Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020
Connect with us

Υγεία

Lockdown: Πώς θα γυμναστείτε αποτελεσματικά σπίτι – Αναλυτικό ασκησιολόγιο

Δημοσιεύθηκε

στις

Το δεύτερο lockdown είναι γεγονός, τα SMS επέστρεψαν στη ζωή μας και φυσικά σε αρκετούς θα λείψει η σωματική άσκηση, ωστόσο μπορούμε να παραμείνουμε σε καλή κατάσταση μέσα στο σπίτι μας.

Εμείς σας προτείνουμε ασκήσεις για κάθε μυϊκή ομάδα, ώστε είτε να μπορέσετε να τις συνδυάσετε, είτε να φτιάξετε το δικό σας πρόγραμμα εκγύμνασης.

Φυσικά μπορείτε να στέλνετε στο 13033 μήνυμα με κωδικό 6 ώστε να γυμνάζεστε εκτός σπιτιού, είτε κάνοντας τζόκινγκ είτε ποδήλατο!

Σημαντικό είναι να θυμάστε, ότι το μυστικό είναι πάντοτε στην διατροφή οπότε θα πρέπει να έχετε ισορροπημένα γεύματα, να προτιμάτε αρκετά φρούτα και λαχανικά και φυσικά υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη από τα τρόφιμά σας.

Σκουότ

Είναι η βασικότερη άσκηση που μπορείτε να κάνετε χρησιμοποιώντας το βάρος σας ή αν έχετε αλτήρες, κρατώντας τους παράλληλα με το σώμα σας. Αν θέλετε να το κάνετε ακόμη πιο δύσκολο, τότε κρατήστε έναν αλτήρα με τα δυο σας χέρια μπροστά στο λαιμό σας.

Σε όρθια θέση, ανοίγετε τα πόδια σας ελάχιστα πιο έξω από τους ώμους σας, με τις μύτες στραμμένες προς τα έξω. Κατεβείτε με βαθύ κάθισμα σε γωνία λίγο κάτω από τις 90 μοίρες. Επιστρέφετε στην αρχική θέση.

Η άσκηση αυτή γυμνάζει γλουτούς, τετρακέφαλους ενώ αν εκτελεστεί σε υψηλό τέμπο καίει και λίπος.

Ιδανικό για αρχάριους θα ήταν 5 σετ των 10 επαναλήψεων και στη συνέχεια μπορείτε να αυξήσετε και τα δυο αλλά και το βάρος που χρησιμοποιείται.

Push Ups

Η πλέον κλασσική άσκηση που μπορεί να γίνει σπίτι, με απόλυτη ασφάλεια.

Ξαπλώστε μπρούμυτα στο πάτωμα και σηκώστε το σώμα σας με τα χέρια. Η σωστή θέση των χεριών είναι έτσι, ώστε να είναι ευθυγραμμισμένα με τους ώμους σας.

Κατεβαίνετε αργά, μέχρι το στήθος σας να αγγίξει το πάτωμα. Επιστρέφετε στην αρχική θέση.

Σημαντικό: Ανάλογα με με την θέση που θα βάλετε τα χέρια σας, μπορείτε να προσθέσετε και μια ακόμη μυϊκή ομάδα για εκγύμναση. Πχ, Αν βάλετε πιο κλειστά τα χέρια σας, θα γυμνάσετε περισσότερο τα τρικέφαλά σας, αν τα βάλετε πιο ανοιχτά θα γυμνάσετε περισσότερο τους ώμους. Επίσης γυμνάζει και τους μυς της πλάτης.

Ξεκινήστε με 4 σετ των 12 και φυσικά μπορείτε να αυξήσετε επαναλήψεις και σετ.

Βυθίσεις τρικεφάλων

Οι τρικέφαλοι αποτελούν τους μυς που βρίσκονται στην πίσω πλευρά του χεριού μας. Μια αρκετά αποτελεσματική άσκηση χωρίς αλτήρες, είναι οι βυθίσεις. Μπορείτε να τις εκτελέσετε, με μια καρέκλα.

Τοποθετήστε τα χέρια σας στην άκρη της καρέκλας, με την πλάτη γυρισμένη προς αυτή. Βυθίστε το σώμα σας, κρατώντας σταθερά τα χέρια σας. Επιστρέψτε στην αρχική θέση χωρίς να τεντώνετε τους αγκώνες σας.

Ξεκινήστε με 3 σετ των 10 και αυξήστε στην πορεία και τα δυο!

Κάμψεις δικεφάλων

Δυστυχώς η συγκεκριμένη μυϊκή ομάδα χωρίς βάρη δεν έχει ιδιαίτερη μυϊκή αύξηση, ωστόσο μπορούμε με συγκεκριμένες ασκήσεις να έχουμε αποτελέσματα.

Μια από αυτές είναι να πάρουμε μια πετσέτα, να την γυρίσουμε γύρω από τις δυο παλάμες μας και να την κρατήσουμε τεντωμένη. Κάνοντας συνεχόμενες κάμψεις, μπορούμε να πετύχουμε αρκετά καλά αποτελέσματα.

Θα χρειαστούν πάνω από 4 σετ των 50 επαναλήψεων για αρκετά καλά αποτελέσματα.

Γέφυρα

Ή αν προτιμάτε… plank! Ουσιαστικά, κάθεστε σε θέση για push ups, ωστόσο στηρίζεστε στους αγκώνες σας. Ο στόχος είναι να κρατήσετε το κορμί σας όσο πιο ίσιο γίνεται για περισσότερο χρόνο.

Είναι αρκετά δύσκολη άσκηση οπότε οι προσδοκίες σας δεν θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα… υψηλές!

Προσπαθήστε απλά να κρατήσετε τη συγκριμένη στάση για όσο περισσότερη ώρα.

Το σημαντικότερο

Τέλος, να θυμάστε πως σημασία έχει να μένουμε υγιής πρώτα ψυχικά και μετά σωματικά. Η περίοδος της καραντίνας είναι επίπονη διαδικασία, την βιώσαμε όλοι μια φορά και μπορούμε την δεύτερη να είμαστε πολύ καλύτεροι στη διαχείρισή της.

Συνδυάστε την άσκηση με ένα καλό βιβλίο και ο χρόνος θα περάσει γρήγορα και εποικοδομητικά.

Υγεία

Βρετανία: Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech θα εγκριθεί την επόμενη εβδομάδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Έγκριση για το εμβόλιο για την Covid-19 που ανέπτυξαν οι εταιρείες BioNTech SE και Pfizer Inc πρόκειται να δώσουν οι ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα Financial Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από τη στιγμή που θα δοθεί η έγκριση, οι παραδόσεις του εμβολίου, που είναι και το πρώτο που ανακοινώθηκε, θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μέσα σε λίγες ώρες.

www.protothema.gr

Περισσότερα

Υγεία

Κορωνοϊός: Αντισώματα δυο «ταχυτήτων»- Δεν διαρκούν το ίδιο σε όλους τους ασθενείς

Δημοσιεύθηκε

στις

Απαραίτητη η χρήση μάσκας και η τήρηση της απόστασης ασφαλείας και για όσους έχουν περάσει τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός

Τα αντισώματα που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός όταν τον μολύνει ο κορωνοϊός Covid-19 δεν διαρκούν εξίσου σε όλους τους ανθρώπους, αναφέρουν επιστήμονες από τις Βρυξέλλες.

Μελετώντας τα αντισώματα περισσότερων από 2.000 υγειονομικών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σε άλλους διαρκούν περισσότερο και σε άλλους λιγότερο.

Στην πραγματικότητα, μέσα σε 5 μήνες λίγο περισσότεροι από τους μισούς είχαν χάσει τα αντισώματα που είχαν τους προηγούμενους μήνες. Οι υπόλοιποι όμως εξακολουθούσαν να έχουν ανιχνεύσιμα αντισώματα στο αίμα τους.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι ο κορωνοϊός δεν προκαλεί ανάπτυξη αντισωμάτων σε έναν στους δέκα ανθρώπους που μολύνει.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμα που οφείλονται αυτές οι διαφορές. Αν και δημοσιοποίησαν τα πρώτα ευρήματά τους, συνεχίζουν την έρευνά τους για να βρουν κάποιες απαντήσεις.

H ΜΕΛΕΤΗ

Η νέα μελέτη άρχισε στα μέσα Μαΐου, σε 2.662 γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικούς εργαζομένους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Βρυξελλών. Οι εθελοντές έδωσαν τρεις φορές δείγματα αίματος, στη διάρκεια των 5 μηνών που το Βέλγιο μπήκε και βγήκε από το πρώτο lockdown:

-Από τις 18 Μαΐου έως τις 12 Ιουνίου

-Από τις 13 Ιουλίου έως τις 7 Αυγούστου

-Από τις 5 έως τις 30 Οκτωβρίου

Κατά την πρώτη αιμοδοσία, οι 2.152 από τους εθελοντές δεν είχαν αντισώματα στη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Επομένως δεν είχαν μολυνθεί από αυτόν. Έως την τρίτη αιμοληψία, οι 37 από αυτούς (το 1,7%) είχαν αντισώματα κατά την τρίτη αιμοληψία.

ΤΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ

Από τους 185 εθελοντές που είχαν αντισώματα από την πρώτη αιμοληψία, μόλις το 49,7% τα διατηρούσαν στην τρίτη. Συνολικά, με αντισώματα στη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός διαγνώστηκαν:

-Το 7,4% των εθελοντών κατά την πρώτη αιμοληψία

-Το 6,8% κατά τη δεύτερη αιμοληψία

-Το 5,5% των εθελοντών κατά την τρίτη αιμοληψία

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι μερικοί ασθενείς διατηρούν τα αντισώματα για περισσότερο καιρό από άλλους. Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε τον λόγο. Μία πιθανή εξήγηση θα ήταν ότι αυτό εξαρτάται από τη βαρύτητα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Ανεξαρτήτως αιτίας, το εύρημα αυτό αποδεικνύει πως ακόμα κι αν κάποιος έχει περάσει τη λοίμωξη Covid-19 πρέπει να τηρεί τα μέτρα προστασίας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Sabine Allard, καθηγήτρια Εσωτερικής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών.

Θετική PCR δεν σημαίνει τίποτε…

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως η επιβεβαίωση της λοίμωξης από τον κορωνοϊό με μοριακό τεστ (PCR) δεν συνεπάγεται αυτομάτως ότι ο ασθενής θα έχει αντισώματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, το ποσοστό των εθελοντών που είχαν θετική PCR αλλά αρνητικά τεστ αντισωμάτων ήταν 10,2% κατά την πρώτη αιμοληψία. Έως την τρίτη αιμοληψία είχε αυξηθεί στο 24,2%.

Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να διαπιστωθεί αν οι ασθενείς αυτοί ανέπτυξαν αντισώματα κάποια στιγμή αργότερα. Ή αν ανέπτυξαν άλλου είδους αντίδραση του ανοσοποιητικού στη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Τα αντισώματα δεν αποτελούν το μοναδικό στοιχείο της ανοσοποιητικής απόκρισης», είπε η Dr Allard.

«Υπάρχουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που επιτίθενται στα παθογόνα, όταν αυτά εισβάλλουν στον ανθρώπινο οργανισμό. Επομένως πρέπει να τα δούμε και αυτά».

 

Περισσότερα

Υγεία

Κορωνοϊός : Μειωμένος ο κίνδυνος για όσους έχουν ομάδα αίματος Ο ή αρνητική

12% μικρότερη η πιθανότητα

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Ο έχουν -κατά μέσο όρο- 12% μικρότερη πιθανότητα να μολυνθούν από κορωνοϊό, σε σχέση με τις άλλες ομάδες αίματος.

Επίσης, όσοι έχουν αρνητική ομάδα αίματος (O-, A-, B- ή ΑΒ-), έχουν 21% μικρότερο κίνδυνο να κολλήσουν τον κοροναϊό, σε σχέση με όσους έχουν θετική ομάδα, σύμφωνα με μία νέα καναδική επιστημονική μελέτη.

Ακόμη, τα άτομα με ομάδα αίματος Ο έχουν 13% και 19% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν αντίστοιχα σοβαρά συμπτώματα της Covid-19 ή να πεθάνουν εξαιτίας της νόσου.

Συνεπώς, όσοι έχουν αρνητική ομάδα αίματος O-, φαίνεται να έχουν τον μικρότερο κίνδυνο από όλους.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, η πιο συχνή ομάδα αίματος στην Ελλάδα είναι η O+ και η σπανιότερη η AB-.

Εκτιμάται ότι στη χώρα μας, σύμφωνα με τη Wikipedia, η κατανομή των ανθρώπων σε ομάδες αίματος είναι περίπου η εξής: Ο+ 37%, Α+ 33%, Β+ 11%, Ο- 7%, Α- 5%, ΑΒ+ 4%, Β- 2% και ΑΒ- 1%. Συνεπώς, αυτοί που έχουν αρνητική ομάδα αίματος αποτελούν, συνολικά, περίπου το 15%, ενώ όσοι έχουν ομάδα Ο το 44%.

Η καναδική μελέτη δείχνει, επίσης, ότι ο κίνδυνος λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2 είναι 15% μεγαλύτερος για την ομάδα ΑΒ σε σχέση με την ομάδα Α και 5% μικρότερος για την ομάδα Ο σε σχέση με την Α, ποσοστό που αυξάνει στο 12% κατά μέσο όρο σε σχέση με τις άλλες τρεις ομάδες συνολικά. Όσοι έχουν ομάδα Β, αντιμετωπίζουν 21% μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή Covid-19 έναντι εκείνων με ομάδα Α.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζόελ Ρέι του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου Σεντ Μάικλ του Τορόντο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine», ανέλυσαν στοιχεία εξετάσεων αίματος από 225.556 ανθρώπους με μέση ηλικία 54 ετών, καθώς επίσης δειγμάτων τεστ για κορονοϊό. Εξ αυτών, το 44% είχαν ομάδα Ο, το 36% ομάδα Α, το 15% Β και το 5% ΑΒ.

Τα ευρήματα της καναδικής μελέτης, σε γενικές γραμμές, συνάδουν με εκείνα μίας παλαιότερης κινεζικής, η οποία είχε βρει πρώτη ότι δεν έχουν όλες οι ομάδες αίματος τον ίδιο κίνδυνο λοίμωξης από τον κοροναϊό.

Η κινεζική έρευνα σε 2.173 ασθενείς με Covid-19, σε τρία νοσοκομεία της Γουχάν και της γύρω περιοχής Χουμπέι, διαπίστωσε ότι το ποσοστό θανάτων από Covid-19 ήταν μεγαλύτερο στην ομάδα αίματος Α (41% των συνολικών θανάτων), ενώ η αναλογία των ανθρώπων με την ίδια ομάδα αίματος στον πληθυσμό της Γουχάν δεν ξεπερνούσε το 34%. Από την άλλη πλευρά, το ποσοστό θανάτων ατόμων με Covid-19 στην ομάδα Ο ήταν χαμηλότερο (25%) έναντι του ποσοστού της ομάδας Ο στον γενικό πληθυσμό (32%).

 

Κάθε άνθρωπος ανήκει σε μία από τις οκτώ ομάδες αίματος. Αυτές οι ομάδες αποτελούν υποκατηγορίες των τεσσάρων κύριων ομάδων του συστήματος ΑΒΟ (A, B, AB ή O). Το σύστημα ρέζους (Rh) διαχωρίζει περαιτέρω αυτές τις τέσσερεις ομάδες σε Rh θετικό (+) ή Rh αρνητικό (-), δημιουργώντας οκτώ βασικούς τύπους ή ομάδες αίματος: O-, O+, B-, B+, A-, A+, AB- ή AB+.

Το σύστημα Rhesus ανακαλύφθηκε το 1939 και βασίζεται στην παρουσία αντιγόνων, κυρίως του D αντιγόνου. Τα αντιγόνα είναι μόρια που συνδέονται σε ένα αντίσωμα. Ένας άνθρωπος μπορεί να έχει ή να μην έχει τον παράγοντα Rh (D αντιγόνο) στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων του, οπότε χαρακτηρίζεται ως ρέζους θετικός (Rh+) ή αρνητικός (Rh-).

Δεν είναι όλες οι ομάδες αίματος συμβατές μεταξύ τους.

Αυτό οφείλεται στα διαφορετικά αντισώματα που έχει κάθε άνθρωπος ανάλογα με την ομάδα αίματός του.

Όσοι έχουν ομάδα αίματος Ο θεωρούνται ως «πανδότες» και το αίμα τους μπορεί να δοθεί σε οποιονδήποτε ασθενή ανεξαρτήτως της ομάδας του. Αντίθετα, όσοι έχουν ομάδα αίματος AB+, είναι «πανδέκτες», οπότε μπορούν να πάρουν αίμα από όλες τις ομάδες.

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Advertisement

Αυτή την εβδομάδα