Κυριακή 20 Ιουνίου 2021
Connect with us

Πολιτισμός

Έπαινοι σε Πατρινούς συγγραφείς

Διακρίθηκαν στον λογοτεχνικό διαγωνισμό «Νίκος Καζαντζάκης» που προκήρυξαν οι εκδόσεις Ραδάμανθυς

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Τα  διηγήματα δύο Πατρινών συγγραφέων, ο «Προσωπικός αντίπαλος» του  Βαγγέλη Κατσούπη και τα «Πορφυρά ροδοπέταλα στο χιόνι» της Μαρίας Στεργιάκη,  βρέθηκαν ανάμεσα στην τετράδα επαίνων  των αποτελεσμάτων του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού “Νίκος Καζαντζάκης” που προκήρυξαν οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς. Πρόκειται για τις εκδόσεις  του Πατρινού λογοτέχνη-συγγραφέα Χρήστου Τσαντή, καταγόμενου από την άνω πόλη της Πάτρας, με έδρα τα Χανιά.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής για την κατηγορία του διηγήματος (πεζογραφίας) του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού “Νίκος Καζαντζάκης” που προκήρυξαν οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς, παρέλαβαν σε έντυπη μορφή έναν σημαντικό αριθμό κειμένων, ανώνυμων ως προς τον δημιουργό τους μέχρι και την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων στον υπεύθυνο φορέα του διαγωνισμού, γεγονός που εξασφάλισε την αμεροληψία και αντικειμενικότητα του έργου μας.

«Ο αναπάντεχα μεγάλος αριθμός συμμετοχών και το υψηλό επίπεδο γραφής του συνόλου των κειμένων, αρχικά μας εξέπληξε ευχάριστα», αναφέρουν οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς,  «αλλά ταυτόχρονα κατέστησε δύσκολη την τελική επιλογή, η οποία προέκυψε μέσα από μια διαδικασία γόνιμου διαλόγου που διαπνεόταν από σεβασμό και αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συγγραφείς των κειμένων και στον φορέα διοργάνωσης του διαγωνισμού».

Τα κείμενα αφορούσαν κυρίως αφηγηματικές ιστορίες μυθοπλασίας με ηθογραφικό, ρεαλιστικό ή ιστορικό χαρακτήρα και με ψυχολογικές ή κοινωνικές προεκτάσεις. Στην πλειοψηφία τους οι δημιουργοί τους αξιοποίησαν παραδοσιακές και δοκιμασμένες θεματικές, δομές και μορφές έκφρασης, αλλά εκπροσωπήθηκαν και κείμενα πειραματισμού σε πιο σύγχρονες μορφές γραφής σε θεματικό, αφηγηματικό και αισθητικό επίπεδο.

Κριτήρια αξιολόγησης ήταν το θέμα, η πρωτοτυπία και ισορροπία στη σύνθεση μορφής και περιεχομένου, η ενσωμάτωση των αφηγηματικών τεχνικών και εκφραστικών μέσων στο κείμενο με τρόπο που να εξασφαλίζει συνοχή, ενότητα και πυκνότητα, η δημιουργία ισχυρών χαρακτήρων, ο χειρισμός της γλώσσας, η υφολογική ιδιαιτερότητα, η αισθητική απόλαυση, η αμεσότητα και η συγκινησιακή  ανταπόκριση σε επίπεδο συναισθημάτων και ιδεών.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής αφού συνεχάρησαν όλους τους συμμετέχοντες, ομόφωνα αποφάσισαν την κατανομή και απονομή των βραβείων και επαίνων ως εξής:

Βραβεία:

1ο: Ο Αμερικάνος – ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΒΕΛΙΣΣΑΡΗ, Τρίπολη Αρκαδίας

Διήγημα με ιδιαίτερη θεματική, γλωσσική και υφολογική ταυτότητα, πρωτότυπη δομή, ζωντανούς διαλόγους, ολοκληρωμένους ήρωες. Μέσα από την αγωνία και το πάθος των δύο ηρώων, του φτωχού και αμόρφωτου επαναπατρισμένου μετανάστη και του διορισμένου δασκάλου σε χωριό της Γορτυνίας, για τη γλώσσα του τόπου, προβάλλεται η διαχρονική αξία και η ανάγκη καταγραφής της ελληνικής γλώσσας σε όλα τα είδη και τις μορφές της: κλασικές και σύγχρονες, γραμματειακές και ομιλούμενες, λόγιες και λαϊκές ή τοπικά ιδιώματα. Το υψηλό επίπεδο χειρισμού της γλώσσας και ο λεξιλογικός πλούτος,  συμβατά με τον χώρο δράσης, το θέμα και την προσωπικότητα των ηρώων, υπηρετούν υποδειγματικά και αναδεικνύουν το κεντρικό θέμα του κειμένου.

2ο: Ο τρυφερός παλαιστής – ΑΡΗΣ ΓΕΡΑΡΔΗΣ, Αθήνα

Αστική ηθογραφία εποχής με κοινωνικές προεκτάσεις. Διήγημα που χαρακτηρίζεται από την ισορροπία στην οργάνωση του αφηγηματικού υλικού, τη δύναμη των εικόνων, την ζωντάνια και πειστικότητα στη διαγραφή του ψυχισμού και του ήθους των προσώπων. Εστιάζοντας στην παρουσία του ομότιτλου ήρωα σε μια γειτονιά-αυλή της παλιάς Αθήνας θέτει στο επίκεντρο της αφήγησης τις ευαίσθητες ισορροπίες των ανθρώπινων σχέσεων, τις ανθρώπινες αδυναμίες και πάθη, τον φόβο απέναντι στο διαφορετικό, τις προκαταλήψεις και  την σκληρότητα της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Τρυφερό και πικρό, συγκινεί και προβληματίζει.

3ο: Χταπόδι – ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΛΙΑΜΠΑΚΟΥ, Αγία Παρασκευή, Αθήνα

Σύγχρονο, πρωτότυπο και απαιτητικό θεματικά, αφηγηματικά και υφολογικά διήγημα. Μέσα από την πρωτοπρόσωπη αφήγηση της ηρωίδας, ο αναγνώστης παρακολουθεί τις τελευταίες ώρες της συμβιωτικής σχέσης ενός ζευγαριού, με έμφαση στις καθημερινές, φαινομενικά ασήμαντες λεπτομέρειες αυτής της σχέσης. Η χρήση κύριων και σύντομων προτάσεων, η επικράτηση της παρατακτικής  σύνδεσης, η κυριαρχία της τελείας ως σημείου στίξης, ο αιχμηρός ή συγκαλυμμένα ειρωνικός τόνος, η μεταφορική χρήση θεματικών μοτίβων (χταπόδι, διαδρομή κ.τ.λ.), η σταδιακή κλιμάκωση της έντασης, εξασφαλίζουν τη συναισθηματική ανταπόκριση και την αναγνωστική απόλαυση.

Έπαινοι:

Ξέρεις από έρωτα; – ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ, Νέα Ευκαρπία, Θεσσαλονίκη

Σύγχρονο διήγημα, δροσερό και τρυφερό, που με εκφραστική γλώσσα και ύφος, ρέουσα αφήγηση, δυνατές περιγραφές και αξιοποίηση μεταφορικών θεματικών μοτίβων ως δομικών υλικών, αφηγείται με ευαισθησία και χιούμορ τον έρωτα ενός εφήβου και την εξομολόγησή του με ένα τραγούδι της Βιτάλη από ένα παλιό κασετόφωνο.

Ανήμερα των Φώτων – ΕΙΡΗΝΗ ΓΕΡΟΝΤΑΡΑ, Αντίκυρα Βοιωτίας

Διήγημα με ενδιαφέρουσα υπόθεση και πλοκή, πειστικούς ήρωες και δραματικό επίλογο, που θέτει στο επίκεντρο ένα κοινωνικό θέμα: τον γάμο με μόνο αντάλλαγμα τον πλούτο και την κοινωνική καταξίωση.

Πορφυρά ροδοπέταλα στο χιόνι – ΜΑΡΙΑ ΣΤΕΡΓΙΑΚΗ, Πάτρα

Διήγημα που πραγματεύεται με πρωτότυπο τρόπο, κυρίως ως προς την αφηγηματική φωνή και τον ανατρεπτικό επίλογο, ένα ευαίσθητο κοινωνικό θέμα: τον στιγματισμό της διαφορετικότητας και τα ψυχικά αδιέξοδα που αυτός δημιουργεί σε ένα ασφυκτικό κοινωνικό περιβάλλον.

Προσωπικός αντίπαλος – ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΤΣΟΥΠΗΣ, Πάτρα

Σύγχρονο διήγημα με κυρίαρχο θέμα την αγωνία της συγγραφής, με χαρακτηριστικά νουάρ ως προς το περιεχόμενο και την ατμόσφαιρα. Ευρηματικό θέμα, ενδιαφέρουσα υπόθεση, πλοκή και οργάνωση του αφηγηματικού υλικού.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής είναι τα παρακάτω: Αθανασάκη Άρια (Νεκταρία), Φιλόλογος, Λαμπαρδάκη Άννα, Φιλόλογος, Μουσογιάννη Άννα, Πολιτισμολόγος, Αρθρογράφος, Μπεμπλιδάκη Αγγελική, Αρθρογράφος στα Χανιώτικα Νέα, μέλος του Δικτύου Διαβάζω για τους άλλους.

 

Πολιτισμός

“Ένα το κρατούμενο”-Δυναμική επιστροφή με τραγούδι και βίντεοκλιπ για το Γιώργο Αρβανίτη

Δημοσιεύθηκε

στις

Με ένα άκρως ερωτικό τραγούδι, ο Πατρινός Γιώργος Αρβανίτης επιστρέφει.

“Ένα το κρατούμενο” σε μουσική και στίχους του ίδιου, με το όμορφο βίντεοκλιπ από τον Άκη Χατζημικέ να απογειώνει το τραγούδι.

Στο βίντεο συμμετέχει και η ηθοποιός Μαρίνα Παντελάκη.

Περισσότερα

Πολιτισμός

«Πλημμύρισαν» νότες-Η Μπάντα άνοιξε τον κύκλο των εκδηλώσεων «Γιορτή της Μουσικής» στα Νοσοκομεία της Πάτρας

Δημοσιεύθηκε

στις

Νοσοκομείο Ρίου, Καραμανδάνειο Νοσοκομείο παίδων και Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», αποτέλεσαν χθες το πρωί, τα σημεία αναφοράς για την έναρξη των εκδηλώσεων «Γιορτής της Μουσικής», που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων.

Η Μπάντα του Δήμου, στις εισόδους και τους αύλειους χώρους των τριών δημόσιων νοσηλευτηρίων, παιάνισε τραγούδια ανοίγοντας τον κύκλο των εκδηλώσεων, οι οποίες θα ολοκληρωθούν την Δευτέρα 21 Ιουνίου.
Την μπάντα στη σημερινή της «διαδρομή» στα τρία νοσοκομεία της Πάτρας, συνόδευσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων Ανδρέας Μάζης, ενώ στο Καραμανδάνειο βρέθηκε και η αντιδήμαρχος Υγείας-Πρόνοιας, Βίβιαν Σαμούρη.

ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΧΑΤΖΗ

Η πλατεία Χατζή στην Εγλυκάδα, θα γίνει αύριο στις 9.30 το βράδυ το επόμενο σημείο αναφοράς των προγραμματισμένων δράσεων, με το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού δήμου Πατρέων, να παρουσιάζει Δημοτικά τραγούδια και χορούς από όλη την Ελλάδα.

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΚΑΙ ΧΟΡΟΙ

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται την Δευτέρα 21 Ιουνίου, με μουσικά και χορευτικά σχήματα να εμφανίζονται σε τρία διαφορετικά σημεία της πόλης. Στις 8.00 το βράδυ στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου (πλησίον του ιερού ναού Αγίου Ανδρέα), θα πραγματοποιηθεί συναυλία της Ορχήστρας Εγχόρδων Δημοτικού Ωδείου Πατρών.
Η πλατεία Υψηλών Αλωνίων στις 8.30 το βράδυ, θα φιλοξενήσει το Μικρό Σύνολο Παραδοσιακών Οργάνων του Δημοτικού Ωδείου Πατρών, το οποίο θα παρουσιάσει «Της ψυχής τα κελαϊδίσματα». Μία συναυλία με παραδοσιακά τραγούδια και σκοπούς από όλη την Ελλάδα.
Ο χώρος της δεξαμενής στην άνω πόλη, στην Παπαδιαμαντοπούλου, θα υποδεχθεί μία ώρα μετά, την Λαϊκή Ορχήστρα από το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού, το οποίο θα παρουσιάσει και λαϊκές χορογραφίες. Τίτλος της εκδήλωσης, «Το 21 στο σύγχρονο Ελληνικό τραγούδι».
Γενικός τίτλος των εκδηλώσεων, «Πιο πολύ από τους ανθρώπους, τα τραγούδια τους αγάπησα…» και είναι δανεισμένος από τον μεγάλο Τούρκο ποιητή-λογοτέχνη Ναζίμ Χικμέτ.

 

Περισσότερα

Πολιτισμός

Εξισορροπώντας… τ’ άκρα-Τέσσερις ταλαντούχοι νέοι άνθρωποι υπό την σκηνοθεσία της Γεωργίας Καλογεράτου «συναντώνται» ξανά επί σκηνής

Δημοσιεύθηκε

στις

«Κι αν είν’ κάτι πιο κακό κι από το ίδιο το κακό, το ‘λαχε ο Οιδίπους».

Πώς μπορεί να «παντρευτεί» η αρχαία τραγωδία με το καμπαρέ; Μέσα από ένα πρωτόγνωρο παιχνίδι που εξελίσσεται επί σκηνής και γνώρισε ήδη μεγάλη επιτυχία!

Ο θίασος και η σκηνοθέτις της επιτυχημένης παράστασης Cabaret17, επιστρέφουν ακόμη πιο δυναμικά, παρουσιάζοντας αυτή την φορά ένα Cabaret βασισμένο στη τραγωδία Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή, στην οποία έρχονται αντιμέτωποι με έναν από τους αρχαιότερους και σκοτεινότερους μύθους.

Μία αναζήτηση για τα όρια της ανθρώπινης ύπαρξης, της ερωτικής αγάπης και της μοναξιάς.
Η παράσταση θα ανέβει στις 23,24,25,26,27 Ιουνίου στο TrabaΛa (Ευμήλου 8-η ταράτσα του Ghetto) και η προπώληση των εισιτηρίων έχει ξεκινήσει.

Παίζουν, Δήμητρα Ταρούση, Χριστίνα Κουταλιάγκα και Ελένη Μεσσήνη, ενώ στο πιάνο και τις μουσικές διασκευές είναι ο Χρήστος Αλεξανδρόπουλος έχοντας τον δικό του ρόλο επί σκηνής. Η σκηνοθεσία- καλλιτεχνική επιμέλεια της παράστασης είναι της
Γεωργίας Καλογεράτου, οι χορογραφίες της Μαρίας Κίκινα, το make-up artist επιμελείται η Μαριλίνα Καρκαβέλια, όπως και το hairstyling η Γεωργία Παναγιωτοπούλου.
* Προπώληση: 10€ Βιβλιοπωλείο Discover, Βούρβαχη 3. Στην Είσοδο: 12€
Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση μετά την αγορά των εισιτηρίων. Τηλ. κρατ: 6909060335.
Οι συντελεστές μίλησαν στη «Γ» για τη νέα αυτή παράσταση.

Περισσότερα
ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Coffe Island

Αυτή την εβδομάδα