Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021
Connect with us

Αθλητισμός

Ορόσημο ο Φλεβάρης για το ερασιτεχνικό

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Δημήτρης Σαρρής μιλάει για τα σενάρια επανέναρξης του πρωταθλήματος- Η γνώμη των προπονητών για το λοκντάουν

ΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ Κ. ΓΑΛΑΡΙΩΤΗ

Οι μέρες που έρχονται είναι δύσκολες για όλους τους κλάδους αλλά και για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο που δέχεται για δεύτερη φορά μια διακοπή αρκετά μεγάλη.

Άνθρωποι του ποδοσφαίρου μιλούν στη «Γ» για το δεύτερο λοκντάουν, τι ζημιά μπορεί να κάνει στις ομάδες και εφόσον επαναρχίσει, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, αν θα μπορέσουν να βρουν ξανά τον ρυθμό τους.

Παράλληλα ο πρόεδρος της επιτροπής των πρωταθλημάτων της ΕΠΣ Αχαΐας τόνισε ότι αν το πρωτάθλημα αρχίσει ακόμα και στις 10 Φεβρουαρίου τότε θα ολοκληρωθεί με κάποιες εμβόλιμες αγωνιστικές.

Ο ίδιος ανέφερε στη «Γ»: «Το νέο λοκντάουν και η αναστολή των πρωταθλημάτων όλων των τοπικών Ενώσεων δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στον χώρο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Ιδιαίτερα, όσον αφορά τον προγραμματισμό, όχι μόνο από πλευράς σωματείων αλλά και από πλευράς ΕΠΣΑ. Είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς με βεβαιότητα πότε θα επαναρχίσουν τα πρωταθλήματα. Ακόμα και αν ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα, δεν είναι καθόλου απίθανο να διακοπούν ξανά. Όλα θα εξαρτηθούν από τις εντολές-οδηγίες των αρμόδιων υπουργείων και της Ομοσπονδίας, τις οποίες οφείλουμε να σεβαστούμε. Είναι πολύ σημαντικό να πειθαρχήσουμε όλοι στα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Θα χρειαστούν φυσικά οι ομάδες και ένα μικρό χρονικό διάστημα προετοιμασίας λόγω της απαγόρευσης των προπονήσεων. Αν, υποθετικά, τα πρωταθλήματα επαναρχίσουν μέσα στον Ιανουάριο ή ακόμα και στις αρχές του Φεβρουαρίου, θα χρειαστεί να παραταθεί η ποδοσφαιρική περίοδος και να ορισθούν αρκετές αγωνιστικές σε εμβόλιμες Τετάρτες, ώστε να βγει το πρόγραμμα. Μόνο έτσι μπορεί να ολοκληρωθεί η σεζόν».

 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΖΗΚΟΣ

«Δεν θα το αφήσουμε να ασθενήσει»

Ο Αετός Ρίου ως νεοφώτιστη ομάδα στην Α΄ Κατηγορία τις πρώτες έξι αγωνιστικές έχει κάνει μια εξαιρετική πορεία βρισκόμενη στην 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Ο έμπειρος τεχνικός του Αετού, Αντώνης Ζήκος επεσήμανε ότι η δεύτερη απαγόρευση ομαδικών αθλητικών δραστηριοτήτων θα επηρεάσει σημαντικά τον αθλητισμό. Επίσης πολύ σημαντικό είναι, όπως ανέφερε, ότι το ερασιτεχνικό το αγαπάμε και δεν θα το αφήσουμε να ασθενήσει. Αναλυτικά τι δήλωσε στη «Γ» ο έμπειρος προπονητής:

«Η δεύτερη απαγόρευση ομαδικών αθλητικών δραστηριοτήτων θα επηρεάσει σημαντικά τον αθλητισμό. Και μιλάμε για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και ιδιαίτερα τα ομαδικά αθλήματα. Μετά την πρώτη απαγόρευση και την υπερπροσπάθεια όλων όσων ασχολήθηκαν για μια επανεκκίνηση, η δεύτερη μπορεί να αποδειχτεί καταστροφική. Πιστεύω όμως ότι επειδή το ερασιτεχνικό είναι φιλοσοφία, αγάπη και στάση ζωής για όσους ασχολούνται μ’ αυτό, θα στηθεί ξανά στα πόδια του.

Οι ποδοσφαιριστές, με τις οδηγίες των προπονητών τους, μπορούν να δουλέψουν ατομικά είτε στην ύπαιθρο, είτε σε εσωτερικούς χώρους με το κατάλληλο ασκησιολόγιο, για να διατηρηθεί σε καλό επίπεδο η φυσική τους κατάσταση. Σήμερα που είναι και η τελευταία προπόνησή μας στον Αετό, θα δοθεί πρόγραμμα στα παιδιά που θα πρέπει να εκτελέσουν στην καραντίνα και θα είμαστε σε συνεχή βιντεοεπικοινωνία για ό,τι χρειαστεί».

Θεωρείς ότι αν αρχίσουμε στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου θα είναι μικρή η ζημιά για τις ομάδες ή δεν θα βρεθεί πάλι ο ρυθμός;

«Αν ακολουθηθεί το κατάλληλο ασκησιολόγιο, όπως τόνισα πιο πάνω, θα είναι πιο εύκολο να βρουν οι αθλητές τον ρυθμό τους. Σίγουρα θα χρειαστεί κάποιο διάστημα αλλά, αν έχει γίνει μεθοδική προετοιμασία το καλοκαίρι, οπότε έχουν οι παίκτες τις βάσεις και δουλέψουν ατομικά στην καραντίνα, τότε θα είναι πιο εύκολο για μας τους προπονητές να διαμορφώσουμε κατά την επιστροφή τις προπονήσεις με κύριο στόχο πλέον τον ρυθμό. Βέβαια όσο πιο αργή είναι η επιστροφή, τόσο μεγαλύτερο και το διάστημα επαναφοράς του ρυθμού αλλά και μεγαλύτερη η πίεση που θα δεχτούν οι παίκτες και με την επέκταση της αγωνιστικής περιόδου και πιθανών εμβόλιμων αγωνιστικών.

Επειδή όμως το αγαπάμε το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο δεν θα το αφήσουμε καν να ασθενήσει».

 

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

«Δύσκολο να ξαναβρούν τα πατήματά τους οι ομάδες»

Ο προπονητής του Ίκαρου Πετρωτού, Άγγελος Σταθόπουλος δήλωσε: «Καταρχήν αυτό που έχει σημασία είναι να είμαστε όλοι υγιείς. Είναι πολύ σημαντικό, και ο αθλητισμός να πάει πιο πίσω δεν χάθηκε και τίποτα. Να κάνουμε υπομονή να τελειώσει όλο αυτό και να βρεθούμε ξανά στα γήπεδα όρθιοι και υγιείς.

Όσο αφορά τις ομάδες είναι δύσκολο να ξαναβρούν τα πατήματά τους. Η αλήθεια είναι ότι επιστρέψαμε μετά από πέντε μήνες στην ενεργό δράση και αφού βρήκαν τον ρυθμό τους σταματάνε ξανά να αγωνίζονται, πηγαίνοντας όλον τον προγραμματισμό πίσω.

Οι αθλητές πρέπει να κάνουν ατομικές προπονήσεις με τρεξίματα ή στο σπίτι ενδυνάμωση έτσι ώστε να παραμείνουν ενεργοί όσο το δυνατόν περισσότερο.

Σίγουρα μετά τη διακοπή θα είναι διαφορετικές και πάλι οι συνθήκες. Μετά από ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα αποχής θα έχει χαθεί ο ρυθμός των παικτών και χρειάζεται εκ νέου προγραμματισμός για να επιστρέψουν στον αρχικό ρυθμό τους».

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΙΛΙΠΠΑΣ

«Πλήγμα για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό»

Ο προπονητής της Αναγέννησης Ψαθοπύργου Βασίλης Φίλιππας θεωρεί ότι αν επαναρχίσει το πρωτάθλημα τον Ιανουάριο κάπως θα επανέλθουν οι ομάδες, σε διαφορετική περίπτωση τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Ο ίδιος τόνισε:

«Όπως όλοι καταλαβαίνουμε, το λοκντάουν θα είναι μεγάλο πλήγμα για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Οι αθλητές την περίοδο της καραντίνας θα πρέπει να συνεχίσουν να αθλούνται ατομικά έτσι ώστε να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση και τη βασική αντοχή σε ικανοποιητικό επίπεδο για να μπορέσουν να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι για την επανέναρξη του πρωταθλήματος. Αν το πρωτάθλημα ξεκινήσει τον Γενάρη, η ζημιά κάπως θα μετριαστεί. Αν ξεκινήσει αργότερα, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για όλους. Αλλά ας ελπίσουμε ότι θα επικρατήσει το πιο αισιόδοξο σενάριο και ότι θα επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς ζωής το συντομότερο».

 

ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΝΤΑΔΑΚΗΣ

«Τα οφέλη του αθλητισμού είναι πολλά»

Ένας άλλος προπονητής ο οποίος δουλεύει σκληρά καθημερινά τόσο με έμπειρους ποδοσφαιριστές όσο και με μικρότερες ηλικίες μίλησε για μεγάλη καταστροφή στον αθλητισμό.

«Το λοκντάουν είναι μεγάλη καταστροφή για τον αθλητισμό, τους αθλητές πρώτα απ’ όλα αλλά και όσους εργάζονται γύρω από αυτόν καθώς δεν υπάρχει καμία οικονομική ενίσχυση από το κράτος. Τα οφέλη του αθλητισμού είναι πολλά. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και τη συνολική υγεία όλων γενικότερα  και δεν συμφωνώ με την διακοπή του. Υστέρα από το πρώτο λοκντάουν και την τεράστια απόχη των αθλητών κάναμε μεγάλο αγώνα από μέσα Αυγούστου με σωστό προγραμματισμό να επαναφέρουμε τους αθλητές σε έναν καλό αγωνιστικό ρυθμό και θεωρώ ότι αν η επανέναρξη γίνει στις 15 Γενάρη με 2,5 μήνες απραξίας πάλι θα χρειαστεί σημαντικός χρόνος για να έρθουν σε ένα επίπεδο και να προφυλαχτούν από τραυματισμούς. Θα πρέπει έστω το διάστημα αυτό οι αθλητές να γυμνάζονται ατομικά τουλάχιστον 3-4 φορές τη εβδομάδα με μια σωστή αναλογία προπόνησης με αερόβιες και αναερόβιες προσαρμογές, ασκήσεις συναρμογής καθώς και με πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης με ό,τι light εξοπλισμό  έχει ο καθένας στο σπίτι του. Ας ελπίσουμε όλοι να γυρίσουμε το συντομότερο δυνατό, κάνοντας αυτό που αγαπάμε».

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΚΑΣ

«Η αναστολή κάνει κακό και στην ψυχολογία όλων μας»

Ο έμπειρος προπονητής του Διαγόρα, Χρήστος Τσίκας εξέφρασε την άποψή του για το τι σημαίνει η διακοπή αυτή για τους αθλητές και την ομάδα του.

«Ο αθλητισμός ως κορυφαίο κοινωνικό γεγονός υπέστη σοβαρό πλήγμα. Με την αναστολή κάθε δραστηριότητας δεν κάνει μόνο κακό στους αθλητές αλλά και στο ψυχολογικό κομμάτι όλων.

Πιστεύω ότι θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αφού υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλίδες.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα των ποδοσφαιριστών πρέπει να συνεχίσουν να προπονούνται ατομικά ωστόσο αυτό δεν θα τους βοηθήσει ιδιαίτερα αφού το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα και όχι ατομικό. Τουλάχιστον να βρίσκονται σε εγρήγορση και όχι ανενεργοί.

Αναφορικά με τα πρωταθλήματα όποτε και αν αρχίσουν θα έχουν υποστεί σοβαρή αλλοίωση».

 

ΣΑΚΗΣ ΠΕΦΑΝΗΣ

«Η ζημιά θα είναι μεγάλη και ο ρυθμός θα έχει χαθεί»

Ο προπονητής της Θύελλας Πατρών, Σάκης Πεφάνης αναφέρεται στην καταστροφή που θα υποστεί ο αθλητισμός με το δεύτερο λοκντάουν.

Αναλυτικά επεσήμανε: «Το λοκντάουν για τον αθλητισμό είναι καταστροφικό, απ’ όλες τις απόψεις. Ειδικά για το ποδόσφαιρο ο αθλητής είχε μπει σε μια σειρά με δυσκολίες μετά την πρώτη απαγόρευση. Ήταν πρωτόγνωρες καταστάσεις για μας τους προπονητές για το πρόγραμμα που θα έπρεπε ν’ ακολουθήσουμε προς αποφυγή τραυματισμών. Και τώρα έχουμε και το δεύτερο. Αυτή την εποχή δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο οι αθλητές παρά μόνο μία συντήρηση σε καθημερινή βάση και βάσει προγράμματος που θα πάρουν από τον γυμναστή της ομάδας. Τώρα για την επανέναρξη του πρωταθλήματος πιστεύω πως θα αργήσει πιο πολύ από τον Ιανουάριο. Επομένως η ζημιά θα είναι μεγάλη και ο ρυθμός θα έχει χαθεί».

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΠΤΗΣ

“Μετά από 2,5 μήνες επιστρέφουμε στο σημείο μηδέν”

Ο έμπειρος τεχνικός του Δαβουρλή Κ. ’92, Δημήτρης Ράπτης υπογράμμισε ότι 2,5 μήνες προετοιμασίας πάνε χαμένοι, αφού οι ομάδες θα αρχίσουν ξανά από το μηδέν.

Ο ίδιος ανέφερε στη «Γ»: «Το λοκντάουν αποτελεί μια δυσάρεστη, δύσκολη και περίεργη κατάσταση για την κοινωνία και τον αθλητισμό. Μετά από 2,5 μήνες προετοιμασίας και αγωνιστικών δραστηριοτήτων οι ομάδες επιστρέφουν στο σημείο μηδέν, με πολλούς αγνώστους στον ορίζοντα.

Οι συνέπειες για τους αθλητές, τις ομάδες, τους προπονητές, τους γυμναστές είναι πολλές, τόσο αθλητικά, σωματικά, οικονομικά όσο και ψυχολογικά.

Στο αισιόδοξο σενάριο των 2 μηνών της επανέναρξης, οι μεταβλητές που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη έχουν να κάνουν με το τι οι αθλητές μας έχουν κάνει κατά τη διάρκεια της καραντίνας και πόσο χρόνο έχουμε διαθέσιμο για προπόνηση πριν από την επανέναρξη των αγωνιστικών δραστηριοτήτων, ώστε να αποφύγουμε τις υψηλές πιθανότητες τραυματισμών που συμβαίνουν συνήθως μετά από τόσο μεγάλες διακοπές.

Εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε, διατηρώντας τους αθλητές μας σε μια κατάσταση ατομικής αθλητικής ετοιμότητας με αφετηρία το χρονικό σημείο της διακοπής και βλέποντας μέσα στον εβδομαδιαίο μικρόκυκλο, ποια προγράμματα από αυτά που προτείνουμε οι αθλητές μας πραγματοποίησαν. Συνεπώς απαιτείται συνεχής επικοινωνία ώστε να έχουμε τις απαραίτητες πληροφορίες και  δημιουργία μιας εβδομαδιαίας ρουτίνας προπόνησης, να ξέρουμε ποιοι ακολούθησαν κάποιο πρόγραμμα και ποιοι όχι. Εμείς στην ομάδα μας χρησιμοποιούμε την ηλεκτρονική πλατφόρμα youcoach τα τελευταία 4 χρόνια, οπότε οι αθλητές μας έχουν πρόσβαση στην προπόνηση που κάνουμε και προτείνουμε σε κάποιους από αυτούς εξατομικευμένα.

Συνεπώς όλα εξαρτώνται από τη διάθεση των αθλητών μας να κάνουν προπόνηση για τον εαυτό τους, κάτι που σ’ αυτό το χρονικό σημείο μπορούν να κάνουν, βλέποντας το λοκντάουν ως μια ευκαιρία να βελτιωθούν σε τομείς που έχουν πραγματικά ανάγκη, χρησιμοποιώντας τον χρόνο τους δημιουργικά, χωρίς να σκέφτονται το παιχνίδι του Σαββάτου και την επιβάρυνση που αυτό συνεπάγεται.

Για να υπάρξει αγωνιστική ετοιμότητα βέβαια απαιτείται χρόνος πριν από την έναρξη των πρωταθλημάτων, για φιλικούς αγώνες και ομαδικές προπονήσεις».

 

Αθλητισμός

Superleague: Έβαλε «φωτιά» ο Αστέρας Τρίπολης λίγο πριν τα play off

Δημοσιεύθηκε

στις

Τεράστια νίκη με φόντο τα play off πήρε ο Αστέρας Τρίπολης, επί του ΠΑΟΚ (2-1), δυο αγωνιστικές πριν το φινάλε της κανονικής διάρκειας της Superleague.

Το “τρίποντο” αυτό ανέβασε τους Αρκάδες στους 41 βαθμούς, όσους έχει ο Παναθηναϊκός και τους έφερε στο -3 από την ΑΕΚ ( την Κυριακή έχουμε το αθηναϊκό ντέρμπι στη Λεωφόρο). Όσον αφορά τον ΠΑΟΚ, παρέμεινε στους 46 βαθμούς και στο +2 από τον Άρη (αύριο υποδέχεται τον Ατρόμητο) και την Ένωση.

Όλα δείχνουν πως θα έχουμε play off με μεγάλο ενδιαφέρον, με… έπαθλο τις θέσεις που οδηγούν στο Conference League.

Στο ματς που άνοιξε την αυλαία της 24ης αγωνιστικής της Superleague, ο Απόλλων Σμύρνης νίκησε με 2-1 τον ΟΦΗ στο «Γ. Καμάρας».

Το αποτέλεσμα αυτό ανέβασε την «Ελαφρά Ταξιαρχία» στην 9η θέση με 25 βαθμούς, ενώ οι Κρητικοί παρέμειναν στην 11η θέση με 19 βαθμούς.

Θυμίζουμε ότι η 24η αγωνιστική ολοκληρώνεται τη Δευτέρα, με το Βόλος – Ολυμπιακός (01.03.2021 / 19:30).

 

 

Περισσότερα

Παναχαϊκή

Η αποστολή της Παναχαϊκής ενόψει Ξάνθης

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην αποστολή της Παναχαϊκής για το αυριανό εντός έδρας ματς με την Ξάνθη θα συμπεριληφθούν όλοι οι διαθέσιμοι ποδοσφαιριστές εκτός από τον τραυματία Ν. Κουσκουνά. Αύριο το πρωί θα ανακοινωθεί η τελική 20αδα.

Στη σημερινή προπόνηση η ομάδα δούλεψε επισταμένα την τεχνική, τις στατικές φάσεις και τις ταχύτητες αντίδρασης. Επίσης ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ειδική ομαδική τακτική.

 

Περισσότερα

Μπάσκετ

Άγγελος Τσάμης: «Δεν σκοτώνει ο ιός μα η αναποφασιστικότητα»

Δημοσιεύθηκε

στις

Μπορεί οι ομάδες της Α2 μετά τα καθιερωμένα τεστ να επανέρχονται σταδιακά στις προπονήσεις, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του ερασιτεχνικού αθλητισμού παραμένει ανενεργό.

Για τον Αχαιό Άγγελο Τσάμη δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, με τον πολύπειρο αθλητή του ΑΟ Μυκόνου να εκφράζεται με έντονο τρόπο μέσα από την προσωπική του σελίδα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δεν μας: «Δεν σκοτώνει ο ιός μα η αναποφασιστικότητα».
Αναλυτικά έγραψε: «154 000 ενεργοί αθλητές κάθε είδους αθλήματος, οργανωμένου αθλητισμού παραμένουν ανενεργοί, απλήρωτοι και σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση εδώ και 4 μήνες.
Το ότι υπάρχουν αστοχίες στο σύστημα δεν πάει να πει ότι δεν πρέπει να γίνει κάτι άμεσα για όλους αυτούς που και φυσικά δεν φταίνε.
Όλοι μας ζητάμε ασφάλεια και θα τα αλλάζαμε όλα για να την έχουμε όμως ακολουθήσαμε το σύστημα και τους κανόνες.
Ζητάμε αποφάσεις εδώ και τώρα.
Δεν είναι μικρό το νούμερο κύριοι της κυβέρνησης.
Να παρθούν αποφάσεις για τα πρωταθλήματα εθνικών κατηγοριών άμεσα ώστε να δούμε και εμείς σε τι δρόμο θα περπατήσουμε. Επαναλαμβάνω, δεν μας σκοτώνει ο ιός μα η αναποφασιστικότητα.
Δεν είμαστε το κατακάθι μια κοινωνίας, είμαστε η βάση της.
Σε όλες τις χώρες είναι όλα ανοιχτά απλά κυκλοφορούν με μάσκες και έχουν ίσως μια απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ.
Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μπορεί να γίνει και εδώ αυτό, εστίαση, αθλητισμός ανοιχτά με μέτρα.
Η δύναμη μας δυστυχώς είναι μέσω αυτής και οποιασδήποτε παρόμοιας πλατφόρμας.
Όλοι οι θεσμοί πρέπει να κινηθούν γρήγορα, αθλητές, παιδιά, ακαδημίες χάνονται».

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα