Τρίτη 27 Ιουλίου 2021
Connect with us

Μαγειρική

Μουσακάς λαχανικών στο πήλινο       

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

2-3 μελιτζάνες φλάσκες, μέτριες

2-3 πατάτες, σε ροδέλες πάχους ½ εκ.

4 πιπεριές Φλωρίνης ψητές (από βάζο), στραγγισμένες και κομμένες σε κομμάτια

500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

½ φλιτζάνι μαυροδάφνη

2 ντομάτες ώριμες, τριμμένες στον τρίφτη ή 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ

1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας, διαλυμένο σε λίγο νερό

1 ξυλάκι κανέλας

2 φύλλα δάφνης

1 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

2 κουτ. σούπας μαντζουράνα ψιλοκομμένη

1 ντομάτα σφιχτή ώριμη, κομμένη σε ροδέλες

αλάτι, πιπέρι

Για την επικάλυψη γιαουρτιού

300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά

200 γρ. κατίκι Δομοκού

2 αβγά

1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ

λίγη παρμεζάνα και λίγη γλυκιά πάπρικα για το πασπάλισμα

αλάτι, πιπέρι λευκό

Εκτέλεση:

Αφαιρείτε το κοτσάνι από τις μελιτζάνες και μερικές λωρίδες (κατά μήκος) από τη φλούδα τους. Τις κόβετε κάθετα σε λεπτές στρογγυλές φέτες πάχους 0,7 εκ., τις αλατίζετε καλά και τις αφήνετε σε σουρωτήρι για 30 λεπτά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200ºC και βάζετε 2 αντικολλητικά τηγάνια να ζεσταθούν. Ξεπλένετε τις μελιτζάνες και τις στύβετε ελαφρά. Με πινέλο τις αλείφετε με ελαιόλαδο και τις ψήνετε και από τις δύο πλευρές. Αλείφετε και τις πατάτες με ελαιόλαδο και τις αραδιάζετε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τις αλατίζετε και τις ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά. Βάζετε κατσαρόλα στη φωτιά να ζεσταθεί, προσθέτετε το μισό ελαιόλαδο και το τριμμένο κρεμμύδι. Σοτάρετε για ένα λεπτό και προσθέτετε τον κιμά να σοταριστεί, ανακατεύοντας να μην σβολιάσει. Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε το ξύλο κανέλας και τη δάφνη. Αφού εξατμιστεί το κρασί ρίχνετε την τριμμένη ντομάτα και τον διαλυμένο πελτέ. Αλατοπιπερώνετε και μαγειρεύετε σε ήπια φωτιά να εξατμιστούν τα υγρά και να δέσει ο κιμάς με τη σάλτσα. Αφαιρείτε την κανέλα και τη δάφνη και προσθέτετε μαϊντανό και μαντζουράνα. Ανακατεύετε και αφήνετε τον κιμά να κρυώσει. Ανακατεύετε το γιαούρτι με το κατίκι, τα αβγά και το κορν φλάουρ. Νοστιμίζετε με αλάτι και πιπέρι. Κάνετε μια πρώτη στρώση με πατάτες σε ατομικά πυρίμαχα πήλινα σκεύη. Συνεχίζετε με μια στρώση μελιτζάνες και κομμάτια ψητής πιπεριάς. Μοιράζετε τον κιμά και επαναλαμβάνετε τη στρώση με τα ψητά λαχανικά. Περιχύνετε με τη σάλτσα γιαουρτιού, διακοσμείτε με μια φέτα ντομάτας, αλατίζετε και πασπαλίζετε με παρμεζάνα και γλυκιά πάπρικα. Ψήνετε στο φούρνο στους 180ºC για 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Μετά από 10-15 λεπτά τοποθετείτε τα σκεύη πάνω σε πιάτα και σερβίρετε αμέσως, διακοσμώντας το καθένα με ένα κλαδάκι μαντζουράνας.

Μαγειρική

Ψαρονέφρι με άσπρα σταφύλια, μούστο και κρασί

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

750γρ. ψαρονέφρι

3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο

1 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί

1 ποτήρι κρασιού μούστο λευκό

1 φυλλαράκι αρμπαρόριζα

1 φλιτζάνι σταφύλια άσπρα χωρίς κουκούτσι

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Μέσα σε τηγάνι σοτάρετε με το ελαιόλαδο το σκόρδο, προσθέτετε το ψαρονέφρι, αλατοπιπερώνετε και το ροδίζετε απ’ όλες τις πλευρές. Μόλις ροδίσει, σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να μαγειρευτεί μέχρι να εξατμιστεί το κρασί. Τότε προσθέτετε το μούστο, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να μαγειρευτεί για 7 λεπτά. Προσθέτετε τα σταφύλια και την αρμπαρόριζα 3 λεπτά πριν από το τέλος του μαγειρέματος. Σερβίρετε το φαγητό σε πιάτα κόβοντας το ψαρονέφρι σε φέτες και προσθέτοντας μερικά σταφύλια και σάλτσα από το τηγάνι. Συνοδεύετε με πατάτες τηγανητές ή άλλη γαρνιτούρα της επιλογής σας.

Περισσότερα

Μαγειρική

Μπουτάκια κοτόπουλου σε μπίρα και σάλτσα τομάτας με πιπεριά     

Δημοσιεύθηκε

στις

  

Υλικά (για 4 άτομα)

Για τα μπουτάκια

8-10 μπουτάκια κοτόπουλο

¼ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, πολύ ψιλοκομμένα

1 κουτ. σούπας πάπρικα

½ κουτ. γλυκού κύμινο

3-4 σκελίδες σκόρδο

χυμό από ½ λεμόνι

1 φλιτζάνι μπίρα

¼ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη σάλτσα

3 μεγάλες τομάτες (χωρίς σπόρια), ψιλοκομμένες

2 πιπεριές Φλωρίνης

2 αγγουράκια τουρσί, σε μικρούς κύβους

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

1 πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη

½ ματσάκι δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένα

½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

χυμό από 1 λεμόνι

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Πλένετε καλά τα μπουτάκια και τα σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύετε το ελαιόλαδο με τα κρεμμυδάκια, την πάπρικα, το κύμινο, το σκόρδο, το χυμό λεμονιού, τη μπίρα, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Βουτάτε μέσα τα μπουτάκια και σκεπάζετε με μεμβράνη. Βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, να μαριναριστούν. Ψήνετε τα μπουτάκια στη σχάρα, σε μέτρια φωτιά, για 30 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά για να ψηθούν ομοιόμορφα. Κατά διαστήματα, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, τα αλείφετε με λίγη από τη μαρινάδα να μη στεγνώσουν. Πλένετε καλά τις πιπεριές και τις ψήνετε σε δυνατή φωτιά από όλες τις πλευρές να καεί η φλούδα τους και να μαλακώσουν εσωτερικά. Τις βάζετε σε σακούλα τροφίμων, κλείνετε καλά και τις αφήνετε εκεί να κρυώσουν και να ξεκολλήσει η φλούδα τους από τους υδρατμούς. Ξεφλουδίζετε τις πιπεριές, αφαιρείτε τα σπόρια και τις ψιλοκόβετε σε μπολ. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά. Σερβίρετε τα μπουτάκια ζεστά, συνοδεύοντας με τη σάλτσα. Μπορείτε να ψήσετε τα μπουτάκια και στον φούρνο, στο γκριλ, στη μεσαία σχάρα για 12 λεπτά από κάθε πλευρά.

Περισσότερα

Μαγειρική

Αγιορείτικη συνταγή για να φτιάξετε την απόλυτη ψαρόσουπα

Δημοσιεύθηκε

στις

Πεντανόστιμη ψαρόσουπα, ένα εξαιρετικό πιάτο για τον κρύο καιρό, φτιαγμένο με μεράκι, βασισμένο σε μία παραδοσιακή συνταγή, όπως ακριβώς την φτιάχνουν οι Πατέρες στο Περιβόλι της Παναγιάς (Άγιο Όρος).

Η αγιορείτικη ψαρόσουπα, είναι ένα ξεχωριστό πιάτο υψηλής θρεπτικής αξίας και παράλληλα χαμηλής θερμιδικής απόδοσης. Τα υλικά που θα χρειαστούμε για να φτιάξουμε την αγιορείτικη ψαρόσουπα είναι απλά.

1 κιλό ψάρια διάφορα για βραστά
2 κρεμμύδια
1 ματσάκι σέλινο
4 καρότα
2 πράσινες πιπεριές
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
4 πατάτες μέτριες
¼ φλιτζάνι λάδι
Αλάτι, πιπέρι
½ φλιτζάνι ρύζι

Επί το έργον:

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα ψάρια. Καθαρίζουμε τα λαχανικά. Βράζουμε σε 1.5 λίτρο νερό τα ψάρια μαζί με τα λαχανικά ολόκληρα, εκτός  από τον άνηθο. Όταν βράσουν όλα καλά βγάζουμε τα λαχανικά και τα περνάμε από το μπλέντερ ή από τον μύλο των λαχανικών, εκτός μόνο από τις πιπεριές που τις αφαιρούμε. Σουρώνουμε τα ψάρια, τα αφαιρούμε και βάζουμε το  ζουμί σε μια κατσαρόλα. Ρίχνουμε μέσα επίσης το λάδι, τον άνηθο, αλάτι και τα πολτοποιημένα λαχανικά. Όταν πάρουν βράση όλα μαζί, ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 10 λεπτά. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα και ρίχνουμε λεμόνι και πιπέρι.

Tip: Εάν σας αρέσουν τα καυτερά πιάτα μπορείτε να προσθέσετε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ή ακόμα και κόκκινο πιπέρι καγιέν. Καλή σας απόλαυση!

Πηγή: monastiriaka.gr

Περισσότερα
GOODYS
ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα