Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022
Connect with us

Μαγειρική

7 tips για τέλειες μακαρονάδες

Δημοσιεύθηκε

στις

Μπορεί να είμαστε πρωτάρηδες στην κουζίνα, αλλά τα ζυμαρικά θα βγουν ακόμα πιο νόστιμα αν ακολουθήσουμε μερικές νόστιμες συμβουλές:

1. Χρησιμοποιούμε μεγάλη κατσαρόλα: τα ζυμαρικά θέλουν άφθονο νερό και χώρο για να βράζουν άνετα.

2. Επιλέγουμε το κατάλληλο είδος για την κάθε σάλτσα. Για παράδειγμα, μπορούμε να παντρέψουμε το σπαγγέτι ή λιγκουίνι με θαλασσινά, τις βίδες με μια σάλτσα πέστο, τις παπαρδέλες με κιμά ή με κεφτεδάκια σε κόκκινη σάλτσα.

3. Προσθέτουμε στη σάλτσα λίγο από το νερό όπου έβρασαν τα ζυμαρικά, για εξτρά γεύση και για να δέσει. Κρατάμε λοιπόν ένα φλιτζάνι και, όταν ρίξουμε τα ζυμαρικά μέσα στη σάλτσα, προσθέτουμε όσο χρειάζεται για να πάρουμε ένα κρεμώδες αποτέλεσμα.

4. Χρησιμοποιούμε σωστό κρασί καλής ποιότητας που απαιτεί η συνταγή (όχι ανοιγμένο μέρες πριν) για να σβήσουμε, π.χ., τον κιμά ή τα λαχανικά της σάλτσας, αλλιώς θα χαλάσει η γεύση της.
5. Ποντάρουμε πάντα σε ένα πολύ καλής ποιότητας ελαιόλαδο γιατί δεν το χρησιμοποιούμε μόνο για να μην κολλήσουν μεταξύ τους, αλλά και για να δώσει γεύση.

6. Βράζουμε το ζυμαρικό για 2΄ λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφει η συσκευασία: Είναι το μυστικό για να να βγουν al dente, δηλαδή να «κρατάνε» στο δόντι. Επίσης, συνεχίζουν να βράζουν ακόμα και όταν αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά – ιδιαίτερα αν προστεθούν στο τηγάνι με τη σάλτσα, οπότε δεν τα βράζουμε στον ακριβή χρόνο.

7. Σερβίρονται ζεστά αμέσως μόλις βγουν από την κατσαρόλα, για να μη λασπώσουν ή κολλήσουν! Γι’ αυτό πρώτα ετοιμάζουμε τη σάλτσα και αφήνουμε για το τέλος το βράσιμο των ζυμαρικών.

Τηγανίτες μήλου με σταφίδες και πετιμέζι

Μαγειρική

Λαζάνια σπανάκι   

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κιλό αλεσμένο ιταλικό λουκάνικο

800 γρ. θρυμματισμένες ντομάτες

1 ½ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα καρυκεύματα

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

450 γρ. τυρί ρικότα

1 μεγάλο αυγό

2 φλιτζάνια τριμμένο τυρί μοτσαρέλα, χωρισμένα

170 γρ. λαζάνια noodles (όχι βρασμένα)

7 φλιτζάνια baby σπανάκι, χωρισμένα

2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου βασιλικού

Εκτέλεση

Μαγειρέψτε το λουκάνικο, ανακατεύοντας συχνά, σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή ένταση μέχρι να ψηθεί και να ροδίσει, περίπου 8 λεπτά. Μειώστε τη θερμότητα σε μέτρια και προσθέστε τις τομάτες, τα καρυκεύματα και ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να αρχίσει να σιγοβράζει η σάλτσα, 4 λεπτά. Εν τω μεταξύ, ανακατέψτε τη ρικότα, το αυγό, 1 φλιτζάνι μοτσαρέλα και το υπόλοιπο αλάτι σε μέτριο μπολ. Αφαιρέστε το τηγάνι από τη φωτιά, αφήστε στην άκρη 3 φλιτζάνια από τη σάλτσα σε ένα μπολ. Προθερμάνετε το φούρνο με σχάρα. Βάλτε μια στρώση λαζάνια πάνω από τη σάλτσα στο τηγάνι, σπάζοντας τα κομμάτια για να χωρέσουν όσο χρειάζεται. Συμπληρώστε με 1 φλιτζάνι της κρατημένης σάλτσας, ¾ φλιτζάνι από το μείγμα ρικότα και 3 φλιτζάνια σπανάκι. Επαναλάβετε τις στρώσεις δύο φορές με τα υπόλοιπα noodles, τη σάλτσα, το μείγμα ρικότα και το σπανάκι, παραλείποντας το σπανάκι από την επάνω στρώση. Αφήστε το τηγάνι να ζεσταθεί. Σκεπάστε και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν τα noodles και να αρχίσει να βγάζει φουσκάλες η σάλτσα, περίπου 20 λεπτά. Συμπληρώστε με το υπόλοιπο 1 φλιτζάνι σπανάκι. Σκεπάστε και ψήστε μέχρι να μαραθεί το σπανάκι, περίπου 1 λεπτό. Ξεσκεπάστε και ρίξτε από επάνω το υπόλοιπο 1 φλιτζάνι μοτσαρέλα. Ψήστε μέχρι το τυρί να αρχίσει να ροδίζει, 4 με 5 λεπτά. Πασπαλίστε με τον βασιλικό.

Περισσότερα

Μαγειρική

Γλασαρισμένος σολομός με ρύζι μπρόκολου          

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

¼ φλιτζανιού καστανή ζάχαρη

2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

1 φλιτζάνι λευκό ρύζι

1 κεφάλι μπρόκολο, ψιλοκομμένο (περίπου 2 φλιτζάνια)

4 κομμάτια φιλέτο σολομού χωρίς πέτσα

1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

Αλάτι και μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε το φούρνο και σε μικρό μπολ, ανακατέψτε τη ζάχαρη και τη σάλτσα σόγιας. Μαγειρέψτε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, ανακατεύοντας με το μπρόκολο τα τελευταία 3 λεπτά. Αφήστε ρύζι και μπρόκολο να κρυώσουν λίγο μέχρι να μαλακώσει το μπρόκολο, περίπου 5 λεπτά. Τοποθετήστε το σολομό και το κρεμμύδι σε ένα φύλλο ψησίματος. Ρίξτε λάδι, αλάτι και πιπέρι με ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ¼ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι. Ψήστε το σολομό έως 10 λεπτά, ρίχνοντας το μισό γλάσο σόγιας πάνω από το ψάρι τα τελευταία 2 λεπτά του μαγειρέματος. Σερβίρετε το σολομό και το κρεμμύδι με το ρύζι και το υπόλοιπο γλάσο.

Περισσότερα

Μαγειρική

Κρεμμύδια γεμιστά με αρωματικό κιμά, κουκουνάρι και σταφίδες        

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

8 κρεμμύδια μέτρια

350γρ. κιμά μοσχαρίσιο

1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο και λίγο επιπλέον για το ταψί

50γρ. σταφίδες ξανθές

3 κουτ. σούπας κουκουνάρι καβουρδισμένο

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

1 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο

1 κουτ. γλυκού κανέλα

1 κουτ. γλυκού μπαχάρι

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Βάζετε σε κατσαρόλα νερό και τη βάζετε στη φωτιά να πάρει βράση. Καθαρίζετε τα κρεμμύδια από τα εξωτερικά καφέ φύλλα και τις ρίζες της βάσης τους. Με μια οριζόντια τομή κόβετε ένα «καπάκι» από την πάνω πλευρά τους. Όταν πάρει βράση το νερό τα ρίχνετε στην κατσαρόλα για 6 λεπτά. Τα σουρώνετε και τα αφήνετε να κρυώσουν. Αφαιρείτε τα εσωτερικά φύλλα και τα κρατάτε στην άκρη. Αφήνετε τα κρεμμύδια με 3 εξωτερικές σειρές τουλάχιστον. Ψιλοκόβετε τα καπάκια και το εσωτερικό των κρεμμυδιών που αφαιρέσατε. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια μαζί με τον κιμά, ανακατεύοντας συχνά με σπάτουλα. Όταν ροδίσει ο κιμάς προσθέτετε τις σταφίδες, τον άνηθο, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, το μπαχάρι, ανάλογο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε. Μαγειρεύετε μέχρι να στεγνώσει η γέμιση από τα υγρά της. Την τραβάτε τότε από τη φωτιά και ανακατεύετε μέσα τα καβουρδισμένα κουκουνάρια. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C. Γεμίζετε τα κρεμμύδια με το μίγμα του κιμά και τα αραδιάζετε σε ταψί που να τα χωράει ίσα-ίσα. Προσθέτετε στο ταψί λίγο νερό και ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήνετε για 40 λεπτά να ροδοκοκκινίσουν. Τα σερβίρετε ανά δύο στη μερίδα με λίγο πρόβειο γιαούρτι για συνοδευτικό.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα