Κυριακή 20 Ιουνίου 2021
Connect with us

Υγεία

Σανγκουίνι: Αγαπημένο σνακ και «δυναμίτης» υγείας για τα παιδιά

Δημοσιεύθηκε

στις

Είναι γνωστό ως το κόκκινο πορτοκάλι. Μιλάμε φυσικά για το σαγκουίνι, που είναι μια ποικιλία πορτοκαλιού με βαθύ κόκκινο χρώμα, σχεδόν στο χρώμα του αίματος.

Το χαρακτηριστικό σκούρο χρώμα της σάρκας του οφείλεται στην παρουσία φυσικών χρωστικών, των ανθοκυανινών, που είναι κοινές σε πολλά μοβ λαχανικά και φρούτα, αλλά όχι στα εσπεριδοειδή.

Εχει ονομαστεί και ως το πορτοκάλι της Σικελίας, καθώς αντιπροσωπεύει το 65% της τοπικής καλλιέργειας της περιοχής και συλλέγεται από τον Ιανουάρι ως τον Απρίλιο.

Τα σαγκουίνια ήρθαν στην Ευρώπη από την Κίνα τον 4ο αιώνα μ.Χ. και αρχικά χρησιμοποιήθηκαν στη μαγειρική για να δίνουν οξύτητα, άρωμα και χρώμα στα φαγητά.

Τα τρία πιο συνηθισμένα είδη είναι το Tarocco (καλλιεργείται κυρίως στην Ιταλία), το Sanguinello (το οποίο προέρχεται από την Ισπανία ) και το Moro, το πιο καινούργιο από τα τρία. Το Moro είναι το πιο πολύχρωμο σαγκουίνι, με μια βαθιά κόκκινη σάρκα και ένα δέρμα με έντονο κόκκινο χρώμα.

Είναι πιο πικρό από το Tarocco ή το Sanguinello και πιστεύεται ότι προήλθε, στις αρχές του 19ου αιώνα, από μια περιοχή γύρω από το Lentini (στην επαρχία των Συρακουσών στη Σικελία) ως μετάλλαξη του Sanguinello. Η γεύση και το άρωμά του είναι πιο έντονα από ό,τι σε ένα κανονικό πορτοκάλι.

Εχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C από οποιαδήποτε ποικιλία πορτοκαλιού καλλιεργείται στον κόσμο, κυρίως λόγω του γόνιμου εδάφους που περιβάλλει την Αίτνα, και επιπλέον ξεφλουδίζεται πιο εύκολα από τα άλλα.

Ποιες οι διαφορές του σανγκουίνι με το πορτοκάλι

Από διατροφικής άποψης, το σαγκουίνι βρίσκεται αρκετά κοντά με το πορτοκάλι. Αποτελεί μια από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης C, η οποία δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και συμμετέχει σε σημαντικές βιολογικές διεργασίες.

Παράλληλα, προσφέρει υψηλές ποσότητες βιταμίνης Β1, φυλλικού οξέος και καλίου, αλλά και μικρότερα ποσά άλλων βιταμινών του συμπλέγματος Β και μετάλλων, όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο.

Ισως όμως το βασικότερο ευεργετικό διατροφικό χαρακτηριστικό που έχει το σαγκουίνι και το κάνει να υπερτερεί διατροφικά από το πορτοκάλι είναι τα ιδιαίτερα αντιοξειδωτικά συστατικά του.

Περιέχει (όπως και το πορτοκάλι) καροτενοειδή και φλαβονοειδή, τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό από την επιβλαβή δράση των ελεύθερων ριζών και τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων.

Πολυφαινόλες και φλαβανόλες, σε συνδυασμό με την υψηλότατη δόση βιταμίνης C που περιέχεται στο σαγκουίνι, προστατεύουν καθημερινά τον οργανισμό μας από την καταστρεπτική δράση των ελεύθερων ριζών που παράγονται λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, του καθημερινού στρες, του καπνίσματος κ.ά. Ισως όμως το πιο σημαντικό είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε ανθοκυανίνες.

Ανθοκυανίνες: Οι προστάτες της υγείας μας

Οι ανθοκυανίνες ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία των φλαβονοειδών και είναι τα κύρια συστατικά στα οποία οφείλεται το έντονο κόκκινο – πορτοκαλί και μπλε – μοβ χρώμα πολλών φρούτων και λαχανικών.

Στις πιο πλούσιες πηγές ανθοκυανινών ανήκουν τα βατόμουρα, οι μαύρες σταφίδες, οι φράουλες και οι χυμοί τους, οι κόκκινες και μοβ ποικιλίες σταφυλιών, το κόκκινο κρασί, τα κεράσια, τα δαμάσκηνα, οι μελιτζάνες, το κόκκινο λάχανο και φυσικά το σαγκουίνι.

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί έντονη ερευνητική δραστηριότητα γύρω από τις ανθοκυανίνες, την αντιοξειδωτική τους ικανότητα και την επίδρασή τους στην υγεία και την πρόληψη ασθενειών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πολλών μελετών, φαίνεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας, συμβάλλοντας στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, έχει βρεθεί ότι η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και βελτίωση δεικτών που αφορούν την υγεία των αγγείων, ενώ παράλληλα οι ανθοκυανίνες πιθανόν να ασκούν και αντιφλεγμονώδη δράση, μειώνοντας τα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών που σχετίζονται με την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου.

Επιπλέον, σημαντική φαίνεται να είναι η συμβολή των ανθοκυανινών στην πρόληψη εμφάνισης καρκίνου και στην καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου, καθώς επίσης και στην ενίσχυση της μνήμης και την καθυστέρηση της εξασθένησης της γνωστικής λειτουργίας.

www.imommy.gr

Διεθνή

Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης: Ανοχύρωτοι στις μεταλλάξεις όσοι νόσησαν και δεν εμβολιάστηκαν

Δημοσιεύθηκε

στις

Έναν και πλέον χρόνο μετά την αναγνώριση και το ξέσπασμα της πανδημίας του στον πλανήτη, η συμπεριφορά του κορωνοϊού εξακολουθεί να μελετάται και να εκπλήσσει τους επιστήμονες.

Παρ’ ότι η ανθρωπότητα ανέπτυξε ταχύτατα εμβόλια εναντίον του φονικού ιού, η μάχη συνεχίζεται και όλα δείχνουν ότι θα διαρκέσει αρκετό καιρό ακόμα, έως ότου εξελιχθεί σε εποχικός και μπει σε έναν διαφορετικό προγραμματισμό, ανάλογο με εκείνον του ιού της Γρίπης. Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Όξφορντ, ανατρέπει τα δεδομένα που είχαμε στη διάθεσή μας μέχρι σήμερα για όσους νόσησαν από Covid-19. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι άνθρωποι που νόσησαν είτε με ελαφριά συμπτώματα, είτε με σοβαρότερα, παρουσιάζουν μεγάλη απώλεια αντισωμάτων ακόμη και μετά από μόλις έναν μήνα, ενώ μοιάζουν σχεδόν εξ ολοκλήρου «ανοχύρωτοι» απέναντι στις μεταλλάξεις, τόσο σε ότι αφορά στη βρετανική, όσο και -πολύ περισσότερο- στη «Δέλτα» ή αλλιώς στην ινδική μετάλλαξη.

Η μελέτη της επιστημονικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έγινε σε νοσοκομειακό προσωπικό της Βρετανίας, ένα μεγάλο ποσοστό του οποίου προσβλήθηκε και νόσησε από τον νέο κορωνοϊό, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό εμβολιάστηκε με προτεραιότητα από τον Δεκέμβριο. Οι νοσοκόμοι και οι νοσοκόμες υποβάλλονταν σε αιματολογικό τεστ κάθε μήνα, ώστε να καταγράφονται οι αλλαγές στο επίπεδο των αντισωμάτων σε κάθε περίπτωση.

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν ήταν ανατρεπτικά. Οι διαφορές που παρουσιάστηκαν στα επίπεδα αντισωμάτων του νοσοκομειακού προσωπικού ήταν πολύ μεγάλες. Έξι μήνες μετά, ένα ποσοστό παρουσίαζε πολύ μεγάλο αριθμό αντισωμάτων, ενώ ένα άλλο ποσοστό εξαιρετικά μικρό έως και καθόλου.

Τα ευρήματα από τη μελέτη των επιστημόνων, σε συνεργασία με το Βρετανικό Coronavirus Immunology Consortium, ενίσχυσαν σημαντικά τη σημασία του εμβολιασμού, ακόμη και για τους πολίτες που νόσησαν με Covid-19 και είτε παρουσίασαν ελαφριά συμπτώματα, είτε βαρύτερα.

«Αν κοιτάξετε την τροχιά της ανοσολογικής απόκρισης μετά τη μόλυνση, ως επί το πλείστον εξακολουθεί να είναι ανιχνεύσιμη έξι μήνες αργότερα, αλλά παρουσιάζει μεγάλες διαφορές από άνθρωπο σε άνθρωπο», δήλωσε η Eleanor Barnes, καθηγήτρια ηπατολογίας και πειραματικής ιατρικής στην Οξφόρδη και εκ των επικεφαλής της έρευνας.

«Όποιος έχει εμβολιαστεί, διαθέτει μία πολύ ισχυρή ανοσολογική απόκριση. Με φυσική λοίμωξη, ωστόσο, τα αποτελέσμα είναι πολύ διαφορετικά και ποικίλλουν», πρόσθεσε η ίδια.

Καμία «οχύρωση» για τους ανεμβολίαστους απέναντι στις μεταλλάξεις

Η έρευνα έδειξε ότι οι εμβολιασμένοι διαθέτουν πολύ μεγαλύτερη προστασία, σε σχέση με εκείνους που νόσησαν με Covid-19. Τα ποσοστά μειώνονται κατά πολύ σε ότι αφορά στις μεταλλάξεις. Η πλειοψηφία των πολιτών που νόσησαν με Covid-19, μόλις έναν μήνα μετά, δεν εμφάνιζαν ανιχνεύσιμα αντισώματα που θα εξουδετέρωναν τη μετάλλαξη Άλφα, ή αλλιώς βρετανική, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ.

Όσον αφορά στην νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, ή Βήτα, οι πρώην ασθενείς δεν παρουσίασαν αντισώματα εξουδετέρωσης.

Οι ερευνητές δεν έχουν αναλύσει ακόμη τα δεδομένα για τη μετάλλαξη Δέλτα, ή ινδική
, η οποία φαίνεται να κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα στο Ηνωμένο Βασίλειο και να είναι υπεύθυνη για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών, που λαμβάνει χαρακτήρα νέου κύματος. Σημειώνουμε ότι με βάση τα στοιχεία των Βρετανών, το σύνολο των νέων μολύνσεων, των νοσηλευομένων και των ανθρώπων που χάνουν πλέον τη ζωή τους, είτε δεν έχουν εμβολιαστεί, είτε δεν είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Τα στοιχεία για το επίπεδο ανοσίας όσων νόσησαν

Η έρευνα έδειξε ότι το 25% όσων νόσησαν με συμπτώματα, δεν είχαν αντισώματα μετά από έξι μήνες. Το ποσοστό εκείνων που δεν εμφάνισαν ανοσολογική απόκριση έξι μήνες μετά, εκτοξεύεται στο 90% για εκείνους που προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό, αλλά ήταν τυχεροί και νόσησαν με χωρίς συμπτώματα, ή με πολύ ελαφριά. Τα ποσοστά είναι σχεδόν ανύπαρκτα σε ότι αφορά τις μεταλλάξεις.

«Κατά την άποψή μας, η προηγούμενη μόλυνση δεν προστατεύει απαραίτητα από τον Sars-Cov-2. Ιδιαίτερα όμως σε ότι αφορά στις μεταλλάξεις, οι ενδείξεις που έχουμε είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές», δήλωσε η Barnes. «Θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι», πρόσθεσε η καθηγήτρια και εκ των επικεφαλής της έρευνας.

Τεράστιες οι διαφορές με τους εμβολιασμένους

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η εικόνα για τους εμβολιασμένους. Τα επίπεδα αντισωμάτων διατηρούνται σε πολύ ψηλό επίπεδο ακόμη και έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό τους, ενώ αναμένονται περαιτέρω στοιχεία για το πόσο διαρκεία η ανοσία των εμβολίων.

Περισσότερα

Υγεία

Tί θα σας συμβεί αν κόψετε τη ζάχαρη;

Δημοσιεύθηκε

στις

Δεν είναι εύκολο να βγάλει κάποιος τη ζάχαρη από την καθημερινότητά του. Από την άλλη, το αποτέλεσμα για τον οργανισμό θα είναι πολύ ευεργετικό.

Οι ειδικοί συνιστούν στις γυναίκες να μην καταναλώνουν περισσότερες από 6 κουταλιές του γλυκού πρόσθετη ζάχαρη την ημέρα και στους άντρες 9.
Πρόσθετη θεωρείται η ζάχαρη που βάζουμε στον καφέ, στο τσάι ή στα φαγητά που μαγειρεύουμε, καθώς και η ζάχαρη που βρίσκεται σε επεξεργασμένα γλυκά και αλμυρά προϊόντα, αλλά όχι η ζάχαρη που βρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά, η οποία άλλωστε συνοδεύεται από πληθώρα ωφέλιμων βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών.
Δείτε τρία πράγματα που θα σας συμβούν αν μειώσετε δραστικά τη ζάχαρη:
1. Θα βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας.
Η ζάχαρη δεν επιβαρύνει μόνο το δείκτη της ζυγαριάς, είναι επικίνδυνη και για την καρδιά. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται με περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου από καρδιοπάθεια.
2. Θα μειωθεί το λίπος στην κοιλιά.
Η κατανάλωση ζάχαρης, κυρίως από ροφήματα και ποτά (όπως οι έτοιμοι χυμοί και τα αναψυκτικά), συνδέεται με το αντιαισθητικό «σωσίβιο».
3. Το δέρμα σας θα μοιάζει πιο νεανικό.
Όταν η ζάχαρη που λαμβάνουμε από τις τροφές περνά στο αίμα, πυροδοτεί ένα ντόμινο διεργασιών, που τελικά κάνουν το δέρμα πιο χαλαρό και λιγότερο ελαστικό. Ακόμη κι αν έχουν ήδη εμφανιστεί οι πρώτες λεπτές γραμμές στο πρόσωπό σας, περιορίζοντας την κατανάλωση ζάχαρης, θα δείτε διαφορά.

 

Περισσότερα

Διεθνή

Κορωνοϊός: Κοκτέιλ δύο φαρμάκων φρενάρει την εξάπλωση του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα

Δημοσιεύθηκε

στις

την ανακοίνωση πως μια νέα θεραπεία που δοκιμάστηκε κατά του κορονοϊού και βασίζεται στον συνδυασμό δύο φαρμάκων, μολονότι βρίσκεται ακόμη σε πολύ αρχικό στάδιο, αφήνει υποσχέσεις για το μέλλον, προχώρησαν επιστήμονες από τη Μεγάλη ΒρετανίαΤο «κοκτέιλ» αυτό φαίνεται να… φρενάρει δραστικά την εξάπλωση του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα σε ποσοστό έως 99,5%.

Η νέα θεραπευτική προσέγγιση εστιάζει στο να αντιμετωπίσει όχι άμεσα τον κορονοϊό SARS-CoV-2, αλλά τη βλάβη που αυτός προκαλεί στα κύτταρα. Η μέθοδος, προς το παρόν, έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στο εργαστήριο και εάν αποδειχθεί ασφαλής στους ανθρώπους θα κάνει πιο ήπια τα συμπτώματα της Covid-19 και θα επιταχύνει τον χρόνο ανάρρωσης των ασθενών.

Όταν κάποιος μολύνεται από τον κορονοϊό, ο ιός εισβάλλει στα κύτταρα και τα χρησιμοποιεί για να αναπαραχθεί. Τα έως τώρα αντι-ιικά φάρμακα, όπως η ρεμδεσιβίρη, στοχεύουν τον ίδιο τον ιό, όμως αυτήν τη φορά η προσοχή των επιστημόνων εστιάστηκε στην αντίδραση των μολυσμένων κυττάρων του σώματος.

Μάλιστα, επειδή ο ιός χρειάζεται την ίδια κυτταρική αντίδραση για να αναπαραχθεί, άσχετα με την παραλλαγή του, η νέα θεραπεία μπορεί να είναι αποτελεσματική και απέναντι σε νέα στελέχη που θα προκύψουν μελλοντικά.

Κορονοϊός: Επόμενο βήμα θα είναι οι δοκιμές σε τρωκτικά

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Νερέα Ιριγκογιέν του Τμήματος Παθολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό PLoS Pathogens και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφεραν ότι «ο ιός που προκαλεί τη νόσο Covid-19 ενεργοποιεί μία απόκριση στα κύτταρά μας, που λέγεται αντίδραση της μη-αναδιπλωμένης πρωτεΐνης (UPR) και η οποία του επιτρέπει να αναπαράγεται».

Όπως είπε η δρ. Ιριγκογιέν, «χρησιμοποιώντας φάρμακα, μπορέσαμε να αναστρέψουμε την ενεργοποίηση αυτού του συγκεκριμένου κυτταρικού “μονοπατιού” της UPR. Ήταν εντυπωσιακό ότι αυτό μείωσε σχεδόν πλήρως τον πολλαπλασιασμό του ιού μέσα στα κύτταρα, πράγμα που σημαίνει ότι η μόλυνση δεν ήταν πια δυνατό να εξαπλωθεί σε άλλα κύτταρα. Αυτή η μέθοδος έχει μεγάλες δυνατότητες να αποτελέσει μία νέα αντι-ιική στρατηγική κατά του SARS-CoV-2».

Τα δύο φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν είναι τα Ceapin-A7 και KIRA8. Είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι αυτός ο φαρμακευτικός συνδυασμός έχει μεγάλη δράση πάνω στην αναπαραγωγή του κορονοϊού. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι το «κοκτέιλ» δεν θα αποτρέπει την αρχική λοίμωξη κάποιου, αλλά η νόσος θα εξελίσσεται πιο ήπια και η αποδρομή της θα είναι πιο σύντομη.

Το επόμενο βήμα θα είναι οι δοκιμές σε τρωκτικά, ενώ οι επιστήμονες θέλουν να δουν κατά πόσο η θεραπεία «δουλεύει» και εναντίον άλλων ιών και ασθενειών, όπως η πνευμονική ίνωση και οι νευρολογικές διαταραχές, οι οποίες ενεργοποιούν παρόμοια αντίδραση UPR μέσα στα κύτταρα.

Περισσότερα
ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Coffe Island

Αυτή την εβδομάδα