Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Συνεργασίες

Η ώρα της ευθύνης συναντά μια τελευταία, ίσως, ευκαιρία-Του Αντώνη Κουνάβη

Δημοσιεύθηκε

στις

Η πιστή εφαρμογή των νέων, αυστηρών, μέτρων που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, προϋποθέτει την εμπέδωση της ατομικής και κατ’ επέκταση της συλλογικής ευθύνης.

Παράλληλα, όμως, συνιστά και μια τελευταία, ίσως, ευκαιρία για να αποφύγουμε ένα γενικευμένο lockdown, που κατά κοινή παραδοχή και αναγνώριση, θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία, για τις ίδιες μας τις ζωές.

Επομένως, τα νέα μέτρα είναι ένα αναγκαίο κακό για να αποφύγουμε το απόλυτο κακό, αυτό που δεν κατάφεραν να αποτρέψουν άλλες, προηγμένες, ευρωπαϊκές χώρες.

Διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίσταση, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ως προς αυτό. Σαν να μην έφταναν όλα όσα έχουμε περάσει τελευταία, ήρθε και ο Εγκέλαδος να δοκιμάσει για μια ακόμη φορά τη χώρα μας.

Ωστόσο, με αφορμή και τις επικείμενες αμερικανικές εκλογές, αξίζει να θυμηθούμε τη θρυλική ρήση του Τζον Φιτζέρλαντ Κένεντι που εξελέγη, περίπου τέτοιες μέρες, στις 8 Νοεμβρίου 1960, πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Μην ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για εσένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για τη χώρα σου», προέτρεψε τους συμπατριώτες του.

Συμφωνώντας ως προς τη διαπίστωση ότι η σημασία της ρήσης αυτής δεν γνωρίζει σύνορα, ας κοιτάξουμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε η καθεμιά και ο καθένας από εμάς ξεχωριστά για την πατρίδα μας, με γνώμονα τις αταλάντευτες αξίες του Έθνους μας, της Ορθοδοξίας μας.

Και ας έχουμε στο νου μας ότι στα δύσκολα, στα πολύ δύσκολα, ως Ελληνίδες και ως Έλληνες, όχι μόνο τα καταφέραμε, αλλά μεγαλουργήσαμε.

Θα τα καταφέρουμε και τώρα, με απαράμιλλη πίστη στις δυνάμεις μας, αρκεί να πράξουμε το (αυτονόητο) καθήκον μας, έναντι των προγόνων μας, έναντι των εαυτών μας, κυρίως όμως έναντι των επόμενων γενιών.

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement