Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020
Connect with us

Πολιτισμός

Έπαινοι σε Πατρινούς συγγραφείς

Διακρίθηκαν στον λογοτεχνικό διαγωνισμό «Νίκος Καζαντζάκης» που προκήρυξαν οι εκδόσεις Ραδάμανθυς

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Τα  διηγήματα δύο Πατρινών συγγραφέων, ο «Προσωπικός αντίπαλος» του  Βαγγέλη Κατσούπη και τα «Πορφυρά ροδοπέταλα στο χιόνι» της Μαρίας Στεργιάκη,  βρέθηκαν ανάμεσα στην τετράδα επαίνων  των αποτελεσμάτων του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού “Νίκος Καζαντζάκης” που προκήρυξαν οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς. Πρόκειται για τις εκδόσεις  του Πατρινού λογοτέχνη-συγγραφέα Χρήστου Τσαντή, καταγόμενου από την άνω πόλη της Πάτρας, με έδρα τα Χανιά.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής για την κατηγορία του διηγήματος (πεζογραφίας) του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού “Νίκος Καζαντζάκης” που προκήρυξαν οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς, παρέλαβαν σε έντυπη μορφή έναν σημαντικό αριθμό κειμένων, ανώνυμων ως προς τον δημιουργό τους μέχρι και την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων στον υπεύθυνο φορέα του διαγωνισμού, γεγονός που εξασφάλισε την αμεροληψία και αντικειμενικότητα του έργου μας.

«Ο αναπάντεχα μεγάλος αριθμός συμμετοχών και το υψηλό επίπεδο γραφής του συνόλου των κειμένων, αρχικά μας εξέπληξε ευχάριστα», αναφέρουν οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς,  «αλλά ταυτόχρονα κατέστησε δύσκολη την τελική επιλογή, η οποία προέκυψε μέσα από μια διαδικασία γόνιμου διαλόγου που διαπνεόταν από σεβασμό και αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συγγραφείς των κειμένων και στον φορέα διοργάνωσης του διαγωνισμού».

Τα κείμενα αφορούσαν κυρίως αφηγηματικές ιστορίες μυθοπλασίας με ηθογραφικό, ρεαλιστικό ή ιστορικό χαρακτήρα και με ψυχολογικές ή κοινωνικές προεκτάσεις. Στην πλειοψηφία τους οι δημιουργοί τους αξιοποίησαν παραδοσιακές και δοκιμασμένες θεματικές, δομές και μορφές έκφρασης, αλλά εκπροσωπήθηκαν και κείμενα πειραματισμού σε πιο σύγχρονες μορφές γραφής σε θεματικό, αφηγηματικό και αισθητικό επίπεδο.

Κριτήρια αξιολόγησης ήταν το θέμα, η πρωτοτυπία και ισορροπία στη σύνθεση μορφής και περιεχομένου, η ενσωμάτωση των αφηγηματικών τεχνικών και εκφραστικών μέσων στο κείμενο με τρόπο που να εξασφαλίζει συνοχή, ενότητα και πυκνότητα, η δημιουργία ισχυρών χαρακτήρων, ο χειρισμός της γλώσσας, η υφολογική ιδιαιτερότητα, η αισθητική απόλαυση, η αμεσότητα και η συγκινησιακή  ανταπόκριση σε επίπεδο συναισθημάτων και ιδεών.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής αφού συνεχάρησαν όλους τους συμμετέχοντες, ομόφωνα αποφάσισαν την κατανομή και απονομή των βραβείων και επαίνων ως εξής:

Βραβεία:

1ο: Ο Αμερικάνος – ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΒΕΛΙΣΣΑΡΗ, Τρίπολη Αρκαδίας

Διήγημα με ιδιαίτερη θεματική, γλωσσική και υφολογική ταυτότητα, πρωτότυπη δομή, ζωντανούς διαλόγους, ολοκληρωμένους ήρωες. Μέσα από την αγωνία και το πάθος των δύο ηρώων, του φτωχού και αμόρφωτου επαναπατρισμένου μετανάστη και του διορισμένου δασκάλου σε χωριό της Γορτυνίας, για τη γλώσσα του τόπου, προβάλλεται η διαχρονική αξία και η ανάγκη καταγραφής της ελληνικής γλώσσας σε όλα τα είδη και τις μορφές της: κλασικές και σύγχρονες, γραμματειακές και ομιλούμενες, λόγιες και λαϊκές ή τοπικά ιδιώματα. Το υψηλό επίπεδο χειρισμού της γλώσσας και ο λεξιλογικός πλούτος,  συμβατά με τον χώρο δράσης, το θέμα και την προσωπικότητα των ηρώων, υπηρετούν υποδειγματικά και αναδεικνύουν το κεντρικό θέμα του κειμένου.

2ο: Ο τρυφερός παλαιστής – ΑΡΗΣ ΓΕΡΑΡΔΗΣ, Αθήνα

Αστική ηθογραφία εποχής με κοινωνικές προεκτάσεις. Διήγημα που χαρακτηρίζεται από την ισορροπία στην οργάνωση του αφηγηματικού υλικού, τη δύναμη των εικόνων, την ζωντάνια και πειστικότητα στη διαγραφή του ψυχισμού και του ήθους των προσώπων. Εστιάζοντας στην παρουσία του ομότιτλου ήρωα σε μια γειτονιά-αυλή της παλιάς Αθήνας θέτει στο επίκεντρο της αφήγησης τις ευαίσθητες ισορροπίες των ανθρώπινων σχέσεων, τις ανθρώπινες αδυναμίες και πάθη, τον φόβο απέναντι στο διαφορετικό, τις προκαταλήψεις και  την σκληρότητα της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Τρυφερό και πικρό, συγκινεί και προβληματίζει.

3ο: Χταπόδι – ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΛΙΑΜΠΑΚΟΥ, Αγία Παρασκευή, Αθήνα

Σύγχρονο, πρωτότυπο και απαιτητικό θεματικά, αφηγηματικά και υφολογικά διήγημα. Μέσα από την πρωτοπρόσωπη αφήγηση της ηρωίδας, ο αναγνώστης παρακολουθεί τις τελευταίες ώρες της συμβιωτικής σχέσης ενός ζευγαριού, με έμφαση στις καθημερινές, φαινομενικά ασήμαντες λεπτομέρειες αυτής της σχέσης. Η χρήση κύριων και σύντομων προτάσεων, η επικράτηση της παρατακτικής  σύνδεσης, η κυριαρχία της τελείας ως σημείου στίξης, ο αιχμηρός ή συγκαλυμμένα ειρωνικός τόνος, η μεταφορική χρήση θεματικών μοτίβων (χταπόδι, διαδρομή κ.τ.λ.), η σταδιακή κλιμάκωση της έντασης, εξασφαλίζουν τη συναισθηματική ανταπόκριση και την αναγνωστική απόλαυση.

Έπαινοι:

Ξέρεις από έρωτα; – ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ, Νέα Ευκαρπία, Θεσσαλονίκη

Σύγχρονο διήγημα, δροσερό και τρυφερό, που με εκφραστική γλώσσα και ύφος, ρέουσα αφήγηση, δυνατές περιγραφές και αξιοποίηση μεταφορικών θεματικών μοτίβων ως δομικών υλικών, αφηγείται με ευαισθησία και χιούμορ τον έρωτα ενός εφήβου και την εξομολόγησή του με ένα τραγούδι της Βιτάλη από ένα παλιό κασετόφωνο.

Ανήμερα των Φώτων – ΕΙΡΗΝΗ ΓΕΡΟΝΤΑΡΑ, Αντίκυρα Βοιωτίας

Διήγημα με ενδιαφέρουσα υπόθεση και πλοκή, πειστικούς ήρωες και δραματικό επίλογο, που θέτει στο επίκεντρο ένα κοινωνικό θέμα: τον γάμο με μόνο αντάλλαγμα τον πλούτο και την κοινωνική καταξίωση.

Πορφυρά ροδοπέταλα στο χιόνι – ΜΑΡΙΑ ΣΤΕΡΓΙΑΚΗ, Πάτρα

Διήγημα που πραγματεύεται με πρωτότυπο τρόπο, κυρίως ως προς την αφηγηματική φωνή και τον ανατρεπτικό επίλογο, ένα ευαίσθητο κοινωνικό θέμα: τον στιγματισμό της διαφορετικότητας και τα ψυχικά αδιέξοδα που αυτός δημιουργεί σε ένα ασφυκτικό κοινωνικό περιβάλλον.

Προσωπικός αντίπαλος – ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΤΣΟΥΠΗΣ, Πάτρα

Σύγχρονο διήγημα με κυρίαρχο θέμα την αγωνία της συγγραφής, με χαρακτηριστικά νουάρ ως προς το περιεχόμενο και την ατμόσφαιρα. Ευρηματικό θέμα, ενδιαφέρουσα υπόθεση, πλοκή και οργάνωση του αφηγηματικού υλικού.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής είναι τα παρακάτω: Αθανασάκη Άρια (Νεκταρία), Φιλόλογος, Λαμπαρδάκη Άννα, Φιλόλογος, Μουσογιάννη Άννα, Πολιτισμολόγος, Αρθρογράφος, Μπεμπλιδάκη Αγγελική, Αρθρογράφος στα Χανιώτικα Νέα, μέλος του Δικτύου Διαβάζω για τους άλλους.

 

Περισσότερα
Advertisement

Πολιτισμός

Χριστούγεννα αλλιώς-Τι εξετάζει ο Πολιτιστικός Οργανισμός

Δημοσιεύθηκε

στις

Η προετοιμασία των εκδηλώσεων και του προγράμματος για τον εορτασμό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν φέτος λόγω των μέτρων που ισχύουν, αποτέλεσαν το αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των υπευθύνων στις δομές του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων.

Κοινή εκτίμηση ήταν, ότι αυτές οι συνθήκες δεν πρέπει να αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, αλλά αντιθέτως έναν επιπλέον λόγο και έναυσμα, για εναλλακτικές πολιτιστικές δράσεις και παραγωγές.
Στόχος του Πολιτιστικού Οργανισμού είναι, σε αυτή την δύσκολη περίοδο, οι κάτοικοι της πόλης να εμψυχωθούν και να μην χάσουν την αισιοδοξία τους, την πνευματική και ψυχική ανάταση.

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, επεσήμανε πως παρόλο που έχει ανασταλεί η λειτουργία των δια ζώσης καλλιτεχνικών εκδηλώσεων θα αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες, ώστε ο Πολιτιστικός Οργανισμός όπως έκανε στην περίοδο της πρώτης καραντίνας, να βρεθεί και τώρα κοντά λαό της Πάτρας.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν οι προτάσεις και σκέψεις του Καλλιτεχνικού Διευθυντή στο Δημοτικό Ωδείο Γεράσιμου Βουτσινά, του Συντονιστή στο Εικαστικό Εργαστήριο του Δήμου Αντώνη Βάου, της υπεύθυνης στην Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Βάγιας Ζεπάτου, της υπεύθυνης στη Δημοτική Πινακοθήκη Γιάννας Παναγοπούλου, της προϊσταμένης Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κατερίνας Κούρου και της προϊσταμένης του Τμήματος Παραγωγής Τόνιας Κοκοβίκα όπως και η την πραγματοποίηση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που θα μεταδοθούν διαδικτυακά.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης κρίθηκε επιβεβλημένο να είναι ξεχωριστή φέτος η παρουσία του Πολιτιστικού Οργανισμού στα δημόσια νοσοκομεία της πόλης, εκεί όπου οι εργαζόμενοι σε αυτά δίνουν την μεγάλη μάχη ενάντια στην πανδημία, στηρίζοντας τον δίκαιο αγώνα τους για άμεση ενίσχυση του Δημόσιου Τομέα Υγείας και επαναλειτουργία του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος.

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός θα βρεθεί επίσης με σειρά δράσεων δίπλα στις εκατοντάδες οικογένειες που ζουν στα όρια της φτώχειας και στηρίζονται από δομές του Κοινωνικού Οργανισμού.
Τις επόμενες ημέρες, θα παρουσιαστεί αναλυτικά το τελικό προγραμματισμό των φετινών Χριστουγεννιάτικων δράσεων της πόλης μας.

ΑΝΑΒΕΙ Ο ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ
Εξ άλλου, ο Χριστουγεννιάτικος διάκοσμος της Πάτρας θα ανάψει σήμερα στις 7 το απόγευμα, από την πλατεία Γεωργίου, με την παρουσία και του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη.
Ο διάκοσμος όπως κάθε χρόνο έχει τοποθετηθεί εξ ολοκλήρου, από τους εργαζόμενους του Τομέα Ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Πατρέων και θα φωτίσει το κέντρο και σταδιακά τις συνοικίες.

Φέτος, δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στον γιορτινό διάκοσμο, προκειμένου να δοθεί μια νότα αισιοδοξίας και ζεστασιάς στην πόλη, που βιώνει, όπως και όλη η χώρα, την γκρίζα πραγματικότητα της πανδημίας του κορωνοϊού.
Εορταστικός είναι και ο φωτισμός, που στολίζει τον Χριστουγεννιάτικο διάκοσμο που έχουν σχεδιάσει, κατασκευάσει και τοποθετήσει οι εργαζόμενοι του Δήμου, στα τρία νοσοκομεία της περιοχής, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου, το Νοσοκομείο του Αγ. Ανδρέα και το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πολυδύναμος χώρος- Κέντρο αναφοράς στα Παλαιά Σφαγεία το Καρναβάλι και ο Καραγκιόζης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Δήμος Πατρέων συνεχίζει την υλοποίηση του έργου για τη διαμόρφωση των χώρων των Παλαιών Σφαγείων σε Κέντρο Δημιουργικής Βιομηχανίας με επίκεντρο το Πατρινό Καρναβάλι και το Θέατρο Σκιών μέσω του προγράμματος Sparc, που χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία – Interreg Greece – Italy 2014 – 2020».

Με βάση τον σχεδιασμό, όπως αυτός έγινε γνωστός στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του καρναβαλικού οργανισμού από τον project manager του έργου και υπάλληλο του Δήμου Πατρέων κ. Βασίλη Παπαϊωάννου, ο χώρος θα είναι επισκέψιμος σε όλη τη διάρκεια του έτους σε πολίτες όλων των ηλικιών, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν και να γνωρίσουν από κοντά τον κόσμο της δημιουργίας του Πατρινού Καρναβαλιού και του Καραγκιόζη. Παράλληλα μέσω οργανωμένων επισκέψεων και σχετικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων μαθητές όλων των βαθμίδων, θα έχουν τη δυνατότητα μιας σπάνιας εμπειρίας αλλά και κατασκευής στοιχείων που σχετίζονται με το Καρναβάλι και τον Καραγκιόζη. Ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί και στην εκπαίδευση ενηλίκων στους τομείς δραστηριότητας του πολυχώρου.

ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΗΔΗ ΤΟ «ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ»

Στον χώρο των Παλαιών Σφαγείων, που βρίσκεται στην οδό Ακτή Δυμαίων 84, μεταφέρθηκε πρόσφατα η έδρα της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων – Καρναβάλι Πάτρας, συνδεδεμένου εταίρου του έργου Sparc. Έτσι οι διοικητικές υπηρεσίες της Κοινωφελούς Επιχείρησης λειτουργούν σε δυο κτίρια  υλοποιώντας αρμονικά τη σύνδεση του προγράμματος με το Πατρινό Καρναβάλι. Στον πολυχώρο είναι και η έδρα της διεπιστημονικής ομάδας για τη λειτουργία των Παλαιών Σφαγείων, που εργάζεται σε αγαστή συνεργασία με τον Δήμο Πατρέων και την Κοινωφελή Επιχείρηση – Καρναβάλι Πάτρας για την ολοκλήρωση της δημιουργίας του πολυδύναμου πολιτιστικού χώρου για το Καρναβάλι και για το Θέατρο Σκιών  που μαζί με την υλική και άυλη κληρονομιά που τα συνοδεύει, με έντονα δημιουργικό, ψηφιακό, οπτικοακουστικό, εκπαιδευτικό, κοινωνικό και συμμετοχικό χαρακτήρα στοχεύει στην ενσωμάτωση των δημιουργικών δυνάμεων της πόλης για τη συνδιαμόρφωση μιας πολιτιστικής ψυχαγωγίας με κέντρο τον άνθρωπο και άρρηκτα συνδεδεμένης με την πνευματική και κοινωνική φυσιογνωμία της  Πάτρας.

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ

Το συγκρότημα των Παλαιών Σφαγείων στην τελική του διαμόρφωση  προβλέπει πλήθος χρήσεων και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την κύρια μεγάλη αίθουσα αφιερωμένη στο Πατρινό Καρναβάλι ως χώρο πολυθεματικών εκθεσιακών ενοτήτων με κέντρο αναφοράς το Καρναβάλι, χώρο διάδρασης και καρναβαλικών εξερευνήσεων και χώρο προβολής και δημιουργίας ψηφιακών εκθέσεων, την αίθουσα Θεάτρου Σκιών-Καραγκιόζη ως χώρο προβολής αρχειακού και εκθεσιακού υλικού με τη βιωματική διάδραση/σχέση του κοινού με το Καραγκιόζη, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, τρεις αίθουσες εργαστηρίων (εργαστήριο δημιουργικής βιομηχανίας, δημιουργικό εργαστήριο για παιδιά και νέους και εργαστήριο 3D εφαρμογών), αίθουσα-κέντρο πολυμέσων/multimedia, Ραδιοφωνικό Σταθμό των Παλαιών Σφαγείων (Studio Radio-Studio ηχογράφησης), πωλητήριο και αίθουσα δημιουργικών συναντήσεων-meeting room και τα κτίρια διοίκησης.

Ο πολυχώρος των Παλαιών Σφαγείων άνοιξε για πρώτη φορά με την πραγματοποίηση του Καλοκαιρινού Φεστιβάλ Καρναβαλιού Sparc που πραγματοποιήθηκε από 21 έως 27 Σεπτεμβρίου, όπου για μια εβδομάδα έγιναν πλήθος καλλιτεχνικών δράσεων, θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών, εικαστικών εγκαταστάσεων, εκθέσεων, σεμιναρίων ζωντάνεψαν τα Παλαιά Σφαγεία τόσο στις αίθουσες όσο και στον υπαίθριο χώρο δίνοντας έντονο καλλιτεχνικό χρώμα.

Η φωτογραφία είναι του Χρήστου Ορτέντζιου

 

Περισσότερα

Πολιτισμός

Καθάρισαν με «6»-Δημιουργική άθληση από μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μπεγουλακίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Με κωδικό «6» και όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μπεγουλακίου επέλεξαν για ακόμη μια φορά να αθληθούν εποικοδομητικά, στο πάρκο και στην προ διαμόρφωση κεντρική πλατεία της συνοικίας!

Συγκεκριμένα, μέλη του Συλλόγου προχώρησαν σε καθαρισμό του χώρου, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά το ενδιαφέρον για τον τόπο τους.

Να σημειωθεί πως ο Πολιτιστικός Σύλλογος διαθέτει και εθελοντική περιβαλλοντική ομάδα η οποία ανά τακτά χρονικά διαστήματα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που αφορούν στο περιβάλλον και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων της συνοικίας. Μία ομάδα που όπως αποδείχτηκε παραμένει ενεργή ακόμη και εν μέσω καραντίνας.

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Advertisement

Αυτή την εβδομάδα