ηλικία 33 ετών.
Με διάταγμα του 380 καθόριζε επί δογματικού επιπέδου την έννοια της Ορθοδοξίας, διεκήρυξε ότι μόνο οι παραδεχόμενοι τις αποφάσεις της Α’ Οικουμενικής Συνόδου δικαιούνταν να ονομάζονται χριστιανοί και ότι στους αιρετικούς δεν επιτρεπόταν να σφετερίζονται το όνομα της Εκκλησίας. Ακόμα, εκδίωξε από τον πατριαρχικό θρόνο τον Αρειανό Επίσκοπο Δημόφιλο και παρεχώρησε τη θέση του στον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο.

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ
Στη συνέχεια, με δική του ενέργεια, συγκροτήθηκε η Β’ Οικουμενική Σύνοδος που επικύρωσε τη δογματική διατύπωση της Α’ Οικουμενικής Συνόδου περί του Χριστού, συμπλήρωσε το Σύμβολο της Πίστεως προσθέτοντας και τον περί Αγίου Πνεύματος όρο και κανόνισε τα της νομίμου κατοχής διαφόρων αρχιερατικών θρόνων, η οποία είχε διαταραχθεί επί της παντοδυναμίας των αιρετικών Αρειανών.
Εξέδωσε αλλεπάλληλα διατάγματα κατά των αιρετικών, με τα οποία καθορίστηκαν και οι ποινές των αποστατών. Επανέλαβε έντονα τον νόμο περί Κυριακής αργίας, απαγόρευσε τα θεάματα του αμφιθεάτρου και του ιπποδρόμου την Κυριακή και θέσπισε μέτρα κατά της εμπορίας των λειψάνων των αγίων.
Εμπόδισε τις ειδωλολατρικές θυσίες, τη λατρεία των ειδώλων, κάθε δημόσια και απόκρυφη τελετή των ειδωλολατρών, ενώ μέχρι πρότινος θεωρείτο ότι κατήργησε διά νόμου τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όμως σύμφωνα με νεότερες μελέτες φαίνεται ότι δεν τους κατήργησε, αλλά απλώς απαγόρευσε τις θυσίες κατά τη διάρκειά τους.

Η ΣΦΑΓΗ ΣΤΟΝ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ

Θεωρείται πρότυπο ηγεμόνα, πλήρους ευσέβειας και δικαιοσύνης διαθέτοντας το χάρισμα της ταπείνωσης και της συνεχούς μετάνοιας με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μετάνοιά του μετά την εντολή που έδωσε για τη σφαγή όλων των θεατών στον Ιππόδρομο της Θεσσαλονίκης.
Μετά το έγκλημα, όταν ο Θεοδόσιος θέλησε να εισέλθει στον καθεδρικό ναό του Μιλάνου, ο Άγιος Αμβρόσιος στάθηκε στη θύρα και απαγόρευσε την είσοδο στον αυτοκράτορα. Όλοι περίμεναν το ξέσπασμα του θυμού του Θεοδοσίου. Όμως εκείνος υπάκουσε ταπεινά, ζήτησε με δάκρυα στα μάτια συγγνώμη και ταπεινωμένος γύρισε στα ανάκτορα.
Εκτέλεσε τον κανόνα της μετάνοιας που του έβαλε ο Επίσκοπος και όταν το επιτίμιο συμπληρώθηκε, ο Θεοδόσιος ύστερα από οκτώ μήνες προσήλθε στην εκκλησία, σαν ένας κοινός άνθρωπος, με έναν απλό χιτώνα, χωρίς κανένα διακριτικό του αξιώματός του, άκουσε τη συγχωρητική ευχή και κοινώνησε κατά την εορτή των Χριστουγέννων.
Καρπός της μετάνοιάς του ήταν ένας νόμος που έλεγε πως κανείς καταδικασμένος σε θάνατο δεν θα εκτελείτο, αν δεν περνούσαν τριάντα ημέρες από την λήψη της καταδικαστικής απόφασης.
Ο Θεοδόσιος είχε αντιγράψει με το χέρι του όλο το Ευαγγέλιο, το οποίο μελετούσε καθημερινά. Έλεγε πως χαιρόταν περισσότερο που ήταν μέλος της Εκκλησίας παρά επίγειος βασιλέας. Πέθανε το 395.

Περισσότερα

Εκκλησιαστικά

Πανηγυρίζει ο Ι.Ν. Αγίου Αντωνίου στα Κρύα Ιτεών-Αγρυπνία στη Μητρόπολη

Δημοσιεύθηκε

στις

Από αύριο ξεκινούν οι πανηγυρικές θρησκευτικές εκδηλώσεις στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου στα Κρύα Ιτεών.

Την παραμονή της εορτής στον αρχιερατικό εσπερινό θα προεξάρχει ο Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος ενώ ανήμερα της εορτής στον όρθρο και στην πανηγυρική θεία λειτουργία θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος.

Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με τον μεθεόρτιο εσπερινό και την ιερά παράκληση προς τον Άγιο Αντώνιο, όπου θα παραστεί ο Αρχιμανδρίτης π. Αμβρόσιος Γκουρβέλος.

Να αναφερθεί πως το διήμερο του εορτασμού θα τεθούν προς προσκύνηση απότμημα ιερού λειψάνου του Αγίου Αντωνίου.

΅΅Επίσης, απόψε θα τελεστεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών ιερά αγρυπνία για την εορτή του Οσίου Πατρός ημών Αντωνίου του Μεγάλου και του Αγίου Νεομάρτυρος Γεωργίου του εν Ἰωαννίνοις αθλήσαντος. Θα τεθούν σε προσκύνηση τμήματα των ιερών Λειψάνων των εορταζομένων Αγίων. Έναρξη ιεράς αγρυπνίας: 8.30 μ.μ. Λήξη: 0.45 π.μ. Το πρωί της επομένης, Δευτέρας 17-1-2022 θα τελεστεί Β΄ Θεία Λειτουργία: 7-9 π.μ.

Περισσότερα

Εκκλησιαστικά

Τιμάται σήμερα η μνήμη του Οσίου Παύλου του Πατρέως

Δημοσιεύθηκε

στις

Αρχιερατική θεία λειτουργία θα τελεστεί σήμερα το πρωί στον Μητροπολιτικό ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών οπότε και θα τιμηθεί η εορτή του Αγίου Οσιομάρτυρος Παύλου του Πατρέως, Ηγουμένου των εν Ραϊθῴ, υπό των Βαρβάρων ἀναιρεθέντων Πατέρων.

Στο Μητροπολιτικό ναό της Ευαγγελίστριας φυλάσσεται εικόνα του Αγίου Παύλου του Πατρέως, η οποία ιστορήθηκε με μέριμνα και με δαπάνες του μακαριστού Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ευσταθίου Ευσταθοπούλου, του εκ Πατρών.
Στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος. Να σημειωθεί ότι η ιερά μνήμη των εν Σινά και Ραιθῴ αναιρεθέντων Πατέρων τιμάται στις 14 Ιανουαρίου, και στην Αποστολική Μητρόπολη των Πατρών έχει οριστεί να εορτάζεται την πλησιέστερη Κυριακή στην ημερομηνία αυτή.

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα