Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΝΕΟΣ εργασιακός χάρτης!- Του Νίκου Γ. Σουγλέρη

Δημοσιεύθηκε

στις

Μετά από πολλά χρόνια η κυβέρνηση ετοιμάζει έναν νέο εργασιακό χάρτη, ο οποίος θα είναι προσαρμοσμενος στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, αφού οι συνθήκες έχουν αλλάξει προς το χειρότερο.

Ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα φέρει μέσα στον Νοέμβριο ένα νέο νόμο για την ” ρυθμίση θεμάτων της αγοράς εργασίας”.

Ο νόμος αυτός θα δοθεί προς δημόσια διαβούλευση προς όλους και αμέσως θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση για να γίνει νόμος του κράτους. Το νέο σχέδιο νόμου θα προβλέπει κατ’ αρχήν εργασία έως και 10 ώρες (χωρίς να επηρεάζεται) ο συνολικός ετησίως χρόνος εργασίας.

Κατά την γνώμη μας η κυβέρνηση τολμά αφού κάτι τέτοιο ήταν αναγκαίο γιατί εδώ και μια δεκαετία μετά την οικονομική κρίση και την πανδημία οι συνθήκες έχουν αλλάξει προς το χειρότερο και ο κύκλος εργασίας στο παλιό 8ωρο πλέον έχει αλλάξει.

Ο νέος νόμος θα κινηθεί σε πέντε άξονες και θα προσαρμοστούν όλα ανάλογα στις υποχρεώσεις της αγοράς εργασίας.

Θα έχουμε λοιπόν ένα ευέλικτο 8ωρο, αύξηση των νόμιμων υπερωριών, ηλεκτρονική ψηφοφορία για την κήρυξη της απεργίας, γονικές άδειες και για τους δύο γονείς, αλλά και ψηφιακή κάρτα ανεργίας για να σταματήσει η ταλαιπωρία και οι ουρές των ανέργων στα γραφεία του ΟΑΕΔ.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι :”οι νέες αλλαγές – παρεμβάσεις θα συμβάλουν στην άλλαγη νοοτροπίας στη προσέλκυση επενδύσεων και ακόμη στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας”.

Όλα αλλάζουν, λοιπόν, προς το καλύτερο σύμφωνα και με τα συνδικάτα αφού όλες οι αλλαγές θα συζητηθούν θα μελετηθούν και αμέσως μετά θα πάνε στην Βουλή προς ψήφιση αφού θα έχουν ενημερωθεί και όλα τα κόμματα.

Στην κυβέρνηση περιμένουν να στηρίξουν αυτές τις αλλαγές. Αλλαγές που συμφέρουν τους εργαζόμενους, επιχειρήσεις και την πολιτεία.

Αφού ο σχεδιασμός του νέου νόμου είναι προσαρμοσμενος στο νέο εργασιακό καθεστώς που έχει αλλάξει μορφή.

Να η ευκαιρία λοιπόν να δουν όλοι με σοβαρότητα και υπευθυνότητα αυτές τις αλλαγές που αφορούν όλους και δίνει την δυνατότητα να στηρίξουν για κάτι καλύτερο. Και αυτό γιατί οι συνθήκες έχουν αλλάξει η ανεργία αυξάνεται οι νέοι πρέπει να βρουν δουλειά και να σταματήσουν να “περνουν” το δρόμο για την ξενιτιά.

Το κράτος είναι ευκαιρία να στηρίξει για την επόμενη ημέρα και το μέλλον της εργασίας και της οικονομίας.

Άρθρα-Συνεργασίες

«ΜΗΔΕΙΑ»… και μια χρόνια παθογένεια- Της Κατερίνας Γρ. Σολωμού  

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Ερίζουν στα «πόδια» της «Μήδειας» αναφορικά με το ποιός φορέας έχει την ευθύνη για την επί μακρόν διακοπή ηλεκτροδότησης χιλιάδων νοικοκυριών στη χώρα.

