Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Οικονομία

Τηλεργασία 50%: Πότε υποβάλλονται αιτήσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Σύμφωνα με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (44921/1377/2.11.2020) που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ τα ξημερώματα της Τρίτης,  για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, τίθενται νέοι κανόνες ως προς την οργάνωση του τόπου και του χρόνου εργασίας.

Το υπουργείο Εργασίας θέτει σε εργοδότες και επιχειρήσεις συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, προκειμένου να υποβάλλουν τις αιτήσεις συμμετοχής.

Διαβάστε την υπουργική απόφαση ΕΔΩ

Σήμερα, Τρίτη και εντός 24 ωρών θα πρέπει οι εργοδότες να δηλώσουν στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» τον ακριβή αριθμό των εργαζόμενων που θέτουν στο υποχρεωτικό μέτρο εξ αποστάσεως εργασία (τηλεργασία).

Σύμφωνα με την ΚΥΑ:

1. α) Επιχειρήσεις – εργοδότες που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, υποχρεούνται, για τον μήνα Νοέμβριο, να εφαρμόζουν το σύστημα της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας στους εργαζομένους τους, σε όποιες περιπτώσεις η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα, σε ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων αυτών.

β) Για την ορθή τήρηση της περ. α’, οι επιχειρήσεις -εργοδότες οφείλουν εντός εικοσιτετραώρου από τη δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ήτοι ΦΕΚ Β’ 4830/2.11.2020) να προαναγγείλουν στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων την εξ αποστάσεως εργασία ποσοστού πενήντα τοις εκατό (50%) των εργαζομένων τους, για τους οποίους μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό, πριν την έναρξη της εργασίας τους, συμπληρώνοντας το Έντυπο 4.1 «ΔΗΛΩΣΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΕΝΤΥΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ»  της παρ. 2 του άρθρου 4  της από 11-3-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 55), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α’ 76).

γ) Σε περίπτωση παράβασης της υποχρέωσης της περ. β’, επιβάλλεται πρόστιμο τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ στην επιχείρηση – εργοδότη, κατόπιν σχετικού ελέγχου από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

2. Το ωράριο εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, προσαρμόζεται, υποχρεωτικά, για τον μήνα Νοέμβριο, κατά την έναρξη και λήξη του με τρόπο ώστε ανά μισή ώρα και εντός διώρου να προσέρχονται και να αποχωρούν οι εργαζόμενοι σε σχέση με την έναρξη και τη λήξη, αντίστοιχα, του ωραρίου τους.

Για το χρονικό διάστημα εφαρμογής του παρόντος αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση συνεχίζουν να ισχύουν οι διατάξεις του π.δ. 88/1999 (Α’ 94), καθώς και η υποχρέωση του εργοδότη για προαναγγελία του χρόνου υπερεργασίας και νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης, πριν την πραγματοποίησή τους, στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η ως άνω προσαρμογή του ωραρίου των εργαζομένων δεν μεταβάλλει το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων αυτών.

Oι προθεσμίες και για το «Συν-εργασία»

Aπό τις 6 έως τις 16 Νοεμβρίου θα υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας, οι δηλώσεις αναστολών για τον Οκτώβριο. Η προθεσμία θα τηρηθεί αυστηρά, καθώς πρέπει να ενεργοποιηθεί η διαδικασία για την επιστρεπτέα προκαταβολή 4. – Διαβάστε ΕΔΩ

Οι δηλώσεις αναστολών του Οκτωβρίου αφορούν στις ακόλουθες περιπτώσεις: ΚΛΑΔΟΙ: Επισιτισμού – Τουρισμού – Μεταφορών – Πολιτισμού – Αθλητισμού και κάθε άλλου πληττόμενου κλάδου βάσει ΚΑΔ (λίστα πληττόμενων ΚΑΔ Αυγούστου – Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου), επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κυκλώνα «ΙΑΝΟΣ» και έχουν θέσει σε αναστολή συμβάσεις εργασίας εργαζομένων τους (έδρα ή παράρτημα), επιχειρήσεις που έχουν θέσει σε αναστολή συμβάσεις εργαζομένων τους, οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες εργαζομένων επιχειρήσεις, των οποίων αναστέλλεται η επιχειρηματική τους δραστηριότητα και εδρεύουν ή έχουν παραρτήματα και μόνο για τους εργαζόμενους σε αυτά, σε μία από τις περιφερειακές ενότητες που ήταν στο επιδημιολογικό επίπεδο 4 «Πολύ Υψηλό».

Ειδικότερα Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης: από 16/10/2020 Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς: 23/10/2020, Επιχειρήσεις Προσωρινής Απασχόλησης (ΕΠΑ), των οποίων εργαζόμενοι έχουν τοποθετηθεί σε έμμεσο εργοδότη ο οποίος εμπίπτει σε μια από τις ανωτέρω περιπτώσεις και έχουν τεθεί σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους, υποβάλλοντας το ειδικό έντυπο «Δήλωση αναστολής συμβάσεων εργασίας από 1/8/2020 και μετά» και εν συνεχεία επιλέγοντας «Εργαζόμενοι τοποθετημένοι μέσω ΕΠΑ σε καταστήματα και επιχειρήσεις που πλήττονται βάσει ΚΑΔ ή ανήκουν σε ειδικές περιπτώσεις»

Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν το ειδικό έντυπο «Δήλωση αναστολής συμβάσεων εργασίας από 1/8/2020 και μετά» και δηλώνουν τους εργαζομένους τους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε αναστολή είτε για όλο το μήνα Οκτώβριο είτε χρονικά διαστήματα εντός του ίδιου μήνα. Στην περίπτωση αναστολής της σύμβασης εργασίας εργαζόμενου/ων όλο τον μήνα η επιχείρηση υποβάλει μόνο ΜΙΑ δήλωση.

Στην περίπτωση αναστολής των συμβάσεων εργασίας εργαζόμενου/ων για περισσότερα του ενός χρονικά διαστήματα εντός του μήνα, η επιχείρηση – εργοδότης υποβάλει τόσες δηλώσεις όσα και τα χρονικά διαστήματα.

Οι εργαζόμενοι που κατά το παρελθόν έχουν υποβάλλει δήλωση δεν απαιτείται να προβούν σε νέα δήλωση παρά μόνο αν επιθυμούν την τροποποίηση στοιχείων τους (π.χ. ΙΒΑΝ) ΜΟΝΟ οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης ΔΗΛΩΣΗΣ. Δεύτερη ευκαιρία για τις αναστολές Σεπτεμβρίου Έως και αύριο, Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου, δίνεται η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας μόνο για εργαζόμενους, για τους οποίους δεν έχει υποβληθεί δήλωση, για τον μήνα Σεπτέμβριο καθώς και ορθών επαναλήψεων.

Για τις ημέρες που αντιστοιχούν στο μήνα Σεπτέμβριο και εντός των ανωτέρω προθεσμιών είναι δυνατή η υποβολή δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις – εργοδότες που επλήγησαν από τον κυκλώνα «ΙΑΝΟΣ». Σημειώνεται ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις επιλέγουν το ειδικό έντυπο «Δήλωση αναστολής συμβάσεων εργασίας από 1/8/2020 και μετά» και εν συνεχεία επιλέγουν «ειδική περίπτωση» και η αναστολή των συμβάσεων δύναται να ξεκινούν από 18/9/2020 και εφεξής. Δίνεται η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων σε επιχειρήσεις που έχουν θέσει σε αναστολή συμβάσεις εργασίας εργαζομένων τους, οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες εργαζομένων.

Οι Επιχειρήσεις Προσωρινής Απασχόλησης (ΕΠΑ) μπορούν να δηλώσουν τους εργαζομένους τους, των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή είτε λόγω αναστολής της επιχειρηματικής δραστηριότητας του έμμεσου εργοδότη με εντολή δημόσιας αρχής, είτε γιατί η επιχειρηματική του δραστηριότητα πλήττεται σημαντικά βάσει ΚΑΔ, είτε ανήκει σε ειδική περίπτωση, υποβάλλοντας το ειδικό έντυπο «Δήλωση αναστολής συμβάσεων εργασίας από 1/8/2020 και μετά» και εν συνεχεία επιλέγοντας «Εργαζόμενοι τοποθετημένοι μέσω ΕΠΑ σε καταστήματα και επιχειρήσεις που πλήττονται βάσει ΚΑΔ ή ανήκουν σε ειδικές περιπτώσεις».

Η δήλωση υποβάλλεται από την ΕΠΑ, η οποία δηλώνει τους εργαζόμενους της, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε αναστολή από τον έμμεσο εργοδότη είτε για όλο το μήνα, είτε για χρονικά διαστήματα εντός του ίδιου μήνα και συμπληρώνει υποχρεωτικά για τον κάθε εργαζόμενο του οποίου η σύμβαση τίθεται σε αναστολήτο ΑΦΜ του έμμεσου εργοδότη στον οποίο έχει τοποθετηθεί ο εργαζόμενος σε σχετικό πεδίο.


Ροή ειδήσεων

Advertisement