Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020
Connect with us

Πολιτισμός

Πέθανε ο αρχιτέκτονας, εικαστικός και συγγραφέας Δημήτρης Φατούρος

Δημοσιεύθηκε

στις

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών ο ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), αρχιτέκτονας, εικαστικός και συγγραφέας Δημήτρης Φατούρος, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Παιδείας στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο Δημήτρης Α. Φατούρος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), απ’ όπου αποφοίτησε το 1952. Από το 1945 έως το 1947 μαθήτευσε κοντά στον ζωγράφο Παναγιώτη Μάρθα. Από το 1953 έως το 1959 ήταν επιμελητής στο ΕΜΠ, στον Δημήτρη Πικιώνη και στον Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα. Την περίοδο 1959-1996 ήταν καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και από το 1983 έως το 1988 διατέλεσε Πρύτανης του πανεπιστημίου.

«Ο Δημήτρης Φατούρος ήταν ένα κεντρικό πρόσωπο του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, που σε μεγάλο βαθμό επικαθόρισε τη φυσιογνωμία και τον προσανατολισμό του. Είχε ευαισθησία καλλιτεχνική, βαθιά σχέση με το αντικείμενο της Αρχιτεκτονικής και ενδιαφερόταν για τα κοινά» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Αλκμήνη Πάκα.

Επισημαίνοντας ότι και η ίδια είχε καθηγητή τον Δημήτρη Φατούρο, υπογράμμισε ότι δημιουργούσε μία σχέση οικεία με τους φοιτητές του και ότι το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ στελεχώνουν σήμερα μαθητές και άνθρωποι που βρέθηκαν πολύ κοντά του.

«Ήταν μία πολύ σημαντική προσωπικότητα στην κλίμακα της χώρας και διεθνώς και άφησε πίσω υλοποιημένο αρχιτεκτονικό έργο και ζωγραφικό έργο που διακρίνεται από ευαισθησία», τόνισε, εκφράζοντας τη θλίψη της για τον θάνατο του Δημήτρη Φατούρου.

«Ο λόγος του στην αρχιτεκτονική δεν σταμάτησε ποτέ, ενημερωνόταν συνέχεια για στις νέες εξελίξεις μετείχε μέχρι πρόσφατα σε όλες τις διαδικασίες, όπως το πρόγραμμα σπουδών και ήταν πρόθυμος να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις. Ήταν πολύ κοντά στο Τμήμα και με τεράστια επιρροή σε ένα μεγάλο αριθμό αποφοίτων», ανέφερε η κ. Πάκα.

Ο Δημήτρης Φατούρος ήταν από το 1996 ομότιμος καθηγητής στο ΑΠΘ. Το 2014 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών. Τo 1966-67 ήταν Visiting Fellow στο Πανεπιστήμιο Yale. Δίδαξε, έδωσε διαλέξεις σε πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης, των ΗΠΑ και αλλού.

Το ζωγραφικό του έργο, έως το 1966 που διακόπτεται, παρουσιάστηκε στην Ελλάδα σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις (Αθήνα 1957, Ύδρα 1962) καθώς και σε ομαδικές στο Παρίσι, στη Ρώμη, στη Φλωρεντία και αλλού. Έχουν κυκλοφορήσει πολλά βιβλία του για την τέχνη και την αρχιτεκτονική και έχει πολλές δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, σε συλλογικούς τόμους και λεξικά.

Το αρχιτεκτονικό του έργο έχει δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και άλλες εκδόσεις, κι έχει παρουσιαστεί σε ντοκιμαντέρ και μονογραφίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έκθεση με το αρχιτεκτονικό του έργο πραγματοποιήθηκε το 2009 στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς και το 2010 στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ.

Επίσης, το έργο του έχει παρουσιαστεί σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στο εξωτερικό, στη Φραγκφούρτη, στο Παρίσι και στο Μιλάνο.

Ήταν ιδρυτικό μέλος σε Επιστημονικές, Πολιτισμικές Εταιρείες, όπως η Ελληνική Εταιρεία Αισθητικής, το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, υπήρξε εκλεγμένος πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ) γενικός διευθυντής Ανώτατης Εκπαίδευσης ΥΠΕΠΘ, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, υπουργός Παιδείας Σεπτέμβριος 1993 – Ιούνιος 1994, πρόεδρος του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας.

Πολιτισμός

Ταυτισμένη με το θέατρο

Ιδιαίτερες οι σχέσεις της Εύας Κοταμανίδου που «έφυγε» από την ζωή με την Πάτρα και το Αίγιο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ιδιαίτερες σχέσεις με την Πάτρα και το Αίγιο διατηρούσε η σπουδαία ηθοποιός, Εύα Κοταμανίδου η οποία «έφυγε» προχθές από την ζωή.

Τόσο το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, όσο και η ΔΗΚΕΠΑ Αιγιάλειας εξέδωσαν συλλυπητήριες ανακοινώσεις.