Η Μήδεια ανέδειξε ουσιαστικά μια χρόνια παθογένεια οργάνωσης, λειτουργίας και διανομής του συστήματος ηλεκτροδότησης.

Απαρχαιωμένα δίκτυα, χωρίς συντήρηση για τουλάχιστον μια δεκαετία όπως ανερυθρίαστα μας ενημέρωσαν, η μή ολοκλήρωση της υπογειοποίησης του δικτύου στις μεγάλες πόλεις που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από ετών και ταυτόχρονα η αδιαφορία των υπευθύνων για την μόνιμη αποψίλωση κοπή των δέντρων που βρίσκεται κατά μήκος του δικτύου με αρμοδιότητες που αλληλοσυγκρούονται, αναδεικνύει την έλλειψη σχεδιασμού υλοποίησης και συντήρησης εκ μέρους των εμπλεκόμενων φορέων.

Ο πολίτης δεν ενδιαφέρεται εάν ευθύνεται η ΔΕΗ, ο ΔΕΔΔΗΕ, οι Δήμοι, τα Υπουργεία.

Τον πολίτη τον ενδιαφέρει να έχει τις παροχές εκείνες, για τις οποίες αδρά πληρώνει -και μάλιστα ποιο ακριβά από άλλες χώρες της Ε.Ε. -και που ένα πολιτισμένο κράτος οφείλει να διασφαλίζει.

Πρέπει, λοιπόν, να επαναπροσδιοριστούν τα όρια ευθύνης του κάθε φορέα, πότε πρέπει να συνεργούν από κοινού, να απλοποιηθούν οι διαδικασίες καθαρισμού και αποψίλωσης κατά μήκος του δικτύου αλλά και να εκσυγχρονισθεί το δίκτυο ηλεκτροδότησης για να μην έχουμε τον επόμενο χρόνο ίδιες εικόνες και να αναρωτώμεθα πάλι «τις πταίει»…

 

 

(*) Η Κατερίνα Σολωμού, καθηγήτρια της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

Λουτρά και ψυχρολουσίες από την ΝΔ-Της Ολυμπίας Λόη*

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Υπουργός Τουρισμού έκανε πάλι το θαύμα του και παρουσίασε σχέδιο νόμου σύμφωνα με το οποίο οι ιαματικές πηγές της χώρας περιέχονται σε Ανώνυμη Εταιρεία, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα νέο ΤΑΙΠΕΔ.

Η δήμευση της περιουσίας των Δήμων, εφαρμόζοντας την πρακτική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» έφερε ήδη πολλές αντιδράσεις. Ο Υπουργός επαγγέλλεται ότι θα αξιοποιηθούν περισσότερο με αυτό τον τρόπο ο πήγες μπαίνοντας στην «ελεύθερη αγορά».
Αν όμως η πρόθεση ήταν αυτή (δηλ. η αξιοποίηση) το λογικό θα ήταν να βελτιώσει το νομοθετικό πλαίσιο που φρενάρει τους Δήμους. Γιατί κανείς δεν είναι τόσο αφελής ώστε να μη θέλει να έχει έσοδα από την περιουσία του! Πολλοί Δήμοι έχουν υπαχθεί σε προγράμματα ΣΔΙΤ ή προσπαθούν σκοντάφτοντας συνεχώς στη γραφειοκρατία. Πολλοί έχουν ήδη μπει σε διαδικασίες λήψης ειδικών σημάτων λειτουργίας, ενώ άλλοι βρίσκονται σε διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμών. Άρα θέλουμε να βοηθήσουμε την ανάπτυξη ή να ξεπουλήσουμε τα πάντα; Ιδού η απορία.
Αν η ΝΔ αποφάσισε να ενισχύσει την ανάπτυξη Ιαματικών Πηγών της χώρας μέσα από μια ανώνυμη εταιρεία με τεχνογνωσία και πόρους, αντί να δώσει την τεχνογνωσία στους Δήμους, θα έπρεπε τουλάχιστον να μπορούν να συμμετέχουν σε αυτή μόνο όσοι το επιθυμούν.
Είναι γεγονός ότι η ίδια η κυβέρνηση αυτοαναιρείται στα νομοσχέδια που η ίδια παράγει. Στο χωροταξικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν λίγο καιρό επιτάσσει ασφυκτικά χρονικά περιθώρια για την εκπόνηση τοπικών πολεοδομικών σχεδίων με άμεση προτεραιότητα για τις τουριστικές περιοχές ενόψει και των χρηματοδοτήσεων που έχουν δρομολογηθεί. Και τώρα μια και μάλλον είναι πολλά τα λεφτά, υφαρπάζει τα περιουσιακά στοιχεία των Δήμων που αξίζουν, ακυρώνοντας τον αναπτυξιακό ρόλο των τοπικών κοινωνιών.
Και για να γνωρίζουμε τα οικονομικά μεγέθη, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού ευεξίας ο τζίρος του τουρισμού ευεξίας ανέρχεται στα 562 δις ευρώ και παρουσιάζει ένα ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 6,4% ετησίως. Στα κράτη που διαθέτουν ιαματικές πηγές, (συμπεριλαμβανομένων των Βαλκανίων και της Τουρκίας),τα τελευταία χρόνια αυτές εξελίσσονται σε κέντρα τουρισμού υγείας που προσφέρουν πολλές υπηρεσίες συνδυάζοντας και άλλες δραστηριότητες.
Τελικά κάπως έτσι εξηγείται, ίσως ,και ο τελευταίος ανασχηματισμός. Παρά την αναμενόμενη από την κοινή γνώμη απομάκρυνση κάποιων υπουργών, αυτοί παρέμειναν στις θέσεις τους για να βάλουν φαρδιά-πλατιά την υπογραφή τους στο ξεπούλημα αρχικά της παιδείας, στη συνέχεια της περιουσίας της χώρας και αναρωτιόμαστε τι άραγε δεν υπέγραψαν αυτοί που έφυγαν…
*Η Ολυμπία Λόη είναι αρχιτέκτονας -μηχανικός, αναπληρώτρια Γραμματέας Τουρισμού του Κινήματος Αλλαγής.

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

Είναι δικαίωμα των παιδιών να έχουν και τους δύο γονείς στη ζωή τους με ίσο χρόνο ανατροφής

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα φλέγον ζήτημα που απασχολεί το τελευταίο διάστημα την κοινωνία είναι η Συνεπιμέλεια. Για όσους δεν γνωρίζουν συνεπιμέλεια είναι η από κοινού ανατροφή των παιδιών και από τους δύο γονείς.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να περάσει στη Βουλή.Έρευνες, που έχουν γίνει σε άλλες χώρες που η συνεπιμέλεια βρίσκεται σε ισχύ, δείχνουν πως τα παιδιά που μεγαλώνουν με ίσο χρόνο ανατροφής έχουν καλύτερη ψυχολογία ,είναι πιο αποδοτικά στο σχολείο και παρουσιάζουν υψηλότερη αυτοεκτίμηση.

Για αυτό το ζήτημα λοιπόν που απασχολεί χιλιάδες οικογένειες “παλεύουν” οι 《Ενεργοί Μπαμπάδες για τα δικαιώματα του παιδιού”.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη συνέντευξη που μου παραχώρησαν οι κύριοι και ενεργά μέλη του οργανισμού, Διονύσιος Λογοθέτης και Σταύρος Κακουλίδης.

1)Ποιοι είναι οι 《Ενεργοί Μπαμπάδες για τα δικαιώματα του παιδιού》και ποιος ο σκοπός του οργανισμού;

Είμαστε μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΑΜΚΕ για τα δικαιώματα του παιδιού μετά από έναν χωρισμό των γονέων του. Σκοπός της εταιρείας είναι να ενημερώσουμε,να ευαισθητοποιήσουμε και να εμπλουτίσουμε τον δημόσιο διάλογο με τεκμηριωμένες επιστημονικές έρευνες και συνεντεύξεις για το μείζων κοινωνικό θέμα που αφορά την ομάδα των παιδιών που οι γονείς τους έχουν χωρίσει ή βρίσκονται σε διάσταση ή είναι παιδιά εκτός γάμου και τα οποία στερούνται παρά τη θέλησή τους τον έναν τους γονέα,εξαιτίας της ισχύουσας νομοθεσίας που αποδίδει την αποκλειστική επιμέλεια και ανατροφή των παιδιών αποκλειστικά σε ποσοστό 98% στον ένα μόνο γονιό,σχεδόν πάντα στην Μητέρα.

2)Γιατί επιμένετε στο να γίνει η συνεπιμέλεια;

Γιατί πολύ απλά το λένε όλες οι επιστημονικές έρευνες σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα,γιατί σε όλες τις χώρες που έχει εφαρμοστεί έχει δείξει ότι είναι ο καλύτερος τρόπος να μεγαλώνει ένα παιδί μετά τον χωρισμό των γονιών του είτε είναι εντός είτε εκτός γάμου,επειδή το βιώνουμε όλοι εμείς και πλέον δεν έχουμε αμφιβολία ότι είναι το βέλτιστο για το παιδί και πάνω από όλα γιατί είναι δικαίωμα των παιδιών να έχουν και τους δύο γονείς στην ζωή τους με ίσο χρόνο ανατροφής. Οι γονείς χωρίζουν μεταξύ τους και ΟΧΙ τα παιδιά από τους γονείς.

3)Ο κόσμος στηρίζει τον οργανισμό; Πόσα ενεργά μέλη μετράτε;

Ο κόσμος όχι μόνο στηρίζει την εταιρεία 《Ενεργοί Μπαμπάδες για τα δικαιώματα του παιδιού 》αλλά συμμετέχει ενεργά σε όλες τις δράσεις μας.Πρόσφατη δημοσκόπηση που διενεργήσαμε έδειξε ότι το 89% των Ελλήνων είναι υπέρ της συνεπιμέλειας και της κοινής ανατροφής των παιδιών σε ίσο χρόνο και από τους δύο γονείς. Από τον Απρίλιο του 2020 που ιδρύθηκε η ΑΜΚΕ μετράμε περίπου 30.000 κόσμο που μας ακολουθεί και αν συμπεριλάβετε και τις οικογένειές τους συν όλους τους υπόλοιπους που βιώνουν το πρόβλημα αλλά ακόμα δε μας ακολουθούν είναι πάνω από 1.500.000 συμπολίτες μας οι οποίοι βιώνουν αυτό το κοινωνικό πρόβλημα.

4)Έχετε υποστήριξη από γυναίκες;

Η αποκλειστική επιμέλεια που εφαρμόζεται σήμερα στην Ελλάδα και οδηγεί στην αποξένωση του ενός γονέα από το παιδί του ,αφορά κατά πολύ μεγάλο ποσοστό τους Πατεράδες αλλά δεν αφορά μόνο αυτούς. Υπάρχουν και Μαμάδες που είναι αποξενωμένες λόγω της ισχύουσας νομοθεσίας. Οπότε είναι λογικό να έχουμε και πολλές μητέρες που μας υποστηρίζουν. Επίσης τόσο από τη δημοσκόπηση που κάναμε που συμμετείχαν άντρες και γυναίκες,nόσο και από τα άτομα που μας υποστηρίζουν είναι πασιφανές ότι η συνεπιμέλεια είναι προς το συμφέρον του παιδιού.

Όπως καταλαβαίνετε δε θα μπορούσαν οι γυναίκες να λείπουν,φυσικά και έχουμε μεγάλη στήριξη από αυτές. Εδώ αξίζει να σας αναφέρω ότι στη συντονιστική επιτροπή μας υπάρχουν δύο γυναίκες οι οποίες και έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στον αγώνα που κάνουμε όλοι μας.

5)Τί οφέλη θα έχουν τα παιδιά από τη συνεπιμέλεια;

Όπως δείχνουν όλες οι επιστημονικές έρευνες της τελευταίας 10ετίας που έρχονται από χώρες που έχει εφαρμοστεί η συνεπιμέλεια και ο ίσος χρόνος κοινής ανατροφής και από τους δύο γονείς τα παιδιά μόνο όφελος μπορούν να έχουν από τη συνεπιμέλεια και συγκεκριμένα έχουν:
•Λιγότερα ψυχοσωματικά προβλήματα που σημαίνει καλύτερους δείκτες ανάπτυξης.
•Καλύτερες σχολικές επιδόσεις.
•Καλύτερες επιδόσεις στον αθλητισμό.
•Χαμηλότερη κατάχρηση ουσιών(π.χ αλκοόλ,ναρκωτικά).
•Χαμηλότερα ποσοστά καπνίσματος.
•Ομαλότερη ένταξη τους στην κοινωνία σαν ενήλικες.
Από όλα τα παραπάνω φαίνεται περίτρανα το όφελος που έχει ένα παιδί μεγαλώνοντας με κοινή ανατροφή από τους δύο γονείς του.Όλες οι έρευνες που αποδεικνύουν τα παραπάνω βρίσκονται στην ιστοσελίδα μας energoimpampades.gr και μπορούν οι αναγνώστες σας να τις δουν.

6)Σε τί μέσα δραστηριοποιείται ο οργανισμός;

Σε όλα τα γνωστά ηλεκτρονικά μέσα,Facebook,Instagram,Twitter,YouTube,web site. Έχουμε μάλιστα πραγματοποιήσει και live webinars με σκοπό την ενημέρωση της κοινής γνώμης.

7)Τί μήνυμα θέλετε να περάσετε στην κοινωνία;

Το μήνυμα που θα θέλαμε να περάσουμε στην κοινωνία είναι ότι όλοι οι γονείς θα πρέπει να εξαντλούμαι όλα τα περιθώρια πρωτού φτάσουμε σε ένα διαζύγιο γιατί είναι πολύ μεγάλο το ψυχολογικό σοκ που υφίσταται ένα παιδί και το πόσο μεγάλο θα είναι αυτό το σοκ εξαρτάται από το πως θα είναι η κατάσταση ακριβώς μετά τον χωρισμό. Η αποκλειστική επιμέλεια εντείνει τη διαμάχη και την αντιδικία γιατί οι γονείς δεν είναι ίσοι κατά νομικό τεκμήριο.

Η συνεπιμέλεια, η κοινή ανατροφή των παιδιών και από τους δύο γονείς με ίσο χρόνο και με τους δυο είναι η εξέλιξη την οποία οφείλουμε ως κοινωνία να ακολουθήσουμε και να μην μείνουμε πίσω.Τα παιδιά είναι το μέλλον της κοινωνίας μας και από εμάς εξαρτάται αν θέλουμε να έχουμε αύριο μεθαύριο ελλειμματικούς ενήλικες με ψυχολογικά προβλήματα ή ψυχικά υγιείς ενήλικες χωρίς απωθημένα και κόμπλεξ. Επίσης, η κοινή ανατροφή είναι δικαίωμα των παιδιών και όχι των γονέων.

Η συνεπιμέλεια θα έπρεπε να είχε ψηφιστεί χθες,αλλά ας ελπίσουμε να ψηφιστεί έστω και τώρα γιατί είναι ένα μείζων κοινωνικό θέμα που αφορά την ψυχική ανάπτυξη και υγεία των παιδιών όλων μας.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

ΝΙΚΗ ΠΑΦΙΛΙΑΡΗ

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα