Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020
Connect with us

Οικονομία

Γιάννης Καντώρος, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου INTERAMERICAN: Οι σύγχρονες προκλήσεις έχουν απάντηση μέσα από τον Μετασχηματισμό των επιχειρήσεων

Δημοσιεύθηκε

στις

Στις δυναμικές αλλαγές που υπαγορεύει για το επιχειρείν η έντονα μεταβατική περίοδος της συνάρτησης κρίσεων -υγειονομικής, κοινωνικής, οικονομικής- αναφέρθηκε ο Γιάννης Καντώρος, Διευθύνων Σύμβουλος της INTERAMERICAN, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό «Business Partners», του ΕλληνοΑμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Μιλώντας για την παρατεταμένη αβεβαιότητα και τις προοπτικές της οικονομίας, τόνισε: « Όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, είναι βέβαιο ότι για να έχουμε προοπτική θα πρέπει να κάνουμε σοβαρές εκτιμήσεις για τις προϋποθέσεις οικονομικής ανάταξης και ανάπτυξης, αλλά και για τη σύνδεση της πραγματικής οικονομίας με τα μέτρα της δημοσιονομικής χαλάρωσης και τις νομισματικές πολιτικές.

Βλέπουμε τώρα ένα γενναιόδωρο “μαξιλάρι”, υπάρχει σημαντική κοινοτική χρηματοδοτική υποστήριξη. Όμως, δεν πρέπει να παραβλέπουμε το χρέος, το ενδεχόμενο ενός υπερ-πληθωρισμού.

Στη χώρα μας, έχουμε μακροπρόθεσμους περιορισμούς στα δημοσιονομικά μας. Είναι ενθαρρυντικές οι εκτιμήσεις των οίκων για ενισχυμένο πιστοληπτικό προφίλ, όμως ταυτόχρονα είναι προφανές πως χρειαζόμαστε μια μεγαλύτερη βάση παραγωγικά, πέρα από τον τουρισμό.

Δίπλα στις υπηρεσίες, που αποτελούν δυσανάλογα τη μεγαλύτερη πηγή τροφοδοσίας της οικονομίας, χρειαζόμαστε ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, της μεταποίησης και της βιομηχανίας, μετά από μία πολυετή περίοδο αποβιομηχανοποίησης».

Αναφερόμενος στις τάσεις και τη διαμόρφωση νέου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ο επικεφαλής της ασφαλιστικής εταιρείας επεσήμανε: «Στο επίπεδο του σχεδιασμού, κοινός παρονομαστής των στρατηγικών επιλογών για τις επιχειρήσεις σήμερα είναι η πρόκληση της αλλαγής, με γνώμονα την έγκαιρη προσαρμογή στις εξελίξεις.

Αυτό πρέπει να γίνεται παράλληλα με τη διατήρηση της επιχειρησιακής ζωτικότητας στο παρόν, δηλαδή χωρίς να χάνεται ο βηματισμός του οργανισμού. Στις αλλαγές, πρέπει να διασφαλίζεται η διατήρηση της ικανότητας της επιχείρησης να ανταποκρίνεται με συνέχεια και αποδοτικότητα, χωρίς ρίσκα».

Ειδικότερα για την INTERAMERICAN διευκρίνισε πως ο Μετασχηματισμός είναι στρατηγικά καθοριστικός και υλοποιείται σε δύο άξονες: «Πρώτον, στις λειτουργίες με τη δυναμική ψηφιοποίηση και την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας και δεύτερον, στην οργάνωση διοικητικά και δομικά με νέα αντίληψη για τον τρόπο εργασίας.

Κλειδί του Μετασχηματισμού και στις δύο συνιστώσες είναι οι άνθρωποι».

Στο επίπεδο των ανταγωνιστικών επιλογών και πρακτικών, χαρακτήρισε ως μεγάλη πρόκληση την κατάλυση των παραδοσιακών ορίων στους επιχειρηματικούς τομείς: «Εδώ, η απάντηση έχει δύο σκέλη.

Αφενός, απαιτείται η εξειδίκευση σε εκείνα που μπορείς να αναπτύξεις και να κάνεις καλύτερα από τους άλλους, κερδίζοντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα – αυτό είναι το ένα σκέλος. Το άλλο σκέλος είναι η αναζήτηση συνεργασιών που μπορούν να σού προσθέσουν δυνατότητες που δεν τις διαθέτεις».

Ο Γιάννης Καντώρος ανέφερε, επίσης, ως πρόκληση τους αναδυόμενους μεγάλους κινδύνους, εκτιμώντας πως ειδικότερα για την ασφαλιστική αγορά, που δραστηριοποιείται στη διαχείριση κινδύνων, η αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης με σωστή διαχείριση των κινδύνων είναι καθοριστική.

«Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κλιματική αλλαγή, που εγκυμονεί κρίσεις με πολλές εκφάνσεις. Σήμερα, ένα απροσδόκητο γεγονός έχει, πλέον, αυξημένες πιθανότητες να συμβεί.

Η πανδημία είναι ένα παράδειγμα, καθώς δείχνει πως υπάρχουν μεγάλες ασυνέχειες στη λεγόμενη κανονικότητα. Σε τέτοιες συνθήκες, οι επιχειρήσεις που έχουν σχέδιο και προετοιμασία, μπορούν να επιβιώσουν και να προχωρήσουν μπροστά» συμπλήρωσε.

Σχετικά με την αξία του ανθρώπινου κεφαλαίου, σε συνδυασμό με την εστίαση στον πελάτη, ο Γιάννης Καντώρος υπογράμμισε για την πολιτική της INTERAMERICAN: «Οι άνθρωποι που κατά προτεραιότητα μάς ενδιαφέρουν, είναι οι πελάτες και οι εργαζόμενοι.

Γύρω από αυτούς στρέφεται το νέο επιχειρηματικό μοντέλο, που θέλουμε να είναι δυναμικό και ανοικτό σε αλλαγές. Για τους ασφαλισμένους μας, επιδιώκουμε να αντιλαμβανόμαστε τις εξελισσόμενες ανάγκες τους και να ανταποκρινόμαστε σε αυτές. Εργαζόμαστε, δηλαδή, για τη μετάβαση από έναν “τεχνοκρατικό” σε έναν “ζωντανό” οργανισμό.

Το μάθημα που έχουμε πάρει κατά την υγειονομική κρίση, επιβεβαιώνει αυτό που πιστεύαμε όταν δημιουργήσαμε πριν αρκετά χρόνια τη direct ασφάλιση μέσω της Anytime, η οποία υπήρξε προπομπός των ψηφιακών υπηρεσιών ασφάλισης από το Διαδίκτυο στην Ελλάδα.

Οι άνθρωποι γίνονται όλο και περισσότερο digital στην καθημερινότητά τους και η δημιουργικότητα, η ταχύτητα και η ευελιξία μας πρέπει να ακολουθούν τις συνήθειές τους.

Μια σύγχρονη ασφαλιστική εταιρεία είναι απαραίτητο να δίνει πρόσβαση στους πελάτες της σε ταχύτερη και πιο ποιοτική εξυπηρέτηση, σε κάθε σημείο επαφής, διαθέτοντας μια μεγάλη γκάμα ψηφιακών τεχνολογιών και συστημάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος, από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, η ψηφιακή ετοιμότητα της εταιρείας μας ήταν καθοριστική για την επάρκεια και την εξ αποστάσεως υποστήριξη των πελατών μας. Η υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογιών, μάς δίνει επιπλέον την ευκαιρία να τους προσφέρουμε νέες εμπειρίες».

Για την εργασία, το ανθρώπινο δυναμικό και το μέλλον της εργασίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της INTERAMERICAN υποστήριξε πως η λιγότερη ιεραρχία, η περισσότερη ομαδική εργασία και συμμετοχή και μια σύνθεση ανθρώπων που σκέφτονται διαφορετικά αλλά αναπτύσσονται με κοινές φιλοδοξίες και στόχους, είναι τα χαρακτηριστικά του τρόπου εργασίας για την επόμενη ημέρα. «Μάς ενδιαφέρει η προσωπικότητα, δεν θέλουμε να “εργαλειοποιούμε” τους ανθρώπους.

Θέλουμε να καλλιεργήσουμε μια νοοτροπία που να δίνει στους εργαζομένους μας την ελευθερία να λειτουργούν ενεργητικά, να μαθαίνουν μέσα από τις δοκιμές. Αυτή είναι μια άλλη άποψη καινοτομίας, που χαρακτηρίζει διαχρονικά την εταιρεία μας στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Θέλουμε το ανθρώπινο δυναμικό να δίνει απαντήσεις στα τρία βασικά ζητούμενα του business plan: πρώτον, κατά πόσο είμαστε κοντά στους πελάτες, δεύτερον, κατά πόσο αναπτυσσόμαστε σε μερίδια αγοράς και νέες επιχειρησιακές δραστηριότητες και τρίτον, κατά πόσο γινόμαστε πιο γρήγοροι σε έναν κόσμο που βασίζεται όλο και πιο πολύ στην ταχύτητα.

Η βιώσιμη ανάπτυξη του Οργανισμού είναι αναπόδραστα συνδεδεμένη με την αξία των ανθρωπίνων πόρων που αυτός διαθέτει.

Καμία επένδυση -και βέβαια ούτε στην ψηφιακή τεχνολογία- δεν μπορεί να αποδώσει χωρίς το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό» τόνισε, καταλήγοντας, ο κ. Καντώρος.

 

Οικονομία

Επίδομα θέρμανσης: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις των νοικοκυριών

Δημοσιεύθηκε

στις

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα καθορίσει τις προϋποθέσεις και τους δικαιούχους του φετινού επιδόματος θέρμανσης, ενώ η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ αναμένεται να ανοίξει στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου προκειμένου τα νοικοκυριά να υποβάλουν αίτηση για να λάβουν το επίδομα θέρμανσης. Το επίδομα φέτος ξεκινάει από τα 80 ευρώ και μπορεί να φθάνει τα 600 – 700 ευρώ ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες της κάθε περιοχές.

Η υπουργική απόφαση θα προβλέπει την ένταξη για πρώτη φορά και άλλων μορφών επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης, όπως είναι το φυσικό αέριο, το υγραέριο, τα καυσόξυλα και τη βιομάζα (Pellet).

Πιο συγκεκριμένα:

–              Το επίδομα θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2020-2021 θα καταβληθεί και στα νοικοκυριά ανά την επικράτεια που καταναλώνουν φυσικό αέριο ή υγραέριο, ενώ τα νοικοκυριά ορεινών περιοχών, με πληθυσμό έως 2.500 κατοίκους, που καταναλώνουν καυσόξυλα ή pellet, θα λάβουν επίσης το επίδομα θέρμανσης.

–              Ο υπολογισμός του επιδόματος θέρμανσης αλλάζει ριζικά και, στο εξής, θα λαμβάνονται υπόψη οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή της χώρας.

–              Ο υπολογισμός του επιδόματος θα στηριχτεί σε έρευνα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η οποία υπολόγισε τις ανάγκες θέρμανσης σε 200.000 σημεία ανά την ελληνική επικράτεια.

–              Το ελάχιστο ύψος του επιδόματος θα διαμορφώνεται στα 80 ευρώ, ενώ μπορεί να φτάνει ακόμη και στα 600-700 ευρώ για τις περιοχές με πολύ αυξημένες ανάγκες θέρμανσης.

–              Το ύψος του επιδόματος υπολογίζεται σε τουλάχιστον 84 εκατ. ευρώ και η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει όλες τις λεπτομέρειες θα εκδοθεί εντός τον επόμενων ημερών, μετά την ψήφιση της εν λόγω διάταξης.

–              Η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους αναμένεται μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Περισσότερα

Οικονομία

Ενοίκια: Τα 6 σημεία που πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Δημοσιεύθηκε

στις

Έξι σημεία πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα οι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων οι οποίοι υποχρεώνονται να αποδεχθούν μειώσεις στα ενοίκια που εισπράττουν από τους μισθωτές τους, προκειμένου να υποβάλουν σωστά, στο σύστημα TAXISnet, τις δηλώσεις απώλειας μισθωμάτων – πιο γνωστές ως «Δηλώσεις Covid» – και να κατοχυρώσουν αποζημιώσεις ίσες με το ήμισυ των εισοδηματικών τους απωλειών.

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα εξής σημεία:

Προκειμένου να υποβληθεί «Δήλωση Covid», ο εκμισθωτής θα πρέπει να εισέλθει στο TAXISnet, να επιλέξει την εφαρμογή «Πληροφοριακά Στοιχεία Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας», να εντοπίσει στο μενού «Υποβληθείσες Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας» την αρχική ή την τυχόν τελευταία τροποποιητική δήλωση, εφόσον έχει υποβληθεί, για το ακίνητο στο οποίο έχει μειωθεί το μίσθωμα και να επιλέξει το εικονίδιο «Δήλωση Covid» που βρίσκεται στη συγκεκριμένη γραμμή της δήλωσης.

Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 δύναται να υποβληθεί αρχική «Δήλωση Covid» για τον μήνα Νοέμβριο, κατά τον οποίο ίσχυσε υποχρεωτική μείωση κατά 40%:

για τα ενοίκια επαγγελματικής στέγης που καταβάλλουν περισσότερες από 400.000 επιχειρήσεις, οι οποίες θεωρούνται “πληττόμενες” οικονομικά από την πανδημία του κορωνοϊού και ασκούν κύριες ή δευτερεύουσες δραστηριότητες, οι οποίες περιλαμβάνονται σε αναλυτική λίστα 552 Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) ανακοινωθείσα ήδη από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους (βλ. παρακάτω).

για τα ενοίκια κύριας κατοικίας εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στις παραπάνω επιχειρήσεις, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή μέσα στο Νοέμβριο

για τα ενοίκια φοιτητικής στέγης ενηλίκων τέκνων των παραπάνω εργαζομένων, τα οποία σπουδάζουν μακριά από τις οικογένειές τους.

 

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Περισσότερα

Οικονομία

Σε 24 δόσεις ο «μικρός ΕΝΦΙΑ» για 3,1 εκατ. ιδιοκτήτες

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε 24 δόσεις θα κληθούν να πληρώσουν 115 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την ΚΕΔΕ ή 160 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, 2,7 εκατ. συμφωνα με την ΚΕΔΕ ή 3,1 εκατ, σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, ιδιοκτήτες.

Πρόκειται, όπως είχε γράψει η aftodioikisi.gr, ένα νέο «μικρό ΕΝΦΙΑ» που αφορά αδήλωτα τετραγωνικά που κλήθηκαν να δηλώσουν τους προηγούμενους μήνες όσοι πολίτες είχαν δηλώσει στο δήμο διαφορετικό εμβαδόν της ιδιοκτησίας του ή των ιδιοκτησιών τους από αυτό που είναι δηλωμένο στο Ε9. Αφορά, δε, κάθε ιδιοκτησίας του που ηλεκτροδοτείται ή και που δεν ηλεκτροδοτείται, ή και δεν ηλεκτροδοτήθηκε ποτέ, τακτοποιημένη ή μη.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» το υπουργείο Εσωτερικών έχει ετοιμάσει τροπολογία που θα κατατεθεί εντός Δεκεμβρίου στη Βουλή, με την οποία, σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, 2.710.217 ιδιοκτήτες που δήλωσαν 60.630.700 αδήλωτα τετραγωνικά, θα κληθούν να καταβάλουν τα επιπλέον χρήματα που αφορούν το 2020 τα επόμενα δύο έτη μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος μαζί με τα τρέχοντα δημοτικά τέλη.
Άλλα η ΚΕΔΕ, άλλα το ΥΠΕΣ
Ωστόσο, σύμφωνα με την διαρροή των στοιχείων από το ΥΠΕΣ στην εφημερίδα, τα τελικά στοιχεία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (που, προφανώς, δεν έχει ανακοινώσει της ΚΕΔΕ), αναφέρουν ότι υποβλήθηκαν:

-Μόνο για ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, 1.869.050 δηλώσεις με αποτέλεσμα την αύξηση των δηλωθεισών επιφανειών κατά 60,6 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα και την εξασφάλιση πρόσθετων εσόδων ύψους 90 εκατ. ευρώ ετησίως για τους Δήμους.

-Άλλες 1,3 εκατ. δηλώσεις αφορούσαν σε μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα,

-Αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των ιδιοκτητών που συμμετείχαν στη διαδικασία να φτάσει τα 3,1 εκατ (και όχι 2,7 εκατ. που έχει ανακοινώσει επίσημα η ΚΕΔΕ)

-Με αυτό τον τρόπο για το έτος 2021 και το 2022 (σ.σ. προφανώς και για τα επόμενα έτη) το συνολικό όφελος των Δήμων σε πρόσθετα έσοδα θα φτάσει τα 160 εκατ. ευρώ λόγω και της τμηματικής είσπραξης των αναδρομικών τελών του έτους 2020.

Δηλαδή, όταν η επεξεργασία των σχετικών αιτήσεων ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων, οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν μέσω των λογαριασμών ηλεκτροδότησης, αναδρομικά από 1/1/2020 τα δημοτικά τέλη, τους δημοτικούς φόρους και το ΤΑΠ για τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά.

 

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Advertisement

Αυτή την εβδομάδα