Κυριακή 20 Ιουνίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αποχαιρετισμός στο αστέρι, που έσβησε πρόωρα, στη Ρέα μας

Δημοσιεύθηκε

στις

Κυριακή 1η Νοεμβρίου του 2020
….Και παραδίνουμε στην αιωνιότητα την αγαπημένη μας Ρέα.

Τ’ όνομά σου Ρέα μου, με τρία μόνο γράμματα, στην αρχαία ελληνική μυθολογία σήμαινε τη Μάνα των Θεών και των Ανθρώπων.

Με άλλη σειρά τα τρία αυτά γράμματα διαβάζονται ΕΑΡ, δηλαδή Άνοιξη και Άνοιξη ολάνθιστη ήσουνα. Με άλλη σειρά τα τρία γράμματα διαβάζονται ΕΡΑ, που στα πολύ παλιά χρόνια σήμαινε Γη· τη Γη που σε κλέβει σήμερα, για να βρεθείς όμως τελικά, στον ουρανό, στην αγκαλιά του Πλάστη.
* Τι συνδυασμός κι αυτός… Μάνα, Άνοιξη, Γη, σ’ ένα όνομα: ΡΕΑ.
Η Μάνα που γεύτηκε την Άνοιξη και παραδίνεται στη Γη…
Μια ανθρώπινη, μα άδικη διαδοχή, γιατί λείπουν βέβαια το καλοκαίρι του θερισμού και το Φθινόπωρο του απολογισμού, με τον Χειμώνα των αναμνήσεων.
Όμως λέει κάπου ο Πίνδαρος:
«τι δε τις, τι δ’ ου τις;
σκιάς, όναρ άνθρωπος»,
δηλαδή τι είναι και τι δεν είναι ο άνθρωπος; σκιάς όνειρο ο άνθρωπος. Σκληρό, αλλά αυτή είναι η μοίρα του ανθρώπου. Στον ψεύτικο τούτο κόσμο κανένας δεν είναι σίγουρος, για τίποτα και για κανένα.

Γι’ αυτό και κάπου ο Ελύτης λέει: «Αυτός ο κόσμος, ο μικρός, ο Μέγας»,
για να συμπληρώσει ο Σολωμός:
«Είν’ ζωή ολίγο φως και μακρυνό
σε μέγα σκότος κι έρμο».

* Ρέα μου, λουλούδι στο ανθογυάλι της ζωής των ανθρώπων σαν και όσων σε γνώρισαν, θα μείνεις πάντα σημάδι της πανάξιας παρουσίας σου, της αγάπης που έδωσε και πήρες και της αδικίας του πρόωρου χαμού σου.

Σαν γλυκόπικρο φιλί αποχαιρετισμού σου ’γραψα λίγους στίχους, ανάβλυσμα της ψυχής της ψυχής μου· στίχους ανεπαρκείς βέβαια για να εκφράσουν όσα αισθάνομαι και αισθάνονται όλοι σήμερα.

* Το αστέρι
Κοίταγα χτες τον ουρανό
κι ένα αστέρι φωτεινό,
τράβηξε για τη Δύση.
Όχι για να ’βρει την Αυγή,
πήγαινε για να σβήσει.

Άφησε πίσω τον χαμό
μ’ ένα βαθύ αναστεναγμό,
για τ’ άδικο της ζήσης.
Πήγε να βρει τη σιωπή,
απ’ τη ζωή της φύσης.

Μες στις ψυχές μας χαλασμός
ο πόνος μας μέγας σεισμός,
κι οι απορίες πλήθος.
Στον Άδη ο ξενιτεμός,
μας μαύρισε το στήθος.

Απόμεινε μόνο καημός
κι αδύνατος ο λυτρωμός,
για συγγενείς και φίλους.
Πού να ’βρουν στήριγμα στη Γης,
ψυχής που να ’βρουν στύλους;..

Πλάστη μας με απλοχεριά
τη θεϊκή παρηγοριά,
δώσε μας στο σκοτάδι.
Για αποκούμπι στις καρδιές,
ν’ αντέξουμε τον Άδη.

Και για την έρμη μας ψυχή
στείλ’ αγιασμό κι απαντοχή,
κάνε να ’ρθει κουράγιο.
Βάλσαμο μες στον πόνο μας,
μ’ ένα σου νεύμα άγιο.

* Σε κάποιους στίχους ο Γιάννης Ρίτσος λέει:
«Μανούλα μου μην κλαις
οι μέρες κι αν περνάνε·
τότε οι νεκροί πεθαίνουνε
όταν τους λησμονάνε».

* Ρέα μου, δεν θα σε λησμονήσουμε ποτέ· θα σ’ έχουμε στην ανάσα μας, στο μυαλό και στην καρδιά μας, κι εκεί για μας θα ζεις, όσο ζούμε.

* Καλό ταξίδι μάτια μου. Καλό σου ταξίδι.

Σάκης Κ. Παντελής

ΧΗΜΙΚΟΣ Ε.Κ.Π.Α.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

900 τσάντες ανακύκλωσης μοιράστηκαν στα παιδιά που συμμετείχαν στις δράσεις της Εβδομάδας Περιβάλλοντος

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Πρασίνου και το Τμήμα Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Δήμου Πατρέων, υλοποίησαν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ανακύκλωση, με προβολές εξειδικευμένου εκπαιδευτικού υλικού, φύλλα εργασίας, διανομή ενημερωτικού υλικού κ.α. στο πλαίσιο της Εβδομάδας Περιβάλλοντος – «Δες το Σφαιρικά» στο Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων του Δήμου.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα περιλάμβανε ενημερωτική προβολή παρουσίασης για την ανακύκλωση σε όλους τους μαθητές του τμήματος και έπειτα τον διαχωρισμό των παιδιών σε τρεις υποομάδες.
Σε αυτές τα παιδιά υπολόγιζαν μέσω ειδικών εντύπων το ανθρακικό και υδατικό αποτύπωμα καθώς και τις γνώσεις του μαθητή στην ανακύκλωση.
Μοιράσθηκαν 900 τσάντες ανακύκλωσης σε ισάριθμα παιδιά και καθηγητές που περιείχαν πολύ περισσότερα φυλλάδια με οδηγίες για την σωστή ανακύκλωση συσκευασιών.
Υπεύθυνος προγράμματος: Κωνσταντίνος Κωνσταντακόπουλος: ΠΕ Περιβαλλοντολόγος Εκπαιδευτές: Μπαουστάνου Βασιλική: ΠΕ Γεωτεχνικός/Γεωλόγος, Μυρσίνη Ζούρου: ΠΕ Περιβαλλοντολόγος, Σοφία Πράτσα: ΠΕ Χημικός Μηχανικός.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τιμούν τον ήρωα Γιαννιά-Σήμερα στις 11 το πρωί η εκδήλωση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μύλων Πατρών σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια

Δημοσιεύθηκε

στις

Με αφορμή τα 200χρόνια από την Επανάσταση και σε ένδειξη φόρου τιμής στην μνήμη και την προσφορά του στο έθνος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μύλων Πατρών και η Χορευτική Ομάδα «Οι Αετοί του Μοριά» σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος τιμούν σήμερα έναν μεγάλο αγωνιστή, τον Καπετάν Γιαννιά.

Στις 11 το πρωί, θα λάβει χώρα η εκδήλωση για τον Γιαννιά, στην ομώνυμη πλατεία (Άγιος Αθανάσιος, Μαρούδα), εκεί άφησε την τελευταία του πνοή και που σήμερα δεσπόζει το άγαλμά του.
Πρόκειται για μια εκδήλωση με έντονο χαρακτήρα καθώς σύμφωνα με τους διοργανωτές, «θα αποτελέσει όχι μόνο υποχρέωση μνήμης αλλά και συνειδησιακό ανάχωμα απέναντι στην ισοπεδωτική λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης».

«Σε όποιο μέρος της πατρίδας μας κι αν γυρίσεις τη μνήμη σε πληγώνει. Ο τόπος είναι διάσπαρτος από συντριμμένα μέλη ναών, αγαλμάτων και από οστά αγωνιστών. Ο αποκεφαλισμένος Ελληνικός Λαός, σπρωγμένος από το αλάθητο ένστικτό του με αφάνταστη υπομονή και επιμονή δούλευε σιωπηλά για τη μέρα που θα συνέτριβε τις αλυσίδες του. Τα θαρραλέα βλαστάρια του σκλαβωμένου γένους συνεχίζουν ακατάπαυστα το σκάλωμα τους προς τα βουνά της Ελλάδας.

Ένας ολιγάριθμος στρατός που οργανώνει, γυμνάζει και διευθύνει το λαϊκό ένστικτο, με πενιχρά μέσα, προετοιμάζει τη λευτεριά. Η κλεφτουριά διαμορφώνει την ιστορία και η αποφασιστική συμβολή σ’ αυτήν την προετοιμασία για το μεγάλο ξεσηκωμό, ξεκινά από το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα», προσθέτουν, δίνοντας το στίγμα τους για την σημερινή εκδήλωση.

ΔΕΗΣΗ, ΟΜΙΛΙΕΣ, ΧΟΡΟΙ

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει τα εξής:
-Επιμνημόσυνη δέηση
-Κατάθεση στεφάνων
-Χαιρετισμοί
-Ομιλία κ. Βασίλη Κυριαζή
-Ομιλία κ. Ηλία Τουτούνη
-Παραδοσιακοί χοροί από την χορευτική ομάδα «Οι Αετοί του Μοριά» του Πολιτιστικού Συλλόγου Μύλων Πατρών (Μπεγουλάκι) -υπεύθυνη Κωνσταντίνα Ζάγκλα, θεατρικό δρώμενο (υπεύθυνος Γιώργος Λογαράς)
Συμμετέχουν, ο Σκοπευτικός Όμιλος Πάτρας και οι μουσικοί, Λύσανδρος Παναγόπουλος (τραγούδι- λαούτο), Κωνσταντίνος Τζανέτος (κλαρίνο), Βίκτωρ Τζανέτος (κρουστό)
-Απονομές
-Λήξη εκδήλωσης.
ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ ΟΠΛΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣ
Να σημειωθεί πως παράλληλα, λειτουργεί έκθεση όπλων του αγώνα στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Μύλων (Μπεγουλάκι) από τον Σκοπευτικό Όμιλο Πάτρας.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Υπό διερεύνηση η αιτία θανάτου»-Τι δήλωσε ο ιατροδικαστής για τον αιφνίδιο θάνατο της 56χρονης στα Καλάβρυτα

Δημοσιεύθηκε

στις

Δεν σχετίζεται –με τα πρώτα ευρήματα της ιατροδικαστικής εξέτασης- με τη δεύτερη δόση του εμβολίου ο ξαφνικός θάνατος της 56χρονης γυναίκας, που συγκλονίζει από προχθές την περιοχή των Καλαβρύτων.

Αυτή είναι η εκτίμηση μετά από την νεκροψία – νεκροτομή που διενεργήθηκε χθες στη σορό της άτυχης γυναίκας στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Πάτρας.

Ο ιατροδικαστής Πατρών Ανδρέας Γκότσης ερωτηθείς από την «Γ» ανέφερε πως «από τα πρώτα ευρήματα δεν προέκυψε πνευμονική εμβολή. Ωστόσο, η ιατροδικαστική εξέταση είναι σε εξέλιξη και παραμένει υπό διερεύνηση η αιτία θανάτου».

Γ. ΚΑΡΒΕΛΗΣ: «ΔΕΝ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΕΜΒΟΛΗ»

«Από την ιατροδικαστική εξέταση δεν προέκυψε κανενός είδους εμβολή, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχα από τον ιατροδικαστή Πατρών», δήλωσε στην «Γ» ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης, ερωτηθείς σχετικά.

Τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης αναμένονταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από όλους, καθώς το προχθεσινό περιστατικό του θανάτου της 56χρονης λίγα λεπτά μετά τον εμβολιασμό της προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία στον πληθυσμό.

Από τα πρώτα ευρήματα η αιτία θανάτου της 56χρονης είναι απροσδιόριστη και αναμένεται με ενδιαφέρον το πόρισμα του ιατροδικαστή εφόσον υπάρξουν όλες οι απαντήσεις από τα εργαστήρια.

 

 

Περισσότερα
ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Coffe Island

Αυτή την εβδομάδα