Κυριακή 20 Ιουνίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Στο βουνό πριν την καραντίνα-Πατρινοί ορειβάτες πραγματοποίησαν εξόρμηση στον Παρνασσό και στο όρος Λάμπεια

Δημοσιεύθηκε

στις

Δύο όμορφες και άκρως ενδιαφέρουσες εξορμήσεις στη φύση, «παίρνοντας» τα βουνά λίγο πριν την καραντίνα πραγματοποίησαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα Πατρινοί ορειβάτες.

ΣΤΟΝ ΠΑΡΝΑΣΣΟ

Ο Παρνασσός είναι, κατά ομολογία των ορειβατών, ένα από τα ωραιότερα βουνά όχι μόνο της Στερεάς, αλλά και της Ελλάδος όσον αφορά αναβάσεις κορυφών και μονοπατιών που σε μαγεύουν με την αγριάδα τους. Είναι συνδεδεμένος με τη μυθολογία μας διότι αυτόν διάλεξαν οι αρχαίοι Έλληνες για να εγκαταστήσουν το μαντείο των Δελφών, το ιερό μαντείο του Απόλλωνος. Το όρος ήταν εξ ίσου διάσημο σε φήμη και σε αίγλη όπως και αυτό του Ολύμπου. Το όνομά του το οφείλει στον Παρνασσό, υιό του Ποσειδώνος και της νύμφης Κλεοδώρας. Υπάρχουν αρκετοί μύθοι συνδεδεμένοι με τον Παρνασσό που δεν είναι απαραίτητο να γραφούν στο παρόν κείμενο. Έτσι το Σάββατο 24 Οκτωβρίου μία μεγάλη ομάδα Πατρινών ορειβατών αποτελούμενη από δώδεκα άτομα αποφάσισε εξόρμηση στον Παρνασσό. Την ομάδα αποτελούσαν οι Ασημάκης Κων. Παπαδόπουλος, Ανδρέας Σταυρουλόπουλος, Χάρης Γώγος, Μαρία Αρβανίτη, Ελένη Παναγιωτοπούλου, Στέλλα Τζιγκούρα, Σπήλιος Καλύβας, Σωτήρης Καλύβας, Ρούλα Λόη, Ντίνα Σαμπάνη, Τάκης Μητρόπουλος και Δημήτρης Αντωνακούδης. Όπως περιγράφει ο κ. Παπαδόπουλος «ξεκινήσαμε από Πάτρα νωρίς το πρωί. Αφετηρία μας ο χώρος στάθμευσης του χιονοδρομικού κέντρου Κελάρια, που ευρίσκεται σε ύψος 1700 μέτρα. Προορισμός μία από τις κορυφές του όρους, ο Γεροντόβραχος 2396 μέτρα. Τελικά λόγω του όμορφου καιρού και της ευχάριστης ατμόσφαιρας που επικρατούσε μεταξύ μας, μας συνεπήρε ο αυθορμητισμός και δεν αρκεστήκαμε στη μία κορυφή, αλλά σε τρεις. Κατά σειρά ανάβασης είναι: μία ανώνυμη στα 2380 μέτρα, ο Γεροντόβραχος 2396 μέτρα και τελευταίος ο Τσάρκος 2416 μέτρα. Όταν βρισκόμαστε σε μία κορυφή έχουμε κάποια θέα.

Στην περίπτωση του Παρνασσού η θέα είναι απεριόριστη και πανέμορφη διότι βλέπεις και παρατηρείς τα πάντα. Δεν είναι τυχαία η αναφορά των αρχαίων ότι ήταν ο ομφαλός της γης, το κέντρο. Ανατολικά βλέπουμε βόρειο και νότιο Ευβοϊκό, την Εύβοια με το όρος Δίρφη στη μέση και νοτιότερα τα όρη Ελικώνας και Λούτσα. Νότια τον Κορινθιακό κόλπο και πίσω του τις αμέτρητες κορυφές της βόρειας Πελοποννήσου.

Δυτικά ευρίσκεται η Γκιώνα, που χωρίζεται από τον Παρνασσό με τον δρόμο Ιτέας-Άμφισσας- Γραβιάς και δυτικότερα τα Βαρδούσια. Βόρεια υπάρχουν τα όρη Οίτη, Όθρυς και ο Μαλιακός κόλπος με τη Στυλίδα.

Έχουμε κάνει αρκετές αναβάσεις στον Παρνασσό, ακόμα και με χιόνια και ειδικά στην ψηλότερη κορυφή Λιακούρα 2456 μέτρα, αλλά κάθε φορά η θέα μας αφήνει κατάπληκτους διότι κάτι νέο ανακαλύπτουμε που μας χαροποιεί αφάνταστα».
ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΛΑΜΠΕΙΑ
Μία εβδομάδα μετά σειρά είχε το Όρος Λάμπεια, το οποίο είναι το ψηλότερο του νομού Ηλείας. Έχει αρκετές κορυφές, όπως όλα τα βουνά, με την κυρίως κορυφή να έχει υψόμετρο 1794 μέτρα.

 

Η προσέγγιση γίνεται μέσω της οδού 111 Πάτρας – Τριπόλεως. Το Σάββατο 31 Οκτωβρίου, αυτό το όρος αποφάσισε να κατακτήσει η ορειβατική ομάδα. Στόχος τρεις από τις κορυφές του. Η ομάδα αποτελείτο από: Ασημάκη Κων. Παπαδόπουλο, Ανδρέα Σταυρουλόπουλο, Σπήλιο Καλύβα, Χρήστο Σταυρουλόπουλο, Δώρα Αγγελακοπούλου, Χρήστο Σκουρλέτη και Αργύρη Κούτρα. Ο κ. Ασημάκης Παπαδόπουλος αναφέρει «αφήσαμε τα αυτοκίνητα στο άνω μέρος της κωμόπολης Λάμπεια και ξεκινήσαμε την πορεία.

Πρώτος προορισμός η κορυφή Προφήτης Ηλίας όπου υπάρχει και το ομώνυμο εκκλησάκι ακριβώς επάνω στην κορυφή. Βαδίζοντας σε ένα πανέμορφο μονοπάτι που αρχίζει από την άκρη της επάνω γειτονιάς και το οποίο ευρίσκεται ανάμεσα σε πουρνάρια, μας οδηγεί μετά από δύο ώρες περίπου στην κορυφή που έχει ύψος 1458 μέτρα. Στάση δέκα λεπτών για νερό, φωτογραφίες, ξεκούραση και ευχαριστίες στον προφήτη διότι είναι ο προστάτης των ορειβατών.

Κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου γίνεται Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση για να τιμήσουμε τον προστάτη μας. Εφέτος ήταν προγραμματισμένη να γίνει στον Όλυμπο, αλλά δυστυχώς αναβλήθηκε λόγω του ιού. Κάθοδος από τον προφήτη Ηλία και αμέσως μετά άνοδος σε μία ανώνυμη κορυφή με υψόμετρο 1542 μέτρα. Δίλεπτη στάση για ανάσες, φωτογραφίες και κατόπιν κατάβαση. Τελικός στόχος η τρίτη και ψηλότερη από τις τρεις κορυφές με ύψος 1565 μέτρα που ονομάζεται Ψηλή Ράχη.

Σε αυτήν την κορυφή μείναμε περισσότερο χρόνο για να παρατηρήσουμε τα γύρω βουνά που είναι αμέτρητα και το τοπίο εν γένει. Η επιστροφή πραγματοποιήθηκε από άλλο μονοπάτι το οποίο μας οδηγεί συντομότερα στο σημείο εκκίνησης, διότι είχαμε περπατήσει μία διαδρομή σε σχήμα τόξου και αν ακολουθούσαμε πάλι το ίδιο θα χρειαζόμασταν δύο ώρες επιπλέον. Αυτό το μονοπάτι στα ψηλά είναι ανάμεσα σε έλατα και όσο κατεβαίνουμε είναι ανάμεσα σε πουρνάρια.

Μισή ώρα πριν φθάσουμε στα αυτοκίνητα, συναντούμε πολλές καρυδιές με τα φύλλα τους, λόγω εποχής, να είναι καφέ, κίτρινα και κάποια να έχουν το χρώμα της σκουριάς. Όταν φθάσαμε στα αυτοκίνητα, έγινε η επιβεβλημένη αλλαγή ρούχων και υποδημάτων.

Αμέσως μετά καθίσαμε στο καφεπαντοπωλείο να ανακτήσουμε δυνάμεις με τη συνοδεία τσίπουρου και των ανάλογων συνοδευτικών. Το τσίπουρο μετά από μία κοπιώδη διαδρομή είναι πραγματικό βάλσαμο».

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

900 τσάντες ανακύκλωσης μοιράστηκαν στα παιδιά που συμμετείχαν στις δράσεις της Εβδομάδας Περιβάλλοντος

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Πρασίνου και το Τμήμα Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Δήμου Πατρέων, υλοποίησαν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ανακύκλωση, με προβολές εξειδικευμένου εκπαιδευτικού υλικού, φύλλα εργασίας, διανομή ενημερωτικού υλικού κ.α. στο πλαίσιο της Εβδομάδας Περιβάλλοντος – «Δες το Σφαιρικά» στο Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων του Δήμου.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα περιλάμβανε ενημερωτική προβολή παρουσίασης για την ανακύκλωση σε όλους τους μαθητές του τμήματος και έπειτα τον διαχωρισμό των παιδιών σε τρεις υποομάδες.
Σε αυτές τα παιδιά υπολόγιζαν μέσω ειδικών εντύπων το ανθρακικό και υδατικό αποτύπωμα καθώς και τις γνώσεις του μαθητή στην ανακύκλωση.
Μοιράσθηκαν 900 τσάντες ανακύκλωσης σε ισάριθμα παιδιά και καθηγητές που περιείχαν πολύ περισσότερα φυλλάδια με οδηγίες για την σωστή ανακύκλωση συσκευασιών.
Υπεύθυνος προγράμματος: Κωνσταντίνος Κωνσταντακόπουλος: ΠΕ Περιβαλλοντολόγος Εκπαιδευτές: Μπαουστάνου Βασιλική: ΠΕ Γεωτεχνικός/Γεωλόγος, Μυρσίνη Ζούρου: ΠΕ Περιβαλλοντολόγος, Σοφία Πράτσα: ΠΕ Χημικός Μηχανικός.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τιμούν τον ήρωα Γιαννιά-Σήμερα στις 11 το πρωί η εκδήλωση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μύλων Πατρών σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια

Δημοσιεύθηκε

στις

Με αφορμή τα 200χρόνια από την Επανάσταση και σε ένδειξη φόρου τιμής στην μνήμη και την προσφορά του στο έθνος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μύλων Πατρών και η Χορευτική Ομάδα «Οι Αετοί του Μοριά» σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος τιμούν σήμερα έναν μεγάλο αγωνιστή, τον Καπετάν Γιαννιά.

Στις 11 το πρωί, θα λάβει χώρα η εκδήλωση για τον Γιαννιά, στην ομώνυμη πλατεία (Άγιος Αθανάσιος, Μαρούδα), εκεί άφησε την τελευταία του πνοή και που σήμερα δεσπόζει το άγαλμά του.
Πρόκειται για μια εκδήλωση με έντονο χαρακτήρα καθώς σύμφωνα με τους διοργανωτές, «θα αποτελέσει όχι μόνο υποχρέωση μνήμης αλλά και συνειδησιακό ανάχωμα απέναντι στην ισοπεδωτική λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης».

«Σε όποιο μέρος της πατρίδας μας κι αν γυρίσεις τη μνήμη σε πληγώνει. Ο τόπος είναι διάσπαρτος από συντριμμένα μέλη ναών, αγαλμάτων και από οστά αγωνιστών. Ο αποκεφαλισμένος Ελληνικός Λαός, σπρωγμένος από το αλάθητο ένστικτό του με αφάνταστη υπομονή και επιμονή δούλευε σιωπηλά για τη μέρα που θα συνέτριβε τις αλυσίδες του. Τα θαρραλέα βλαστάρια του σκλαβωμένου γένους συνεχίζουν ακατάπαυστα το σκάλωμα τους προς τα βουνά της Ελλάδας.

Ένας ολιγάριθμος στρατός που οργανώνει, γυμνάζει και διευθύνει το λαϊκό ένστικτο, με πενιχρά μέσα, προετοιμάζει τη λευτεριά. Η κλεφτουριά διαμορφώνει την ιστορία και η αποφασιστική συμβολή σ’ αυτήν την προετοιμασία για το μεγάλο ξεσηκωμό, ξεκινά από το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα», προσθέτουν, δίνοντας το στίγμα τους για την σημερινή εκδήλωση.

ΔΕΗΣΗ, ΟΜΙΛΙΕΣ, ΧΟΡΟΙ

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει τα εξής:
-Επιμνημόσυνη δέηση
-Κατάθεση στεφάνων
-Χαιρετισμοί
-Ομιλία κ. Βασίλη Κυριαζή
-Ομιλία κ. Ηλία Τουτούνη
-Παραδοσιακοί χοροί από την χορευτική ομάδα «Οι Αετοί του Μοριά» του Πολιτιστικού Συλλόγου Μύλων Πατρών (Μπεγουλάκι) -υπεύθυνη Κωνσταντίνα Ζάγκλα, θεατρικό δρώμενο (υπεύθυνος Γιώργος Λογαράς)
Συμμετέχουν, ο Σκοπευτικός Όμιλος Πάτρας και οι μουσικοί, Λύσανδρος Παναγόπουλος (τραγούδι- λαούτο), Κωνσταντίνος Τζανέτος (κλαρίνο), Βίκτωρ Τζανέτος (κρουστό)
-Απονομές
-Λήξη εκδήλωσης.
ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ ΟΠΛΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣ
Να σημειωθεί πως παράλληλα, λειτουργεί έκθεση όπλων του αγώνα στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Μύλων (Μπεγουλάκι) από τον Σκοπευτικό Όμιλο Πάτρας.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Υπό διερεύνηση η αιτία θανάτου»-Τι δήλωσε ο ιατροδικαστής για τον αιφνίδιο θάνατο της 56χρονης στα Καλάβρυτα

Δημοσιεύθηκε

στις

Δεν σχετίζεται –με τα πρώτα ευρήματα της ιατροδικαστικής εξέτασης- με τη δεύτερη δόση του εμβολίου ο ξαφνικός θάνατος της 56χρονης γυναίκας, που συγκλονίζει από προχθές την περιοχή των Καλαβρύτων.

Αυτή είναι η εκτίμηση μετά από την νεκροψία – νεκροτομή που διενεργήθηκε χθες στη σορό της άτυχης γυναίκας στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Πάτρας.

Ο ιατροδικαστής Πατρών Ανδρέας Γκότσης ερωτηθείς από την «Γ» ανέφερε πως «από τα πρώτα ευρήματα δεν προέκυψε πνευμονική εμβολή. Ωστόσο, η ιατροδικαστική εξέταση είναι σε εξέλιξη και παραμένει υπό διερεύνηση η αιτία θανάτου».

Γ. ΚΑΡΒΕΛΗΣ: «ΔΕΝ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΕΜΒΟΛΗ»

«Από την ιατροδικαστική εξέταση δεν προέκυψε κανενός είδους εμβολή, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχα από τον ιατροδικαστή Πατρών», δήλωσε στην «Γ» ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης, ερωτηθείς σχετικά.

Τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης αναμένονταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από όλους, καθώς το προχθεσινό περιστατικό του θανάτου της 56χρονης λίγα λεπτά μετά τον εμβολιασμό της προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία στον πληθυσμό.

Από τα πρώτα ευρήματα η αιτία θανάτου της 56χρονης είναι απροσδιόριστη και αναμένεται με ενδιαφέρον το πόρισμα του ιατροδικαστή εφόσον υπάρξουν όλες οι απαντήσεις από τα εργαστήρια.

 

 

Περισσότερα
ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Coffe Island

Αυτή την εβδομάδα