Συγκεκριμένα, «το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας εκφράζει την θλίψη του για την απώλεια της Εύας Κοταμανίδου, σπουδαίας ηθοποιού που στήριξε τον πολιτισμό αφήνοντας παρακαταθήκη το κινηματογραφικό και θεατρικό της έργο.

Η Εύα Κοταμανίδου, ταυτισμένη με την ιστορία του Θεάτρου Τέχνης, είχε συνεργαστεί και με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας πρωταγωνιστώντας στο έργο της Λούλας Αναγνωστάκη Η Συναναστροφή το 1997».

Αντίστοιχα, στην ανακοίνωση της ΔΗΚΕΠΑ αναφέρεται «η μούσα του Θόδωρου Αγγελόπουλου, η σπουδαία ηθοποιός και πολιτικός Εύα Κοταμανίδου, που συνέδεσε το όνομά της με τον πολιτισμό της Αιγιάλειας, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών.

Σπούδασε στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν και ακολούθησε μεγάλη και πολύπλευρη καριέρα στο θέατρο και την τηλεόραση. Στο θέατρο πρωταγωνίστησε σε παραστάσεις όπως «Το τέλος του παιχνιδιού», «Οκτώ γυναίκες κατηγορούνται», «Φεγγαρόφωτο», «Ο γυάλινος κόσμος». Στην τηλεόραση συμμετείχε στις τηλεοπτικές σειρές  «Ο Πατούχας», «Το φως του Αυγερινού», «Χωρικά ύδατα» και άλλες.

Στις εκλογές του Ιουνίου και του Νοεμβρίου 1989, η Εύα Κοταμανίδου εξελέγη βουλευτής Β΄ Αθηνών με τον Συνασπισμό. Στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2012 ήταν υποψήφια βουλευτής Επικρατείας με τη Δημοκρατική Αριστερά.

Ξεχώρισε για το ήθος της, το ιδιαίτερο ύφος της υποκριτικής της, ενώ η σημαντική καριέρα της επισφραγίστηκε από τους ρόλους που της εμπιστεύτηκε ο Θόδωρος Αγγελόπουλος. «Ο Θίασος», «Μεγαλέξαντρος», «Τοπίο στην ομίχλη», «Το βλέμμα του Οδυσσέα», «Τριλογία: Το λιβάδι που δακρύζει», «Οι κυνηγοί», αριστουργήματα του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου με την υπογραφή του Θόδωρου Αγγελόπουλου, τα οποία η Εύα Κοταμανίδου χρωμάτισε με τις μοναδικές ερμηνείες της. Χαρακτηριστικός ο μονόλογός της στην ταινία «Ο Θίασος», σε μια σκηνή αναφοράς του παγκόσμιου κινηματογράφου, που έχει μείνει στην ιστορία της έβδομης τέχνης.

Αποτελεί, δε, τεράστια τιμή και παρακαταθήκη για την πολιτιστική διαδρομή του Αιγίου, η απαγγελία ποιημάτων της Κικής Δημουλά από την Εύα Κοταμανίδου στην ιστορική συνάντηση επί σκηνής με τη Μαρία Φαραντούρη και τον Σάκη Παπαδημητρίου τον Αύγουστο του 2016 στο Υπαίθριο Θέατρο «Γιώργος Παππάς». Τον Μάρτιο του 2019, η σπουδαία ηθοποιός παρευρέθηκε εκ νέου στο Αίγιο και συγκεκριμένα στο «Πολύκεντρο» με αφορμή τη μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Γυναικών καθρέφτισμα» της Μαρίας Παναγιωτακοπούλου και του Σάκη Παπαδημητρίου, ενώ ήταν παρούσα και στο αφιέρωμα «Το Αίγιο μέσα από το φακό του Θόδωρου Αγγελόπουλου» το 2012.

Το πηγαίο ταλέντο και η λάμψη τής Εύας Κοταμανίδου συνδέθηκαν με την περιοχή της Αιγιάλειας μέσα από θρυλικά κινηματογραφικά καρέ αλλά και τη συμμετοχή της στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, δια των οποίων εξέφραζε την αγάπη της και τη στήριξή της στους ανθρώπους και τους καλλιτέχνες της περιοχής».

Περισσότερα

Πολιτισμός

Αυλαία για το έργο NeTT

Πραγματοποιήθηκε χθες η τελική εκδήλωση- επισφράγισμα των δράσεων

Δημοσιεύθηκε

στις

Πραγματοποιήθηκε χθες  η τελευταία συνάντηση του έργου NeTT που διοργάνωσε διαδικτυακά  το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας.

Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των εταίρων και συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν  στο κλείσιμο του έργου.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η Τελική Εκδήλωση του NeTT. Χαιρετισμούς εκ μέρους του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας απηύθυναν οι κ.κ. Πέτρος Βάης πρόεδρος Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και Γιώργος Μαγιάκης αντιπρόεδρος Δ.Σ.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν από εκπροσώπους των εταίρων οι δράσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου, ενώ προβλήθηκε και σχετικό βίντεο. Συμμετείχε και ο συντονιστής της κοινής γραμματείας του προγράμματος INTERREG Ελλάδα -Ιταλία κ. Gianfranco Gadaleta, ο οποίος, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τ’ αποτελέσματα και την καλή συνεργασία του εταιρικού σχήματος.

Η εκδήλωσε έκλεισε με την ευχή όλων  για νέα σχέδια  κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Υπενθυμίζουμε ότι το έργο ΝΕΤΤ χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας  Interreg GR-IT 2014-2020.

Περισσότερα

Πολιτισμός

Χριστούγεννα αλλιώς-Τι εξετάζει ο Πολιτιστικός Οργανισμός

Δημοσιεύθηκε

στις

Η προετοιμασία των εκδηλώσεων και του προγράμματος για τον εορτασμό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν φέτος λόγω των μέτρων που ισχύουν, αποτέλεσαν το αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των υπευθύνων στις δομές του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων.

Κοινή εκτίμηση ήταν, ότι αυτές οι συνθήκες δεν πρέπει να αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, αλλά αντιθέτως έναν επιπλέον λόγο και έναυσμα, για εναλλακτικές πολιτιστικές δράσεις και παραγωγές.
Στόχος του Πολιτιστικού Οργανισμού είναι, σε αυτή την δύσκολη περίοδο, οι κάτοικοι της πόλης να εμψυχωθούν και να μην χάσουν την αισιοδοξία τους, την πνευματική και ψυχική ανάταση.

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, επεσήμανε πως παρόλο που έχει ανασταλεί η λειτουργία των δια ζώσης καλλιτεχνικών εκδηλώσεων θα αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες, ώστε ο Πολιτιστικός Οργανισμός όπως έκανε στην περίοδο της πρώτης καραντίνας, να βρεθεί και τώρα κοντά λαό της Πάτρας.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν οι προτάσεις και σκέψεις του Καλλιτεχνικού Διευθυντή στο Δημοτικό Ωδείο Γεράσιμου Βουτσινά, του Συντονιστή στο Εικαστικό Εργαστήριο του Δήμου Αντώνη Βάου, της υπεύθυνης στην Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Βάγιας Ζεπάτου, της υπεύθυνης στη Δημοτική Πινακοθήκη Γιάννας Παναγοπούλου, της προϊσταμένης Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κατερίνας Κούρου και της προϊσταμένης του Τμήματος Παραγωγής Τόνιας Κοκοβίκα όπως και η την πραγματοποίηση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που θα μεταδοθούν διαδικτυακά.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης κρίθηκε επιβεβλημένο να είναι ξεχωριστή φέτος η παρουσία του Πολιτιστικού Οργανισμού στα δημόσια νοσοκομεία της πόλης, εκεί όπου οι εργαζόμενοι σε αυτά δίνουν την μεγάλη μάχη ενάντια στην πανδημία, στηρίζοντας τον δίκαιο αγώνα τους για άμεση ενίσχυση του Δημόσιου Τομέα Υγείας και επαναλειτουργία του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος.

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός θα βρεθεί επίσης με σειρά δράσεων δίπλα στις εκατοντάδες οικογένειες που ζουν στα όρια της φτώχειας και στηρίζονται από δομές του Κοινωνικού Οργανισμού.
Τις επόμενες ημέρες, θα παρουσιαστεί αναλυτικά το τελικό προγραμματισμό των φετινών Χριστουγεννιάτικων δράσεων της πόλης μας.

ΑΝΑΒΕΙ Ο ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ
Εξ άλλου, ο Χριστουγεννιάτικος διάκοσμος της Πάτρας θα ανάψει σήμερα στις 7 το απόγευμα, από την πλατεία Γεωργίου, με την παρουσία και του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη.
Ο διάκοσμος όπως κάθε χρόνο έχει τοποθετηθεί εξ ολοκλήρου, από τους εργαζόμενους του Τομέα Ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Πατρέων και θα φωτίσει το κέντρο και σταδιακά τις συνοικίες.

Φέτος, δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στον γιορτινό διάκοσμο, προκειμένου να δοθεί μια νότα αισιοδοξίας και ζεστασιάς στην πόλη, που βιώνει, όπως και όλη η χώρα, την γκρίζα πραγματικότητα της πανδημίας του κορωνοϊού.
Εορταστικός είναι και ο φωτισμός, που στολίζει τον Χριστουγεννιάτικο διάκοσμο που έχουν σχεδιάσει, κατασκευάσει και τοποθετήσει οι εργαζόμενοι του Δήμου, στα τρία νοσοκομεία της περιοχής, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου, το Νοσοκομείο του Αγ. Ανδρέα και το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων.

 

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Advertisement

Αυτή την εβδομάδα