Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020
Connect with us

Υγεία

Σανγκουίνι: Αγαπημένο σνακ και «δυναμίτης» υγείας για τα παιδιά

Δημοσιεύθηκε

στις

Είναι γνωστό ως το κόκκινο πορτοκάλι. Μιλάμε φυσικά για το σαγκουίνι, που είναι μια ποικιλία πορτοκαλιού με βαθύ κόκκινο χρώμα, σχεδόν στο χρώμα του αίματος.

Το χαρακτηριστικό σκούρο χρώμα της σάρκας του οφείλεται στην παρουσία φυσικών χρωστικών, των ανθοκυανινών, που είναι κοινές σε πολλά μοβ λαχανικά και φρούτα, αλλά όχι στα εσπεριδοειδή.

Εχει ονομαστεί και ως το πορτοκάλι της Σικελίας, καθώς αντιπροσωπεύει το 65% της τοπικής καλλιέργειας της περιοχής και συλλέγεται από τον Ιανουάρι ως τον Απρίλιο.

Τα σαγκουίνια ήρθαν στην Ευρώπη από την Κίνα τον 4ο αιώνα μ.Χ. και αρχικά χρησιμοποιήθηκαν στη μαγειρική για να δίνουν οξύτητα, άρωμα και χρώμα στα φαγητά.

Τα τρία πιο συνηθισμένα είδη είναι το Tarocco (καλλιεργείται κυρίως στην Ιταλία), το Sanguinello (το οποίο προέρχεται από την Ισπανία ) και το Moro, το πιο καινούργιο από τα τρία. Το Moro είναι το πιο πολύχρωμο σαγκουίνι, με μια βαθιά κόκκινη σάρκα και ένα δέρμα με έντονο κόκκινο χρώμα.

Είναι πιο πικρό από το Tarocco ή το Sanguinello και πιστεύεται ότι προήλθε, στις αρχές του 19ου αιώνα, από μια περιοχή γύρω από το Lentini (στην επαρχία των Συρακουσών στη Σικελία) ως μετάλλαξη του Sanguinello. Η γεύση και το άρωμά του είναι πιο έντονα από ό,τι σε ένα κανονικό πορτοκάλι.

Εχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C από οποιαδήποτε ποικιλία πορτοκαλιού καλλιεργείται στον κόσμο, κυρίως λόγω του γόνιμου εδάφους που περιβάλλει την Αίτνα, και επιπλέον ξεφλουδίζεται πιο εύκολα από τα άλλα.

Ποιες οι διαφορές του σανγκουίνι με το πορτοκάλι

Από διατροφικής άποψης, το σαγκουίνι βρίσκεται αρκετά κοντά με το πορτοκάλι. Αποτελεί μια από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης C, η οποία δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και συμμετέχει σε σημαντικές βιολογικές διεργασίες.

Παράλληλα, προσφέρει υψηλές ποσότητες βιταμίνης Β1, φυλλικού οξέος και καλίου, αλλά και μικρότερα ποσά άλλων βιταμινών του συμπλέγματος Β και μετάλλων, όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο.

Ισως όμως το βασικότερο ευεργετικό διατροφικό χαρακτηριστικό που έχει το σαγκουίνι και το κάνει να υπερτερεί διατροφικά από το πορτοκάλι είναι τα ιδιαίτερα αντιοξειδωτικά συστατικά του.

Περιέχει (όπως και το πορτοκάλι) καροτενοειδή και φλαβονοειδή, τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό από την επιβλαβή δράση των ελεύθερων ριζών και τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων.

Πολυφαινόλες και φλαβανόλες, σε συνδυασμό με την υψηλότατη δόση βιταμίνης C που περιέχεται στο σαγκουίνι, προστατεύουν καθημερινά τον οργανισμό μας από την καταστρεπτική δράση των ελεύθερων ριζών που παράγονται λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, του καθημερινού στρες, του καπνίσματος κ.ά. Ισως όμως το πιο σημαντικό είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε ανθοκυανίνες.

Ανθοκυανίνες: Οι προστάτες της υγείας μας

Οι ανθοκυανίνες ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία των φλαβονοειδών και είναι τα κύρια συστατικά στα οποία οφείλεται το έντονο κόκκινο – πορτοκαλί και μπλε – μοβ χρώμα πολλών φρούτων και λαχανικών.

Στις πιο πλούσιες πηγές ανθοκυανινών ανήκουν τα βατόμουρα, οι μαύρες σταφίδες, οι φράουλες και οι χυμοί τους, οι κόκκινες και μοβ ποικιλίες σταφυλιών, το κόκκινο κρασί, τα κεράσια, τα δαμάσκηνα, οι μελιτζάνες, το κόκκινο λάχανο και φυσικά το σαγκουίνι.

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί έντονη ερευνητική δραστηριότητα γύρω από τις ανθοκυανίνες, την αντιοξειδωτική τους ικανότητα και την επίδρασή τους στην υγεία και την πρόληψη ασθενειών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πολλών μελετών, φαίνεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας, συμβάλλοντας στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, έχει βρεθεί ότι η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και βελτίωση δεικτών που αφορούν την υγεία των αγγείων, ενώ παράλληλα οι ανθοκυανίνες πιθανόν να ασκούν και αντιφλεγμονώδη δράση, μειώνοντας τα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών που σχετίζονται με την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου.

Επιπλέον, σημαντική φαίνεται να είναι η συμβολή των ανθοκυανινών στην πρόληψη εμφάνισης καρκίνου και στην καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου, καθώς επίσης και στην ενίσχυση της μνήμης και την καθυστέρηση της εξασθένησης της γνωστικής λειτουργίας.

www.imommy.gr

Υγεία

Κορωνοϊός: Αυτός είναι ο Νο1 τρόπος μετάδοσης – Οι δυο κινήσεις που προστατεύουν

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο κορωνοϊός SARS-CoV-2, που προκαλεί την επιδημία COVID-19, μεταδίδεται κυρίως μέσω των αερομεταφερόμενων μικροσταγονιδίων, σύμφωνα με νέα ανασκόπηση στοιχείων που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine.

Ενώ μια ξεχωριστή μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Indoor Air επιβεβαιώνει την ανασκόπηση, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι, όταν κάποιος τραγουδά σε κλειστό χώρο και δεν φοράει μάσκα εκτοξεύει εν αγνοία του μικροσταγονίδια που μεταφέρονται με τη βοήθεια του αέρα, διασπείροντας τον κορωνοϊό.

Ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται αγγίζοντας επιφάνειες
Στην πρώτη περίπτωση, η ανασκόπηση καταλήγει και στο πολύ ενδιαφέρον συμπέρασμα ότι ελάχιστα είναι τα στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι η μετάδοση του νέου κορωνοϊού γίνεται μέσω αγγίγματος διαφόρων επιφανειών.

Συνεπώς, οι ερευνητές υπενθυμίζουν ότι ο κατάλληλος αερισμός των κλειστών χώρων και η κοινωνική αποστασιοποίηση παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του SARS-CoV-2.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Montefiore, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πενσυλβάνια, του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Brigham and Women’s της Βοστώνης, μελέτησαν όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά άρθρα που είχαν δημοσιευθεί από τον Ιανουάριο έως και τον Σεπτέμβριο, καθώς και σχετικές κυβερνητικές ή ακαδημαϊκές αναφορές, για να καθορίσουν τους ιικούς, περιβαλλοντικούς και τους παράγοντες που σχετίζονται με τους ξενιστές και συντελούν στη μετάδοση της νόσου COVID-19.

Από την επεξεργασία των στοιχείων κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, αρκετές πειραματικές μελέτες έδειξαν ότι τα σωματίδια του ιού μπορούσαν να είναι ζωντανά για ώρες μετά την ενσωμάτωσή τους σε αερολύματα ή πάνω στις επιφάνειες. Οι μελέτες που έγιναν σε πραγματικές συνθήκες, με ανίχνευση δηλαδή του ιικού RNA στο περιβάλλον, κατέγραψαν πολύ χαμηλά επίπεδα του ιού στις επιφάνειες και σε ελάχιστες περιπτώσεις είχαν καταφέρει να απομονώσουν ζωντανό τον κορωνοϊό.

Ισχυρά ήταν τα αποδεικτικά στοιχεία από μελέτες περιπτώσεων και ομαδικές αναφορές που έδειχναν ότι η αναπνοή ήταν ο κυρίαρχος τρόπος μετάδοσης του κορωνοϊού, με την απόσταση και τον αερισμό να παίζουν καθοριστικό ρόλο στον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου COVID-19 από άτομο σε άτομο.

Σε λίγες περιπτώσεις όπου η άμεση επαφή με ή μετάδοση από υλικά ή επιφάνειες ήταν η υποτιθέμενη πηγή μετάδοσης του SARS-CoV-2, δεν μπόρεσε να αποκλειστεί ο ρόλος της αναπνευστικής μετάδοσης.

Οι Αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν επίσης διάφορα πρότυπα ιικής μετάδοσης. Σύμφωνα με αυτά, ο ιός κάνει κορύφωση περίπου μια ημέρα πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων και εξασθενεί εντός μιας εβδομάδας από την έναρξη των συμπτωμάτων. Όλα τα πρότυπα μετάδοσης συμβαίνουν στην αρχή και κανένα δεν έχει τεκμηριωθεί μετά, αφότου δηλαδή ο ασθενής έχει συμπτώματα για περίπου μια εβδομάδα.

Τα περισσότερα άτομα δεν μεταδίδουν τον κορωνοϊό σε άλλα άτομα, ενώ ορισμένα προκαλούν πολλές δευτερεύουσες περιπτώσεις σε clusters (ομάδες), τα ονομαζόμενα «γεγονότα υπερμετάδοσης».

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, τα ευρήματα της ανασκόπησης θα βοηθήσουν στον σχεδιασμό επιστημονικά τεκμηριωμένων σχεδίων περιορισμού της επιδημίας και στην επιμόρφωση των πολιτών ως προς την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Μια πρόβα, πηγή μετάδοσης του κορωνοϊού
Στη δεύτερη μελέτη, που έγινε επίσης στις ΗΠΑ, αφορμή ήταν ένα γεγονός υπερμετάδοσης που συνέβη τον περασμένο Μάρτιο. Στη Σαγκιτ Βάλεϊ της Ουάσινγκτον ένα άτομο με ήπια συμπτώματα της νόσου COVID-19 είχε πάει σε μια πρόβα μουσικού συγκροτήματος που διήρκεσε δυόμιση ώρες, σε έναν κλειστό χώρο. Το διάστημα που ακολούθησε πάνω από 50 άτομα που είχαν πάει στην ίδια πρόβα κόλλησαν κορωνοϊό και δύο μάλιστα πέθαναν.

Επειδή όμως από τους μουσικούς είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού (απολυμαντικά χεριών και συστάσεις για τήρηση αποστάσεων), οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο υποψιάστηκαν ότι η μετάδοση οφειλόταν σε αερολύματα, καθώς όσοι παρεβρέθηκαν στον χώρο δεν είχαν φορέσει μάσκα.

Ο κακός αερισμός του χώρου συντέλεσε στην συσσώρευση αερολυμάτων που είχαν παραχθεί κατά τη διάρκεια της πρόβας, όταν οι μουσικοί τραγουδούσαν εκτοξεύοντας μικροσταγονίδια στον αέρα.

«Η εισπνοή των μολυσμένων αερολυμάτων μέσω του ‘κοινού αέρα’ που μοιράζονταν στον χώρο όλοι οι παρευρισκόμενοι, ήταν η κύρια πηγή μετάδοσης του κορωνοϊού», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Χοσε-Λουϊς Χιμένες, καθηγητής Χημείας στο Ινστιτούτο Έρευνας Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.

Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι αν η πρόβα αντί για 2,5 ώρες είχε διαρκέσει 30 λεπτά, το ποσοστό μετάδοσης του κορωνοϊού θα είχε μειωθεί από 87% σε 12%. Η χρήση μάσκας, ο καλύτερος αερισμός και η χρήση καθαριστικών του αέρα συνδυαστικά με τη μικρότερη διάρκεια της πρόβας θα είχαν μειώσει τον αριθμό των μολυσμένων ατόμων από 52 σε 5.

Καταλήγουν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι οι μουσικές εκδηλώσεις θα πρέπει να γίνονται σε ανοιχτούς και όχι κλειστούς χώρους. Και όταν δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, να υπάρχει μέριμνα για καλό εξαερισμό ώστε τα μολυσμένα μικροσταγονίδια να μην προλαβαίνουν να σχηματίσουν αερολύματα. Έτσι θα ανακοπεί όχι μόνο η μετάδοση του SARS-CoV-2 αλλά και όλων των ιογενών λοιμώξεων που προσβάλλουν το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Τέλος, υπενθυμίζουν ότι η χρήση μάσκας ακόμα και από τους τραγουδιστές όταν τραγουδούν και η τήρηση επαρκών αποστάσεων μπορούν να αποβούν σωτήρια.

ygeiamou.gr

Περισσότερα

Υγεία

Βρετανία: Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech θα εγκριθεί την επόμενη εβδομάδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Έγκριση για το εμβόλιο για την Covid-19 που ανέπτυξαν οι εταιρείες BioNTech SE και Pfizer Inc πρόκειται να δώσουν οι ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα Financial Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από τη στιγμή που θα δοθεί η έγκριση, οι παραδόσεις του εμβολίου, που είναι και το πρώτο που ανακοινώθηκε, θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μέσα σε λίγες ώρες.

www.protothema.gr

Περισσότερα

Υγεία

Κορωνοϊός: Αντισώματα δυο «ταχυτήτων»- Δεν διαρκούν το ίδιο σε όλους τους ασθενείς

Δημοσιεύθηκε

στις

Απαραίτητη η χρήση μάσκας και η τήρηση της απόστασης ασφαλείας και για όσους έχουν περάσει τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός

Τα αντισώματα που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός όταν τον μολύνει ο κορωνοϊός Covid-19 δεν διαρκούν εξίσου σε όλους τους ανθρώπους, αναφέρουν επιστήμονες από τις Βρυξέλλες.

Μελετώντας τα αντισώματα περισσότερων από 2.000 υγειονομικών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σε άλλους διαρκούν περισσότερο και σε άλλους λιγότερο.

Στην πραγματικότητα, μέσα σε 5 μήνες λίγο περισσότεροι από τους μισούς είχαν χάσει τα αντισώματα που είχαν τους προηγούμενους μήνες. Οι υπόλοιποι όμως εξακολουθούσαν να έχουν ανιχνεύσιμα αντισώματα στο αίμα τους.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι ο κορωνοϊός δεν προκαλεί ανάπτυξη αντισωμάτων σε έναν στους δέκα ανθρώπους που μολύνει.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμα που οφείλονται αυτές οι διαφορές. Αν και δημοσιοποίησαν τα πρώτα ευρήματά τους, συνεχίζουν την έρευνά τους για να βρουν κάποιες απαντήσεις.

H ΜΕΛΕΤΗ

Η νέα μελέτη άρχισε στα μέσα Μαΐου, σε 2.662 γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικούς εργαζομένους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Βρυξελλών. Οι εθελοντές έδωσαν τρεις φορές δείγματα αίματος, στη διάρκεια των 5 μηνών που το Βέλγιο μπήκε και βγήκε από το πρώτο lockdown:

-Από τις 18 Μαΐου έως τις 12 Ιουνίου

-Από τις 13 Ιουλίου έως τις 7 Αυγούστου

-Από τις 5 έως τις 30 Οκτωβρίου

Κατά την πρώτη αιμοδοσία, οι 2.152 από τους εθελοντές δεν είχαν αντισώματα στη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Επομένως δεν είχαν μολυνθεί από αυτόν. Έως την τρίτη αιμοληψία, οι 37 από αυτούς (το 1,7%) είχαν αντισώματα κατά την τρίτη αιμοληψία.

ΤΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ

Από τους 185 εθελοντές που είχαν αντισώματα από την πρώτη αιμοληψία, μόλις το 49,7% τα διατηρούσαν στην τρίτη. Συνολικά, με αντισώματα στη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός διαγνώστηκαν:

-Το 7,4% των εθελοντών κατά την πρώτη αιμοληψία

-Το 6,8% κατά τη δεύτερη αιμοληψία

-Το 5,5% των εθελοντών κατά την τρίτη αιμοληψία

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι μερικοί ασθενείς διατηρούν τα αντισώματα για περισσότερο καιρό από άλλους. Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε τον λόγο. Μία πιθανή εξήγηση θα ήταν ότι αυτό εξαρτάται από τη βαρύτητα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Ανεξαρτήτως αιτίας, το εύρημα αυτό αποδεικνύει πως ακόμα κι αν κάποιος έχει περάσει τη λοίμωξη Covid-19 πρέπει να τηρεί τα μέτρα προστασίας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Sabine Allard, καθηγήτρια Εσωτερικής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών.

Θετική PCR δεν σημαίνει τίποτε…

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως η επιβεβαίωση της λοίμωξης από τον κορωνοϊό με μοριακό τεστ (PCR) δεν συνεπάγεται αυτομάτως ότι ο ασθενής θα έχει αντισώματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, το ποσοστό των εθελοντών που είχαν θετική PCR αλλά αρνητικά τεστ αντισωμάτων ήταν 10,2% κατά την πρώτη αιμοληψία. Έως την τρίτη αιμοληψία είχε αυξηθεί στο 24,2%.

Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να διαπιστωθεί αν οι ασθενείς αυτοί ανέπτυξαν αντισώματα κάποια στιγμή αργότερα. Ή αν ανέπτυξαν άλλου είδους αντίδραση του ανοσοποιητικού στη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Τα αντισώματα δεν αποτελούν το μοναδικό στοιχείο της ανοσοποιητικής απόκρισης», είπε η Dr Allard.

«Υπάρχουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που επιτίθενται στα παθογόνα, όταν αυτά εισβάλλουν στον ανθρώπινο οργανισμό. Επομένως πρέπει να τα δούμε και αυτά».

 

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Advertisement

Αυτή την εβδομάδα