Σάββατο 25 Ιουνίου 2022
Connect with us

Μαγειρική

7 tips για τέλειες μακαρονάδες

Δημοσιεύθηκε

στις

Μπορεί να είμαστε πρωτάρηδες στην κουζίνα, αλλά τα ζυμαρικά θα βγουν ακόμα πιο νόστιμα αν ακολουθήσουμε μερικές νόστιμες συμβουλές:

1. Χρησιμοποιούμε μεγάλη κατσαρόλα: τα ζυμαρικά θέλουν άφθονο νερό και χώρο για να βράζουν άνετα.

2. Επιλέγουμε το κατάλληλο είδος για την κάθε σάλτσα. Για παράδειγμα, μπορούμε να παντρέψουμε το σπαγγέτι ή λιγκουίνι με θαλασσινά, τις βίδες με μια σάλτσα πέστο, τις παπαρδέλες με κιμά ή με κεφτεδάκια σε κόκκινη σάλτσα.

3. Προσθέτουμε στη σάλτσα λίγο από το νερό όπου έβρασαν τα ζυμαρικά, για εξτρά γεύση και για να δέσει. Κρατάμε λοιπόν ένα φλιτζάνι και, όταν ρίξουμε τα ζυμαρικά μέσα στη σάλτσα, προσθέτουμε όσο χρειάζεται για να πάρουμε ένα κρεμώδες αποτέλεσμα.

4. Χρησιμοποιούμε σωστό κρασί καλής ποιότητας που απαιτεί η συνταγή (όχι ανοιγμένο μέρες πριν) για να σβήσουμε, π.χ., τον κιμά ή τα λαχανικά της σάλτσας, αλλιώς θα χαλάσει η γεύση της.
5. Ποντάρουμε πάντα σε ένα πολύ καλής ποιότητας ελαιόλαδο γιατί δεν το χρησιμοποιούμε μόνο για να μην κολλήσουν μεταξύ τους, αλλά και για να δώσει γεύση.

6. Βράζουμε το ζυμαρικό για 2΄ λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφει η συσκευασία: Είναι το μυστικό για να να βγουν al dente, δηλαδή να «κρατάνε» στο δόντι. Επίσης, συνεχίζουν να βράζουν ακόμα και όταν αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά – ιδιαίτερα αν προστεθούν στο τηγάνι με τη σάλτσα, οπότε δεν τα βράζουμε στον ακριβή χρόνο.

7. Σερβίρονται ζεστά αμέσως μόλις βγουν από την κατσαρόλα, για να μη λασπώσουν ή κολλήσουν! Γι’ αυτό πρώτα ετοιμάζουμε τη σάλτσα και αφήνουμε για το τέλος το βράσιμο των ζυμαρικών.

Τηγανίτες μήλου με σταφίδες και πετιμέζι

Μαγειρική

Πικάντικα μαυρομάτικα φασόλια με χοιρινή τηγανιά         

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

Για τα φασόλια

300γρ. μαυρομάτικα φασόλια, μουσκεμένα για 1 ώρα σε νερό

4 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο

1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1 φλιτζάνι χυμό τομάτας πηχτό

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 κουτ. σούπας μπούκοβο (½ καυτερό, ½ γλυκό ή όποια αναλογία προτιμάτε)

αλάτι, πιπέρι

Για την τηγανιά

1 κιλό χοιρινό κρέας χωρίς κόκαλο από λαιμό ή σπάλα, σε μπουκιές

⅓ φλιτζανιού ελαιόλαδο

⅓ φλιτζανιού λευκό κρασί

χυμό από ½ λεμόνι

1 κουτ. σούπας ρίγανη

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Βράζετε τα μαυρομάτικα σε λίγο νερό μέχρι να βγάλουν αφρό, τα στραγγίζετε και τα ξεπλένετε λίγο. Τα βράζετε σε 900 ml νερό για 35 λεπτά να μαλακώσουν, χωρίς να λιώσουν. Σοτάρετε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτετε τον μαϊντανό, τον άνηθο, την τομάτα, το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζετε για 20 λεπτά περίπου μέχρι να πήξει η σάλτσα. Στραγγίζετε τα μαυρομάτικα και φυλάμε ένα φλιτζάνι από το ζωμό. Τα προσθέτετε στη σάλτσα, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να σιγοβράσουν για άλλα 10 λεπτά ώστε να αναμιχθούν τα αρώματά τους. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο από το ζωμό των φασολιών που φυλάξατε. Πρέπει να είναι πηχτή η σάλτσα τους αλλά όχι στεγνή. Σοτάρετε το χοιρινό σε αντικολλητικό τηγάνι με ελαιόλαδο μέχρι να αφρίσει και να εξατμιστούν τα υγρά. Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να ροδίσει το κρέας και το σβήνετε με το κρασί. Προσθέτετε τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Σιγοψήνετε την τηγανιά για 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μείνει με τη σάλτσα του. Προσθέτετε το λεμόνι και το ανακατεύετε. Σερβίρετε τα μαυρομάτικα και σκορπάτε από πάνω την τηγανιά.

Περισσότερα

Μαγειρική

Σφουγγάτο με κολοκυθάκια και άνηθο

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

8 αυγά, χτυπημένα καλά

750γρ. κολοκυθάκια τριμμένα σε χοντρό τρίφτη

2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο

6-7 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

1 φλιτζάνι ε.π. ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Σοτάρετε σε αντικολλητικό τηγάνι το 1/3 φλιτζανιού από το ελαιόλαδο, τα κολοκυθάκια και τα κρεμμυδάκια μέχρι να μαραθούν και να απορροφήσουν τα υγρά τους. Προσθέτετε τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθούν. Αφήνετε το μίγμα να κρυώσει λίγο. Χτυπάτε τα αυγά σε μεγάλο μπολ και τα ανακατεύετε με τα κολοκυθάκια. Ζεσταίνετε σε αντικολλητικό τηγάνι το μισό από το υπόλοιπο ελαιόλαδο και, όταν κάψει, ρίχνετε μέσα το μίγμα. Αφήνετε να ψηθεί σε μέτρια φωτιά και αναποδογυρίζετε το σφουγγάτο σε μεγάλο καπάκι ή στρογγυλό ταψί. Ρίχνετεωτο υπόλοιπο ελαιόλαδο στο τηγάνι και, όταν κάψει, τοποθετείτε το σφουγγάτο να ψηθεί από την άλλη μεριά. Μεταφέρετε σε πιατέλα, αφήνετε λίγο να κρυώσει και κόβετε σε τρίγωνα κομμάτια. Τρώγεται άνετα σε θερμοκρασία δωματίου ή και κρύο.

Περισσότερα

Μαγειρική

Γεμιστά λαδερά με κουκουνάρι και σταφίδα

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

8 τομάτες ώριμες, σφιχτές

8 πιπεριές μεγάλες

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

3 μέτρια κρεμμύδια, τριμμένα

3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, τριμμένες

1 μέτριο καρότο, τριμμένο, στυμμένο

1 μέτριο κολοκύθι, τριμμένο, στυμμένο

1 μέτρια μελιτζάνα, τριμμένη, στυμμένη

1 φλιτζ. ρύζι γλασέ

1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο

3 κουτ. σούπας κουκουνάρι

3 κουτ. σούπας σταφίδες μαύρες

ανθό αλατιού, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε ένα οριζόντιο καπάκι από τις τομάτες και τις πιπεριές και τα κρατάτε στην άκρη. Με έναν κόφτη γαρνιρίσματος αφαιρείτε τη σάρκα της τομάτας, την τρίβετε σε ένα μπολ και την κρατάτε για τη γέμιση. Αφαιρείτε τα σπόρια από τις πιπεριές και τα πετάτε. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το μισό ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο σε μέτρια φωτιά για 1 λεπτό ίσα να βγάλουν το άρωμά τους. Προσθέτετε το καρότο, το κολοκύθι και τη μελιτζάνα ανακατεύοντας διαρκώς με μια σπάτουλα μέχρι να μαραθούν τα υλικά. Ρίχνετε το ρύζι, τα 2/3 από την τριμμένη τομάτα και αλατοπιπερώνετε. Προσθέτετε 1/2 φλιτζάνι νερό και αφήνετε να πάρει μια βράση ανακατεύοντας. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτετε τον μαϊντανό, τον άνηθο, τον δυόσμο, το κουκουνάρι και τις σταφίδες. Ανακατεύετε καλά. Αλατοπιπερώνετε εσωτερικά τις τομάτες και τις πιπεριές και τις γεμίζετε με το ρύζι – η γέμιση πρέπει να έχει αρκετά υγρά για να μπορέσει να ψηθεί το ρύζι και να φουσκώσει. Τοποθετείτε τα γεμισμένα λαχανικά σε ένα πυρίμαχο σκεύος το ένα δίπλα στο άλλο, τα περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι, την υπόλοιπη τριμμένη τομάτα, μισό ποτήρι νερό και σκεπάζετε το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Ψήνετε τα γεμιστά για 40 λεπτά. Κατόπιν, αφαιρείτε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνετε για ακόμη 1 ώρα μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Τα αφήνετε να ξεκουραστούν εκτός φούρνου για 15 λεπτά πριν σερβίρετε. Συνοδεύετε με φέτα ή γιαούρτι.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα