Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Οικονομία

Μείωση ενοικίου : Τα μυστικά για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές [παραδείγματα]

Δημοσιεύθηκε

στις

Αλλαγές στους ιδιοκτήτες φέρνει η νέα μείωση ενοικίου κατά 40%.

Η κυβέρνηση προχωρά στην αύξηση της αποζημίωσης των ιδιοκτητών ακινήτων για το «κούρεμα» των ενοικίων από τα μισθώματα του Νοεμβρίου.

Παράλληλα, αλλάζει και ο τρόπος αποζημίωσης των ιδιοκτητών καθώς από το μοντέλο του συμψηφισμού με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις πηγαίνουμε στο μοντέλο της καταβολής απευθείας της αποζημίωσης τους εκμισθωτές.

Η μείωση ενοικίου

Έτσι, από το μίσθωμα Νοεμβρίου:

– Μειώνεται υποχρεωτικά κατά 40% το ενοίκιο για επιχειρήσεις που κλείνουν ή είναι πληττόμενες βάσει ΚΑΔ καθώς και για τους εργαζόμενους που τίθενται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας για το ενοίκιο της κύριας κατοικίας τους.

Επίσης, μειώνεται το ενοίκιο για τους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από αυτήν της μόνιμης κατοικίας τους, διαμένουν σε ενοικιαζόμενη κατοικία και ο ένας από τους γονείς τους τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας

– Οι εκμισθωτές των ακινήτων για τα οποία μειώνεται το μίσθωμα δικαιούνται πλέον αποζημίωση στο 50% της απώλειας του εισοδήματός τους

– Η αποζημίωση για τους ιδιοκτήτες δεν θα συμψηφίζεται με μελλοντικές φορολογικές τους υποχρεώσεις αλλά θα καταβάλλεται απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Αναφορικά με την υποχρεωτική μείωση των ενοικίων κατά 40%, ο φοροτεχνικός, Μιχάλης Αντωνόπουλος μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» υποστήριξε ότι το μέτρο αφορά και επαγγελματίες και εργαζόμενους, αλλά και φοιτητές των οποίων οι γονείς βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση αποδέχθηκε το βασικό αίτημα για επιστροφή του 50% των απωλειών κάθε ιδιοκτήτη, μέσω άμεσης επιδότησής του και όχι φορολογικού συμψηφισμού, ο οποίος για όσους συνεπείς φορολογούμενους μπόρεσαν να εξοφλήσουν τις φετινές φορολογικές τους υποχρεώσεις για να εξασφαλίσουν την έκπτωση του 2% θα ήταν χωρίς καμιά άμεση σημασία, αφού θα έπρεπε να περιμένουν τον Ιούλιο του 2021 για να αφαιρεθεί η επιστροφή από τις φορολογικές τους υποχρεώσεις της επόμενης πλέον χρονιάς.

Προσοχή! Προκειμένου να εισπράξει του ποσό της αποζημίωσης ο ιδιοκτήτης ακινήτου θα πρέπει να υποβάλει ηλεκτρονικά στο σύστημα Taxisnet δήλωση απώλειας εισοδήματος (δήλωση Covid) για τον μήνα Νοέμβριο.

Η αποζημίωση θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο με πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει ο ίδιος στο Taxisnet.

Παραδείγματα:
-Ένας ιδιοκτήτης λαμβάνει μηνιαία ενοίκια 1.000 ευρώ. Με τη μείωση ων ενοικίων κατά 40% χάνει εισόδημα ύψους 400 ευρώ. Δικαιούται πλέον αποζημίωση 200 ευρώ (το 50% της απώλειας εισοδήματος), το οποίο θα τού καταβληθεί στον τραπεζικό λογαριασμό.

– Για ενοίκιο 2.000 ευρώ ο ιδιοκτήτης θα λάβει για τον μήνα Νοέμβριο ενοίκιο μόλις 1.200 ευρώ. Δηλαδή θα χάσει 800 ευρώ. Το 50% της απώλειας των 800 ευρώ, δηλαδή 400 ευρώ, θα πληρωθεί από το Δημόσιο.


Ροή ειδήσεων

Advertisement