Connect with us

Πολιτισμός

Σε καραντίνα και ο πολιτισμός-Μπαράζ αναβολών και παύση λειτουργίας των θεατρικών σκηνών και της Πάτρας

Published

on

«Βροχή» οι αναβολές των προγραμματισμένων θεατρικών παραστάσεων και στην Πάτρα προκάλεσαν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για το νέο γενικό και καθολικό lockdown μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Μέχρι σήμερα είχαν ανακοινωθεί παραστάσεις που θα ανέβαιναν στο «Απόλλων», στο θέατρο «όροφως», στο «Μηχανουργείο», ενώ διακόπτεται και το έργο που ανέβαζε στο θέατρο «Αγορά» η ομάδα των «Υποκριτών».

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΟΙ «ΚΑΛΟΠΙΣΤΟΙ ΘΕΑΤΡΙΝΟΙ»

Εγκαίρως και αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας αποφάσισε να μεταδοθεί διαδικτυακά η παράσταση «Οι καλόπιστοι θεατρίνοι» που είχε προγραμματιστεί να ανέβει στο θέατρο «Απόλλων» στις 7 και 8 Οκτωβρίου. Με την επιμέλεια του Παναγιώτη Φαφούτη η παράσταση βιντεοσκοπείται σε πολύ καλή ανάλυση ώστε να μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας του θεάτρου σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Θυμίζουμε ότι η παράσταση «Οι καλόπιστοι θεατρίνοι» του Μαριβώ, πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου NeTT- «Δίκτυο θεάτρων για την αξιοποίηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς και την ανάπτυξη του αειφόρου τουρισμού» του προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG Ελλάδα Ιταλία 2014-2020.

Το μονόπρακτο θεατρικό έργο του Pierre Carletde Marivaux «Καλόπιστοι Θεατρίνοι», το τελευταίο του σημαντικού Γάλλου συγγραφέα του 18ου αιώνα, συμπυκνώνει τις ιδέες του για τη σχέση θεάτρου και ζωής.
Στο σπίτι μιας αστής κυρίας που δεν αγαπά το θέατρο, δύο ζευγάρια υπηρετών ετοιμάζουν μιαν ερασιτεχνική παράσταση, με υλικό την ίδια τη ζωή τους.

Η «γενική πρόβα» τους γίνεται αφορμή να ξεκινήσει μια άλλη παράσταση, εκείνη της ζωής, με ήρωες τους ίδιους καθώς αλλά και τους κυρίους του σπιτιού.
Με αυτή τη μικρή «κωμωδία μέσα σε μια μικρή κωμωδία», που ο ίδιος ο Μαριβώ δεν πρόλαβε να δει ποτέ επί σκηνής, η σοβαροφάνεια χτυπιέται ανελέητα, γίνεται η ίδια το υλικό κωμωδίας.
Την μετάφραση έχει κάνει ο Ανδρέας Στάικος, η σκηνοθεσία είναι του Νίκου Γιαλελή, τα σκηνικά-κοστούμια KennyMcLellan και παίζουν οι ηθοποιοί με σειρά εμφάνισης: Δημήτρης Χρήστου, Γιώργος Κομνηνόγλου, Βασίλεια Καμμένου, Ανδρέας Κάτσενος, Ιωάννα Αγγελοπούλου, Αντωνία Φρούντζου, Κατερίνα Μπελόβα, Θεοδώρα Κόρδα, Ελίνα Σταμοπούλου, Νίκος Βεκράκος.

ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Εξ άλλου «προφητική» αποδείχτηκε και η απόφαση του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας για την μετάθεση της κεντρικής παραγωγής του θεάτρου την άνοιξη. Συγκεκριμένα, όπως αποφασίστηκε ο «Υπηρέτης δύο αφεντάδων» του Κάρλο Γκολντόνι λόγω της δύσκολης και εξαιρετικά ανησυχητικής κατάστασης που επικρατεί με την πανδημία του covid-19 στη χώρα, μετατίθεται χρονικά για αργότερα προς την άνοιξη.

Η αρχική απόφαση ήταν η παράσταση που θα σκηνοθετήσει ο Λιθουανός Τσέζαρις Γκραουζίνις να ανέβαινε την Πρωτοχρονιά του 2021 και μάλιστα τις προηγούμενες μέρες έγινε και οντισιόν για την επιλογή των ηθοποιών. Έτσι όπως έκρινε και μάλιστα ομόφωνα το διοικητικό συμβούλιο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας παρόντος του προέδρου του, Πέτρου Βάη, η παράσταση δεν θ’ αρχίσει άμεσα πρόβες αλλά αργότερα με την προοπτική αν όλα πάνε καλά, ν’ ανέβει με το νέο χρόνο προς την άνοιξη στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων».

Ροή ειδήσεων

Advertisement